Valikko
Ulkomaat

EU:n Juncker varoittaa Hollannin kansan­äänestyksen aiheuttavan ”mantereen­laajuisen kriisin”

Kansanäänestys Ukraina-sopimuksesta lisää pääministeri Mark Rutten tuskaa, Hollanti aloitti juuri EU:n puheenjohtajamaana.

Bryssel. Euroopan unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti lauantaina, että Eurooppaa uhkaa uusi ”mantereenlaajuinen kriisi”, jos hollantilaiset äänestävät ”ei” huhtikuussa pidettävässä, Ukrainaan liittyvässä kansanäänestyksessä.

Juncker kertoo lauantaina julkaistussa NRC Handelsblad -lehden haastattelussa, että ”Venäjä korjaisi hedelmät”, jos hollantilaiset äänestäisivät EU:n ja Ukrainan solmimaa assosiaatiosopimusta vastaan.

Kansanäänestys järjestetään 6. huhtikuuta ja siitä odotetaan tiukkaa. Äänestys on äärimmäisen kiusallinen näytös Hollannin hallitukselle ja pääministeri Mark Ruttelle, sillä Hollannista tuli juuri vuodenvaihteessa EU:n puheenjohtajamaa kuudeksi kuukaudeksi.

Vaikka kansanäänestys ei ole sitova, korkea äänestysaktiivisuus voi pakottaa hallituksen kunnioittamaan kansan tahtoa tavalla tai toisella.

Tv-ohjelma EenVandaagin lauantaina julkaiseman kyselyn mukaan lähes kolme neljästä hollantilaisesta aikoo varmasti tai todennäköisesti äänestää ”ei” ja jopa 53 prosenttia kansasta olisi lähdössä vaaliuurnille.

EU:lla on käsissään jo mieletön vyyhti kriisejä, joissa Ruttelta odotetaan johtajuutta EU-pomojen rinnalla. Esimerkiksi helmikuussa EU:n huippukokouksen pääaiheena on Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista.

Hollannin ei-kampanjaa vetävä Thierry Baudet kertoi Helsingin Sanomien puhelinhaastattelussa Amsterdamista lauantaina, että Junckerin varoitus on tyypillinen osoitus EU-johtajien ylimielisyydestä eurooppalaisia äänestäjiä kohtaan.

”Tämä on jälleen yksi esimerkki EU:n harjoittamasta pelottelutaktiikasta. On naurettavaa väittää, että tästä seuraisi mantereenlaajuinen kriisi”, kertoo Baudet, joka johtaa Forum voor Democratie -nimistä euroskeptistä ajatushautomoa.

Baudetin mukaan Ukrainan assosiaatiosopimus on huono asia EU:lle, Hollannille ja ukrainalaisille. Hänen mielestään EU on pelannut vaarallista peliä epävakaan Ukrainan kanssa ja ollut osaltaan aiheuttamassa Venäjän kanssa kärjistynyttä geopoliittista kriisiä.

Hänen mukaansa Junckerin sanat tuovat mieleen vuoden 2005, kun hollantilaisia painostettiin hyväksymään EU:n perustuslaki. Hollantilaiset äänestivät tuolloin ”ei”, samoin kuin ranskalaisetkin, ja koko perustuslaki kaatui.

”Silloin sanottiin, että valot sammuvat Hollannissa, jos ihmiset äänestävät sitä vastaan. Tämä on tyypillistä pelottelua, epädemokraattista, epämiellyttävää ja oligarkista käytöstä. Jos ihmiset eivät tee kuten käsketään, heitä pelotellaan helvetillä.”

Hollannin hallitus on pitkään pyrkinyt välttelemään koko kansanäänestyksestä puhumista, joka sai alkunsa euroskeptikkojen kansalaisaloitteesta. Kansanäänestys joudutaan järjestämään – hallituksen tahdon vastaisesti – siksi, että allekirjoituksia tuli viime syksyyn mennessä vaaditut 300 000:tta kappaletta.

Pääministeri Rutte kertoi HS:lle ja joukolle muita kansainvälisiä viestimiä Amsterdamissa torstaina, että hän ei usko, että kansanäänestys tulee häiritsemään EU-puheenjohtajuutta.

Hän kertoi aikovansa vedota hollantilaisiin, että he sanoisivat ”kyllä” vuonna 2014 solmitulle assosiaatiosopimukselle, joka astui voimaan tämän vuoden alussa.

”Aion selittää, miksi me allekirjoitimme sopimuksen. Siihen on kaksi yksinkertaista syytä, jotka ovat kummatkin hollantilaisten etujen mukaisia. Me olemme kauppaa käyvä maa ja tämä on vapaakauppasopimus. Ja kyse on myös laillisuusperiaatteen istuttamisesta Ukrainaan, sekin on meidän intresseissämme”, Rutte totesi.

Venäjä ilmoitti joulukuussa, että se keskeyttää Venäjän ja Ukrainan välisen vapaakauppasopimuksen, joka solmittiin vuonna 2011. Keskeytys astui voimaan 1. tammikuuta eli samana päivänä, kun EU:n ja Ukrainan sopimus astui voimaan.

Asiantuntijoiden mukaan Hollannin kansanäänestys Ukrainan sopimuksesta on itse asiassa enemmänkin kansanäänestys siitä, miten hollantilaiset suhtautuvat EU:hun ja koko Eurooppaa ravisteleviin kriiseihin.

Myös Hollanti painii ennennäkemättömän pakolaistulvan kanssa: Hollantiin tuli viime vuonna noin 60 000 turvapaikanhakijaa.

Rutten mukaan Eurooppa tai ainakaan Hollanti ei kestä toista samanlaista vuotta kuin 2015, ja hänen hallituksensa päätavoite EU-puheenjohtajana on saada kansainvaellus vähenemään ja hallintaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan unioni
 • Hollanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  9. 9

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  10. 10

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää