Valikko
Ulkomaat

Rasismi on epäamerikkalaista, sanoi presidentti Barack Obama

Viimeisessä kansakunnan tilaa koskevassa puheessaan Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama totesi politiikan kärsivän, jos vain ”äärimmäisimmät mielipiteet saavat huomiota”. Hän puhui myös Donald Trumpin nostattamia pelkoja vastaan.

Presidenttikautensa viimeisessä puheessa kansakunnan tilasta presidentti Barack Obama vetosi voimakkaasti amerikkalaisten yhtenäisyyden puolesta – ja presidenttiehdokas Donald Trumpin nostattamia pelkoja vastaan.

Yhdysvallat on aiemmin selvinnyt sodista, siirtolaisista ja taantumista, Obama muistutti kongressin edessä varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

”Aina on ollut niitä, jotka ovat kertoneet, että tulevaisuus on pelottava ja että muutosta voi jarruttaa. Meille on luvattu, että voimme palauttaa menneet suuruuden ajat, jos vain saamme Yhdysvaltoja uhkaavat ryhmät tai ajatukset kuriin”, Obama sanoi.

”Joka kerta me olemme voittaneet nuo pelot. Ja koska niin on tapahtunut, ja koska me olemme nähneet mahdollisuuksia siinä, missä muut ovat nähneet vain pelkoa, meistä on tullut vahvempia ja parempia kuin ennen.”

Obama ei lausunut puheessaan Trumpin nimeä, mutta kellekään ei jäänyt epäselväksi, ketä hän pelottelijoilla tarkoitti. Trump on sanonut, että Yhdysvallat on menossa helvettiin. Hän on vaatinut, että Yhdysvallat sulkee ovet muslimeilta ja rakentaa Meksikon rajalle muurin.

Trumpin vaalilause on ”Tehdään Amerikasta taas suuri”.

Obaman mukaan politiikka kärsii siitä, jos vain ”äärimmäisimmät mielipiteet saavat huomiota”.

”Jos poliitikko solvaa muslimeja, kun moskeija vandalisoidaan tai jos lasta kiusataan, se ei tee tästä turvallisempaa maata”, Obama sanoi. ”Se on yksinkertaisesti väärin. Se rapauttaa mainettamme muun maailman silmissä ja pettää sen, keitä me olemme.”

On poikkeuksellista, että presidentti puuttuu näin suoraan presidenttiehdokkaan puheisiin ja vielä vuosittaisessa kansakunnan tila -puheessaan. Obama on kuitenkin huolissaan amerikkalaisten synkistyneestä mielialasta.

Vaikka Yhdysvaltain taloudella menee hyvin, Pariisin, San Bernardinon ja viimeksi Istanbulin terrori-iskut ovat pelästyttäneet amerikkalaiset. Gallupin mielipidemittauksen mukaan suurempi osa amerikkalaisista pelkää nyt terrori-iskuja kuin kertaakaan syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Obama on korostanut läpi presidenttikautensa sitä, että hän lopetti Irakin ja Afganistanin sodat. Äärijärjestö Isisin täytettyä amerikkalaisten jättämän tyhjiön vetäytyminen ei näytä enää yhtä viisaalta päätökseltä kuin ennen, ja Obaman kannatusluvut ovat notkahtaneet.

Obama yrittikin puheessaan luoda uskoa tulevaisuuteen ja vakuutella amerikkalaisia siitä, että Yhdysvallat on menossa parempaan, ei huonompaan suuntaan.

”Yhdysvalloilla on tällä hetkellä maailman vahvin, kestävin talous. Jokainen, joka väittää, että taloudella menee huonosti, satuilee”, Obama sanoi.

”Sama koskee puhetta, jonka mukaan Yhdysvallat heikkenee. Yhdysvallat on maailman mahtavin maa. Siitä ei ole kysymystäkään. Käytämme armeijaamme enemmän rahaa kuin kahdeksan seuraavaksi suurinta sotilasmahtia yhteensä. Kaikissa tärkeimmissä kansainvälisissä kysymyksissä ei soiteta Pekingiin tai Moskovaan, vaan meille.”

Yhdysvallat ei kuitenkaan voi yrittää ratkaista maailman jokaista kriisiä tai pelastaa jokaista maata kaaokselta, Obama muistutti. Tällä hän puolusteli sitä, ettei ole lähettänyt amerikkalaisjoukkoja Irakiin tai Syyriaan.

”Ei se ole johtajuutta, vaan se vie meidät ojasta allikkoon ja saa amerikkalaisten veren virtaamaan, mikä heikentää meitä. Se on Vietnamin ja Irakin opetus, ja meidän olisi pitänyt tajuta se tähän mennessä.”

Innostaakseen amerikkalaisia tulevaisuuden suhteen Obama ilmoitti, että osoittamalla lisävaroja tutkimukseen Yhdysvallat yrittää löytää parannuksen syöpään. Hanketta johtamaan Obama osoitti varapresidentti Joe Bidenin, jonka aikuinen poika kuoli viime vuonna aivosyöpään.

Obaman presidenttikauden viimeistä kansakunnan tila -puhetta varjosti kiusallinen välikohtaus. Vain muutama tunti ennen puheen alkua Iran pidätti kymmenen amerikkalaista merimiestä Persianlahdella. Amerikkalaisten partioveneet olivat ilmeisesti ajautuneet Iranin puolelle, ja Iran lupasi vapauttaa heidät keskiviikkona.

Ajoitus oli Obamalle nolo. Yksi Obaman viime vuoden suuria saavutuksia oli sopimus Iranin ydinohjelmasta, ja Yhdysvaltain on määrä helpottaa Iranin-vastaisia pakotteita sopimuksen mukaisesti tulevana viikonloppuna.

Monet republikaanit ovat kuitenkin arvostelleet sopimusta kiivaasti, koska he eivät usko Iranin noudattavan sitä.

Se, että amerikkalaismerimiehet pidätettiin vain tunteja ennen presidentin puhetta, antoi tukea republikaanien väitteille, että Obama on ollut Iranin suhteen sinisilmäinen.

Puheensa loppupuolella Obama puuttui myös demokraattien ja republikaanien hyisiin suhteisiin sanomalla, että hänen presidenttikautensa suurimpia pettymyksiä on se, kuinka puolueiden välinen epäluulo on hänen kaudellaan syventynyt. Presidenttiehdokkaiden näkemykset sekä Yhdysvaltain nykytilasta että tulevaisuudesta ovat kauempana kuin ehkä koskaan aiemmin.

”Ei meidän täydy olla kaikesta samaa mieltä”, Obama sanoi. ”Mutta demokratia vaatii sitä, että kansalaisilla on jonkinlainen perusluottamus toisiinsa. Se ei toimi, jos me kuvittelemme, että kaikki, jotka ovat kanssamme eri mieltä, ovat pahoja tai epäisänmaallisia.”

”Muutoksia siinä, ketä valitaan tai miten valitaan, ei tapahdu, elleivät amerikkalaiset vaadi sitä. Kaikki riippuu teistä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  10. 10

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  4. 4

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää