Valikko
Ulkomaat

”Kuin Isis-video” – popparitytön nöyryyttäminen kauhistutti Taiwanin vaalipäivänä

Teini-ikäinen taiwanilaislaulaja pyysi videolla anteeksi taiwanilaisuuden korostamista.

Samaan aikaan, kun Taiwanissa äänestettiin presidentin- ja parlamenttivaaleissa lauantaina, kehkeytyi myrsky taiwanilaisuuttaan korostaneen teini-ikäisen poptähden nöyryyttämisestä internetissä. Kohu syntyi, kun tyttö pyysi anteeksi videolla, jossa hänen tulkittiin esiintyneen pakotettuna.

Tapaus oli vaalipäivänä näkyvästi esillä Taiwanin viestimissä sekä nettikeskusteluissa, ja sen arveltiin voineen entisestään lisätä Kiina-kriittisten taiwanilaisten äänestysaktiivisuutta. Taiwanin suhde Kiinaan oli alun perinkin vaaleissa tärkeä teema.

Eteläkorealaisessa pop-yhtyeessä nimeltä Twice laulava 16-vuotias taiwanilainen Chou Tzu-yu herätti hiljattain huomiota Manner-Kiinassa, kun hän heilutti Taiwanin lippua yhtyeensä videolähetyksessä, joka näytettiin internetissä.

Manner-Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue suhtautuu Taiwanin lippuun kuin pyhäinhäväistykseen. Kiina pitää kiinni niin sanotusta yhden Kiinan periaatteesta, jonka mukaan Taiwan ei ole itsenäinen valtio, vaan osa Kiinaa.

Perjantai-iltana nettiin ilmestyi video, jossa Chou kumartaa syvään, pyytää anteeksi ja ilmoittaa olevansa kiinalainen. Normaalisti pirteänä ja avoimena esiintyvä teinipoppari näyttää videolla väsyneeltä ja hämmentyneeltä.

”On vain yksi Kiina. Salmen molemmat puolet ovat yhtä yksikköä. Olen ylpeä kiinalaisuudestani”, Chou lukee paperista videolla vaisulla äänellä mandariinikiinaksi.

Videon julkaisun motiiveja ei varmuudella tiedetä, mutta yleinen tulkinta oli lauantaina, että Chou, joka yhtyeessä esiintyy nimellä Tzuyu, on vähintäänkin painostettu lukemaan anteeksipyyntö.

Eteläkorealaisella popmusiikilla eli niin sanotulla K-popilla on paljon yleisöä myös Kiinassa. Choun Taiwanin lipun heiluttelu saattoi uhata yhtyeen ja sen promoottorin liiketoimia.

Jo torstaina Twicen korealainen promoottori JYP Entertainment ilmoitti, että Twicen esiintymiset Manner-Kiinassa on peruttu, kertoi eteläkorealainen Chosun Ilbo -lehti. Lehti yhdisti perumisen aiemmin esitettyyn nettilähetykseen, jossa Chou esiintyi Taiwanin lipun kanssa.

Taiwanilaisen uutistoimiston CNA:n mukaan Chou oli lippuepisodin jälkeen myös menettänyt kiinalaisia Huawei-älypuhelimia koskevan mainossopimuksen.

Alaikäisen poptähden nöyryyttäväksi tulkittu kohtelu herätti lauantaina lähinnä kauhistuneita kommentteja.

”Vastenmielinen video, kuulostaa Isisin vangilta”, kommentoi esimerkiksi Harvardin yliopiston professori Steve Kelman viestipalvelu Twitterissä viitaten tunnettuun terroristijärjestöön.

Eteläkorealaisen JYP Entertainment -yhtiön Youtube-palvelussa julkaiseman videon oli lauantaihin mennessä katsonut lähes kolme miljoonaa ihmistä.

Kommentteja video oli kerännyt yli satatuhatta. Monissa niistä arvosteltiin Kiinaa ja Manner-Kiinan asukkaita. Osa kommentoijista halusi tuoda esiin, ettei ulkomaalaisten pitäisi ajatella Taiwanin ja Hongkongin olevan sama asia kuin Kiina.

Video kirvoitti kommentit myös Taiwanin presidentinvaalien kahdelta pääehdokkaalta, kertoi uutistoimisto AFP.

”Kiinan tasavallan kansalaista, joka osoittaa tunnustavansa valtion, ei pitäisi tukahduttaa eikä pakottaa sanomaan päinvastaista kuin hän alun perin tarkoitti, sanoi vaalien ennakkosuosikki, Demokraattisen edistyspuolueen DPP:n ehdokas Tsai Ing-wen.

Kiinan tasavalta on Taiwanin virallinen nimi. Chou sai tukea myös Kiina-mielisemmän Kuomintang-puolueen ehdokkaalta Eric Chulta.

”Sydämemme ovat kaikkien ystävien luona, jotka pitelevät lippua ja tukevat lippua”, Chu sanoi AFP:n mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  8. 8

   Trump ei tunnu vieläkään tietävän, mitä vallallaan tekisi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää