Valikko
Ulkomaat

Poliisi ja ulkomaalaisvastaisen Pegida-liikkeen mielen­osoittajat ottivat yhteen Kölnissä

Poliisi käytti vesitykkejä ja kyynelkaasua äärioikeistolaisia mielenosoittajia vastaan. Poliisia heiteltiin pulloilla ja ilotulitteilla.

Ulkomaalaisvastaisen Pegida-liikkeen mielenosoitus Kölnin keskustassa kärjistyi lauantaina viiden aikaan iltapäivällä. Poliisi otti käyttöön kyynelkaasua ja vesitykkejä hajottaakseen mielenosoittajien rivit.

Noin sata Pegida-mielenodoituksessa ollutta huligaania alkoi heittää pulloja ja ilotulitteita poliisijoukkoa päin. Tämä alkoi hieman ennen kuin kulkue saavutti käännöspisteensä, Ebert-aukion. Poliisi yritti hajottaa mielenosoituksen välittömästi, mikä ei onnistunut. Noin vartin päästä poliisi ajoi paikalle vesitykin ja hajotti mielenosoituksen ampumalla kylmää vettä joukkoon. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi käytti myös kyynelkaasua.

Kulkueessa oli mukana noin 1 700 ihmistä, joista sata alkoi riehua sen ollessa liikkeessä.

Aiemmin päivällä paikalla liehuivat Saksan liput, kun tapahtuman Pegida Nordrhein-Westfalenin kärkimies Michael Diendorf puhui.

”Haluamme eroon Angela Merkelistä. Hänen politiikkansa tuhoaa Saksan”, Diendorf sanoi ja osallistujat osoittivat suosiotaan. Poliisin mukaan paikalla oli noin 1 700 Pegidan kannattajaa. Järjestäjät ilmoittivat paikalla olevien määräksi 3 000. Erääsä kyltissä luki: ”Vaihdetaan Merkel (Unkarin pääministeriin ) Viktor Orbániin”.

”Saksa tarvitsee Puolan tyyliin nationalistis-konservatiivisen hallituksen, joka pystyy huolehtimaan nuorista saksalaisista perheistä”, hän sanoi haastettelussa ennen mielenosoituksen alkua.

Asemanseudulle kokoontui jo puoliltapäivin useita vastamielenosoituksia kuten ”Köln oikeistoa vastaan”. Lisäksi Kölnin tuomiokirkon ja rautatieaseman aukion välillä oli satojen naisten mielenilmaus väkivaltaa vastaan – ihonväristä riippumatta.

Poliisi oli laajoin joukoin ja vahvalla kalustolla paikalla. Pegidan mielenosoitusreitti oli määrä palata Reinin rannalle käytyään takaisin rautatieasemalle.

Kun Kölnissä oli vuoden 2014 lokakuussa mielenosoitus ”Huligaanit salafisteja vastaan”, poliisi tuli täysin yllätetyksi. Kymmeniä poliiseja loukkaantui yhteenotoissa.

Lauantaina vastamielenosoituksessa ollut vasemmistoanarkistien ryhmä otti yhteen poliisin kanssa. Vasemmiston vastamielenosoituksen ja ulkomaalaisvastaisten välissä oli poliisin eristämä alue. Pegidan mielenosoituksessa osallistujat kävivät yhden kameramiehen kimppuun.

Kölnin poliisipäällikköä Wolfgang Albersia kritisoitiin jo 2014 tehtäviensä laiminlyönnistä. Eilen perjantaina hänet hyllytettiin, koska poliisi oli tehnyt useita virheitä sekä tiedotuksessaan että toiminnassaan uudenvuodenyönä.

Uudenvuodenyönä noin tuhat ulkomaalaistaustaista miestä kokoontui Kölnin rautatieaseman aukiolle. Useat paikalla olleet naiset kertoivat tulleensa ahdistelluiksi. Kölnin poliisi kertoi lauantaina, että uudenvuodenyön tapahtumista on tehty rikosilmoituksia 379. Suurin osa epäillyistä on turvapaikanhakijoita sekä paperittomia maahantulijoita. Poliisin mukaan noin 40 prosenttia tapauksista koski seksuaalista ahdistelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Mielenosoitus
 • Saksa
 • Äärioikeisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  10. 10

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää