Valikko
Ulkomaat

Ruotsi ja Tanska puolustelivat rajatiukennuksia EU:ssa – Ruotsiin tullut ”tuhat koululuokallista” yksinäisiä lapsia neljässä kuukaudessa

EU-komissaarin mukaan ”poikkeukselliset toimet on pidettävä minimissään”

Bryssel

Ruotsi ja Tanska puolustivat keskiviikkona EU-komissiolle äskettäisiä rajatiukennuksiaan, joilla pohjoismaat ovat pyrkineet saamaan pakolais- ja siirtolaiskriisiä hallintaan. Kummankin maan siirtolaisministerit lupasivat tiukennuksista huolimatta tehdä töitä sen eteen, ettei vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimus vaarannu.

Ruotsin siirtolaisministeri Morgan Johansson kertoi tiedotustilaisuudessa, millaisen taakan alla siirtolaisiin perinteisesti myötämielisesti suhtautunut maa painii.

”Viime neljän kuukauden aikana Ruotsi on ottanut vastaan 115 000 ihmistä, joista 26 000 on ollut yksinään saapuneita pakolaislapsia. Se on yhtä kuin tuhat koululuokallista”, Johansson sanoi.

Ruotsi aloitti maanantaina henkilöllisyystodistusten vaatimisen kaikissa maahan tulevissa junissa, busseissa ja lautoilla jo rajan takana. Tanska ilmoitti heti perään, että se alkaa tehdä vastaavia tarkastuksia Saksan rajalla.

Tanskan siirtolaisministeri Inger Støjberg puolusteli myös maansa toimia ja totesi, että Tanska seuraa ihmistulvan kehittymistä tunti tunnilta ja on valmis reagoimaan nopeasti, jotta tilanne ei karkaa käsistä.

“Tanska ei halua olla lopullinen määränpää tuhansille ja tuhansille turvapaikanhakijoille”, Støjberg sanoi.

Pohjoismaiden ministerit kutsuttiin Brysseliin nopeasti tapaamaan siirtolaisasioista vastaavan EU-komissaarin Dimitris Avramopoulosin. Tapaamisen osallistui myös Saksan sisäministerin valtiosihteeri Ole Schröder.

Saksan ulkoministeriön tiedottaja Martin Schäfer totesi tiistaina Ruotsin ja Tanskan toimien jälkeen, että Euroopan vapaan liikkuvuuden Schengen-alue on vaarassa.

Kaikki keskiviikon tiedotustilaisuudessa puhuneet päättäjät totesivat kuitenkin, että Schengen-alueen säilyttäminen on tärkeää.

“Poikkeukselliset toimet on pidettävä minimissään ja normaaliin on palattava niin pian kuin mahdollista”, komissaari Avramopoulos sanoi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan EU on selvittänyt, ovatko Ruotsin ja Tanskan toimet ristiriidassa EU-sopimusten kanssa. Schengen-sopimuksessa sallitaan poikkeustoimia, kun jonkin jäsenmaan rajoille syntyy poikkeuksellinen tilanne.

Yhteensä kuusi Schengen-sopimukseen kuuluvaa maata, kuten Saksa ja Ranska, on ottanut käyttöönsä rajatarkastuksia. Monet Euroopan maat ovat myös alkaneet pystyttää aitoja rajoilleen.

Keskiviikon tapaamisessa todettiin, että EU voi ratkaista pakolais- ja siirtolaiskriisin vain yhteisillä toimilla. Niistä on viime kuukausina päätettykin, mutta melko vaatimattomin tuloksin, jos tavoitteena on saada aikaan yhtenäinen politiikka tai vähentää Eurooppaan tulevien ihmisten vyöryä.

Yleiseksi vitsin ja murheen aiheeksi on koitunut EU:n viime vuonna tekemä sopimus sijoittaa 160 000 turvapaikanhakijaa eri unionimaihin. EU-komission tiistaina julkaiseman tilaston mukaan jäsenmaat ovat lupautuneet ottamaan vastaan vain 4 207 turvapaikanhakijaa ja vaivaiset 272 ihmistä on tähän mennessä siirretty.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi joulukuussa EU-huippukokouksen yhteydessä, että sisäiset siirrot eivät ole olleet mieltä ylentävä kokeilu.

”Ei sitä ole vielä haudattu, mutta epäonnistuttuhan siinä on”, Sipilä totesi.

EU on sopinut myös yhteensä noin 22 500 pakolaisen sijoittamisesta EU-maihin unionin ulkopuolelta, esimerkiksi Turkista. Noin 600 pakolaista oli joulukuun puoliväliin mennessä siirretty.

EU-komissio ehdotti joulukuussa uutta yhteistä raja- ja rannikkovartiostoa, joka voisi toimia jäsenmaiden alueella myös ilman maiden suostumusta. Vartiostoon kuuluisi noin 1 500 asiantuntijan ryhmä, joka olisi valmis puuttumaan rajakriisiin missä tahansa 28 maan unionissa.

EU-maat pyrkivät päättämään uudesta rajavirastosta kesään mennessä.

Lisäksi EU on pyrkinyt vaikuttamaan Turkkiin, jota sieltä Kreikkaan matkaavat ihmismäärät vähenisivät. Turkille on tarjottu porkkanoita, kuten rahaa, viisumivapautta ja EU-jäsenyysneuvotteluiden jouduttamista.

Koska yhteistä EU-politiikkaa ei ole syntynyt ja jäsenmaat ovat riitaisia kriisin ratkaisuyrityksissä, kukin maa on ratkonut ongelmaa omalla tavallaan. Suomen hallitus esimerkiksi esitteli viime vuoden lopulla yhteensä 80 toimenpiteen listan, jolla yritetään puuttua turvapaikanhakijoiden määrään ja kotoutumisongelmiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Ruotsi
 • Tanska
 • EU
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  9. 9

   10 vinkkiä, joiden avulla syöt helposti enemmän kasviksia – asiantuntijat neuvovat lisäämään kasviksia niin kakkuun kuin pastaankin

  10. 10

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää