Valikko
Ulkomaat

Irakin suurin pato uhkaa murtua – jopa puolen miljoonan ihmisen henki vaarassa

Mosulin patoa vahvistettiin aiemmin päivittäin. Isisin joukout valtasivat padon 2014. Lyhyen valtauksen jälkeen työntekijät eivät ole palanneet, ja padon ylläpito on retuperällä.

Irakin ja kurdien joukot valtasivat Mosulin padon takaisin Isisiltä 16 kuukautta sitten. Nyt patoa uhkaa kuitenkin uusi vaara, sillä se saattaa murtua riittämättömän ylläpidon vuoksi, irakilaisviranomaiset sanovat.

Jos näin käy keväällä, kun Tigris-joen vesi on korkealla sateiden ja sulamisvesien vuoksi, veden alle jäisi padon murtuessa synkimpien arvioiden mukaan jopa puoli miljoonaa ihmistä, ja yli miljoona ihmistä menettäisi kotinsa, uutisoi New York Times.

Jos ihmisiä ehdittäisiin varoittaa ennen padon murtumista tai se murtuisi vain osittain, vahingot jäisivät arvioiden mukaan huomattavasti pienemmiksi. Samoin kävisi silloin, jos pato murtuisi kesällä tai syksyllä, kun vettä on vähemmän.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama keskusteli hätäkorjauksista keskiviikkona puhelimitse Irakin pääministeri Haider al-Abadin kanssa. Valkoisen talon mukaan päämiehet puhuivat myös Irakin joukkojen viimeaikaisista voitoista Ramadissa Länsi-Irakissa taistelussa Isis-joukkoja vastaan.

Yhdysvaltalaisviranomaiset pelkäävät, etteivät korjaukset ehdi ajoissa ja ovat siksi jo patistelleet Irakia varoittamaan kansalaisiaan. Myös Isis-alueella asuvia tulisi Yhdysvaltojen mukaan varoittaa ja kehottaa valmistautumaan padon murtumiseen. Ihmisten tulisi miettiä valmiiksi myös se, mihin he hätätilanteessa pakenisivat.

Viranomaisten mukaan kevät muodostaa padolle kohonneen uhan, ja ilman tehokkaita toimia pato tullee murtumaan. Viranomaiset eivät kuitenkaan arvioineet, kuinka pian murtumisen voi odottaa tapahtuvan.

Padon vahvistamista kuvataan suureksi insinöörityönhaasteeksi. Valtava pato on rakennettu Saddam Husseinin valtakaudella heikolle perustalle. Maaperä on kipsiä, kalkkikiveä ja savea.

Teknisten haasteiden lisäksi ongelma on poliittinen. Pääministeri Abadin on tehtävä budjettileikkauksia samaan aikaan, kun taistelut Isis-joukkoja vastaan jatkuvat. Lisäksi shiia-poliitikot pyrkivät kyseenalaistamaan hänen valtansa ja näkevät yhdysvaltalaisten ehdotukset vain salaliittona lännen vallan kasvattamiseksi Irakissa.

Italialaisyritys on neuvotellut padon hätäkorjauksista. Irakin viranomaisten mukaan yritys arvioi korjauskustannusten nousevan lähes 350 miljoonaan euroon. Italian pääministeri Matteo Renzi lupasi joulukuussa, että patotöitä turvaamaan lähetettäisiin 450 italialaissotilasta, jos sopimus syntyy. Vielä sopimusta ei ole solmittu, mutta osapuolten kerrotaan tapaavan jälleen tällä viikolla.

Irakilaisviranomaiset ovat kuitenkin erimielisiä siitä, tarvittaisiinko tai sallittaisiinko padolla vieraiden valtioiden joukkoja turvallisuuden takaamiseksi.

Mosulin pato valmistui vuonna 1984 ja sen rakentamisesta vastasivat saksalaiset ja italialaiset urakoitsijat. Se on jo pitkään ollut ylläpidollinen painajainen. Ennen Isis-joukkojen saapumista padolla työskenteli noin 600 ihmistä.

Koska vesi rapautti padon alla olevaa kipsiä, irakilaiset porasivat reikiä maaperään ja täyttivät ne betonilaastilla. Työ toistettiin kolmesti päivässä kuutena päivänä viikossa.

Isis-joukot valtasivat padon vähän yli viikoksi elokuussa 2014. He eivät vahingoittaneet patoa, mutta kun irakilaisjoukot valtasivat padon takaisin, työmiehet eivät enää palanneet, eikä hallitus palauttanut säännöllistä ylläpitoa padolle. Myös Mosulissa sijaitseva betonitehdas, jota patotöissä käytettiin, on nyt Isisin hallussa.

Obaman hallinto ei ota padon korjausta vastuulleen, eikä Pentagon ole halukas perustamaan padon tuntumaan tukikohtaa turvaamaan korjaustöitä. Niinpä Yhdysvallat on pyytänyt Maailman pankkia hyväksymään, että Irakille lainatuista 1,2 miljoonasta dollarista (noin 1,1 miljoona euroa) yli 15 prosenttia voitaisiin käyttää padon korjaukseen. Kansainväliset yritykset on ohjeistettu neuvottelemaan suoraan irakilaisten kanssa ilman Yhdysvaltojen osallistumista. Niiden tulee huolehtia myös turvajärjestelyistä itsenäisesti ilman Yhdysvaltojen osallistumista.

Vaarallisin aika padolle on helmikuun lopusta toukokuun puoleen väliin, kun vesi on joessa korkeimmillaan ja patoon kohdistuva paine voimakkaimmillaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis-järjestö
 • Yhdysvallat
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  8. 8

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  9. 9

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  10. 10

   Hukutettuja siilejä, rääkättyjä lintuja – eläinsuojeluyhdistysten mukaan lapset kiusaavat luonnoneläimiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää