Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Wikipedia täytti 15 vuotta – Verkon vapaan tietosanakirjan muokatuin artikkeli käsittelee George W. Bushia

Nykyään sivustolla on yli 36 miljoonaa artikkelia, kertoo Wikipedia Foundation. USA:n presidenttiä George W. Bushia käsittelevää sivua on editoitu tai täydennetty yli 45 000 kertaa.

”Historia tulee lopulta tuomitsemaan päätökset, jotka Irakista tehtiin”, Yhdysvaltain presidentti George W. Bush lausui CNN:n haastattelussa 2013.

Bushin ja hänen tekojensa historia sekä siitä tehdyt tulkinnat ovatkin suurten intohimojen kohde. Tästä kertoo se, että Bushia käsittelevä englanninkielinen sivu on Wikipedian eniten muokattu artikkeli.

Internetin vapaa tietosanakirja Wikipedia täyttää 15 vuotta tänään perjantaina. Syntymäpäivän kunniaksi Wikipedia julkaisi listan eniten editoiduista artikkeleista.

Kuka tahansa vapaaehtoinen voi muokata ja täydentää Wikipedian artikkeleita. Editoinnin määrä saattaa heijastella sitä, kuinka kiinnostavasta tai kiistanalaisesta aiheesta on kyse.

HS julkaisi runsaat kaksi vuotta sitten artikkelin, jossa selvitettiin, kuinka luotettava suomenkielinen Wikipedia on. Voit lukea jutun tästä linkistä.

2001–2008 vallassa ollut Bush nousi editoiduimpien sivujen listalla ensimmäiseksi 45 862 editoinnilla, kertoo uutistoimisto AFP.

Bush selätti toiseksi tulleen amerikkalaisen showpainiorganisaatio WWE:n painijaluettelosivun noin kolmella tuhannella editoinnin määrällä.

Kymmenen eniten editoiduimman artikkelin joukossa olivat myös Yhdysvallat, Wikipediasta itsestään kertova sivu, Michael Jackson, Jeesus sekä katolinen kirkko. Myös presidentti Barack Obamaa ja Adolf Hitleriä editoitiin innokkaasti.

Samaan aikaan tutkimuslaitos Pew Research Center julkaisi selvityksen suosituimmista Wikipedia-sivuista eri kielillä. Englanninkielisessä Wikipediassa suosituin oli kuolemia listaava sivu ”List of deaths by year”. Sivulla oli 20,8 miljoonaa kävijää yksin viime vuonna.

Suosituimpien kiinankielisten artikkelien joukossa oli Tiananmenin verilöylyä 1989 käsittelevä sivu. Aiheen käsittelyä sensuroidaan Kiinassa.

Wikipedia perustettiin tasan 15 vuotta sitten 15. tammikuuta 2001. Nyt sivustolla on yli 36 miljoonaa artikkelia ja kansainvälisesti noin 80 000 vapaaehtoista kirjoittajaa ja editoijaa, kertoo sivuston taustalla oleva voittoa tavoittelematon säätiö Wikipedia Foundation.

”Wikipedia näytti tuolloin mahdottomalta idealta: verkossa oleva tietosanakirja, jota kuka tahansa voi editoida”, Wikipedian perustaja Jimmy Wales sanoi AFP:n mukaan.

”Se on kuitenkin ylittänyt 15 vuoden aikana kaikkien odotukset. Kiitokset kuuluvat sadoilletuhansille vapaaehtoisille ympäri maailmaa, jotka ovat mahdollistaneet Wikipedian.”

Suomen kielinen Wikipedia avattiin helmikuussa 2002. Sivuston mukaan suomenkielisiä artikkeleita on yli 386 000 ja muokkaajia yli 1 500.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

  8. 8

   Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa – Kymmenen faktaa vastustuskyvystä ja vitamiineista

  9. 9

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  10. 10

   Saara Aalto laulaa X Factor -finaalissa Adam Lambertin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää