Valikko
Ulkomaat

Säpon johtaja terrorismista Ruotsissa: ”Jotakin voi tapahtua milloin tahansa”

Ruotsi kiristää terrorismilakejaan. Turvallisuuspoliisin johtaja Anders Thornberg kiittelee uudistuksia.

Sälen

Oli aika, jolloin turvallisuus­poliisi oli mystinen linnake, eikä sen edustajia juuri nähty tv-sohvilla tai seminaareissa.

Sellaiset ajat ovat nyky-Ruotsissa jo kaukana.

Kun Ruotsin päättäjät, puolustusväki ja media kokoontuivat alkuviikosta Sälenin tunturi­kylään, vuotuiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan korkean tason seminaariin, oli yksi kysytyimmistä vieraista Anders Thornberg, turvallisuuspoliisin korkein johtaja.

Ruotsi nosti Pariisin terroristi-iskujen jälkeen marraskuussa terrorismin uhkatasoaan viisiportaisella asteikolla tasolle neljä, mikä tarkoittaa aiemman ”kohonneen” uhkatason sijaan ”korkeaa” uhkatasoa.

Sen jälkeen terrorismi on ollut laajalti otsikoissa. Thornbergin viesti Sälenissä ei ollut järin valoisa: tilannetta tarkastellaan päivittäin, mutta uhkatasoa ei ole toistaiseksi aiheellista laskea.

”Ruotsi ei ole poikkeus. Me olemme osa Eurooppaa ja siten legitiimi kohde. Jotakin voi tapahtua milloin tahansa”, Thornberg sanoo HS:n haastattelussa.

Korotetun uhkatason taustalla oli Pariisin iskujen lisäksi se, että Ruotsi sai loppusyksystä tiedustelutietoja mahdollisesta konkreettisesta uhasta.

Tämä johti laajaa huomiota herättäneeseen 22-vuotiaan terroriepäillyn kiinniottoon Bolidenissä. Kuvien kanssa lukuisissa medioissa esitelty mies osoittautui täysin syyttömäksi.

Uhkatason korottamiseen vaikuttivat silti myös muut syyt, Thornberg painottaa.

Esimerkiksi tiedustelutiedot siitä, että terroristijärjestö Isis levittää osia taistelustaan Eurooppaan ja että pakolaisvirtojen mukana saattaisi kulkea terroristeja.

”On parempi toimia kerran liikaa, kuin liian vähän. Olemme tehneet kaikkemme tukeaksemme häntä ja puhdistaaksemme hänen nimensä”, Thornberg sanoo 22-vuotiaan tapauksesta.

Samassa yhteydessä saatiin tietoja useammasta henkilöstä. Mitä muista nyt tiedetään, ei Thornberg halua sanoa.

Thornberg nousi tänä vuonna Sälenin lavalle Norjan turvallisuuspoliisin johtajan Marie Benedicte Bjørnlandin kanssa. Kollegalla oli varovaisen myönteisiä uutisia.

Molemmissa maissa suurimman terrorismin uhan katsotaan tulevan ääri-islamistien joukoista. Norja on saanut tuomittua ja vangittua joukon tekijöitä sen jälkeen, kun terroriorganisaatioon kuuluminen kriminalisoitiin vuonna 2013. Lisäksi joukko ääriliikkeiden avainhenkilöihin kuuluvista on kuollut. Siksi ääri-islamistisen terrori-iskun uhka Norjaan on hieman pienempi kuin aiemmin. Iskua ei enää pidetä ”todennäköisenä”. Sen sijaan se on ”mahdollinen”.

Ruotsissa ensimmäiset kaksi tuomiota Syyriassa tehdyistä terrorismirikoksista luettiin joulukuussa Göteborgin käräjäoikeudessa. Kolme muuta vangittiin samasta tapauksesta poissaolevana tänä tiistaina ja yksi kesällä. Aiemmin on annettu yksi tuomio terrorismin rahoittamisesta. Käsittelyä odottaa yksi syyte terrorismiin kouluttamisesta.

Tutkijakunnasta on ehtinyt kuulua arvostelua siitä, että tekijöiden saaminen oikeuden eteen on kestänyt. Kunnissa ennaltaehkäisevä työ on saatu kunnolla käyntiin vasta viime aikoina.

Pääministeri Stefan Löfven totesi hiljattain, että ”Ruotsi on ollut naiivi”, mitä tulee terrorismiin ja sen torjuntatyöhön.

Thornberg toteaa, että Säpo on koettanut kertoa uhkista avoimesti julkisuudessa muun muassa saadakseen vihjeitä. Hän painottaa, että juuri ennaltaehkäisevä työ on ydinasemassa terrorismin torjunnassa, ja sen eteen on tehtävä vielä lisää.

”Ruotsi on nyt herännyt, mutta se kesti kauan. Olemme tunteneet olevamme hyvin yksin – joskus on tuntunut, että olemme huutaneet yksin yössä.”

Nyt tekeillä on myös laaja terrorismilakien uudistus. Thornberg uskoo, että muun muassa keväällä voimaantuleva laki, joka kriminalisoi terrorismitarkoituksessa tehtävät matkat, näkyy verraten pian matkustajien määrissä. Hallitus aikoo lisäksi vaikeuttaa passien saamista väärinkäyttöpelkojen vuoksi. Vuonna 2013 177 000 Ruotsin passia oli varastettuna tai kateissa, kun Suomessa vastaava lukema oli 44 000. Selvitysvaiheessa on myös, tulisiko viranomaisille antaa mahdollisuus kuunnella epäiltyjen salattua verkkoliikennettä samaan tapaan kuin nykyisin voi kuunnella puhelimia. Tämä tehtäisiin asettamalla niin sanottu troijalainen epäillyn tietokoneeseen.

”Tekniikan kehittyessä viestiliikenne applikaatioissa ja muualla on yhä useammin kryptattua. Emme saa enää yhtä paljon tietoa tavallisen puhelinkuuntelun kautta. Siksi terrori-iskuja voidaan suunnitella ja niitä voi tapahtua.”

Ruotsissa lakihanke herättää kysymyksiä yksityisyydensuojasta. Thornbergin mielestä asiasta on käytävä tarkka punninta.

”On ihmisiä, jotka haluavat tehdä niin vaarallisia rikoksia, että ihmishenkiä on vaarassa. Valtiopäiväedustajien on paikallaan miettiä, mikä on sopiva määrä yksityisyydensuojaa suhteessa sitä rajoittaviin toimiin.”

Suomessa vastaavantyyppinen laki on jo voimassa. Sen sijaan Ruotsin FRA-lain kaltaista rajat ylittävän verkkoliikenteen valvontaan oikeuttavaa lakia ei vielä ole. Maat silti tekevät tiivistä yhteistyötä. Tietoja vaihdetaan. Toisen maan puolesta saatetaan esimerkiksi pitää kuulusteluja tai varoittaa epäiltyjen liikkeistä.

Thornberg ei halua yksilöidä tapausta, jossa tästä olisi ollut apua. ”Yhteistyön määrä silti kasvaa koko ajan ja niin on oltava, muutoin emme selviä tästä.”

Anders Thornberg

  Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Thornberg (s. 1959) on toiminut tehtävässään vuodesta 2012.

  Hän on työskennellyt Säpossa jo vuodesta 1986 asti lukuisissa eri tehtävissä, muun muassa viestintäjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  8. 8

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  9. 9

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  10. 10

   Tänään on Savonlinnan suuri päivä, kun Niinistö ja Putin tapaavat toisensa – näin tapaaminen etenee ja tätä vierailulta odotetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää