Valikko
Ulkomaat

Karjaklaanin sekava erämaakapina – miksi poliisi ei tee mitään Oregonin asejoukkiolle?

Maita karjankasvattajien käyttöön vaativat kapinalliset ovat miehittäneet valtion rakennusta lähes kaksi viikkoa

Kun aseistetut kapinalliset linnoittautuvat liittovaltion rakennukseen Yhdysvalloissa, poliisin vastatoimien luulisi olevan nopeita ja ronskeja.

Mutta siellä runsaan kymmenen miehen porukka notkuu edelleen, toissa viikon lauantaina valtaamassaan Malheurin luonnonsuojelualueen päärakennuksessa Oregonin osavaltiossa. Media vaikuttaa virkavaltaa kiinnostuneemmalta heidän toimistaan.

Tienvarsikahvilaa muistuttava talo on todella syrjäisessä paikassa. Lähimpään varsinaiseen asutuskeskukseen, alle 3 000 asukkaan Burnsiin on 50 kilometriä.

”Aiomme jäädä tänne vuosiksi, todellakin”, aseryhmän johtohahmo Ammon Bundy sanoi paikalliselle KOIN-kanavalle.

Eri puolilta maata saapunut lierihattuisten valkoisten miesten joukkio vastustaa ”valtiovallan sortotoimia” ja on esittänyt sekalaisia vaatimuksia. Viranomaiset eivät ole tehneet mitään ottaakseen heidät kiinni ja lopettaakseen tilanteen. Poliisi ei piiritä rakennusta. Uutiskanava CNN:n mukaan virkavaltaa ei näy lähimaillakaan.

Pehmeää suhtautumista selittää halu välttää verinen loppuratkaisu, jollaiseen poliisin rynnäköt ovat johtaneet eräissä paljon julkisuutta saaneissa piiritystapauksissa takavuosina.

Arvostelijoiden mukaan valittu linja rohkaisee vastaavia aseryhmiä kapinoimaan ympäri Yhdysvaltoja. Moni on myös kysynyt, toimisiko poliisi yhtä säyseästi, jos aseistautuneet valtaajat olisivat mustia, latinoja tai muslimeja.

”Väkivaltaa voi seurata vain siitä, että hallitus haluaa rakennuksensa takaisin”, valtaaja Ammon Bundy, 40, sanoi uutiskanava NBC:lle.

Mukana on myös hänen veljensä Ryan Bundy, 43.

Veljesten ja yhteensä neljäntoista lapsen isä Cliven Bundy, 69, on nevadalainen karjatilallinen mormoni, josta tuli valtakunnanjulkkis vuonna 2014. Yhdessä aseistautuneen joukkionsa kanssa Bundy vastusti onnistuneesti viranomaisten yritystä takavarikoida noin 500 lehmää, koska hänen karjansa laiduntamisesta valtion mailla oli kertynyt rästiin noin miljoonan euron maksut yli 20 vuoden aikana.

Cliven Bundy oli hetken aikaa oikeistopiirien juhlittu sankari, kunnes hän tuhosi uskottavuutensa arvelemalla, että tummaihoisten olisi parempi olla orjina kuin valtion maksamien tukiaisten varassa.

Oregonissa valtaajien puheista on erottunut CNN:n mukaan kaksi vaatimusta.

Ensinnäkin he haluavat, että valtio luovuttaa luonnonsuojelualueen ”kansan käyttöön”. Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen puisto on jo entuudestaan avoinna kaikille, mutta Bundyt päästäisivät karjan laiduntamaan sinne. Asiantuntijoiden mukaan se vaarantaisi alueen nykyisen eläinkannan kuten vesilinnut, jotka viihtyvät seudun laajoilla marskimailla.

Takana on karjankasvattajien ja valtion välinen laajempikin maankäyttökiista, joka korostuu juuri läntisissä osavaltioissa. Se johtuu Yhdysvaltojen nopeasta laajenemisesta 1800-luvulla, minkä jäljiltä valtio omistaa lännessä selvästi suuremman osuuden maista kuin muualla.

Toisekseen kapinalliset haluavat, että valtio lyhentää oregonilaisten karjatilallisten Dwight Hammondin, 73, ja tämän pojan Steven Hammondin, 46, saamia viiden vuoden tuomioita tuhopoltosta.

Valtion maita polttaneet Hammondit väittivät liekkien karanneen käsistä, kun he tuhosivat rikkakasveja ja kulottivat pusikkoa ehkäistäkseen maastopalojen leviämisedellytyksiä. Syyttäjän mukaan he todellisuudessa peittelivät peurojen salametsästyksen jälkiä.

Hammondit eivät tosin pyytäneet asemiehiä avukseen ja ovat sanoutuneet irti näiden vaatimuksista. Viestiään korostaakseen Hammondit ilmoittautuivat viime viikon maanantaina vankilassa aloittaakseen tuomioidensa kärsimisen.

Valtaajilla on ruokatarpeita tiettävästi jopa kuukausiksi. Aika voi kuitenkin käydä pitkäksi keskellä erämaata vastustamassa viranomaisia, kun vastapuoli ei edes vaivaudu paikalle.

Ammon Bundy aikoo perjantaina ajaa Burnsiin kertomaan joukkionsa suunnitellusta poistumisaikataulusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Oregon

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  9. 9

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää