Ulkomaat

EU selvittää Puolan hallituksen toimet – oikeusvaltio­mekanismi ensi kerran käyttöön jäsenmaan ojentamiseksi

Syynä selvitykseen ovat hallituksen säädättämät lait, joiden katsotaan vaarantaneen tiedotusvälineiden ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden

Bryssel

Euroopan unionin komissio aikoo selvittää, onko Puolan uusi hallitus rikkonut unionin oikeusvaltioperiaatteita, komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun EU selvittää jäsenvaltionsa toimia vuonna 2014 päätetyn oikeusvaltiomekanismin avulla. Sen perusteella EU-maata voidaan rankaista jopa äänestysoikeuden menettämisellä, mikäli se ei muuta toimintaansa.

Puola on joutunut törmäyskurssille EU:n kanssa sen jälkeen kun pari kuukautta vallassa istunut Laki ja oikeus -puolueen (PiS) hallitus säädätti lakeja, joiden katsotaan vaarantaneen tiedotusvälineiden ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden.

Timmermansin mukaan keskiviikkona ilmoitettu mekanismi ei ole kannanotto Puolan sisäpolitiikkaan. ”EU:ta kiinnostaa vain laillisuusperiaatteen toteutuminen.”

Hänen mukaansa nyt on päätetty ”alustavasta arvioinnista” mekanismissa, joka on tekninen ja monivaiheinen. Puolan hallituksella on prosessissa tilaisuus selittää toimiaan – mutta tähän mennessä maan selitykset eivät ole EU-komissiota miellyttäneet.

Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski kertoi uutistoimisto Reutersille pitävänsä EU:n ilmoitusta ”hämmentävänä” ja ”ristiriitaisina”. Hän toivoi komissiolta kirjallista selvitystä syytöksistään ja uskoi prosessin vievän kuukausia.

EU-johtajien ja jäsenmaiden arviot Puolan tilanteen vakavuudesta ovat vaihdelleet. Saksa esimerkiksi on arvostellut Puolaa ankarasti, Unkari taas on Puolan tukena.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schulzin mukaan Puolan toimet tuovat mieleen vallankaappauksen, kun taas EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi viime viikolla, ettei asiaa pidä ylidramatisoida.

Schulz on syyttänyt Puolaa myös “Putin-tyylisestä” politiikasta. Puola on vaatinut anteeksipyyntöä ja arvostellut saksalaista Schulzia “saksalaisesta ylimielisyydestä”.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan on vaikeassa välikädessä. Hän on Puolan entinen pääministeri ja nyt istuvan PiS-puolueen poliittinen kilpailija. Hän totesi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän pitää kotimaansa kehitystä huolestuttavana, mutta EU:n pitäisi välttää tavallisten puolalaisten rankaisemista.

EU-asioista eduskunnassa vastaavan suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok) ilmaisi tiistaina huolensa Puolan tilanteesta ja vaati EU:ta käyttämään ensi kertaa oikeusvaltiomekanismiaan.

”EU:lla on hampaat tällaisia tilanteita varten, mutta sen on uskallettava käyttää niitä”, Virolainen totesi tiedotteessaan.

Aiemmin EU:ta on huolestuttanut erityisesti Unkarin kehitys. Nyt on herännyt keskustelu siitä, onko unioniin muodostumassa pienoinen kerho maita, joissa EU:n arvot ja periaatteet joutuvat ahtaalle.

Puola on suhtautunut Brysselistä ja etenkin Berliinistä tulevaan arvosteluun kiukkuisesti. Maa ei ole osoittanut merkkejä siitä, että eurovirkamiesten tai muiden maiden kritiikki saisi sen perääntymään.

Maanantaina Puolan oikeusministeri Zbigniew Ziobro totesi EU-komission Frans Timmermansille osoittamassaan kirjeessä, että komissiolla on ”vasemmistolainen” asenne.

Ziobron mukaan Timmermansin tulisi olla varovaisempi, kun hän ”neuvoo ja varoittelee suvereenin ja demokraattisen maan parlamenttia ja hallitusta”.

Puolaan sovellettava EU:n oikeusvaltiomekanismi sisältää kolme askelmaa. Ensin komissio tutkii, onko jossain jäsenmaassa ”systeeminen uhka” oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiselle.

Toisessa vaiheessa komissio antaa jäsenmaalle suosituksia ja aikataulun tilanteensa korjaamiseksi.

Kolmanneksi komissio tarkkailee jäsenmaata. Mikäli tilanne ei ole muuttunut, jäsenmaa voi joutua sanktioiden kohteeksi.

Päätökseen jäsenmaan tilanteen arvioinnista ja maan vastaisista toimista osallistuvat myös EU-parlamentti ja jäsenmaat. Mikäli sanktioiden päättämiseen asti edettäisiin, niistä päätettäisiin määräenemmistöllä, EU-komissiosta kerrotaan.

Määräenemmistö tarkoittaa, että EU:n 28 jäsenmaasta ainakin 16 on päätöksen takana. Kyseisten maiden on myös edustettava ainakin 65 prosenttia EU-maiden yhteenlasketusta 508 miljoonasta asukkaasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Puola
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää