Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Putin arvostelee saksalaislehdessä länsimaita ja kommentoi vuosien takaista koiraepisodia: En tiennyt Merkelin pelkäävän koiria

Putinin, labradorinnoutaja Konnin (Connien) ja Merkelin tapaamista Sotšissa 2007 on pidetty yhtenä tärkeänä selityksenä Putinin ja Merkelin jännittyneille väleille. Saksassa tapaaminen on myös tulkittu yleisesti Putinin yrityksenä pelotella Merkeliä. Pitkässä haastattelussa Putin toisti, ettei sotilasliitto Nato olisi saanut ottaa uusia jäseniä itäisestä Keski-Euroopasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, ettei tiennyt Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pelkäävän koiria, kun toi labradorinnoutajansa tapaamiseen liittokanslerin kanssa vuonna 2007.

Putin kommentoi asiaa saksalaislehti Bildin maanantaina julkaisemassa haastattelussa, joka on luettavissa Kremlin sivuilta myös venäjäksi ja englanniksi.

Putinin, labradorinnoutaja Konnin (Connien) ja Merkelin tapaamista Sotšissa 2007 on pidetty yhtenä tärkeänä selityksenä Putinin ja Merkelin jännittyneille väleille. Saksassa tapaaminen on tulkittu yleisesti Putinin yritykseksi pelotella Merkeliä.

”En tietenkään. En tiennyt siitä mitään. Esittelin hänelle koirani, koska ajattelin hänen pitävän siitä. Kerroin hänellä tämän jälkikäteen ja pyysin anteeksi”, Putin vastasi Bildin kysymykseen, tiesikö hän Merkelin pelkäävän koiria.

Ennen koiran tuomista neuvotteluihin Putin oli jo antanut Merkelille lahjaksi lelukoiran kaksikon tavattua Moskovassa 2006. Se herätti heti huomiota, sillä Merkelin koirapelko oli yleisessä tiedossa.

”Ymmärrän, miksi hänen piti tehdä se – hänen piti todistaa olevansa mies”, Merkel kommentoi Sotšin tapaamista myöhemmin toimittajajoukolle The New Yorkerin mukaan.

”Hän pelkää omia heikkouksiaan. Venäjällä ei ole mitään, ei menestyvää politiikkaa tai taloutta. Hänellä ei ole muuta”, Merkel sanoi.

Pitkässä haastattelussa Putin myös toisti, ettei sotilasliitto Nato olisi saanut ottaa uusia jäseniä itäisestä Keski-Euroopasta kylmän sodan jälkeen.

Putin arvosteli länsimaita kovin sanoin lähes koko haastattelun. Venäjän suurimmaksi virheeksi hän sanoi sen, ettei se huolehtinut kansallisista eduistaan heti kylmän sodan päätyttyä.

Hän myös korosti Venäjän vastustaneen länsimaiden sotatoimia Irakissa ja Libyassa. Hän sanoi, ettei Pariisin viime marraskuun terrori-iskuja ei ehkä olisi tapahtunut, jos häntä, Saksan silloista liittokansleria Gerhard Schröderiä ja Ranskan presidenttiä Jacques Chiracia olisi kuunneltu, kun nämä vastustivat Irakin sotaa.

Hän otti esiin Euroopan pakolaiskriisin samassa yhteydessä puhuessaan Irakista ja Libyasta.

”Sanoimme: ’Älkää tehkö niin, älkää menkö sinne, älkääkä tehkö virheitä.’ Kukaan ei kuunnellut meitä! Päinvastoin, he ajattelivat, että olimme länttä vastaan, vihamielisiä länttä vastaan. Nyt, kun teillä on satojatuhansia, jo miljoona pakolaista, oliko kantamme lännen puolesta vai sitä vastaan?” Putin sanoi.

Putin myös ilmoitti, ettei Venäjä miehittänyt Krimiä keväällä 2014. Silloin myöhemmin venäläissotilaiksi vahvistuneet asemiehet ilmestyivät Krimille. Heidän vahtimana järjestettiin kansanäänestys, jonka seurauksena Krim liitettiin osaksi Venäjää. Länsimaat eivät ole tunnustaneet kansanäänestystä ja asettivat tapahtumien seurauksena pakotteita.

”Emme sotineet, emme miehittäneet kenenkään aluetta, emme ampuneet, kukaan ei kuollut Krimin tapahtumien aikaan. Ei yksikään! Käytimme asevoimia vain estämään siellä silloin olevia 20 000 ukrainalaista sotilasta sekaantumasta sikäläisten ihmisten vapaaseen tahdonilmaisuun. Ihmiset osallistuivat kansanäänestykseen ja äänestivät. He halusivat olla Venäjän kanssa”, Putin sanoi.

Hän sanoi krimiläisten pelästyneen tapahtumia Kiovassa helmikuussa 2014. Pitkään jatkuneiden mielenosoitusten lopulla Ukrainan silloinen presidentti Viktor Janukovytš pakeni. Putin kutsui tapahtumia taas vallankaappaukseksi.

Putin myös vetosi Kosovoon, joka itsenäistyi 2008. Hänen mielestään Krimin kansanäänestys ja liittyminen Venäjään ovat verrattavissa siihen.

Lännen pakotteista hän sanoi, etteivät länsimaat aseta niitä Ukrainan takia vaan estääkseen Venäjän voimistumisen.

Hän kuitenkin myönsi lännen pakotteiden vahingoittavan Venäjän taloutta, koska ne vaikeuttavat rahoituksen saamista kansainvälisiltä finanssimarkkinoilta. Putinin mukaan öljyn alhainen hinta kuitenkin aiheuttaa enemmän ongelmia Venäjän taloudelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Ukraina
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  2. 2

   Poliisi: Joukkotappelussa Töölössä ainakin kaksi kiinniottoa – HSTV:n suora lähetys seuraa mielenosoitusta

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Nooralotta Neziri saapui Linnaan 82 000 euron lainakorussa – ”Yksi suurimmista kunnioista, mitä urheilija voi saada”

  5. 5

   Presidenttiparin vastaanotto käynnissä – kiinnostavimmat vieraat haastattelussa HSTV:n suorassa lähetyksessä

  6. 6

   Mies antoi kengurulle kuonoon Australiassa – eläinpuisto puolusti työntekijäänsä

  7. 7

   Ravintola Zetorista tuli äärioikeiston kokoontumispaikka – HOK-Elanto lisää järjestyksenvalvojien määrää itsenäisyyspäivänä

  8. 8

   Nyrkkeilijä Mira Potkonen kertoi presidentin vitsistä puolisolleen: ”Taitaa olla kilttiä poikaa kotona”

  9. 9

   Vastarintaliikkeen kulkueessa tappelu – HSTV:n videolla näkyvät kulkueessa olleiden kiinniotot

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Poliisi: Joukkotappelussa Töölössä ainakin kaksi kiinniottoa – HSTV:n suora lähetys seuraa mielenosoitusta

  4. 4

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  7. 7

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  8. 8

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää