Valikko
Ulkomaat

Sodan partaalta sopuun – historiallinen Iran-sopimus voimaan, pakotteita puretaan

Sovun merkkejä näkyi jo aiemmin lauantaina, kun Iran ja Yhdysvallat kertoivat vaihtaneensa vankeja.

Bryssel. Yhdysvallat ja Euroopan unioni ilmoittivat myöhään lauantaina, että Iran on täyttänyt osansa kesällä sovitusta ydinsopimuksesta ja Lähi-idän öljyjättiä vastaan asetetut talouspakotteet poistetaan.

Asiasta ilmoittivat erikseen EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Federica Mogherini ja pian hänen jälkeensä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.

Ilmoitukset päättävät kriisin, joka on kestänyt yli kolmetoista vuotta, joka oli johtaa Yhdysvaltain ja Iranin väliseen sotaan ja jonka päättäminen kesti vuosia.

Talouspakotteiden päättämisestä ilmoitettiin pian sen jälkeen kun Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi Iranin täyttäneen osuutensa kesällä solmitusta ydinsopimuksesta.

“Iran on täyttänyt kaikki vastuunsa”, IAEA kertoi tiedotteessaan.

Iranin presidentti Hassan Ruhani kertoi Twitter-viestissään, että talouspakotteiden loppu oli suuri hetki Iranille.

”Kiitän Jumalaa tästä siunauksesta ja kumarran Iranin kärsivällistä kansaa. Onnittelut tästä suuresta voitosta!” Ruhani twiittasi.

Noin 82 miljoonan asukkaan maa saa näin käydä kauppaa esimerkiksi Yhdysvaltain, EU-maiden ja muun maailman kanssa.

Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia, Venäjä ja Kiina sopivat Iranin kanssa viime heinäkuussa sen ydinohjelman rajoittamisesta. Sopimuksen tarkoituksena on pitää Iran aina vähintään vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Kerry kertoi tiedotustilaisuudessaan lauantaina hieman ennen puolta yötä Suomen aikaa, että Iranin ydinohjelma on nyt rauhanomainen. Hänen mukaansa ohjelman valvonta on tarkkaan suunniteltu prosessi, jossa lipsuminen huomataan.

”Tänään amerikkalaiset, ja ystävämme ja liittolaisemme Lähi-Idässä ja koko maailmassa ovat paremmassa turvassa, koska ydinaseiden uhka on pienentynyt”, Kerry sanoi.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kuvasi sopimusta ”tärkeäksi merkkipaaluksi.”

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ovat olleet huonot vuosikymmenien ajan. Edellinen Yhdysvaltain presidentti George W. Bush oli lähellä käynnistää sodan Irania vastaan, sillä hänen mukaansa Iran kuului Irakin ja Pohjois-Korean tavoin “pahan akselille”.

Bushin seuraaja Barack Obama sen sijaan pyrki ratkaisemaan kriisin diplomaattisesti. Neuvotteluissa keskeinen rooli oli ulkoministeri Kerryllä, joka antoi lauantaina historiallisen ilmoituksen pakotteiden purkamisesta.

Sovun merkkejä näkyi jo aiemmin lauantaina, kun Iran ja Yhdysvallat kertoivat vaihtaneensa vankeja. Iran vapautti viisi Yhdysvaltain kansalaista ja Yhdysvallat puolestaan armahti seitsemän iranilaista.

Iranilaisen uutistoimisto Farsin mukaan yksi vapautetuista on Washington Post -lehden kirjeenvaihtaja Jason Rezaian. Hänet tuomittiin viime vuonna vankeuteen vakoilusta.

Kaliforniassa syntyneen Rezaianin lisäksi Iranissa on ollut vangittuna kolme muuta Iranin ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaista. Heihin kuuluu pastori Saaed Abedini, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta, ja entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas Amir Hekmati, joka tuomittiin yhteistyöstä vihollisvaltojen kanssa.

Uutistoimisto Farsin mukaan myös heidät vapautettiin.

Lisäksi Iran vapautti yhdysvaltalaisen opiskelijan Matthew Trevithickin ja yhden maiden kaksoiskansalaisen.

Yhdysvaltain armahtamat iranilaiset oli tuomittu tai he odottivat oikeudenkäyntiä Iranin vastaisten talouspakotteiden kiertämisestä. Kuusi heistä on maiden kaksoiskansalaisia.

Yhdysvallat ilmoitti myös luopuvansa kansainvälisestä pidätysmääräyksestä 14:ää muuta iranilaista kohtaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iran
 • Iranin ydinohjelma
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää