Ulkomaat

”Seksuaalinen häirintä ei ole perinne tai rituaali” – Asiantuntijan mukaan joukkoahdistelusta leviää Euroopassa vääristynyt käsitys

Naisten seksuaalinen häirintä on esimerkiksi Egyptissä ja Irakissa arkipäiväistä. Yleistyneen joukkohäirinnän taustalla saattavat olla poliittiset syyt.

Kölnin joukkoahdistelun jälkeen saksalaisessa mediassa nousi otsikoihin arabiankielinen termi, jota on erityisesti Egyptissä käytetty kuvaamaan naisten joukkoahdistelua.

”Taharrush gamea -ilmiö on saapunut Saksaan”, Die Welt -lehti uutisoi sunnuntaina.

Suomessa nettipoliisi Marko Forss kirjoitti maanantaina Facebook-päivityksessään ”Taharrush game -toiminnasta”, (game on englanniksi peli). Tämän jälkeen verkossa alkoi levitä tulkintoja, että kyseessä olisi jonkinlainen arabimiesten suosima naisten ahdistelupeli.

Monilla keskustelupalstoilla epäiltiin, että Kölnin uuden vuoden tapahtumissa kyse on voinut olla ennalta suunnitellusta ja järjestelmällisestä naisten ahdistelusta, joka on leviämässä turvapaikanhakijoiden mukana arabimaista Eurooppaan.

Eurooppalaisessa mediassa leviävä käsitys taharrush gamaesta on väärinkäsitys, sanoo naisten seksuaalista häirintää kartoittavan ja vastustavan egyptiläisen Harassmap-järjestön tiedottaja Noora Flinkman.

”Taharrush gamae on yksinkertaisesti arabiankielinen sana, joka tarkoittaa joukolla tehtyä häirintää. Se ei ole mikään rituaali eikä seksuaalisen häirinnän erityinen perinne”, Flinkman kertoo sähköpostitse.

”Kyseessä on äärimmäinen muoto seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta.”

Kölnin ahdistelutapaukset toteutettiin joukolla. Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgren ei kuitenkaan ole törmännyt todisteisiin, että toiminta olisi ollut ennalta suunniteltua ja järjestelmällisiä.

Dahlgrenista vaikuttaa siltä, että sinne mentiin pitämään hauskaa, mutta tilanne riistäytyi käsistä.

”Käsitys siitä, että naisten ahdisteleminen humalassa on hauskaa, on tietenkin täysin väärin. Ei pidä olla naiivi ja luulla, että se olisi hyväksyttävää maahanmuuttajienkaan parissa.”

Egyptissä naisten joukkoahdistelu on silti ollut jo pidemmän aikaa tiedostettu ilmiö.

Ensimmäisen kerran miesjoukkojen harjoittama naisten ahdistelu nousi Egyptissä julkisuuteen 2005 uskonnollisen Eid-juhlan aikaan. Vielä tuolloin naisten seksuaalinen häirintä oli Egyptin julkisessa keskustelussa pitkälti tabu. Niinpä naisjärjestöt alkoivat kampanjoida ilmiötä vastaan.

Kansainväliseen julkisuuteen naisten joukkoahdistelu ja jopa väkivaltaiset joukkoraiskaukset nousivat Egyptin kansannousun jälkeen.

Naisten joukkoahdistelu Tahririn aukiolla alkoi helmikuussa 2011 samoihin aikoihin kun Hosni Mubarak ilmoitti luopuvansa vallasta. Tätä edeltäneiden mielenosoitusviikkojen aikana monet aktivistit olivat pitäneet Tahriria naisille turvallisena paikkana (poliisin hyökkäyksiä lukuun ottamatta).

Naisten seksuaalista häirintää sosiaalisessa mediassa raportoivan Harassmapin perustaja Engy Ghozlan arvioi egyptiläiselle Al-Ahram-lehdelle 2013, että naisten joukkoahdistelu Tahririlla oli järjestäytynyttä. Se saattoi olla jopa kansannousua vastustavan sotilashallinnon poliittinen ase, mutta myös Muslimiveljeskuntaa on syytetty samasta asiasta.

”Tahririn konteksti on poliittinen. Hyökkäykset olivat todennäköisesti järjestettyjä”, Ghozlan sanoi.

Dahlgrenin tietojen mukaan Tahririlla tapahtuneita joukkoahdisteluja ei ole vieläkään selvitetty. Niiden viesti oli kuitenkin selvä.

”Naiset haluttiin pois Tahririlta. Se oli pelottelutaktiikkaa.”

Kansainvälistä julkisuutta saaneiden Tahririn joukkoahdistelutapausten ohella naisten seksuaalinen häirintä, suullinen ja fyysinen, ovat Egyptissä arkipäiväistä.

YK:n pari vuotta sitten tekemän kyselyn mukaan jopa 99 prosenttia egyptiläisistä naisista kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

Myös esimerkiksi Afganistanissa, Pakistanissa ja nyttemmin myös Irakissa naisten seksuaalinen häirintä on yleistä.

Irakin naistoimittajien järjestön IWJF:n viime syksynä toteuttaman pienimuotoisen kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia irakilaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää. Ilmiötä pidetään Irakissa uutena, sillä naisten asema oli Irakissa jo 1970-luvulta alkaen parempi kuin monissa muissa arabimaissa.

Kyselyn johtopäätösten mukaan seksuaalisen häirinnän lisääntymisen takana on kulttuuri, jossa miehet ja naiset pyritään pitämään toisistaan erillään kouluissa ja julkisilla paikoilla.

”Normaaleja ja luonnollisia suhteita tyttöjen ja poikien välille ei pääse syntymään. Kun vuorovaikutusta lopulta tapahtuu, se on jännitteistä, täynnä pelkoa ja kireyttä”, raportissa todetaan.

Raportin mukaan tyttöjen ja poikien eristäminen toisistaan on johtanut siihen, etteivät lapset ymmärrä julkisten tilojen olevan kaikkien yhteisesti jakamia, eivätkä miehet kunnioita julkisessa tilassa olevia naisia.

Naisten oikeuksia ajavan irakilaisen al-Amal-järjestön johtaja Hanaa Edwar selittää seksuaalisen häirinnän kasvua Yhdysvaltojen johtaman liittouman 2003 aloittamalla sodalla ja sillä, että pitkään jatkunut konflikti rapautti yhteiskunnan rakenteet.

Eurooppalaisen FRA:n kyselytutkimuksessa Ruotsi on seksuaalisen häirinnän yleisyydessä EU:n kärkisijalla ja muutkin Pohjoismaat EU:n keskiarvon yläpuolella. FRA:n mukaan suuret erot EU-maiden välillä voivat johtua kulttuuri- ja lainsäädäntöeroista. Eri maissa on erilaisia käsityksiä siitä, mikä koetaan seksuaaliseksi häirinnäksi ja miten avoimesti niistä puhutaan.

Dahlgrenin mukaan seksuaaliseen häirinnän kulttuuria arabimaissa ei voi selittää islamilla, koska häirinnän yleisyys vaihtelee muslimimaiden välillä. Esimerkiksi Egyptissä seksuaaliseen häirintään syyllistyvät myös koptikristityt, hän sanoo.

”Seksuaalinen häirintä on yleistä Kairossa, kun taas esimerkiksi Jemenin kaupungeissa tai Damaskoksessa se on ollut ennen sotaa vähäisempää. Toisaalta esimerkiksi Intiassa naisten joukkohäirintä ja joukkoraiskaukset ovat yleinen ongelma.”

Mikä sitten selittää naisten seksuaalisen häirinnän yleisyyttä joissakin maissa?

”Yksi syy on se, että ongelmaa on vähätelty ja naisia on syyllistetty. On selitelty, että nainen on huonosti pukeutunut tai ollut väärässä paikassa väärään aikaan.”

Vaikka tiedot Kölnin tapahtumista ovat yhä vaillinaisia, ne kielivät huolestuttavasta ilmiöstä. Naisten joukkoahdistelu pitääkin Dahlgrenin mukaan tuomita selkein sanoin.

”Missään tapauksessa Suomeen ei saa päästää tällaista ilmiötä. Kyse on kauttaaltaan rikollisesta toiminnasta.”

Myös Noora Flinkman Harassmap-järjestöstä korostaa, että ongelmasta pitää puhua.

”Suurin ongelma on se, jos yhteiskunta kokonaisuutena johtajat mukaan lukien ei näe häirintää rikollisena. Silloin kukaan ei uskalla nousta sitä vastaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja peruutti NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon ”epäröinnin” vuoksi

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  10. 10

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä
  3. Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja peruutti NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon ”epäröinnin” vuoksi
  4. Taiteilijan ei pidä olla sosiaalisessa mediassa, sanoo Zadie Smith – ”Haluan pitää kiinni omasta tunteestani, silloinkin, kun se on väärä”
  5. Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu
  6. HS:n miniristikossa tänään käytössä runousoppi – Saatko ristikon ratkaistua?
  7. Erkki Tuomioja arvioi Jukka Tarkan muistelmat – ”Tarkan turvallisuuspoliittisia ja vähän muitakin kirjoituksia leimaa aina oikeassa olevan besserwisserin tuska”
  8. HS:n Musta laatikko nähdään pian myös Turussa – supersuositut esitykset jatkuvat Kansallisteatterissa jo viikon kuluttua
  9. Tunti sitten
  10. Kristian Kosonen yritti täyttää painiuran lopettamisen jättämää aukkoa kuntoliikunnalla ja alkoholilla, mutta löysi helpotuksen vasta kirjoittamisesta
  11. Maa järisi Pohjois-Koreassa – Ydinkoekieltosopimusta valvova järjestö: Järistys ei luultavasti ollut ihmisen aiheuttama
  12. Kiistelty kuutta muslimimaata koskeva maahantulokielto umpeutuu – Trumpilta odotetaan päätöstä uusista rajoituksista
  13. Näytä lisää