Valikko
Ulkomaat

DN: Teinipoikaa syytetään seksuaalisesta ahdistelusta Tukholman nuorisofestivaalilla

Dagens Nyheterin mukaan 15-vuotiasta poikaa syytetään kahden 14-vuotiaan seksuaalisesta ahdistelusta ja pahoinpitelystä. ”Kaikilla on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteensa”, Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson sanoo.

Ruotsissa 15-vuotiasta teinipoikaa vastaan on nostettu syyte kahden 14-vuotiaan tytön seksuaalisesta ahdistelusta sekä pahoinpitelystä. Dagens Nyheterin mukaan tapaukset liittyvät Tukholmassa viime kesänä järjestettyyn We are Sthlm -festivaaliin, jonka ympärillä on käyty laajaa keskustelua viime päivinä.

DN kertoi aiemmin, että nuoria naisia on ahdisteltu laajasti festivaalilla kahtena viime vuonna. Poliisille raportoitiin asiasta, mutta sen virallinen versio oli tuolloin, että kaikki on sujui rauhallisesti.

Kahtena vuonna poliisille tehtiin festivaalin aikana noin 40 ahdisteluilmoitusta.

Syyttäjän mukaan nyt syytteen saanut poika oli ensin kopeloinut toista tyttöä. Toinen tyttö oli yrittänyt puuttua asiaan, jonka jälkeen poika oli lyönyt häntä päähän, DN kirjoittaa.

Aiemmin maanantaina Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson lupasi, että esiin tulleet ahdistelutapaukset selvitetään pohjamutia myöten. Eliasson puhui asiasta Sälenin kolmipäiväisessä puolustusseminaarissa.

”Kaikilla, ei ainoastaan nuorilla naisilla, vaan myös miehillä, on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteensa”, Eliasson sanoi.

Hän totesi, että poliisi aloittaa sisäisen tutkimuksen tapahtumista ja siitä, miksi poliisi on vaiennut ahdistelun. Jollei asiassa ole tapahtunut rikosta, on poliisi silti saattanut toimia väärin.

Ruotsissa on tapahtumien julkitulon jälkeen kysytty, voiko poliisiin luottaa, jos tapahtumia ei ole raportoitu eikä tekijöille ole aiheutunut seurauksia.

”Kyllä Ruotsin poliisiin voi luottaa”, Eliasson sanoi.

Hän myös korosti, että vastaavien tapausten selvittäminen voi olla hyvin vaikeaa, sillä suuren yleisöjoukon keskellä tapahtumia on vaikea havaita. Edes ahdistelun kohteet eivät välttämättä osaa sanoa, kuka heitä on ahdistellut.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, onko tekijöiden etnisellä taustalla ollut merkitystä tapauksessa. DN:n mukaan mukana oli afganistanilaisia nuoria, lehden haastatteleman nuoren ”Annan” mukaan myös muita.

Ruotsissa kysytään myös, onko tapauksista jätetty kertomatta poliittisista syistä. Poliisin edustaja totesi aiemmin DN:lle, ettei poliisi aina välttämättä tohdi puhua kaikesta ulkomaalaisiin tekijöihin liittyvästä suoraan asian arkaluonteisuuden takia.

Eliasson totesi olevansa hyvin tyytymätön, jos poliittinen harkinta on vaikuttanut poliisin työhön.

"Poliisin pitää kertoa asianmukaista ja relevanttia tietoa, ja se pitää asettaa asianmukaiseen kontekstiin, mutta meidän ei pidä tietenkään ottaa asioihin poliittista kantaa."

Nyt syytteeseen johtanut tapaus liittyy festivaalin ensimmäiseen iltaan, kertoo DN. Tytöt päätyivät kovassa kovassa ihmisvilinässä ringissä tanssivan poikajoukon viereen. Pojat ottivat toisen tytöistä ringin keskelle.

Tyttö luuli ensin, että pojat haluavat tanssia hänen kanssaan. Pian häntä kuitenkin kourittiin ja yksi pojista tarrautui hänen taaksensa. Poika yritti työntää kätensä tytön housuihin. Tällöin tyttö huusi ja yritti päästä irti pojan otteesta. Pojan kaverit eivät puuttuneet tilanteeseen millään tavoin.

Tässä vaiheessa toinen tyttö tuli ja työnsi pojan irti tytöstä. Toista tyttöä ahdistellut poika suuttui tästä ja löi häntä tönäissyttä tyttöä nyrkillä silmään, DN kirjoittaa. Tässäkään vaiheessa muut pojat eivät puuttuneet tapahtumiin.

”He vain seisoivat ja nauroivat”, sanoo ahdisteltu tyttö DN:n mukaan.

Tyttöjen onneksi järjestyksenvalvojat puuttuivat asiaan.

Myös pääministeri Stefan Löfven kommentoi tapahtumia maanantaina.

”Tunnen hyvin suurta suuttumusta siitä, että nuoret naiset eivät voi käydä musiikkifestivaalilla ilman, että heitä loukataan, ahdistellaan seksuaalisesti ja että heitä kohtaan hyökätään”, Löfven sanoi TT:n mukaan.

Kvällsposten-lehti kertoi maanantaina myös mahdollisista ahdistelutapauksista uutenavuotena Malmössä. Lehden haastatteleman Malmön poliisin mukaan tapahtumia selvitetään. Poliisi ei toistaiseksi ole saanut ilmoituksia tapauksista.

Helsingissä poliisi selvittää parhaillaan, pitävätkö järjestyksenvalvojien havainnot Senaatintorin uudenvuodentapahtuman joukkoahdistelusta paikkansa. Poliisipäällikkö Lasse Aapio sanoi sunnuntaina HS:lle, että tässä vaiheessa tutkintaa ahdistelusta on syytä epäillä jopa kymmeniä miehiä.

Saksan Kölnissä lukuisten ulkomaalaistaustaisten miesten epäillään ahdistelleen naisia uudenvuodenyönä. Kölnin poliisi on saanut uudenvuodenyön tapahtumista yli 500 rikosilmoitusta, joista vajaa puolet liittyy seksuaaliseen ahdisteluun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Seksuaalirikokset
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  7. 7

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  8. 8

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  9. 9

   Ilkiöhahmot raivasivat tien ilkiöpresidentille – popkulttuuri antoi mallia politiikalle

  10. 10

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää