Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Säpon johtaja terrorismista Ruotsissa: ”Jotakin voi tapahtua milloin tahansa”

Ruotsi kiristää terrorismilakejaan. Turvallisuuspoliisin johtaja Anders Thornberg kiittelee uudistuksia.

Sälen

Oli aika, jolloin turvallisuus­poliisi oli mystinen linnake, eikä sen edustajia juuri nähty tv-sohvilla tai seminaareissa.

Sellaiset ajat ovat nyky-Ruotsissa jo kaukana.

Kun Ruotsin päättäjät, puolustusväki ja media kokoontuivat alkuviikosta Sälenin tunturi­kylään, vuotuiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan korkean tason seminaariin, oli yksi kysytyimmistä vieraista Anders Thornberg, turvallisuuspoliisin korkein johtaja.

Ruotsi nosti Pariisin terroristi-iskujen jälkeen marraskuussa terrorismin uhkatasoaan viisiportaisella asteikolla tasolle neljä, mikä tarkoittaa aiemman ”kohonneen” uhkatason sijaan ”korkeaa” uhkatasoa.

Sen jälkeen terrorismi on ollut laajalti otsikoissa. Thornbergin viesti Sälenissä ei ollut järin valoisa: tilannetta tarkastellaan päivittäin, mutta uhkatasoa ei ole toistaiseksi aiheellista laskea.

”Ruotsi ei ole poikkeus. Me olemme osa Eurooppaa ja siten legitiimi kohde. Jotakin voi tapahtua milloin tahansa”, Thornberg sanoo HS:n haastattelussa.

Korotetun uhkatason taustalla oli Pariisin iskujen lisäksi se, että Ruotsi sai loppusyksystä tiedustelutietoja mahdollisesta konkreettisesta uhasta.

Tämä johti laajaa huomiota herättäneeseen 22-vuotiaan terroriepäillyn kiinniottoon Bolidenissä. Kuvien kanssa lukuisissa medioissa esitelty mies osoittautui täysin syyttömäksi.

Uhkatason korottamiseen vaikuttivat silti myös muut syyt, Thornberg painottaa.

Esimerkiksi tiedustelutiedot siitä, että terroristijärjestö Isis levittää osia taistelustaan Eurooppaan ja että pakolaisvirtojen mukana saattaisi kulkea terroristeja.

”On parempi toimia kerran liikaa, kuin liian vähän. Olemme tehneet kaikkemme tukeaksemme häntä ja puhdistaaksemme hänen nimensä”, Thornberg sanoo 22-vuotiaan tapauksesta.

Samassa yhteydessä saatiin tietoja useammasta henkilöstä. Mitä muista nyt tiedetään, ei Thornberg halua sanoa.

Thornberg nousi tänä vuonna Sälenin lavalle Norjan turvallisuuspoliisin johtajan Marie Benedicte Bjørnlandin kanssa. Kollegalla oli varovaisen myönteisiä uutisia.

Molemmissa maissa suurimman terrorismin uhan katsotaan tulevan ääri-islamistien joukoista. Norja on saanut tuomittua ja vangittua joukon tekijöitä sen jälkeen, kun terroriorganisaatioon kuuluminen kriminalisoitiin vuonna 2013. Lisäksi joukko ääriliikkeiden avainhenkilöihin kuuluvista on kuollut. Siksi ääri-islamistisen terrori-iskun uhka Norjaan on hieman pienempi kuin aiemmin. Iskua ei enää pidetä ”todennäköisenä”. Sen sijaan se on ”mahdollinen”.

Ruotsissa ensimmäiset kaksi tuomiota Syyriassa tehdyistä terrorismirikoksista luettiin joulukuussa Göteborgin käräjäoikeudessa. Kolme muuta vangittiin samasta tapauksesta poissaolevana tänä tiistaina ja yksi kesällä. Aiemmin on annettu yksi tuomio terrorismin rahoittamisesta. Käsittelyä odottaa yksi syyte terrorismiin kouluttamisesta.

Tutkijakunnasta on ehtinyt kuulua arvostelua siitä, että tekijöiden saaminen oikeuden eteen on kestänyt. Kunnissa ennaltaehkäisevä työ on saatu kunnolla käyntiin vasta viime aikoina.

Pääministeri Stefan Löfven totesi hiljattain, että ”Ruotsi on ollut naiivi”, mitä tulee terrorismiin ja sen torjuntatyöhön.

Thornberg toteaa, että Säpo on koettanut kertoa uhkista avoimesti julkisuudessa muun muassa saadakseen vihjeitä. Hän painottaa, että juuri ennaltaehkäisevä työ on ydinasemassa terrorismin torjunnassa, ja sen eteen on tehtävä vielä lisää.

”Ruotsi on nyt herännyt, mutta se kesti kauan. Olemme tunteneet olevamme hyvin yksin – joskus on tuntunut, että olemme huutaneet yksin yössä.”

Nyt tekeillä on myös laaja terrorismilakien uudistus. Thornberg uskoo, että muun muassa keväällä voimaantuleva laki, joka kriminalisoi terrorismitarkoituksessa tehtävät matkat, näkyy verraten pian matkustajien määrissä. Hallitus aikoo lisäksi vaikeuttaa passien saamista väärinkäyttöpelkojen vuoksi. Vuonna 2013 177 000 Ruotsin passia oli varastettuna tai kateissa, kun Suomessa vastaava lukema oli 44 000. Selvitysvaiheessa on myös, tulisiko viranomaisille antaa mahdollisuus kuunnella epäiltyjen salattua verkkoliikennettä samaan tapaan kuin nykyisin voi kuunnella puhelimia. Tämä tehtäisiin asettamalla niin sanottu troijalainen epäillyn tietokoneeseen.

”Tekniikan kehittyessä viestiliikenne applikaatioissa ja muualla on yhä useammin kryptattua. Emme saa enää yhtä paljon tietoa tavallisen puhelinkuuntelun kautta. Siksi terrori-iskuja voidaan suunnitella ja niitä voi tapahtua.”

Ruotsissa lakihanke herättää kysymyksiä yksityisyydensuojasta. Thornbergin mielestä asiasta on käytävä tarkka punninta.

”On ihmisiä, jotka haluavat tehdä niin vaarallisia rikoksia, että ihmishenkiä on vaarassa. Valtiopäiväedustajien on paikallaan miettiä, mikä on sopiva määrä yksityisyydensuojaa suhteessa sitä rajoittaviin toimiin.”

Suomessa vastaavantyyppinen laki on jo voimassa. Sen sijaan Ruotsin FRA-lain kaltaista rajat ylittävän verkkoliikenteen valvontaan oikeuttavaa lakia ei vielä ole. Maat silti tekevät tiivistä yhteistyötä. Tietoja vaihdetaan. Toisen maan puolesta saatetaan esimerkiksi pitää kuulusteluja tai varoittaa epäiltyjen liikkeistä.

Thornberg ei halua yksilöidä tapausta, jossa tästä olisi ollut apua. ”Yhteistyön määrä silti kasvaa koko ajan ja niin on oltava, muutoin emme selviä tästä.”

Anders Thornberg

  Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Thornberg (s. 1959) on toiminut tehtävässään vuodesta 2012.

  Hän on työskennellyt Säpossa jo vuodesta 1986 asti lukuisissa eri tehtävissä, muun muassa viestintäjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  2. 2

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  3. 3

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  4. 4

   Onko minun oltava suomalainen, jotta voin asua Suomessa?

  5. 5

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  8. 8

   Merivoimien komentaja Veijo Taipalus ylennetään vara-amiraaliksi – Etsi ylennyksen saaneita HS:n hakukoneella

  9. 9

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  10. 10

   Karkotettu suomalainen liikemies Seppo Remes palasi Venäjälle – ”Kyllähän me tiedämme, kuka tällaiset asiat täällä ratkaisee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  2. 2

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  3. 3

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  4. 4

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  5. 5

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  6. 6

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  7. 7

   Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

  8. 8

   Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

  9. 9

   Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää