Valikko
Ulkomaat

”Seksuaalinen häirintä ei ole perinne tai rituaali” – Asiantuntijan mukaan joukkoahdistelusta leviää Euroopassa vääristynyt käsitys

Naisten seksuaalinen häirintä on esimerkiksi Egyptissä ja Irakissa arkipäiväistä. Yleistyneen joukkohäirinnän taustalla saattavat olla poliittiset syyt.

Kölnin joukkoahdistelun jälkeen saksalaisessa mediassa nousi otsikoihin arabiankielinen termi, jota on erityisesti Egyptissä käytetty kuvaamaan naisten joukkoahdistelua.

”Taharrush gamea -ilmiö on saapunut Saksaan”, Die Welt -lehti uutisoi sunnuntaina.

Suomessa nettipoliisi Marko Forss kirjoitti maanantaina Facebook-päivityksessään ”Taharrush game -toiminnasta”, (game on englanniksi peli). Tämän jälkeen verkossa alkoi levitä tulkintoja, että kyseessä olisi jonkinlainen arabimiesten suosima naisten ahdistelupeli.

Monilla keskustelupalstoilla epäiltiin, että Kölnin uuden vuoden tapahtumissa kyse on voinut olla ennalta suunnitellusta ja järjestelmällisestä naisten ahdistelusta, joka on leviämässä turvapaikanhakijoiden mukana arabimaista Eurooppaan.

Eurooppalaisessa mediassa leviävä käsitys taharrush gamaesta on väärinkäsitys, sanoo naisten seksuaalista häirintää kartoittavan ja vastustavan egyptiläisen Harassmap-järjestön tiedottaja Noora Flinkman.

”Taharrush gamae on yksinkertaisesti arabiankielinen sana, joka tarkoittaa joukolla tehtyä häirintää. Se ei ole mikään rituaali eikä seksuaalisen häirinnän erityinen perinne”, Flinkman kertoo sähköpostitse.

”Kyseessä on äärimmäinen muoto seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta.”

Kölnin ahdistelutapaukset toteutettiin joukolla. Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgren ei kuitenkaan ole törmännyt todisteisiin, että toiminta olisi ollut ennalta suunniteltua ja järjestelmällisiä.

Dahlgrenista vaikuttaa siltä, että sinne mentiin pitämään hauskaa, mutta tilanne riistäytyi käsistä.

”Käsitys siitä, että naisten ahdisteleminen humalassa on hauskaa, on tietenkin täysin väärin. Ei pidä olla naiivi ja luulla, että se olisi hyväksyttävää maahanmuuttajienkaan parissa.”

Egyptissä naisten joukkoahdistelu on silti ollut jo pidemmän aikaa tiedostettu ilmiö.

Ensimmäisen kerran miesjoukkojen harjoittama naisten ahdistelu nousi Egyptissä julkisuuteen 2005 uskonnollisen Eid-juhlan aikaan. Vielä tuolloin naisten seksuaalinen häirintä oli Egyptin julkisessa keskustelussa pitkälti tabu. Niinpä naisjärjestöt alkoivat kampanjoida ilmiötä vastaan.

Kansainväliseen julkisuuteen naisten joukkoahdistelu ja jopa väkivaltaiset joukkoraiskaukset nousivat Egyptin kansannousun jälkeen.

Naisten joukkoahdistelu Tahririn aukiolla alkoi helmikuussa 2011 samoihin aikoihin kun Hosni Mubarak ilmoitti luopuvansa vallasta. Tätä edeltäneiden mielenosoitusviikkojen aikana monet aktivistit olivat pitäneet Tahriria naisille turvallisena paikkana (poliisin hyökkäyksiä lukuun ottamatta).

Naisten seksuaalista häirintää sosiaalisessa mediassa raportoivan Harassmapin perustaja Engy Ghozlan arvioi egyptiläiselle Al-Ahram-lehdelle 2013, että naisten joukkoahdistelu Tahririlla oli järjestäytynyttä. Se saattoi olla jopa kansannousua vastustavan sotilashallinnon poliittinen ase, mutta myös Muslimiveljeskuntaa on syytetty samasta asiasta.

”Tahririn konteksti on poliittinen. Hyökkäykset olivat todennäköisesti järjestettyjä”, Ghozlan sanoi.

Dahlgrenin tietojen mukaan Tahririlla tapahtuneita joukkoahdisteluja ei ole vieläkään selvitetty. Niiden viesti oli kuitenkin selvä.

”Naiset haluttiin pois Tahririlta. Se oli pelottelutaktiikkaa.”

Kansainvälistä julkisuutta saaneiden Tahririn joukkoahdistelutapausten ohella naisten seksuaalinen häirintä, suullinen ja fyysinen, ovat Egyptissä arkipäiväistä.

YK:n pari vuotta sitten tekemän kyselyn mukaan jopa 99 prosenttia egyptiläisistä naisista kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

Myös esimerkiksi Afganistanissa, Pakistanissa ja nyttemmin myös Irakissa naisten seksuaalinen häirintä on yleistä.

Irakin naistoimittajien järjestön IWJF:n viime syksynä toteuttaman pienimuotoisen kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia irakilaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää. Ilmiötä pidetään Irakissa uutena, sillä naisten asema oli Irakissa jo 1970-luvulta alkaen parempi kuin monissa muissa arabimaissa.

Kyselyn johtopäätösten mukaan seksuaalisen häirinnän lisääntymisen takana on kulttuuri, jossa miehet ja naiset pyritään pitämään toisistaan erillään kouluissa ja julkisilla paikoilla.

”Normaaleja ja luonnollisia suhteita tyttöjen ja poikien välille ei pääse syntymään. Kun vuorovaikutusta lopulta tapahtuu, se on jännitteistä, täynnä pelkoa ja kireyttä”, raportissa todetaan.

Raportin mukaan tyttöjen ja poikien eristäminen toisistaan on johtanut siihen, etteivät lapset ymmärrä julkisten tilojen olevan kaikkien yhteisesti jakamia, eivätkä miehet kunnioita julkisessa tilassa olevia naisia.

Naisten oikeuksia ajavan irakilaisen al-Amal-järjestön johtaja Hanaa Edwar selittää seksuaalisen häirinnän kasvua Yhdysvaltojen johtaman liittouman 2003 aloittamalla sodalla ja sillä, että pitkään jatkunut konflikti rapautti yhteiskunnan rakenteet.

Eurooppalaisen FRA:n kyselytutkimuksessa Ruotsi on seksuaalisen häirinnän yleisyydessä EU:n kärkisijalla ja muutkin Pohjoismaat EU:n keskiarvon yläpuolella. FRA:n mukaan suuret erot EU-maiden välillä voivat johtua kulttuuri- ja lainsäädäntöeroista. Eri maissa on erilaisia käsityksiä siitä, mikä koetaan seksuaaliseksi häirinnäksi ja miten avoimesti niistä puhutaan.

Dahlgrenin mukaan seksuaaliseen häirinnän kulttuuria arabimaissa ei voi selittää islamilla, koska häirinnän yleisyys vaihtelee muslimimaiden välillä. Esimerkiksi Egyptissä seksuaaliseen häirintään syyllistyvät myös koptikristityt, hän sanoo.

”Seksuaalinen häirintä on yleistä Kairossa, kun taas esimerkiksi Jemenin kaupungeissa tai Damaskoksessa se on ollut ennen sotaa vähäisempää. Toisaalta esimerkiksi Intiassa naisten joukkohäirintä ja joukkoraiskaukset ovat yleinen ongelma.”

Mikä sitten selittää naisten seksuaalisen häirinnän yleisyyttä joissakin maissa?

”Yksi syy on se, että ongelmaa on vähätelty ja naisia on syyllistetty. On selitelty, että nainen on huonosti pukeutunut tai ollut väärässä paikassa väärään aikaan.”

Vaikka tiedot Kölnin tapahtumista ovat yhä vaillinaisia, ne kielivät huolestuttavasta ilmiöstä. Naisten joukkoahdistelu pitääkin Dahlgrenin mukaan tuomita selkein sanoin.

”Missään tapauksessa Suomeen ei saa päästää tällaista ilmiötä. Kyse on kauttaaltaan rikollisesta toiminnasta.”

Myös Noora Flinkman Harassmap-järjestöstä korostaa, että ongelmasta pitää puhua.

”Suurin ongelma on se, jos yhteiskunta kokonaisuutena johtajat mukaan lukien ei näe häirintää rikollisena. Silloin kukaan ei uskalla nousta sitä vastaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää