Valikko
Ulkomaat

Kolme ”vaarijengin” jäsentä tuomittiin Britannian suurimmasta murtovarkaudesta

Koplan vanhin jäsen oli 75-vuotias mies, joka matkusti rikospaikalle eläkeläislipulla. Murtomiehet saivat noin 18 miljoonan euron saaliin.

Kolme miestä todettiin torstaina syyllisiksi Englannin kaikkien aikojen suurimpaan murtovarkauteen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kuusimiehisestä koplasta osa on todettu syyllisiksi jo aiemmin.

”Vaarijengiksi” nimitetty rikolliskopla tunkeutui viime vuoden pääsiäispyhien aikaan talletusholviin Lontoon jalokivikaupan keskuksessa Hatton Gardenissa ja vei mukanaan 75 tallelokeron sisällöt. Jengi sai saaliikseen kultaa, jalokiviä ja käteistä rahaa 14 miljoonan punnan eli noin 18 miljoonan euron edestä.

Nuorin miehistä oli 42-vuotias, mutta päätekijät olivat Brian Reader, 76, John Collins, 75, Terry Perkins, 67, ja Daniel Jones, 60. Jengin seniori Brian Reader matkusti rikospaikalle linja-autolla eläkeläislipullaan.

Kaikki olivat pitkän linjan rikollisia. Esimerkiksi Reader oli istunut vankilassa kaikkiaan yhdeksän vuotta muun muassa Heathrow’n lentokentälle 1983 tehdystä 26 miljoonan punnan kultaharkkoryöstöstä. Hän on myös ollut epäiltynä osallisuudesta murhaan tunnetun rikollispomon alaisena.

Kolme vuotta suunniteltu murtovarkaus alkoi vain neljä minuuttia sen jälkeen kun viimeinen työntekijä oli poistunut talletusholvista huhtikuun 2. päivän iltapäivällä 2015. Osa murtomiehistä oli pukeutunut keltaisiin työasuihin, jotta heihin ei kiinnitettäisi huomiota.

Heidät päästi varauloskäynnin kautta sisään punaista peruukkia käyttänyt mies, jota kutsuttiin nimellä ”Basil”. ”Basil” on tiettävästi koplan ainoa yhä vapaalla jalalla oleva jäsen, ja hänestä on annettu 20 000 punnan etsintäkuulutus.

Miehet laskeutuivat hissikuilun kautta kellarikerrokseen ja porasivat raskaalla kalustolla reiän 51 senttimetriä paksun seinän läpi holviin.

Kopla ei päässyt ensi yrittämällä sisään holviin, koska edessä oli painava kaappi. Seuraavana päivänä he yrittivät uudestaan ja onnistuivat.

Suunnitelma varsinaisesta murrosta oli tehty huolellisesti, mutta siihen oli jäänyt aukkoja. Rikolliset eivät ymmärtäneet, kuinka paljon heistä jäi tietoa turvakameroihin.

”He olivat analogisen ajan rikollisia ja huonosti varustautuneita digitaalietsiviin. Siksi he jäivät kiinni”, Scotland Yardin tuolloinen rikostutkinnan johtaja Peter Spindler kertoi sanomalehti The Guardianissa.

Poliisi sai nopeasti vihiä koplan käyttämästä autosta ja kuunteli ja seurasi epäiltyjä parin viikon ajan, kun he puhuivat ryöstön yksityiskohdista kahviloissa ja eräässä pubissa. Heidät pidätettiin runsaan kahden viikon kuluttua 19. huhtikuuta.

Jengiltä löydetyn todistusaineiston joukossa oli laitteistoa, jolla voidaan erottaa jalokivet kullasta ja opaskirja Forensics for Dummies (Rikostutkintaa ääliöille)

Saalista vain noin kolmannes on löydetty. Osa saaliista oli kätketty eräälle Lontoon hautausmaalle hautakivien alle.

Jengille luetaan tuomiot maaliskuussa. Yksi epäilty todettiin torstaina syyttömäksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Ryöstöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää