Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Pakolaiskriisi syö Löfvenin kannatusta – luottamus istuvaan hallitukseen Ruotsissa historiallisen heikko

Ruotsin hallituksen kannatus on historiallisen alhaista. Pääministeri Stefan Löfvenia arvostellaan johtajuuden puutteesta.

Tukholma. Vanha viisaus kuuluu, että ulkoinen kriisi, kuten suuronnettomuus tai luonnonmullistus, on politiikassa mahdollisuus.

Se tarjoaa hallitukselle näkyvyyttä ja paikan osoittaa johtajuutta. Kriisi voi nostaa kannatusta, mutta vain, jos se hoidetaan kansalaisten arvostamalla tavalla.

Ruotsissa esimerkistä käy pääministeri Fredrik Reinfeldtin porvarihallitus, joka uusi mandaattinsa 2010 finanssikriisin juuri ravisteltua Ruotsia. Valtiovarainministeri Anders Borg oli koko kansan kultapoika.

Nyt, kun pakolaistilanne asettaa Ruotsille kovia ulkoisia paineita, ei Stefan Löfvenin punavihreä hallitus näytä saavan pisteitä kriisityöstä lainkaan samalla tavalla. Päinvastoin: luottamus istuvaan hallitukseen on viimeksi ollut yhtä heikkoa liki 30 vuotta sitten, käy ilmi tutkimuslaitos SKOP:in tällä viikolla julkaisemasta mielipidemittauksesta.

Pääministeripuolue sosiaalidemokraattien kannatus on puolestaan useiden eri mielipidemittausten mukaan samaa tasoa kuin Håkan Juholtin aikoina 2011. Tuota aikaa tavataan kuvata pahimmaksi kriisiksi sosiaalidemokraattien historiassa.

”Hallitusvastuu kostautuu nykymaailmassa liki järjestään kannatuksessa. Ruotsin hallituksen kannatus on nyt silti poikkeuksellisen heikkoa”, sanoo valtio-opin professori Marie Demker Göteborgin yliopistosta.

Kannatuksen lasku johtunee osin juuri luontaisesta hallitustyön painosta. Pakolaiskriisi lisää taakkaa. Sen hoitaminen on epäilemättä ollut vaikeaa. Ruotsiin tuli viime vuonna noin 163 000 turvapaikanhakijaa, enemmän kuin koskaan maan modernissa historiassa.

Moni Ruotsin linjaan tyytymätön on siirtynyt kannattamaan maahanmuuttovastaisia ruotsidemokraatteja.

Vielä alkusyksystä hallitus painotti avoimien rajojen merkitystä. Loppusyksystä se käänsi täysin suuntansa, kun tulijoille ei enää tahtonut löytyä asumuksia. Hallitus vaikeutti muun muassa perheenyhdistämistä ja aloitti rajatarkastukset rajoillansa.

Toimet eivät ole toistaiseksi näkyneet gallupeissa. Arvostelua tulee sekä niiltä, jotka vastustavat turvapaikkapolitiikan kiristyksiä ja pitävät niitä epäinhimillisinä, että niiltä, joiden mielestä hallituksen olisi pitänyt toimia aiemmin.

Lehtien palstoilla on ehditty kritisoida hallituksen kriisivalmiutta ja muistella tsunamikriisin hoitoa 2004. Tuolloin Göran Perssonin hallitus sai laajasti sapiskaa hitaasta reagoimisesta. Tämä tulkittiin osasyyksi vallan vaihtumiseen 2006 vaaleissa.

Löfvenin hallituksen heikon tilanteen pohjimmaisena syynä lienee silti Ruotsin mittakaavassa poikkeuksellisen vaikea parlamentaarinen tilanne.

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksella on takanaan vain 138 paikkaa valtiopäivien 349:stä. Hallitus on riippuvainen opposition suopeudesta. ”Löfvenin ongelma on, ettei hän ole onnistunut näyttäytymään pääministerinä, jolla on tilanne hallussaan. Hän näyttäytyy johtajana, jonka on pakko koko ajan hakea tukea muilta”, Demker sanoo.

Luottamus Löfveniin on nyt romahtanut, ja se on tasolla, jolla se oli viimeksi juuri kymmenen vuotta sitten Perssonin aikana, osoitti Dagens Nyheterin hiljattainen mittaus.

”Vaikeat ajat olisivat antaneet Löfvenille tilaisuuden loistaa. Hallitus on epäonnistunut totaalisesti”, lehti arvosteli hiljan pääkirjoituksessaan.

Hallituksen jatkotaipaletta määrittää paljon juuri parlamentaarinen tilanne. Yksi testi on, mitä käy syksyn budjettitaistossa. Hallitus ja porvarioppositio solmivat taannoin niin sanotun joulukuun sovun. Sen piti taata, että heikko vähemmistöhallitus saa budjettinsa läpi, toisin kuin kävi Löfvenin hallituksen aloittaessa 2014. Tuolloin uhkana olivat uudet vaalit, kun hallituksen budjetti kaatui vaa’ankieliasemassa olevien ruotsidemokraattien äänten ratkaistua.

Joulukuun sopu kuitenkin hajosi jo menneenä syksynä, ja siksi budjettikaaoksen ja hallituskriisin mahdollisuudella arvuutellaan taas. Harva silti tuntuu uskovan, että porvarioppositio lähtisi heiluttamaan hallitusta.

Merkit viittaavat blokkirajojen ylittävän yhteistyön helpottumiseen pakkotilanteessa. Esimerkiksi turvapaikkapolitiikan kiristykset syntyivät blokkirajat ylittävällä sovulla.

Ratkaisevaa hallitukselle on myös, miten pakolaiskriisi kehittyy säiden lämmetessä ja miten kotouttaminen osataan hoitaa.

Mitä kriisinhallintaan tulee, muistuttaa valtio-opin professori Henrik Oscarsson, eivät nykygallupit vielä ennusta kansalaisten lopullista tuomiota.

Tilanne jatkuu yhä ja muuttuu nopeaa tahtia. Turvapaikanhakijoiden määrä on jo pienentynyt selvästi loppusyksyn lukemista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  3. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  4. Tunti sitten
  5. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  6. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  7. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  8. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  9. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  10. 2 tuntia sitten
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  13. Koposen piinaava hermovaurio alkaa hellittää, jopa FC Barcelona lähetti lääkärinsä Suomeen
  14. Näytä lisää