Valikko
Ulkomaat

Irakin suurin pato uhkaa murtua – jopa puolen miljoonan ihmisen henki vaarassa

Mosulin patoa vahvistettiin aiemmin päivittäin. Isisin joukout valtasivat padon 2014. Lyhyen valtauksen jälkeen työntekijät eivät ole palanneet, ja padon ylläpito on retuperällä.

Irakin ja kurdien joukot valtasivat Mosulin padon takaisin Isisiltä 16 kuukautta sitten. Nyt patoa uhkaa kuitenkin uusi vaara, sillä se saattaa murtua riittämättömän ylläpidon vuoksi, irakilaisviranomaiset sanovat.

Jos näin käy keväällä, kun Tigris-joen vesi on korkealla sateiden ja sulamisvesien vuoksi, veden alle jäisi padon murtuessa synkimpien arvioiden mukaan jopa puoli miljoonaa ihmistä, ja yli miljoona ihmistä menettäisi kotinsa, uutisoi New York Times.

Jos ihmisiä ehdittäisiin varoittaa ennen padon murtumista tai se murtuisi vain osittain, vahingot jäisivät arvioiden mukaan huomattavasti pienemmiksi. Samoin kävisi silloin, jos pato murtuisi kesällä tai syksyllä, kun vettä on vähemmän.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama keskusteli hätäkorjauksista keskiviikkona puhelimitse Irakin pääministeri Haider al-Abadin kanssa. Valkoisen talon mukaan päämiehet puhuivat myös Irakin joukkojen viimeaikaisista voitoista Ramadissa Länsi-Irakissa taistelussa Isis-joukkoja vastaan.

Yhdysvaltalaisviranomaiset pelkäävät, etteivät korjaukset ehdi ajoissa ja ovat siksi jo patistelleet Irakia varoittamaan kansalaisiaan. Myös Isis-alueella asuvia tulisi Yhdysvaltojen mukaan varoittaa ja kehottaa valmistautumaan padon murtumiseen. Ihmisten tulisi miettiä valmiiksi myös se, mihin he hätätilanteessa pakenisivat.

Viranomaisten mukaan kevät muodostaa padolle kohonneen uhan, ja ilman tehokkaita toimia pato tullee murtumaan. Viranomaiset eivät kuitenkaan arvioineet, kuinka pian murtumisen voi odottaa tapahtuvan.

Padon vahvistamista kuvataan suureksi insinöörityönhaasteeksi. Valtava pato on rakennettu Saddam Husseinin valtakaudella heikolle perustalle. Maaperä on kipsiä, kalkkikiveä ja savea.

Teknisten haasteiden lisäksi ongelma on poliittinen. Pääministeri Abadin on tehtävä budjettileikkauksia samaan aikaan, kun taistelut Isis-joukkoja vastaan jatkuvat. Lisäksi shiia-poliitikot pyrkivät kyseenalaistamaan hänen valtansa ja näkevät yhdysvaltalaisten ehdotukset vain salaliittona lännen vallan kasvattamiseksi Irakissa.

Italialaisyritys on neuvotellut padon hätäkorjauksista. Irakin viranomaisten mukaan yritys arvioi korjauskustannusten nousevan lähes 350 miljoonaan euroon. Italian pääministeri Matteo Renzi lupasi joulukuussa, että patotöitä turvaamaan lähetettäisiin 450 italialaissotilasta, jos sopimus syntyy. Vielä sopimusta ei ole solmittu, mutta osapuolten kerrotaan tapaavan jälleen tällä viikolla.

Irakilaisviranomaiset ovat kuitenkin erimielisiä siitä, tarvittaisiinko tai sallittaisiinko padolla vieraiden valtioiden joukkoja turvallisuuden takaamiseksi.

Mosulin pato valmistui vuonna 1984 ja sen rakentamisesta vastasivat saksalaiset ja italialaiset urakoitsijat. Se on jo pitkään ollut ylläpidollinen painajainen. Ennen Isis-joukkojen saapumista padolla työskenteli noin 600 ihmistä.

Koska vesi rapautti padon alla olevaa kipsiä, irakilaiset porasivat reikiä maaperään ja täyttivät ne betonilaastilla. Työ toistettiin kolmesti päivässä kuutena päivänä viikossa.

Isis-joukot valtasivat padon vähän yli viikoksi elokuussa 2014. He eivät vahingoittaneet patoa, mutta kun irakilaisjoukot valtasivat padon takaisin, työmiehet eivät enää palanneet, eikä hallitus palauttanut säännöllistä ylläpitoa padolle. Myös Mosulissa sijaitseva betonitehdas, jota patotöissä käytettiin, on nyt Isisin hallussa.

Obaman hallinto ei ota padon korjausta vastuulleen, eikä Pentagon ole halukas perustamaan padon tuntumaan tukikohtaa turvaamaan korjaustöitä. Niinpä Yhdysvallat on pyytänyt Maailman pankkia hyväksymään, että Irakille lainatuista 1,2 miljoonasta dollarista (noin 1,1 miljoona euroa) yli 15 prosenttia voitaisiin käyttää padon korjaukseen. Kansainväliset yritykset on ohjeistettu neuvottelemaan suoraan irakilaisten kanssa ilman Yhdysvaltojen osallistumista. Niiden tulee huolehtia myös turvajärjestelyistä itsenäisesti ilman Yhdysvaltojen osallistumista.

Vaarallisin aika padolle on helmikuun lopusta toukokuun puoleen väliin, kun vesi on joessa korkeimmillaan ja patoon kohdistuva paine voimakkaimmillaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis-järjestö
 • Yhdysvallat
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   Lopetetaan sinkkujen neuvominen

  6. 6

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  7. 7

   Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

  8. 8

   Kiinniotettu kuoli poliisin syliin Vihdintiellä Vantaalla – ajotiellä juosseen miehen ”kunto romahti” yhtäkkiä

  9. 9

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  10. 10

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  9. 9

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  10. 10

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää