Ulkomaat

Ruotsin ulkoministeri sai porttikiellon Israeliin

Margot Wallström suututti Israelin puheillaan selvityksestä, joka koskisi palestiinalaisten kuolemantapauksia

Tukholma

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström on saanut porttikiellon Israeliin. Asiasta ilmoitti varaulkoministeri Tzipi Hotovely keskiviikkona Times of Israel -lehdessä. Hotovelyn mukaan Israel ei ota vastaan virallisia vierailuita Ruotsista.

Israelin ulkoministeriö vahvistaa asian ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle, mutta lisää porttikiellon koskevan vain ulkoministeri Wallströmiä.

”Tämä koskee vain Margot Wallströmia, joka valitettavasti on hyökännyt Israelin kimppuun siitä saakka, kun hän on ollut ulkoministeri Ruotsissa”, sanoo ulkoministeriön viestinnästä vastaava Emmanuel Nahshon.

”Tämä riippuu täysin Wallströmistä. Me olemme demokraattinen valtio, joka puolustaa itseään terrorismia vastaan. Sen sijaan, että hän antaisi tukensa, syyttää hän meitä tavalla, joka on täysin sopimaton”, hän sanoo TT:lle.

Israelin reaktion taustalla on Wallströmin tiistainen puheenvuoro valtiopäivillä. Ulkoministeri vaati perusteellisia ja uskottavia selvityksiä siitä, missä määrin Israel on turvautunut laittomiin teloituksiin viime kuukausina jatkuneiden palestiinalaisten ja israelilaisten välisten väkivaltaisuuksien aikana.

Tiedossa ei ole, kuinka kauan porttikielto kestää.

Wallström kommentoi lehdistösihteerinsä välityksellä HS:lle, että hän haluaa ”hyvät suhteet Israeliin ja käydä aktiivista dialogia, joka sisältää myös arvokeskustelun.”

”EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja otti esiin jo lokakuussa, että on tärkeää selvittää tarkasti Israelin turvallisuusjoukkojen puuttumisesta seuranneiden palestiinalaisten kuolemantapausten olosuhteet”, hän kirjoittaa.

Israelin ja Ruotsin välit ovat olleet kireät Wallstömin aikana. Punavihreä hallitus päätti heti kautensa alussa 2014 tunnustaa Palestiinan, mikä suututti Israelin. Wallströmin suunnitelmissa oli matkustaa Israeliin sekä tammikuussa että lokakuussa viime vuonna, mutta molemmat matkat peruuntuivat.

Ruotsissa tieto porttikiellosta herätti heti arvostelua.

”Margot Wallström on ottanut hyvin yksipuolisen kannan, mitä tulee Israelin ja Palestiinan konfliktiin, se eroaa täysin Ruotsin aiemmasta suhtautumistavasta, joten Israelin reaktio on täysin ymmärrettävä”, sanoi oppositiossa istuvan liberaalit-puolueen puheenjohtaja Jan Björklund TT:lle.

Sosiaalidemokraatteja lähellä oleva valtiotieteiden professori Ulf Bjereld Göteborgin yliopistosta puolestaan toteaa, että kyseessä on pikemminkin pitkä perinne.

”Tämä ei ole kovin merkityksellistä, sillä tämä ei ole lainkaan ensimmäinen kerta kun näin tapahtuu. Jos katsoo Ruotsin ja Israelin suhteita 20 vuoden ajalta, on tämä toistuva ilmiö. Edellinen ulkoministerimme Carl Bildtkään ei ajoittain ollut tervetullut Israeliin”, hän sanoo HS:lle.

”Kaikkien maiden intressissä on tietenkin, että suhteet toisiin maihin olisivat hyvät. – – Tämä on varmasti aiheuttanut paljon diplomaattista epäjärjestystä ja rasitteita. Uskon toisaalta myös, että Israelin retoriikkaan ja reaktioihin ollaan Ruotsin hallituksen puolella hyvin kyllästyneitä”, Bjereld sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Israel
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää