Valikko
Ulkomaat

Maailman suurin apina kuoli, koska oli sopeutumiskyvytön

Suurin koskaan elänyt apinalaji kuoli sukupuuttoon, sillä se ei kyennyt sopeutumaan elinympäristönsä muutokseen, kertoo uusi kansainvälinen tutkimus.

Suurin koskaan elänyt apinalaji kuoli sukupuuttoon, sillä se ei kyennyt sopeutumaan elinympäristönsä muutokseen, kertoo uusi kansainvälinen tutkimus.

Gigantopithecus oli kooltaan hyvin suuri, mutta muuten siitä on tiedetty kovin vähän. Sillä arvioidaan olleen pituutta jopa kolme metriä ja painoa 200–500 kiloa.

Sen kuoli sukupuuttoon 100 000 vuotta sitten.

Jättiapina asui subtrooppisissa metsissä Etelä-Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa. Ainoat siitä kertovat fossiililöydöt ovat muutamat alaleuan palat ja hampaat. Tutkijat saivat ensimmäiset hampaat 1930-luvulla Hongkongista, jossa apteekkarit kauppasivat niitä lohikäärmeen hampaina.

Nyt tutkijat ovat saaneet hammaskiilteen isotooppitutkimusten perusteella tietoa apinan ruokailutavoista. Ne antavat heidän mukaansa lisävaloa myös sen sukupuuton syihin.

”Tutkimuksemme osoittavat, että nämä suuret kädelliset elivät vain metsässä ja saivat ruokansa sieltä”, sanoo professori Hervé Bocherens Tübingenin yliopiston verkkosivulla.

Quaternary International -tiedelehdessä julkaistavan tutkimuksen perusteella Gigantopithecus oli puhtaasti kasvissyöjä. Se söi kuitenkin muutakin kuin bambua, toisin kuin jotkut tutkijat ovat arvelleet. Laji suosi ruokavaliossaan sademetsien hedelmiä, kertoo uutistoimisto AFP.

Gigantopithecus oli mitä ilmeisimmin liian painava kiipeilemään puissa, mutta se kykeni heilauttamaan itseään oksalta toiselle roikkuen. Sen lähin nykysukulainen on oranki.

Rajallinen ruokavalio ei ollut Gigantopithecukselle ongelma ennen kuin sen elinympäristö rupesi muuttumaan pleistoseenikaudella, joka alkoi noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten ja päättyi vajaat 12 000 vuotta sitten. Tuolloin maapallon ilmasto viileni huomattavasti ja seurasi toistuvia jääkausia.

”Kokonsa vuoksi Gigantopithecus tarvitsi oletettavasti suuria määriä ruokaa. Kun yhä enemmän ja enemmän metsää muuttui pleistoseenikaudella savanniksi, jättiapinalle ei yksinkertaisesti ollut tarjolla tarpeeksi ruokaa”, Bocherens sanoo.

Osa toisista apinoista ja varhaisista ihmisistä selviytyi samankaltaisista muutoksista syömällä lehtiä, ruohoa ja juuria, joita uusi elinympäristö tarjosi. Jostain syystä jättiapina ei mukautunut yhtä lailla.

Gigantopithecuksella ei luultavasti ollut samanlaista ekologista sopeutumiskykyä. Siltä puuttui mahdollisesti psyykkinen kyky sietää stressiä ja ruoan puutetta”, tutkimuksessa todetaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Apinat
 • Tiede
 • Eläimet
 • Kasvissyönti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää