Ulkomaat

Vanhat miehet vähissä Venäjällä – Sataa naista kohden vain 87 miestä

Harmaantuva maailma 4/8: Sarja kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla. Venäjän maaseutua asuttavat vanhat naiset, kun miehet kuolevat keskimäärin paljon nuorempina. Muutos on kuitenkin jo nähtävissä.

Meženino/Meževo. Meženinossa on hiljaista. Lunta on satanut, mutta aura-auto on kulkenut täällä äskettäin, ja kauppa-autona toimiva pakettiauto pääsee vaivatta perille. Kolme naista ja yksi mies odottelee autoa kylänraitilla, yhdellä on kauppakassina S-marketin muovikassi. Eihän se Suomikaan niin kaukana ole.

Meženino on siinä mielessä tyypillinen venäläiskylä, että se on naisten valtakuntaa. Ympäri vuoden kylässä asuu kolme rouvaa, joista yhden aviomies on vielä hengissä. Yhden aikuinen poika asuu äitinsä luona. Viisi asukasta.

Toisin oli vuonna 1956, kun 23-vuotiaasta Tatjanasta tuli rouva Iljina. Nuori nainen oli tavannut miehensä Boriksen tämän suorittaessa asevelvollisuutta pikkukaupungissa Kalugan alueella. Pari muutti ja asettui Boriksen isoäidin taloon Meženinon kylään. Nuori morsian synnytti esikoispojan vielä samana vuonna.

Meženinossa asuivat myös Boriksen vanhemmat ja kolme siskoa. Sosialistisia merkkipäiviä riitti, mutta kylän tärkein juhla oli juhannus: hanuri soi ja nuoriso tanssi. Kylässä oli 56 taloutta ja täysi touhu päällä. Sekatavarakaupasta sai pian myös vaahtokarkkeja.

Rautatie oli tärkeä työnantaja, sillä Leningradin–Moskovan rata kulkee kylän vierestä. Boris oli varikolla sorvaajana, Tatjana rasvarina rautateillä. Hän ryömi vaunujen alla neljän kilon vaseliiniruiskun kanssa voitelemassa laakereita. Tärkein työnantaja oli kuitenkin kolhoosi.

”Kaikki työt tehtiin käsipelillä”, Tatjana Iljina, 82, muistelee kotimökissään Meženinossa. ”Kylvettiin ja niitettiin ja käännettiin käsin, raadettiin kuin hevoset. Hyvät olivat ajat, kylä täynnä väkeä. Nyt koko kylä on pystyyn kuollut.”

Niinkin voi sanoa. Lähes kaikki talot ovat kuitenkin tallella, ja pari uuttakin on rakennettu. Moskovaan on vain kolmen tunnin matka, joten talot ovat kaupunkilaisten kesämökkejä. Pellot on yksityistetty. Viime keväänä istutetut perunat ja porkkanat ovat yhä lumen alla – kukaan ei tunnu tietävän, miksi.

”Koko Venäjä puskee rikkaruohoa!” puuskahtaa Tatjana Iljinan tytär Galina Baranova, 57. Hän käy kerran viikossa Tveristä auttamassa vanhaa äitiään. Kesät Baranova asuu äidin mökillä, hoitaa kasvimaan, kerää omenat puista ja sienet metsästä, hapattaa kaalit talven varalle.

Kauppa-auto käy kylässä kahdesti viikossa – sekatavarakauppa paloi jo 20 vuotta sitten. Juomavettä myydään kylänraitilla tankista, hellat ja kamiinat lämpenevät pullokaasulla. Kuorma-autollinen polttopuita maksaa euroissa noin satasen.

Iljinan mökki on jo remontin tarpeessa, puu-uunikin pakkaa savuttamaan.

”Mutta miesten käsiä ei riitä”, Baranova kommentoi. Isä-Boris kuoli jo vuonna 1982, vaimon ja tyttären mukaan aivan yllättäen.

”Ihan älytön juttu, lyyhistyi vain kylän raitille”, Baranova sanoo.

Meženinon mökissä istuvat äiti ja tytär edustavat niitä naissukupolvia, joiden harteille Venäjällä on paljolti jäänyt, kun miehet ovat kuolleet pois.

Yli 65-vuotiaista venäläisistä 5,8 miljoonaa on miehiä, 13,1 miljoonaa naisia. Epäsuhta on merkittävä vielä 55–64-vuotiaissakin: 8,4 miljoonaa miestä, 11,3 miljoonaa naista. Miesten elinajanodote on yksitoista vuotta naisia lyhyempi. Erityisen silmiinpistävä ero on maaseudulla.

”Jumala ei huoli vanhoja, nuoret vain kuolevat”, Tatjana Iljina sanoo.

Miesten kato alkoi toden teolla 1990-luvun alussa Neuvostoliiton romahtaessa. Arkijärjellä annettu ja tutkimuksinkin vahvistettu selitys oli ja on viina: absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna venäläiset juovat keskimäärin melkein 16 litraa vuodessa.

Kulutus painottuu väkeviin, ja suurkuluttajat vastaavat melkoisesta osasta ryyppäämistä.

Ensimmäiset tätä johtopäätöstä arvostelevat tutkimukset ilmestyivät jo 1990-luvulla. Niiden mukaan 1990-luvun muutoksessa kyse oli järjestelmän romahtamisen tuottamasta stressistä, jonka seurausta juominenkin oli. Kuolinsyiden kirjo oli laaja, ja sitä paitsi kehityskulku alkoi jo 1960-luvulla.

Oli miten oli, kuolemantapaukset alkoivat vähentyä kymmenen vuotta sitten. Syntyvyys kääntyi nousuun jo ennen sitä. Pari vuotta sitten väestö alkoi viimein lisääntyä muunkin kuin maahanmuuton takia.

Meženinon naapurikylässä Meževossa elämää on jäljellä vähän enemmän kuin naapurissa: täällä asutaan ympäri vuoden yhdessätoista talossa.

Valja-muori eli Valentina Bytškova, 82, on syntynyt kylässä ja asuu yhä vihreässä mökissään pääkadun päässä. Lumisessa pihassa on autonjäljet, sillä pojanpojat asuvat puoliksi mummolassa. Hiekkalaatikolla on lastenlastenlasten muovileluja.

Kolhoosissa, sovhoosissa ja postissa työskennelleen Bytškovan mies kuoli jo 19 vuotta sitten, ja neljä vuotta sitten kuoli vanhempi poikakin. Keuhkosyöpään.

”Poltti tietysti, ja joi”, Bytškova kommentoi keittiössään, tv-lehti pöydällä. ”Mutta lastenlapset eivät ryyppää, ovat automiehiä.”

Nykyinen Venäjän mieskato on maailmanlaajuisessa vertailussa aikamoinen: sataa naista kohden on 87 miestä. Sama luku on Suomessa 97 miestä. Mutta vielä pahempi tilanne oli sodanjälkeisinä vuosina, kun nuoret miehet oli tarjoiltu tykinruuaksi.

Ja voisiko olla niin, että naiset ovat ylipäätään vähän sitkaampia?

”Pieni olin silloin”, Bytškova muistelee saksalaisjoukkojen vyöryä Tverin alueen halki toisessa maailmansodassa. ”Meidät kerättiin kodeista ja vietiin johonkin kylään, josta en muista oikein mitään. Sairaala siellä oli.”

”Minulla oli kaksi veljeä. Molemmat kuolivat kylmään ja nälkään, kun palasimme vapauttamisen jälkeen tänne. Äiti eli 90 vuotta.”

Harmaantuva maailma 4/8: Sarja kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla. Ensimmäinen osa on luettavissa täällä, toinen osa täällä ja kolmas osa täällä.

Mummojen maa

 Venäjällä on sataa naista kohden 87 miestä. Yli 65-vuotiaista Venäjän kansalaisista vain 30 prosenttia on miehiä.

 Miesten elinajanodote on 65 vuotta, naisten 71. Ero on maailman kärkeä.

 Pahimpana vuonna 1994 venäläismiehen elinajanodote oli vain 54 vuotta. Väestön ikääntyessä keskustelu eläkeiän nostosta käykiivaana. Nyt eläkeikä on naisilla 55, miehillä 60.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • Venäjä
 • Pekka Hakala
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  4. 4

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   70-vuotias nainen yritettiin tappaa Jalasjärvellä – puoliso löytyi pihalta kuolleena

  7. 7

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  8. 8

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  9. 9

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  10. 10

   Suora lähetys HSTV:ssä juuri nyt: Eduskunta keskustelee viinasta – prosenttirajojen noston kannattajia näytti olevan lähinnä kokoomuksessa ja sinisissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  8. 8

   Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

  9. 9

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  10. 10

   Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää