Valikko
Ulkomaat

Iran vapautti kiinni ottamansa amerikkalaiset merimiehet – USA kiittää Irania nopeasta vapautuksesta

Tapahtuman ajoitus oli äärimmäisen nolo Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kannalta.

Yhdysvallat kiittää Irania myöhään tiistai-iltana Suomen aikaan kiinniotettujen amerikkalaisten merimiesten nopeasta vapauttamisesta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Iranin vallankumouskaarti otti tiistaina 10 Yhdysvaltain laivastoon kuuluvaa merimiestä kiinni Iranin vesillä. Heidät vapautettiin keskiviikkona aamupäivästä. Kiinniotetut olivat matkalla Kuwaitista Bahrainiin kahdella pienellä merivoimien partioveneellä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja sanoi uutistoimisto Reutersille, että kiinniottoa ympäröivät tapahtumat eivät ole edelleenkään täysin selvillä.

”Emme ole onnistuneet käymään vielä tapahtumia läpi merimiesten kanssa”, virkailija sanoi.

Hänen mukaan Yhdysvaltain armeija pyrkii käymään tapahtumat kiinniotettujen kanssa läpi lähituntien aikana. Heitä oltiin illalla kuljettamassa Yhdysvaltain asevoimien tiloihin Qatarissa.

Tapahtuma näkyi heti myös presidentinvaaleihin valmistautuvan Yhdysvaltojen sisäpolitiikassa. Ulkoministeri John Kerry sanoi uutistoimistojen mukaan asian ratkaisun olevan osoitus siitä, että ”diplomatialla on tärkeä rooli maamme turvallisuudessa”.

Republikaanien presidenttikandidaatit puolestaan arvostelivat Yhdysvaltain hallintoa asian hoidossa. Republikaanien ehdokkuudessa tiukasti kiinni oleva Donald Trump kuvaili uutistoimistojen mukaan merimiesten kiinnioton osoittavan ”mihin helvettiin me olemme matkalla”.

Reuters kertoi keskiviikkona, että Iran vaatii Yhdysvalloilta anteeksipyyntöä rajaloukkauksesta. Iran syytti amerikkalaisia myös Yhdysvaltojen lentotukialuksen ”provosoivasta ja ammattitaidottomasta” käyttäytymisestä Persianlahdella.

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden sanoi CBS:n This Morning-ohjelmassa keskiviikkona, ettei Yhdysvallat ole pyytänyt tapausta anteeksi.

”Emme ole pyytäneet anteeksi, koska ei ole mitään anteeksipyydettävää. Emme hae myöskään anteeksipyyntöä”, Biden sanoi ohjelmassa Reutersin mukaan.

The Wall Street Journal -lehden tietojen mukaan amerikkalaisalukset olivat saattaneet ajelehtia Iranin puolelle rajaa teknisen vian takia. Iranilaisen uutistoimiston mukaan veneet olivat yli kilometrin verran Iranin puolella rajaa, kun Iranin vallankumouskaartin jäsenet ottivat miehistön kiinni lähellä Farsin saarta.

Uutiskanava CNN:n mukaan iranilaiset eivät halunneet päästää amerikkalaisia vapaaksi heti, koska oli yö. Heidät oli tarkoitus vapauttaa auringon noustessa keskiviikkona.

Välikohtauksen ajoitus oli erityisen dramaattinen siksi, että se tapahtui vain muutama tunti ennen kuin presidentti Barack Obaman oli määrä pitää virkakautensa viimeinen vuosittainen puhe kansakunnan tilasta tiistai-iltana Washingtonissa.

Ennakkotietojen mukaan Obama aikoi korostaa puheessa saavutuksiaan, joista yksi on sopimus Iranin ydinohjelmasta. Yhdysvaltain oli määrä helpottaa Iranin-vastaisia pakotteita sopimuksen mukaisesti tulevana viikonloppuna. Merimiesten pidätys oli presidentin puheen kannalta vähintäänkin nolo.

Yhdysvalloissa monet republikaanit vastustavat sopimusta kiivaasti, koska he eivät usko Iranin noudattavan sitä. Se, että amerikkalaismerimiehet pidätettiin vain tunteja ennen presidentin puhetta, antoi tukea republikaanien väitteille, että Iran suhtautuu edelleen Yhdysvaltoihin vihamielisesti.

Välikohtaus muistutti amerikkalaisia myös siitä, kuinka yli 60:tä amerikkalaista pidettiin vankina Iranissa 444 päivää vuosina 1979–1981. Panttivankikriisi oli yksi syy siihen, miksi silloinen presidentti Jimmy Carter hävisi vuoden 1980 presidentinvaalit.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on soittanut tapaukseen liittyen Iranin ulkoministerille Javad Zarifille.

Amerikkalaiset otti kiinni Iranin vallankumouskaarti. Sen tehtävänä on suojella islamin uskoa esimerkiksi ulkoisilta hyökkäyksiltä ja vaikutteilta.

Yksi Yhdysvaltain laivaston tukikohdista sijaitsee Persianlahdella. The New York Times -lehden mukaan kaksi viikkoa sitten Iranin laivasto ampui raketteja lähelle Yhdysvaltain lentotukialus Harry Trumania.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Iran

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Ilkiöhahmot raivasivat tien ilkiöpresidentille – popkulttuuri antoi mallia politiikalle

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  11. Näytä lisää