Valikko
Ulkomaat

Putin arvostelee saksalaislehdessä länsimaita ja kommentoi vuosien takaista koiraepisodia: En tiennyt Merkelin pelkäävän koiria

Putinin, labradorinnoutaja Konnin (Connien) ja Merkelin tapaamista Sotšissa 2007 on pidetty yhtenä tärkeänä selityksenä Putinin ja Merkelin jännittyneille väleille. Saksassa tapaaminen on myös tulkittu yleisesti Putinin yrityksenä pelotella Merkeliä. Pitkässä haastattelussa Putin toisti, ettei sotilasliitto Nato olisi saanut ottaa uusia jäseniä itäisestä Keski-Euroopasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, ettei tiennyt Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pelkäävän koiria, kun toi labradorinnoutajansa tapaamiseen liittokanslerin kanssa vuonna 2007.

Putin kommentoi asiaa saksalaislehti Bildin maanantaina julkaisemassa haastattelussa, joka on luettavissa Kremlin sivuilta myös venäjäksi ja englanniksi.

Putinin, labradorinnoutaja Konnin (Connien) ja Merkelin tapaamista Sotšissa 2007 on pidetty yhtenä tärkeänä selityksenä Putinin ja Merkelin jännittyneille väleille. Saksassa tapaaminen on tulkittu yleisesti Putinin yritykseksi pelotella Merkeliä.

”En tietenkään. En tiennyt siitä mitään. Esittelin hänelle koirani, koska ajattelin hänen pitävän siitä. Kerroin hänellä tämän jälkikäteen ja pyysin anteeksi”, Putin vastasi Bildin kysymykseen, tiesikö hän Merkelin pelkäävän koiria.

Ennen koiran tuomista neuvotteluihin Putin oli jo antanut Merkelille lahjaksi lelukoiran kaksikon tavattua Moskovassa 2006. Se herätti heti huomiota, sillä Merkelin koirapelko oli yleisessä tiedossa.

”Ymmärrän, miksi hänen piti tehdä se – hänen piti todistaa olevansa mies”, Merkel kommentoi Sotšin tapaamista myöhemmin toimittajajoukolle The New Yorkerin mukaan.

”Hän pelkää omia heikkouksiaan. Venäjällä ei ole mitään, ei menestyvää politiikkaa tai taloutta. Hänellä ei ole muuta”, Merkel sanoi.

Pitkässä haastattelussa Putin myös toisti, ettei sotilasliitto Nato olisi saanut ottaa uusia jäseniä itäisestä Keski-Euroopasta kylmän sodan jälkeen.

Putin arvosteli länsimaita kovin sanoin lähes koko haastattelun. Venäjän suurimmaksi virheeksi hän sanoi sen, ettei se huolehtinut kansallisista eduistaan heti kylmän sodan päätyttyä.

Hän myös korosti Venäjän vastustaneen länsimaiden sotatoimia Irakissa ja Libyassa. Hän sanoi, ettei Pariisin viime marraskuun terrori-iskuja ei ehkä olisi tapahtunut, jos häntä, Saksan silloista liittokansleria Gerhard Schröderiä ja Ranskan presidenttiä Jacques Chiracia olisi kuunneltu, kun nämä vastustivat Irakin sotaa.

Hän otti esiin Euroopan pakolaiskriisin samassa yhteydessä puhuessaan Irakista ja Libyasta.

”Sanoimme: ’Älkää tehkö niin, älkää menkö sinne, älkääkä tehkö virheitä.’ Kukaan ei kuunnellut meitä! Päinvastoin, he ajattelivat, että olimme länttä vastaan, vihamielisiä länttä vastaan. Nyt, kun teillä on satojatuhansia, jo miljoona pakolaista, oliko kantamme lännen puolesta vai sitä vastaan?” Putin sanoi.

Putin myös ilmoitti, ettei Venäjä miehittänyt Krimiä keväällä 2014. Silloin myöhemmin venäläissotilaiksi vahvistuneet asemiehet ilmestyivät Krimille. Heidän vahtimana järjestettiin kansanäänestys, jonka seurauksena Krim liitettiin osaksi Venäjää. Länsimaat eivät ole tunnustaneet kansanäänestystä ja asettivat tapahtumien seurauksena pakotteita.

”Emme sotineet, emme miehittäneet kenenkään aluetta, emme ampuneet, kukaan ei kuollut Krimin tapahtumien aikaan. Ei yksikään! Käytimme asevoimia vain estämään siellä silloin olevia 20 000 ukrainalaista sotilasta sekaantumasta sikäläisten ihmisten vapaaseen tahdonilmaisuun. Ihmiset osallistuivat kansanäänestykseen ja äänestivät. He halusivat olla Venäjän kanssa”, Putin sanoi.

Hän sanoi krimiläisten pelästyneen tapahtumia Kiovassa helmikuussa 2014. Pitkään jatkuneiden mielenosoitusten lopulla Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovytš pakeni. Putin kutsui tapahtumia taas vallankaappaukseksi.

Putin myös vetosi Kosovoon, joka itsenäistyi 2008. Hänen mielestään Krimin kansanäänestys ja liittyminen Venäjään ovat verrattavissa siihen.

Lännen pakotteista hän sanoi, etteivät länsimaat aseta niitä Ukrainan takia vaan estääkseen Venäjän voimistumisen.

Hän kuitenkin myönsi lännen pakotteiden vahingoittavan Venäjän taloutta, koska ne vaikeuttavat rahoituksen saamista kansainvälisiltä finanssimarkkinoilta. Putinin mukaan öljyn alhainen hinta kuitenkin aiheuttaa enemmän ongelmia Venäjän taloudelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Ukraina
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  8. 8

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  9. 9

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan – kateissa noin 30 ihmistä, pelastustöitä hidastaa jopa viiden metrin lumihanki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää