Valikko
Ulkomaat

Obama ja Etelä-Korean Park asettavat Pohjois-Korealle pakotteita ydinkokeen takia –YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi ydinkokeen yksimielisesti

Pohjois-Korean ainoa liittolainen Kiina ei käyttänyt veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean presidentit ilmoittivat torstaina asettavansa Pohjois-Korealle ”voimakkaimmat ja kattavimmat” pakotteet rangaistuksena ydinkokeesta, jonka Pohjois-Korea ilmoitti keskiviikkona tehneensä.

Etelä-Korean presidentin kanslian mukaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye keskustelivat asiasta puhelimitse torstaiaamuna 20 minuutin ajan.

”Kaksi johtajaa myös olivat yksimielisiä, että Pohjois-Korean pitää saada oikeat seuraukset viimeisimmästä ydinkokeestaan ja vannoivat tekevänsä yhteistyötä, jotta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma olisi tiukka”, kanslia ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi jo keskiviikkona Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen. Päätös oli yksimielinen, vaikka Pohjois-Korean ainoa liittolainen Kiina olisi voinut käyttää pysyville jäsenmaille kuuluvaa veto-oikeuttaan.

Turvallisuusneuvosto ”tuomitsi voimakkaasti” kokeen ja kuvaili sitä ”selväksi uhaksi kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle”, uutistoimisto Reuters kertoi.

”Turvallisuusneuvoston jäsenet – – muistuttavat tehneensä aiemmin selväksi ryhtyvänsä huomattaviin toimenpiteisiin, jos Pohjois-Korea tekee uusia ydinkokeita”, neuvoston puheenjohtajavuorossa ollut Uruguayn YK-lähettiläs Elbio Rosselli sanoi kokouksen päätyttyä.

”Tähän sitoutuneina turvaneuvoston jäsenet alkavat heti työskennellä uuden turvallisuusneuvoston päätöslauselman muotoilemiseksi”, Rosselli sanoi.

Pohjois-Korea ilmoitti keskiviikkona räjäyttäneensä ensimmäistä kertaa pienen vetypommin. Asiantuntijat kyseenalaistivat Pohjois-Korean kyvyn nimenomaan vetypommin kehittämiseen, mutta jonkinlainen ydinkoe Pohjois-Koreassa seismisten mittausten perusteella suoritettiin.

Kyseessä olisi eristäytyneen kommunistidiktatuurin neljäs ydinkoe.

Valkoinen talo ilmoitti turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen, että presidentti Barack Obama puhuu Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa ”säännöllisesti” Pohjois-Koreasta.

”Me puhumme varmasti Kiinan kanssa siitä, minkälaista roolia he voivat näytellä”, Valkoisen talon tiedottaja sanoi.

Jo ennen kokousta Yhdysvaltain ja Etelä-Korean puolustusministerit päättivät keskinäisessä puhelinkeskustelussa, että Pohjois-Korealle koituu kokeesta ”seuraamuksia”.

Yhdysvaltain puolustusministerin Ash Carterin ja hänen eteläkorealaisen kollegansa Han Min-Koon mukaan ydinkoe oli ”vastuuton provokaatio, jota ei voi hyväksyä”, uutistoimisto Reuters kertoi.

Pohjois-Korean väite nimenomaan vetypommin räjäyttämisestä asetettiin heti keskiviikkona kyseenalaiseksi. Atomipommia paljon voimakkaampi vetypommi olisi todennäköisesti aiheuttanut voimakkaamman maanjäristyksen.

”Alustavat analyysit eivät ole yhtäpitäviä sen väitteen kanssa, että Pohjois-Korea olisi olisi tehnyt onnistuneen vetypommikokeen”, Valkoisen talon tiedottaja sanoi Reutersin mukaan.

Räjähdys oli alustavien tietojen mukaan hieman heikompi kuin Pohjois-Korean vuonna 2013 tekemässä ydinkokeessa.

Ydinkokeiden kieltoa valvovan CTBTO-järjestön mukaan keskiviikon kokeen aiheuttaman maanjäristyksen voimakkuus näyttää olleen 4,8 tai 4,9 magnitudia, kun vuonna 2013 tehdyn koe aiheutti 5,1 magnitudin järistyksen.

Ydinkoe tuomittiin keskiviikkona kaikkialla maailmassa voimakkaasti.

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkuutta havittelevat poliitikot käyttivät tilaisuuden hyväkseen moittiakseen demokraattipresidentti Obamaa.

”Vihollisemme kaikkialla maailmassa käyttävät hyväkseen Obaman heikkoutta”, senaattori Marco Rubio sanoi.

”Pohjois-Korea on kuin kristallipallo. Se näyttää meille, että myös Iran päätyy samaan, jos jatkamme samalla harhaanvievällä polulla”, sanoi toinen presidenttiehdokkuutta havitteleva republikaani, senaattori Ted Cruz.

Hän viittasi Obaman Iranin kanssa runnomaan ydinsopimukseen, jonka mukaan Iran vapaaehtoisesti rajoittaa ydinmateriaalinsa rikastamista

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Ydinaseet
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  8. 8

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  9. 9

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan – kateissa noin 30 ihmistä, pelastustöitä hidastaa jopa viiden metrin lumihanki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää