Ulkomaat

DN: Teinipoikaa syytetään seksuaalisesta ahdistelusta Tukholman nuorisofestivaalilla

Dagens Nyheterin mukaan 15-vuotiasta poikaa syytetään kahden 14-vuotiaan seksuaalisesta ahdistelusta ja pahoinpitelystä. ”Kaikilla on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteensa”, Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson sanoo.

Ruotsissa 15-vuotiasta teinipoikaa vastaan on nostettu syyte kahden 14-vuotiaan tytön seksuaalisesta ahdistelusta sekä pahoinpitelystä. Dagens Nyheterin mukaan tapaukset liittyvät Tukholmassa viime kesänä järjestettyyn We are Sthlm -festivaaliin, jonka ympärillä on käyty laajaa keskustelua viime päivinä.

DN kertoi aiemmin, että nuoria naisia on ahdisteltu laajasti festivaalilla kahtena viime vuonna. Poliisille raportoitiin asiasta, mutta sen virallinen versio oli tuolloin, että kaikki on sujui rauhallisesti.

Kahtena vuonna poliisille tehtiin festivaalin aikana noin 40 ahdisteluilmoitusta.

Syyttäjän mukaan nyt syytteen saanut poika oli ensin kopeloinut toista tyttöä. Toinen tyttö oli yrittänyt puuttua asiaan, jonka jälkeen poika oli lyönyt häntä päähän, DN kirjoittaa.

Aiemmin maanantaina Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson lupasi, että esiin tulleet ahdistelutapaukset selvitetään pohjamutia myöten. Eliasson puhui asiasta Sälenin kolmipäiväisessä puolustusseminaarissa.

”Kaikilla, ei ainoastaan nuorilla naisilla, vaan myös miehillä, on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteensa”, Eliasson sanoi.

Hän totesi, että poliisi aloittaa sisäisen tutkimuksen tapahtumista ja siitä, miksi poliisi on vaiennut ahdistelun. Jollei asiassa ole tapahtunut rikosta, on poliisi silti saattanut toimia väärin.

Ruotsissa on tapahtumien julkitulon jälkeen kysytty, voiko poliisiin luottaa, jos tapahtumia ei ole raportoitu eikä tekijöille ole aiheutunut seurauksia.

”Kyllä Ruotsin poliisiin voi luottaa”, Eliasson sanoi.

Hän myös korosti, että vastaavien tapausten selvittäminen voi olla hyvin vaikeaa, sillä suuren yleisöjoukon keskellä tapahtumia on vaikea havaita. Edes ahdistelun kohteet eivät välttämättä osaa sanoa, kuka heitä on ahdistellut.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, onko tekijöiden etnisellä taustalla ollut merkitystä tapauksessa. DN:n mukaan mukana oli afganistanilaisia nuoria, lehden haastatteleman nuoren ”Annan” mukaan myös muita.

Ruotsissa kysytään myös, onko tapauksista jätetty kertomatta poliittisista syistä. Poliisin edustaja totesi aiemmin DN:lle, ettei poliisi aina välttämättä tohdi puhua kaikesta ulkomaalaisiin tekijöihin liittyvästä suoraan asian arkaluonteisuuden takia.

Eliasson totesi olevansa hyvin tyytymätön, jos poliittinen harkinta on vaikuttanut poliisin työhön.

"Poliisin pitää kertoa asianmukaista ja relevanttia tietoa, ja se pitää asettaa asianmukaiseen kontekstiin, mutta meidän ei pidä tietenkään ottaa asioihin poliittista kantaa."

Nyt syytteeseen johtanut tapaus liittyy festivaalin ensimmäiseen iltaan, kertoo DN. Tytöt päätyivät kovassa kovassa ihmisvilinässä ringissä tanssivan poikajoukon viereen. Pojat ottivat toisen tytöistä ringin keskelle.

Tyttö luuli ensin, että pojat haluavat tanssia hänen kanssaan. Pian häntä kuitenkin kourittiin ja yksi pojista tarrautui hänen taaksensa. Poika yritti työntää kätensä tytön housuihin. Tällöin tyttö huusi ja yritti päästä irti pojan otteesta. Pojan kaverit eivät puuttuneet tilanteeseen millään tavoin.

Tässä vaiheessa toinen tyttö tuli ja työnsi pojan irti tytöstä. Toista tyttöä ahdistellut poika suuttui tästä ja löi häntä tönäissyttä tyttöä nyrkillä silmään, DN kirjoittaa. Tässäkään vaiheessa muut pojat eivät puuttuneet tapahtumiin.

”He vain seisoivat ja nauroivat”, sanoo ahdisteltu tyttö DN:n mukaan.

Tyttöjen onneksi järjestyksenvalvojat puuttuivat asiaan.

Myös pääministeri Stefan Löfven kommentoi tapahtumia maanantaina.

”Tunnen hyvin suurta suuttumusta siitä, että nuoret naiset eivät voi käydä musiikkifestivaalilla ilman, että heitä loukataan, ahdistellaan seksuaalisesti ja että heitä kohtaan hyökätään”, Löfven sanoi TT:n mukaan.

Kvällsposten-lehti kertoi maanantaina myös mahdollisista ahdistelutapauksista uutenavuotena Malmössä. Lehden haastatteleman Malmön poliisin mukaan tapahtumia selvitetään. Poliisi ei toistaiseksi ole saanut ilmoituksia tapauksista.

Helsingissä poliisi selvittää parhaillaan, pitävätkö järjestyksenvalvojien havainnot Senaatintorin uudenvuodentapahtuman joukkoahdistelusta paikkansa. Poliisipäällikkö Lasse Aapio sanoi sunnuntaina HS:lle, että tässä vaiheessa tutkintaa ahdistelusta on syytä epäillä jopa kymmeniä miehiä.

Saksan Kölnissä lukuisten ulkomaalaistaustaisten miesten epäillään ahdistelleen naisia uudenvuodenyönä. Kölnin poliisi on saanut uudenvuodenyön tapahtumista yli 500 rikosilmoitusta, joista vajaa puolet liittyy seksuaaliseen ahdisteluun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Seksuaalirikokset
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  4. 4

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  5. 5

   Niinistön kannatuskortteja kertyi yhteensä 156 000

  6. 6

   Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  9. 9

   Eduskuntatalon edessä itseään vatsaan puukottaneet olivat turvapaikanhakijoita

  10. 10

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää