Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Ulkoministeri Wallström: Ruotsin on aika palauttaa asevelvollisuus

Pääministeripuolue sosiaalidemokraatit sanoo yhä tiukasti ei Nato-jäsenyydelle. Wallström painotti, että Ruotsin ja Suomen yhteistyö asiassa on tärkeää.

Sälen. Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström katsoo, että Ruotsin tulisi ottaa asevelvollisuus uudelleen käyttöön.

”Minun mielestäni on aika palauttaa asevelvollisuus. On mietittävä, miten se tarkasti muotoillaan”, Wallström sanoi sunnuntaina Ruotsin Sälenissä käynnistyneessä vuotuisessa puolustusseminaarissa.

Ruotsin hallitus on jo aiemmin suhtautunut asevelvollisuuden palauttamiseen myönteisesti. Wallströmin muotoilu asian puolesta oli nyt huomattavan suora.

Hän katsoo, että asepalveluksen pitäisi olla tasa-arvoinen ja sen pitäisi sisältää sekä sotilaallinen osa että siviiliosa, joiden välillä jollakin tapaa voisi valita.

”Mielestäni sille on tarvetta. Ei vähiten, jos ajatellaan erilaisia luonnonkatastrofeja. Meillä on ollut esimerkiksi metsäpaloja ja muita luonnonkatastrofeja, joiden yhteydessä siitä olisi ollut todella apua esimerkiksi kadonneiden etsimisessä”, ulkoministeri sanoi.

Wallström mainitsi yhtenä mahdollisena tehtävänä siviilipuolella myös maahanmuuttoviraston auttamisen pakolaisten vastaanottamisessa.

Asevelvollisuuden jäädyttämisestä päätettiin Ruotsissa 2009. Keskustelu sen palauttamisesta johtuu muun muassa siitä, että tuolloin luotu uusi ammattiarmeija ei ole saanut rekrytoitua riittävää määrää sotilaita.

Hallituksen asettama selvityshenkilö pohtii paraikaa asiaa. Selvitys lähtee siitä, ettei mahdollista asevelvollisuutta palautettaisi vanhassa muodossaan, vaan jonkinlaisena vapaaehtoisuutta ja velvollisuutta yhdistävänä muotona. Aiemmin hallitus on viitannut useita kertoja Norjan ja Tanskan malleihin. Selvityksen on määrä valmistua syksyllä.

Hallituksen visiot saavat kansalaisilta laajaa tukea. Seitsemän kymmenestä ruotsalaisesta tuki asevelvollisuuden palauttamista Dagens Nyheterin hiljattain julkaisemassa kyselyssä.

Ulkoministeri otti sunnuntaina kantaa myös Nato-keskusteluun. Sosiaalidemokraatteja edustava Wallström painotti odotetusti, että Ruotsin turvallisuuspoliittinen linja pysyy ennallaan.

”Nato-jäsenyys ei tukisi jännitteiden lientymistä”, hän sanoi.

Ruotsissa Nato-keskustelu on kiihtynyt sen jälkeen, kun porvarioppositio löysi syksyllä yksimielisyyden Nato-jäsenyyden kannatuksesta. Sosiaalidemokraattien sanavalintoja Natosta seurataan nyt siksi tarkasti. Ruotsissa on pitkä perinne tehdä puolustuspoliittiset linjauksen blokkirajat ylittäen. Siksi sosiaalidemokraattien mielipiteellä on asiassa mitä luultavimmin painoa siinäkin tapauksessa, että valta vaihtuisi Ruotsissa vuoden 2018 vaaleissa.

Sama liittoutumattomuutta painottava viesti välittyi sunnuntaina myös Suomen ja Ruotsin pääministerien Juha Sipilän ja Stefan Löfvenin yhteisestä mielipidekirjoituksesta, joka julkaistiin molemmissa maissa. Pääministerit painottivat liittoutumattomuuden etuja ja keskinäisen yhteistyön tarvetta.

Kirjoituksessa myös viitattiin viime helmikuussa tehtyihin linjauksiin siitä, että Suomi ja Ruotsi syventävät puolustusyhteistyötään siten, että se voisi näin päätettäessä kattaa rauhanajan yhteistyön lisäksi myös sotilaallisen yhteistyön.

Wallströmin mukaan sinänsä harvinaisen yhteiskannanoton ajoitus liittyi Sälenin konferenssin alkuun sekä kiihtyneeseen Nato-keskusteluun Ruotsissa ja opposition uuteen linjaan.

”Olen myös huomannut, että Suomessa on pelko, että Ruotsi saattaisi tehdä päätöksen konsultoimatta Suomea. On tärkeää sanoa, että me teemme yhteistyötä läheisesti näissä kysymyksissä”, hän sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää kannanottoa yhtenä pääministeri Sipilän selvimmistä ulko- ja turvallisuuspoliittisista kannanotoista.

”Oliko siinä mitään uutta, ei, mutta hyvin selvästi haluttiin alleviivata yhteistä tilannekuvaa ja näkemystä siitä, että nykyinen linja on palvellut molempia hyvin ja päätös näissä asioissa tehtäisiin yhdessä.”

Suomesta Sälenin seminaariin ei osallistu tänä vuonna ministeritason vieraita. Sen sijaan tapaamiseen osallistuu muun muassa Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Turvallisuuspolitiikka
 • Nato
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  2. 2

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  3. 3

   Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

  4. 4

   Poliisi ammuttu päähän Kööpenhaminan esikaupungissa – turvatoimia kiristetty koko Tanskassa

  5. 5

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  6. 6

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  9. 9

   Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

  10. 10

   Uudet kirjat moukaroivat kansallissankaria – Mannerheim ei ollut järin mukava mies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  6. 6

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  7. 7

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  8. 8

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  9. 9

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää