Valikko
Ulkomaat

Säpon johtaja terrorismista Ruotsissa: ”Jotakin voi tapahtua milloin tahansa”

Ruotsi kiristää terrorismilakejaan. Turvallisuuspoliisin johtaja Anders Thornberg kiittelee uudistuksia.

Sälen

Oli aika, jolloin turvallisuus­poliisi oli mystinen linnake, eikä sen edustajia juuri nähty tv-sohvilla tai seminaareissa.

Sellaiset ajat ovat nyky-Ruotsissa jo kaukana.

Kun Ruotsin päättäjät, puolustusväki ja media kokoontuivat alkuviikosta Sälenin tunturi­kylään, vuotuiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan korkean tason seminaariin, oli yksi kysytyimmistä vieraista Anders Thornberg, turvallisuuspoliisin korkein johtaja.

Ruotsi nosti Pariisin terroristi-iskujen jälkeen marraskuussa terrorismin uhkatasoaan viisiportaisella asteikolla tasolle neljä, mikä tarkoittaa aiemman ”kohonneen” uhkatason sijaan ”korkeaa” uhkatasoa.

Sen jälkeen terrorismi on ollut laajalti otsikoissa. Thornbergin viesti Sälenissä ei ollut järin valoisa: tilannetta tarkastellaan päivittäin, mutta uhkatasoa ei ole toistaiseksi aiheellista laskea.

”Ruotsi ei ole poikkeus. Me olemme osa Eurooppaa ja siten legitiimi kohde. Jotakin voi tapahtua milloin tahansa”, Thornberg sanoo HS:n haastattelussa.

Korotetun uhkatason taustalla oli Pariisin iskujen lisäksi se, että Ruotsi sai loppusyksystä tiedustelutietoja mahdollisesta konkreettisesta uhasta.

Tämä johti laajaa huomiota herättäneeseen 22-vuotiaan terroriepäillyn kiinniottoon Bolidenissä. Kuvien kanssa lukuisissa medioissa esitelty mies osoittautui täysin syyttömäksi.

Uhkatason korottamiseen vaikuttivat silti myös muut syyt, Thornberg painottaa.

Esimerkiksi tiedustelutiedot siitä, että terroristijärjestö Isis levittää osia taistelustaan Eurooppaan ja että pakolaisvirtojen mukana saattaisi kulkea terroristeja.

”On parempi toimia kerran liikaa, kuin liian vähän. Olemme tehneet kaikkemme tukeaksemme häntä ja puhdistaaksemme hänen nimensä”, Thornberg sanoo 22-vuotiaan tapauksesta.

Samassa yhteydessä saatiin tietoja useammasta henkilöstä. Mitä muista nyt tiedetään, ei Thornberg halua sanoa.

Thornberg nousi tänä vuonna Sälenin lavalle Norjan turvallisuuspoliisin johtajan Marie Benedicte Bjørnlandin kanssa. Kollegalla oli varovaisen myönteisiä uutisia.

Molemmissa maissa suurimman terrorismin uhan katsotaan tulevan ääri-islamistien joukoista. Norja on saanut tuomittua ja vangittua joukon tekijöitä sen jälkeen, kun terroriorganisaatioon kuuluminen kriminalisoitiin vuonna 2013. Lisäksi joukko ääriliikkeiden avainhenkilöihin kuuluvista on kuollut. Siksi ääri-islamistisen terrori-iskun uhka Norjaan on hieman pienempi kuin aiemmin. Iskua ei enää pidetä ”todennäköisenä”. Sen sijaan se on ”mahdollinen”.

Ruotsissa ensimmäiset kaksi tuomiota Syyriassa tehdyistä terrorismirikoksista luettiin joulukuussa Göteborgin käräjäoikeudessa. Kolme muuta vangittiin samasta tapauksesta poissaolevana tänä tiistaina ja yksi kesällä. Aiemmin on annettu yksi tuomio terrorismin rahoittamisesta. Käsittelyä odottaa yksi syyte terrorismiin kouluttamisesta.

Tutkijakunnasta on ehtinyt kuulua arvostelua siitä, että tekijöiden saaminen oikeuden eteen on kestänyt. Kunnissa ennaltaehkäisevä työ on saatu kunnolla käyntiin vasta viime aikoina.

Pääministeri Stefan Löfven totesi hiljattain, että ”Ruotsi on ollut naiivi”, mitä tulee terrorismiin ja sen torjuntatyöhön.

Thornberg toteaa, että Säpo on koettanut kertoa uhkista avoimesti julkisuudessa muun muassa saadakseen vihjeitä. Hän painottaa, että juuri ennaltaehkäisevä työ on ydinasemassa terrorismin torjunnassa, ja sen eteen on tehtävä vielä lisää.

”Ruotsi on nyt herännyt, mutta se kesti kauan. Olemme tunteneet olevamme hyvin yksin – joskus on tuntunut, että olemme huutaneet yksin yössä.”

Nyt tekeillä on myös laaja terrorismilakien uudistus. Thornberg uskoo, että muun muassa keväällä voimaantuleva laki, joka kriminalisoi terrorismitarkoituksessa tehtävät matkat, näkyy verraten pian matkustajien määrissä. Hallitus aikoo lisäksi vaikeuttaa passien saamista väärinkäyttöpelkojen vuoksi. Vuonna 2013 177 000 Ruotsin passia oli varastettuna tai kateissa, kun Suomessa vastaava lukema oli 44 000. Selvitysvaiheessa on myös, tulisiko viranomaisille antaa mahdollisuus kuunnella epäiltyjen salattua verkkoliikennettä samaan tapaan kuin nykyisin voi kuunnella puhelimia. Tämä tehtäisiin asettamalla niin sanottu troijalainen epäillyn tietokoneeseen.

”Tekniikan kehittyessä viestiliikenne applikaatioissa ja muualla on yhä useammin kryptattua. Emme saa enää yhtä paljon tietoa tavallisen puhelinkuuntelun kautta. Siksi terrori-iskuja voidaan suunnitella ja niitä voi tapahtua.”

Ruotsissa lakihanke herättää kysymyksiä yksityisyydensuojasta. Thornbergin mielestä asiasta on käytävä tarkka punninta.

”On ihmisiä, jotka haluavat tehdä niin vaarallisia rikoksia, että ihmishenkiä on vaarassa. Valtiopäiväedustajien on paikallaan miettiä, mikä on sopiva määrä yksityisyydensuojaa suhteessa sitä rajoittaviin toimiin.”

Suomessa vastaavantyyppinen laki on jo voimassa. Sen sijaan Ruotsin FRA-lain kaltaista rajat ylittävän verkkoliikenteen valvontaan oikeuttavaa lakia ei vielä ole. Maat silti tekevät tiivistä yhteistyötä. Tietoja vaihdetaan. Toisen maan puolesta saatetaan esimerkiksi pitää kuulusteluja tai varoittaa epäiltyjen liikkeistä.

Thornberg ei halua yksilöidä tapausta, jossa tästä olisi ollut apua. ”Yhteistyön määrä silti kasvaa koko ajan ja niin on oltava, muutoin emme selviä tästä.”

Anders Thornberg

  Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Thornberg (s. 1959) on toiminut tehtävässään vuodesta 2012.

  Hän on työskennellyt Säpossa jo vuodesta 1986 asti lukuisissa eri tehtävissä, muun muassa viestintäjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  10. 10

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää