Ulkomaat

Räjäyttikö Pohjois-Korea sittenkään vetypommia? Ei, sanovat asiantuntijat

Pohjois-Korean ydinkoe oli aivan liian pieni nykyaikaiseksi vetypommiksi – tai sitten kokeesta tuli suutari.

Jos Pohjois-Korean keskiviikkoinen ydinkoe olisikin ollut vetypommi, se on vanhanaikaista mallia tai muuten ihan suutari, sanovat koetta kansainvälisille viestimille kommentoineet asiantuntijat.

Asiantuntijoiden mukaan nykyaikaisesta vetypommista olisi lähtenyt aivan toisenlainen jysäys. Tällä erää asiantuntija-arviot Pohjois-Korean ydinkokeen tehosta vaihtelevat kuuden ja kolmenkymmenen kilotonnin välillä.

Ydinkokeen tehon arvioiminen on erittäin vaikeaa varsinkin maanalaisessa kokeessa. Pohjois-Korean kokeen aiheuttama järistys oli noin viisi magnitudia, mutta järistysaaltojen liike riippuu maaperästä.

Esimerkiksi suomalaisessa graniittimaaperässä aaltojen liike olisi voimakas, mutta löysemmässä maaperässä aallot vaimenevat.

Punggye-rin maanalaisesta testialueesta ei tiedetä paljoa. Se sijaitsee Kiljun maakunnassa, vuoristoisessa maastossa ja sinne on kolme sisäänkäyntiä, joista osa on New York Timesin mukaan yhä rakenteilla.

Joe Cirincione kutsuu Pohjois-Korean tempausta atomihuijaukseksi. Cirincione on Ploughshares -säätiön toiminnanjohtaja. Säätiö on kansainvälisen turvallisuuden ajatushautomo, joka on keskittynyt ydinasevarustelun vastaiseen työhön.

Cirincione kirjoittaa uutiskanava CNN:n sivuilla, että kyseessä on ilmeisesti ollut tehostettu atomipommi. Sellaisen räjäytysprosessiin kuuluu pieni määrä vetyisotooppi tritiumia. Näin ollen Pohjois-Korea on saanut itselleen tekosyyn esitellä asia isompana kuin se on, eli vetypommina.

”Jokainen testi, jopa epäonnistuneet sellaiset, edistävät Pohjois-Korean kyvykkyyttä”, Cirincione muistuttaa. ”Todellisuus on se, että jos heitä ei pysäytetä, Pohjois-Korean johtajat saattavat jonain päivänä kehittää kaikkein tuhoisimman aseen koskaan.”

Valtaosa asiantuntijoista myös Suomessa arvioi, että kyseessä on nimenomaan boosted fission -nimellä tunnettu atomipommi. Tässä tehostetussa pommissa toimintaperiaate on samanlainen kuin maailmanhistorian tuhoisimmissa vetypommeissa, eli atomipommiin lisätty vetyisotooppi tehostaa räjähdystä fuusioreaktiolla.

Pieni fuusioreaktio synnyttää pommin ytimessä neutroneita, jotka halkovat pommin uraanin ytimiä. Fuusioreaktio tehostaa pommin räjähdysvoimaa vain vähän.

Tällaisen pommin räjäytti ensimmäistä kertaa Yhdysvallat vuonna 1951.

Kun mukaan keksittiin 1950-luvulla lisätä toinen vetyisotooppi deuterium, syntyi nykyaikaisen vetypommin malli. Atomi- eli fissiopommin röntgensäteilyn synnyttämä kaasu sytyttää lähelleen sijoitetun litiumdeuterin. Se reagoi kuumuuteen ja puristumiseen vapauttamalla neutroneita, jotka pilkkovat litiumin ytimiä tritiumiksi. Tritium ja deuterium reagoivat keskenään siten, että pommi räjähtää.

Tritiumin, deuteriumin ja atomipommin eri variaatioiden yhdistelmillä on päästy jopa 50-57 megatonnin tuhovoimaan.

Jos Pohjois-Korean ydinkokeen voima oli 6 kilotonnia ja suurimman vetypommikokeen 57 megatonnia, ero olisi noin 9500-kertainen. Eri pommien tuhovoimaa voi arvioida kartalla artikkelin lopusta löytyvällä HS:n tuhokoneella.

Yksi mahdollisuus on se, että oikean vetypommin räjäytys on syystä tai toisesta mennyt pieleen, arvioi yhdysvaltalaisen Rand-tutkimuslaitoksen vanhempi asiantuntija Bruce W. Bennett.

”Ei ole selvää, onko testi jäänyt tahallaan vähäiseksi teholtaan vai onko Pohjois-Korea epäonnistunut kokeessaan”, Bennett pohtii Twitter-tilillään. Myös hän pitää mahdollisena että kyseessä oli vetyisotoopilla tehostettu ydinlataus.

Jos Pohjois-Korean ydinkoe sattuikin menemään pieleen, merkki on Pohjois-Korean naapureiden kannalta huolestuttava. Bennettin mielestä Kim Jong-un haluaa kuitenkin esitellä valtionsa voimaa, ja epäonnistuminen voi ennakoida uutta yritystä.

Myös suomalainen asiantuntija, joka ei halua nimeään julkisuuteen, on samaa mieltä. Pohjois-Korean ydinohjelma on pitkää perua, eikä se yhteen kokeeseen lopu. Keskiviikkoinenkin koe oli jo neljäs.

Lisää on luvassa. YK:n turvallisuusneuvoston mielipide ei ole Pohjois-Koreaa ennenkään kiinnostanut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Ydinaseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Aktia lakkauttaa konttoreita ja vähentää henkilöstöä – Helsingistä ja Espoosta lähtee neljä toimipistettä

  8. 8

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  9. 9

   Helsingin soutustadionilta kuului outoa mekkalaa: ”päähänpiston” saaneet miehet mellastivat humalassa ja tuhosivat irtaimiston

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  10. 10

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää