Valikko
Ulkomaat

Charlie Hebdon toimitus työskentelee nyt salaisessa paikassa – Pariisin terrori-iskuista on kulunut vuosi

Tyylilleen lehti on pysynyt uskollisena: vuosipäivän alla ilmestyneen muistonumeron kannessa on kalašnikovia kantava Jumala, jonka kaapu on tahriintunut verellä.

Tänään torstaina tulee kuluneeksi vuosi ääri-islamistien terrori-iskusta ranskalaiseen satiirilehteen Charlie Hebdoon.

Lehteä tehdään nyt salaisessa paikassa tiukkojen turvatoimien ympäröiminä. Toimitus muutti viime lokakuussa Pariisin eteläpuolella uuteen paikkaan, joka on Le Monden mukaan kuin bunkkeri. Oven ulkopuolella päivystää ympäri vuorokauden turvayritys, ja kulkijoiden on pidettävä erillistä kulkulupaa. Toimituksen jäsenillä on henkilökohtainen poliisivartiointi.

Turvallisuuteen liittyvät kustannukset ovat olleet 1,5 miljoonaa euroa, ja lisäksi kuukausittain maksetaan 50 000 euroa yksityisistä vartiointipalveluista.

Ranskan presidentti François Hollande ja Pariisin pormestari Anne Hidalgo paljastivat vanhalla toimituksella eli iskupaikalla tiistaina muistolaatan. Siinä yhden uhrin, pilapiirtäjä Georges Wolinskin nimi oli tosin aluksi kirjoitettu väärin.

Muuten paikalla ei ole mitään näkyvää, Le Monde kertoo.

Toimituksen seinät on maalattu, toimisto kunnostettu. Paikasta ei tullut muistomerkkiä asukkaiden ja toimituksen pyynnöstä. Toimistotilat vapautuvat pian vuokramarkkinoille, hinta on alle markkinatason.

Charlie Hebdoa avustava kirjoittaja Patrick Pelloux , toimitusta vetävä piirtäjä Riss ja toimittaja Laurent Legér kävivät iskupaikalla puoli vuotta iskujen jälkeen kesällä. He ottivat talteen vain arkistot, kaikki huonekalut saivat mennä.

”Emme halua säästää mitään, joka muistuttaa tuosta pirun päivämäärästä 7. tammikuuta”, lehden talousjohtaja Eric Portheault sanoo.

Lehti on silti pysynyt tyylilleen uskollisena, sillä juuri vuosipäivän alla ilmestyneen muistonumeron kannessa on kalašnikovia kantava Jumala, jonka kaapu on tahriintunut verellä. Kansi on jo ehtinyt hermostuttaa Vatikaanin.

Vuosipäivänä torstaina poliisi ampui Pariisissa miehen poliisiaseman edessä. Ranskalaismedian mukaan miehellä oli päällään valeräjähdevyö, ja mukanaan paperi, jossa oli terroristijärjestö Isisin lippu ja ilmoitus, että järjestö oli teon takana.

Lehteen tehdystä iskusta alkanut tapahtumien sarja johti lopulta 17 ihmisen kuolemaan. Myös kolme hyökkääjää kuoli.

Uhreista 12 kuoli Charlie Hebdon toimituksessa, yksi poliisi sen ulkopuolella ja 4 juutalaisessa kosher-kaupassa. Kosher-kauppaan hyökännyt mies ampui ennen omaa hyökkäystään vielä poliisin.

Hyökkäyksistä näkyvin oli isku Charlie Hebdoon, vaikka hyökkäys kosher-kauppaan aloitti keskustelun juutalaisten asemasta Länsi-Euroopassa. Isku Charlie Hebdoon liittyi keskusteluun sananvapaudesta. Koko tapahtumaketju sai aikaan myös suuren myötätunnon aallon kansainvälisesti.

Iskut näyttivät yhdistävän Ranskaa, ja niitä seurasi laajoja muistomielenosoituksia. Tosin yhtenäisyys alkoi rakoilla pian, kun esimerkiksi nuoret muslimit vastustivat Je Suis Charlie -iskulausetta, koska lehti oli loukannut toistuvasti heidän uskontoaan.

Tätä yhtenäisyyttä ei enää ole, mielipidemittauslaitos Ipsoksen johtaja Brice Teinturier sanoo uutistoimisto Reutersille. Ei edes seurauksena Pariisissa marraskuussa tehdyistä uusista terrori-iskuista, joissa kuoli 130 ihmistä.

”Tammikuun ja marraskuun hyökkäysten kaltaiset tapahtumat aiheuttavat hetkellistä yhtenäisyyttä, reaktiona. Mutta se ei riitä paikkaamaan syvää jakaantumista”, hän sanoo.

”On useita Ranskoja, jotka ottavat yhteen”, hän sanoo.

Teinturierin mukaan olemassa on nyt suurkaupunkien eteenpäin katsova Ranska, riutuvien ja globalisaation uhriksi itsensä tunteva teollisuusalueiden Ranska sekä vuokrataloalueiden unohdetuksi itsensä kokeva Ranska.

Tämä jakaantuminen näkyi myös aluevaaleissa joulukuussa. Ensimmäisellä kierroksella oikeistopopulistinen Kansallinen rintama menestyi hyvin maaseudun ja pikkukaupunkien äänillä, mutta toisella kierroksella isojen kaupunkien äänestäjät pitivät huolen, ettei puolue pääse valtaan. Se edellytti tosin perinteisen oikeiston ja vasemmiston epäpyhää liittoa.

Ranskan sosiaalinen ja taloudellinen jakaantuminen on vanha teema, se oli yksi Jacques Chiracin pääteemoja vuoden 1995 presidentinvaaleissa. Sen jälkeen raot ovat vain levinneet.

Myös Charlie Hebdon ympärillä on erimielisyyttä.

Iskussa kuoli pilapiirtäjä Charbin lisäksi myös tämän henkivartija Franck Brinsolaro. Hänen leskensä Ingrid Brinsolaro on nostanut kanteen, jonka mukaan mies jätettiin tarkoituksella vaaralle alttiiksi, koska turvatoimet olivat vajanaiset.

Charlie Hebdo on ollut jihadistien kohteena siitä asti, kun se 2006 julkaisi piirroksia profeetta Muhammedista. Toimitukseen heitettiin polttopulloja 2011.

”Minusta Franck uhrattiin, ei siitä voi käyttää mitään muuta sanaa. Hän näki puutteet, hän oli pahoillaan turvatoimien vähäisyydestä. Hän kutsui sitä ”siiviläksi” ja sanoi, että niissä oloissa hänen oli mahdotonta tehdä työnsä hyvin”, leski sanoi televisiossa tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve on puolustellut turvatoimien keventämistä ennen iskua sanomalla, viranomaiset olivat arvioineet jihadistien vaihtaneen kohteikseen poliisin ja armeijan.

Oikaisu 8.1.2015 kello 12.35: Toisin kuin artikkelissa oli kirjoitettu, Patrick Pelloux ei ole piirtäjä Riss, eikä toimitusta vedä toimittaja Laurent Legér. Pelloux on Charlie Hebdoa avustava kirjoittaja kuten myös Léger. Toimitusta vetää piirtäjä Riss.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  7. 7

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  10. 10

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää