Valikko
Ulkomaat

Valta vaihtuu Taiwanissa – maa saa ensimmäisen naispresidentin

Kiinaan epäillen suhtautuvan DPP-puolueen Tsai Ing-wen voitti Taiwanin presidentinvaalit murskaluvuin. Parlamenttienemmistö helpottaa politiikan muuttamista.

Taiwanin lauantaiset presidentinvaalit voitti odotetusti pääoppositiopuolueen ehdokas Tsai Ing-wen murskaluvuin. Hänestä tulee Taiwanin ja samalla koko kiinaa puhuvan maailman ensimmäinen naispuolinen presidentti.

Tsain voitto merkitsee, että Taiwanin suhde Kiinaan todennäköisesti viilenee. Tsain puolue Demokraattinen edistyspuolue (DPP) on kallellaan Taiwanin itsenäisyyteen, josta pelkkä ajatus on myrkkyä Kiinalle. Kiina katsoo Taiwanin olevan osa Kiinaa.

Itsenäisyysjulistusta ei kuitenkaan todennäköisesti ole luvassa. Tsai, 59, ei edusta puolueessaan kaikkein kovinta linjaa. Voittonsa varmistuttua pitämässään puheessa hän lupasi ponnistella, jotta suhde Kiinaan pysyisi vakaana, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Taiwanin kansa on valinnut hallituksen, joka puolustaa Taiwanin itsemääräämisoikeutta”, tuleva presidentti kuitenkin vakuutti.

DPP:n puoluetoimistolla Taipeissa antamissaan lausunnoissa Tsai antoi ymmärtää, että Taiwanin ja Kiinan suhteet riippuvat paljon Kiinan toiminnasta.

”Demokraattista järjestelmäämme, kansallista identiteettiämme ja kansainvälistä tilaamme on kunnioitettava. Kaikenlainen tukahduttaminen tulee heikentämään salmen ylittäviä suhteita”, Tsai sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Salmen ylittävillä suhteilla tarkoitetaan Taiwanin ja Manner-Kiinan suhteita.

Tsain vaalivoitto oli erittäin selkeä. Hän sai noin 56 prosenttia äänistä. Hallitsevan puolueen Kuomintangin ehdokas Eric Chu jäi kauas taakse noin 31 prosentin ääniosuudellaan.

Chu myönsi tappionsa jo ennen kuin lopullinen vaalitulos varmistui.

”Olen pahoillani – olemme hävinneet”, Chu sanoi kannattajoukon edessä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Loput äänistä, noin 12 prosenttia, sai PFP-puolueen ehdokas James Soong.

Tsai on Taiwanin historian toinen presidentti, joka ei ole Kuomintang-puolueesta. Ensimmäinen oli DPP:n Chen Shui-bian, joka oli virassa vuosina 2000–2008. Hänen kaudellaan Taiwanin suhde Kiinaan huononi.

Uuden presidentin on määrä astua virkaansa toukokuussa. Vasta tuolloin päättyy nykyisen, Kuomintangia edustavan presidentin Ma Ying-jeoun toinen nelivuotiskausi.

Man kahdeksan vuotta jatkuneella kaudella Taiwanin välit Kiinan kanssa ovat lämmenneet paremmiksi kuin koskaan. Viime vuonna Ma jopa tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen tapaaminen Kiinan ja Taiwanin presidenttien välillä.

Taiwanilaiset ovat kuitenkin viime vuosina alkaneet suhtautua yhä epäilevämmin kommunistijohtoiseen Kiinaan, ja monet pelkäävät Kiinan valtapyrkimyksiä Taiwanissa. Tämän on arveltu aktivoineen äänestäjiä kannattamaan Kiina-kriittistä DPP:tä.

Esimerkiksi keväällä 2014 Taiwanissa oli suurmielenosoituksia Kiinan kanssa kaavailtua kauppasopimusta vastaan. Sopimuksen vastustajia huoletti se, että Taiwanin talouselämän avaaminen yhä enemmän kiinalaisille yrityksille voi antaa Kiinan kommunistipuolueelle liikaa vaikutusvaltaa Taiwanin asioihin.

Tsain työtä presidenttinä helpottaa se, että hänen puolueensa sai lauantain vaaleissa enemmistön myös parlamenttiin, ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Taiwanista 1990-luvulla tuli demokratia. Tähän asti parlamenttia on hallinnut Kuomintang.

Parlamenttiin oli saamassa paikkoja myös vuoden 2014 mielenosoitusten niin sanotusta auringonkukkaliikkeestä alkunsa saanut puolue Uusi voima. Sille näytti lauantaina olevan luvassa muutamia parlamenttipaikkoja, joista yhden saa nuorten puolestapuhujana profiloitunut metalliyhtye Chthonicin laulaja Freddy Lim. Hän syrjäytti kokeneen Kuomintang-kansanedustajan.

Parlamenttienemmistön turvin Tsai voi helpommin ajaa läpi muutoksia esimerkiksi talouspolitiikkaan, joka on ollut Kiina-suhteen ohella yksi vaalien tärkeistä kysymyksistä.

Taiwanissa monet ovat turhautuneita siihen, että talouskasvu on lähes pysähtynyt, palkat eivät ole nousseet ja työttömyys on lisääntynyt. Monet äänestäjistä kokevat, että kahdeksan vuotta hallinneen Kuomintang-presidentin hallinto on epäonnistunut talouspolitiikassaan.

Kissoista pitävä oikeustieteilijä

 Taiwanin tulevaksi presidentiksi valitulla Tsai Ing-wenillä, 59, on maine käytännönläheisenä ja analyyttisenä poliitikkona, joka on taitava neuvottelija.

 Ennen poliitikon uraansa hän on toiminut muun muassa oikeustieteen professorina, erikoisalanaan kansainvälinen kauppaoikeus. Opintonsa hän suoritti Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

 Oikeustieteilijänä Tsai osallistui presidentti Lee Teng-huin asettamaan asiantuntijaryhmään, joka kehitteli Leen vuonna 1999 lanseeraamaa niin sanottua kahden valtion teoriaa. Vuonna 2000 Tsai nimitettiin johtamaan Taiwanin Kiinan-politiikkaa suunnittelevaa elintä Mantereen asioiden komissiota.

 Sitä hän johti vuoteen 2004, jolloin liittyi DPP-puolueeseen.

 Tsai ei ole naimisissa. Hänen isänsä kuuluu hakka-vähemmistökansaan.

 Suomen ensimmäisen naispuolisen presidentin Tarja Halosen kanssa Tsailla on yhteistä paitsi juristin koulutus myös se, että hänellä on kaksi kissaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Taiwan
 • Vaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää