Valikko
Ulkomaat

DN: Teinipoikaa syytetään seksuaalisesta ahdistelusta Tukholman nuorisofestivaalilla

Dagens Nyheterin mukaan 15-vuotiasta poikaa syytetään kahden 14-vuotiaan seksuaalisesta ahdistelusta ja pahoinpitelystä. ”Kaikilla on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteensa”, Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson sanoo.

Ruotsissa 15-vuotiasta teinipoikaa vastaan on nostettu syyte kahden 14-vuotiaan tytön seksuaalisesta ahdistelusta sekä pahoinpitelystä. Dagens Nyheterin mukaan tapaukset liittyvät Tukholmassa viime kesänä järjestettyyn We are Sthlm -festivaaliin, jonka ympärillä on käyty laajaa keskustelua viime päivinä.

DN kertoi aiemmin, että nuoria naisia on ahdisteltu laajasti festivaalilla kahtena viime vuonna. Poliisille raportoitiin asiasta, mutta sen virallinen versio oli tuolloin, että kaikki on sujui rauhallisesti.

Kahtena vuonna poliisille tehtiin festivaalin aikana noin 40 ahdisteluilmoitusta.

Syyttäjän mukaan nyt syytteen saanut poika oli ensin kopeloinut toista tyttöä. Toinen tyttö oli yrittänyt puuttua asiaan, jonka jälkeen poika oli lyönyt häntä päähän, DN kirjoittaa.

Aiemmin maanantaina Ruotsin poliisijohtaja Dan Eliasson lupasi, että esiin tulleet ahdistelutapaukset selvitetään pohjamutia myöten. Eliasson puhui asiasta Sälenin kolmipäiväisessä puolustusseminaarissa.

”Kaikilla, ei ainoastaan nuorilla naisilla, vaan myös miehillä, on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteensa”, Eliasson sanoi.

Hän totesi, että poliisi aloittaa sisäisen tutkimuksen tapahtumista ja siitä, miksi poliisi on vaiennut ahdistelun. Jollei asiassa ole tapahtunut rikosta, on poliisi silti saattanut toimia väärin.

Ruotsissa on tapahtumien julkitulon jälkeen kysytty, voiko poliisiin luottaa, jos tapahtumia ei ole raportoitu eikä tekijöille ole aiheutunut seurauksia.

”Kyllä Ruotsin poliisiin voi luottaa”, Eliasson sanoi.

Hän myös korosti, että vastaavien tapausten selvittäminen voi olla hyvin vaikeaa, sillä suuren yleisöjoukon keskellä tapahtumia on vaikea havaita. Edes ahdistelun kohteet eivät välttämättä osaa sanoa, kuka heitä on ahdistellut.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, onko tekijöiden etnisellä taustalla ollut merkitystä tapauksessa. DN:n mukaan mukana oli afganistanilaisia nuoria, lehden haastatteleman nuoren ”Annan” mukaan myös muita.

Ruotsissa kysytään myös, onko tapauksista jätetty kertomatta poliittisista syistä. Poliisin edustaja totesi aiemmin DN:lle, ettei poliisi aina välttämättä tohdi puhua kaikesta ulkomaalaisiin tekijöihin liittyvästä suoraan asian arkaluonteisuuden takia.

Eliasson totesi olevansa hyvin tyytymätön, jos poliittinen harkinta on vaikuttanut poliisin työhön.

"Poliisin pitää kertoa asianmukaista ja relevanttia tietoa, ja se pitää asettaa asianmukaiseen kontekstiin, mutta meidän ei pidä tietenkään ottaa asioihin poliittista kantaa."

Nyt syytteeseen johtanut tapaus liittyy festivaalin ensimmäiseen iltaan, kertoo DN. Tytöt päätyivät kovassa kovassa ihmisvilinässä ringissä tanssivan poikajoukon viereen. Pojat ottivat toisen tytöistä ringin keskelle.

Tyttö luuli ensin, että pojat haluavat tanssia hänen kanssaan. Pian häntä kuitenkin kourittiin ja yksi pojista tarrautui hänen taaksensa. Poika yritti työntää kätensä tytön housuihin. Tällöin tyttö huusi ja yritti päästä irti pojan otteesta. Pojan kaverit eivät puuttuneet tilanteeseen millään tavoin.

Tässä vaiheessa toinen tyttö tuli ja työnsi pojan irti tytöstä. Toista tyttöä ahdistellut poika suuttui tästä ja löi häntä tönäissyttä tyttöä nyrkillä silmään, DN kirjoittaa. Tässäkään vaiheessa muut pojat eivät puuttuneet tapahtumiin.

”He vain seisoivat ja nauroivat”, sanoo ahdisteltu tyttö DN:n mukaan.

Tyttöjen onneksi järjestyksenvalvojat puuttuivat asiaan.

Myös pääministeri Stefan Löfven kommentoi tapahtumia maanantaina.

”Tunnen hyvin suurta suuttumusta siitä, että nuoret naiset eivät voi käydä musiikkifestivaalilla ilman, että heitä loukataan, ahdistellaan seksuaalisesti ja että heitä kohtaan hyökätään”, Löfven sanoi TT:n mukaan.

Kvällsposten-lehti kertoi maanantaina myös mahdollisista ahdistelutapauksista uutenavuotena Malmössä. Lehden haastatteleman Malmön poliisin mukaan tapahtumia selvitetään. Poliisi ei toistaiseksi ole saanut ilmoituksia tapauksista.

Helsingissä poliisi selvittää parhaillaan, pitävätkö järjestyksenvalvojien havainnot Senaatintorin uudenvuodentapahtuman joukkoahdistelusta paikkansa. Poliisipäällikkö Lasse Aapio sanoi sunnuntaina HS:lle, että tässä vaiheessa tutkintaa ahdistelusta on syytä epäillä jopa kymmeniä miehiä.

Saksan Kölnissä lukuisten ulkomaalaistaustaisten miesten epäillään ahdistelleen naisia uudenvuodenyönä. Kölnin poliisi on saanut uudenvuodenyön tapahtumista yli 500 rikosilmoitusta, joista vajaa puolet liittyy seksuaaliseen ahdisteluun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Seksuaalirikokset
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää