Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Pakolaiskriisi syö Löfvenin kannatusta – luottamus istuvaan hallitukseen Ruotsissa historiallisen heikko

Ruotsin hallituksen kannatus on historiallisen alhaista. Pääministeri Stefan Löfvenia arvostellaan johtajuuden puutteesta.

Tukholma. Vanha viisaus kuuluu, että ulkoinen kriisi, kuten suuronnettomuus tai luonnonmullistus, on politiikassa mahdollisuus.

Se tarjoaa hallitukselle näkyvyyttä ja paikan osoittaa johtajuutta. Kriisi voi nostaa kannatusta, mutta vain, jos se hoidetaan kansalaisten arvostamalla tavalla.

Ruotsissa esimerkistä käy pääministeri Fredrik Reinfeldtin porvarihallitus, joka uusi mandaattinsa 2010 finanssikriisin juuri ravisteltua Ruotsia. Valtiovarainministeri Anders Borg oli koko kansan kultapoika.

Nyt, kun pakolaistilanne asettaa Ruotsille kovia ulkoisia paineita, ei Stefan Löfvenin punavihreä hallitus näytä saavan pisteitä kriisityöstä lainkaan samalla tavalla. Päinvastoin: luottamus istuvaan hallitukseen on viimeksi ollut yhtä heikkoa liki 30 vuotta sitten, käy ilmi tutkimuslaitos SKOP:in tällä viikolla julkaisemasta mielipidemittauksesta.

Pääministeripuolue sosiaalidemokraattien kannatus on puolestaan useiden eri mielipidemittausten mukaan samaa tasoa kuin Håkan Juholtin aikoina 2011. Tuota aikaa tavataan kuvata pahimmaksi kriisiksi sosiaalidemokraattien historiassa.

”Hallitusvastuu kostautuu nykymaailmassa liki järjestään kannatuksessa. Ruotsin hallituksen kannatus on nyt silti poikkeuksellisen heikkoa”, sanoo valtio-opin professori Marie Demker Göteborgin yliopistosta.

Kannatuksen lasku johtunee osin juuri luontaisesta hallitustyön painosta. Pakolaiskriisi lisää taakkaa. Sen hoitaminen on epäilemättä ollut vaikeaa. Ruotsiin tuli viime vuonna noin 163 000 turvapaikanhakijaa, enemmän kuin koskaan maan modernissa historiassa.

Moni Ruotsin linjaan tyytymätön on siirtynyt kannattamaan maahanmuuttovastaisia ruotsidemokraatteja.

Vielä alkusyksystä hallitus painotti avoimien rajojen merkitystä. Loppusyksystä se käänsi täysin suuntansa, kun tulijoille ei enää tahtonut löytyä asumuksia. Hallitus vaikeutti muun muassa perheenyhdistämistä ja aloitti rajatarkastukset rajoillansa.

Toimet eivät ole toistaiseksi näkyneet gallupeissa. Arvostelua tulee sekä niiltä, jotka vastustavat turvapaikkapolitiikan kiristyksiä ja pitävät niitä epäinhimillisinä, että niiltä, joiden mielestä hallituksen olisi pitänyt toimia aiemmin.

Lehtien palstoilla on ehditty kritisoida hallituksen kriisivalmiutta ja muistella tsunamikriisin hoitoa 2004. Tuolloin Göran Perssonin hallitus sai laajasti sapiskaa hitaasta reagoimisesta. Tämä tulkittiin osasyyksi vallan vaihtumiseen 2006 vaaleissa.

Löfvenin hallituksen heikon tilanteen pohjimmaisena syynä lienee silti Ruotsin mittakaavassa poikkeuksellisen vaikea parlamentaarinen tilanne.

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksella on takanaan vain 138 paikkaa valtiopäivien 349:stä. Hallitus on riippuvainen opposition suopeudesta. ”Löfvenin ongelma on, ettei hän ole onnistunut näyttäytymään pääministerinä, jolla on tilanne hallussaan. Hän näyttäytyy johtajana, jonka on pakko koko ajan hakea tukea muilta”, Demker sanoo.

Luottamus Löfveniin on nyt romahtanut, ja se on tasolla, jolla se oli viimeksi juuri kymmenen vuotta sitten Perssonin aikana, osoitti Dagens Nyheterin hiljattainen mittaus.

”Vaikeat ajat olisivat antaneet Löfvenille tilaisuuden loistaa. Hallitus on epäonnistunut totaalisesti”, lehti arvosteli hiljan pääkirjoituksessaan.

Hallituksen jatkotaipaletta määrittää paljon juuri parlamentaarinen tilanne. Yksi testi on, mitä käy syksyn budjettitaistossa. Hallitus ja porvarioppositio solmivat taannoin niin sanotun joulukuun sovun. Sen piti taata, että heikko vähemmistöhallitus saa budjettinsa läpi, toisin kuin kävi Löfvenin hallituksen aloittaessa 2014. Tuolloin uhkana olivat uudet vaalit, kun hallituksen budjetti kaatui vaa’ankieliasemassa olevien ruotsidemokraattien äänten ratkaistua.

Joulukuun sopu kuitenkin hajosi jo menneenä syksynä, ja siksi budjettikaaoksen ja hallituskriisin mahdollisuudella arvuutellaan taas. Harva silti tuntuu uskovan, että porvarioppositio lähtisi heiluttamaan hallitusta.

Merkit viittaavat blokkirajojen ylittävän yhteistyön helpottumiseen pakkotilanteessa. Esimerkiksi turvapaikkapolitiikan kiristykset syntyivät blokkirajat ylittävällä sovulla.

Ratkaisevaa hallitukselle on myös, miten pakolaiskriisi kehittyy säiden lämmetessä ja miten kotouttaminen osataan hoitaa.

Mitä kriisinhallintaan tulee, muistuttaa valtio-opin professori Henrik Oscarsson, eivät nykygallupit vielä ennusta kansalaisten lopullista tuomiota.

Tilanne jatkuu yhä ja muuttuu nopeaa tahtia. Turvapaikanhakijoiden määrä on jo pienentynyt selvästi loppusyksyn lukemista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  8. 8

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  9. 9

   10 vinkkiä, joiden avulla syöt helposti enemmän kasviksia – asiantuntijat neuvovat lisäämään kasviksia niin kakkuun kuin pastaankin

  10. 10

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää