Valikko
Ulkomaat

Säpon johtaja terrorismista Ruotsissa: ”Jotakin voi tapahtua milloin tahansa”

Ruotsi kiristää terrorismilakejaan. Turvallisuuspoliisin johtaja Anders Thornberg kiittelee uudistuksia.

Sälen

Oli aika, jolloin turvallisuus­poliisi oli mystinen linnake, eikä sen edustajia juuri nähty tv-sohvilla tai seminaareissa.

Sellaiset ajat ovat nyky-Ruotsissa jo kaukana.

Kun Ruotsin päättäjät, puolustusväki ja media kokoontuivat alkuviikosta Sälenin tunturi­kylään, vuotuiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan korkean tason seminaariin, oli yksi kysytyimmistä vieraista Anders Thornberg, turvallisuuspoliisin korkein johtaja.

Ruotsi nosti Pariisin terroristi-iskujen jälkeen marraskuussa terrorismin uhkatasoaan viisiportaisella asteikolla tasolle neljä, mikä tarkoittaa aiemman ”kohonneen” uhkatason sijaan ”korkeaa” uhkatasoa.

Sen jälkeen terrorismi on ollut laajalti otsikoissa. Thornbergin viesti Sälenissä ei ollut järin valoisa: tilannetta tarkastellaan päivittäin, mutta uhkatasoa ei ole toistaiseksi aiheellista laskea.

”Ruotsi ei ole poikkeus. Me olemme osa Eurooppaa ja siten legitiimi kohde. Jotakin voi tapahtua milloin tahansa”, Thornberg sanoo HS:n haastattelussa.

Korotetun uhkatason taustalla oli Pariisin iskujen lisäksi se, että Ruotsi sai loppusyksystä tiedustelutietoja mahdollisesta konkreettisesta uhasta.

Tämä johti laajaa huomiota herättäneeseen 22-vuotiaan terroriepäillyn kiinniottoon Bolidenissä. Kuvien kanssa lukuisissa medioissa esitelty mies osoittautui täysin syyttömäksi.

Uhkatason korottamiseen vaikuttivat silti myös muut syyt, Thornberg painottaa.

Esimerkiksi tiedustelutiedot siitä, että terroristijärjestö Isis levittää osia taistelustaan Eurooppaan ja että pakolaisvirtojen mukana saattaisi kulkea terroristeja.

”On parempi toimia kerran liikaa, kuin liian vähän. Olemme tehneet kaikkemme tukeaksemme häntä ja puhdistaaksemme hänen nimensä”, Thornberg sanoo 22-vuotiaan tapauksesta.

Samassa yhteydessä saatiin tietoja useammasta henkilöstä. Mitä muista nyt tiedetään, ei Thornberg halua sanoa.

Thornberg nousi tänä vuonna Sälenin lavalle Norjan turvallisuuspoliisin johtajan Marie Benedicte Bjørnlandin kanssa. Kollegalla oli varovaisen myönteisiä uutisia.

Molemmissa maissa suurimman terrorismin uhan katsotaan tulevan ääri-islamistien joukoista. Norja on saanut tuomittua ja vangittua joukon tekijöitä sen jälkeen, kun terroriorganisaatioon kuuluminen kriminalisoitiin vuonna 2013. Lisäksi joukko ääriliikkeiden avainhenkilöihin kuuluvista on kuollut. Siksi ääri-islamistisen terrori-iskun uhka Norjaan on hieman pienempi kuin aiemmin. Iskua ei enää pidetä ”todennäköisenä”. Sen sijaan se on ”mahdollinen”.

Ruotsissa ensimmäiset kaksi tuomiota Syyriassa tehdyistä terrorismirikoksista luettiin joulukuussa Göteborgin käräjäoikeudessa. Kolme muuta vangittiin samasta tapauksesta poissaolevana tänä tiistaina ja yksi kesällä. Aiemmin on annettu yksi tuomio terrorismin rahoittamisesta. Käsittelyä odottaa yksi syyte terrorismiin kouluttamisesta.

Tutkijakunnasta on ehtinyt kuulua arvostelua siitä, että tekijöiden saaminen oikeuden eteen on kestänyt. Kunnissa ennaltaehkäisevä työ on saatu kunnolla käyntiin vasta viime aikoina.

Pääministeri Stefan Löfven totesi hiljattain, että ”Ruotsi on ollut naiivi”, mitä tulee terrorismiin ja sen torjuntatyöhön.

Thornberg toteaa, että Säpo on koettanut kertoa uhkista avoimesti julkisuudessa muun muassa saadakseen vihjeitä. Hän painottaa, että juuri ennaltaehkäisevä työ on ydinasemassa terrorismin torjunnassa, ja sen eteen on tehtävä vielä lisää.

”Ruotsi on nyt herännyt, mutta se kesti kauan. Olemme tunteneet olevamme hyvin yksin – joskus on tuntunut, että olemme huutaneet yksin yössä.”

Nyt tekeillä on myös laaja terrorismilakien uudistus. Thornberg uskoo, että muun muassa keväällä voimaantuleva laki, joka kriminalisoi terrorismitarkoituksessa tehtävät matkat, näkyy verraten pian matkustajien määrissä. Hallitus aikoo lisäksi vaikeuttaa passien saamista väärinkäyttöpelkojen vuoksi. Vuonna 2013 177 000 Ruotsin passia oli varastettuna tai kateissa, kun Suomessa vastaava lukema oli 44 000. Selvitysvaiheessa on myös, tulisiko viranomaisille antaa mahdollisuus kuunnella epäiltyjen salattua verkkoliikennettä samaan tapaan kuin nykyisin voi kuunnella puhelimia. Tämä tehtäisiin asettamalla niin sanottu troijalainen epäillyn tietokoneeseen.

”Tekniikan kehittyessä viestiliikenne applikaatioissa ja muualla on yhä useammin kryptattua. Emme saa enää yhtä paljon tietoa tavallisen puhelinkuuntelun kautta. Siksi terrori-iskuja voidaan suunnitella ja niitä voi tapahtua.”

Ruotsissa lakihanke herättää kysymyksiä yksityisyydensuojasta. Thornbergin mielestä asiasta on käytävä tarkka punninta.

”On ihmisiä, jotka haluavat tehdä niin vaarallisia rikoksia, että ihmishenkiä on vaarassa. Valtiopäiväedustajien on paikallaan miettiä, mikä on sopiva määrä yksityisyydensuojaa suhteessa sitä rajoittaviin toimiin.”

Suomessa vastaavantyyppinen laki on jo voimassa. Sen sijaan Ruotsin FRA-lain kaltaista rajat ylittävän verkkoliikenteen valvontaan oikeuttavaa lakia ei vielä ole. Maat silti tekevät tiivistä yhteistyötä. Tietoja vaihdetaan. Toisen maan puolesta saatetaan esimerkiksi pitää kuulusteluja tai varoittaa epäiltyjen liikkeistä.

Thornberg ei halua yksilöidä tapausta, jossa tästä olisi ollut apua. ”Yhteistyön määrä silti kasvaa koko ajan ja niin on oltava, muutoin emme selviä tästä.”

Anders Thornberg

  Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Thornberg (s. 1959) on toiminut tehtävässään vuodesta 2012.

  Hän on työskennellyt Säpossa jo vuodesta 1986 asti lukuisissa eri tehtävissä, muun muassa viestintäjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  2. 2

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  5. 5

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  6. 6

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  7. 7

   HS selvitti pääkaupunkiseudun pahimmat parkkisakkorysät – katso, paljonko sakkoja määrätään kotikadullasi

  8. 8

   Theresa May valottaa viimeinkin brexit-tavoitteita: Britannia on jättämässä EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton, mutta haluaa pysyä ystävänä ja liittolaisena – ja käydä kauppaa

  9. 9

   Raskauden riskit kasvavat luultua nuoremmilla – mutta minkään ikäistä naista ei voi leimata riskisynnyttäjäksi, sanoo tutkija

  10. 10

   Monella on kaksi minää, jotka eivät puhu toisilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  5. 5

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  6. 6

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  7. 7

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää