Valikko
Ulkomaat

Iranin pitkä ahdinko on ohi: Mihin se suostui ja mitä pakotteiden purkaminen tarkoittaa?

Koska Iran on täyttänyt osansa sopimuksesta, EU ja Yhdysvallat ilmoittivat myöhään lauantaina, että Iranin taloutta pahasti rasittaneita pakotteita poistetaan.

Yli kolmetoista vuotta kestänyt kriisi päättyi myöhään lauantaina, kun EU ja Yhdysvallat ilmoittivat, että Irania vastaan asetetut talouspakotteet poistetaan.

Viime kesänä solmittu ydinsopimus pyrkii pitämään Iranin jatkuvasti vähintään vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta. Pakotteiden purkaminen on palkkio siitä, että Iran on pitänyt osansa sopimuksesta.

Iran on purkanut 14 000 uraanin rikastamiseen käytettävää sentrifugiaan, noin kaksi kolmasosaa kaikista, ja toimittanut ne säilöön Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n varastoon.

Iranilla on ollut kaksi rikastamislaitosta, Natanzissa ja Fordossa. Se saa pitää korkeintaan 5 060:tä vanhan sukupolven sentrifugia kymmenen vuoden ajan Natanzin-laitoksella, jossa se saa tehdä tutkimus- ja kehitystyötä. Maanalaiseen laitokseen Fordossa jää 1 044 vanhan sukupolven sentrifugia, mutta uraanin rikastaminen on kielletty siellä 15 vuoden ajan.

Iran on myös vähentänyt matalarikasteisen uraaninsa määrää 10 000 kilosta 300 kiloon 15 vuoden ajaksi.

Toimien myötä Iranilla kestäisi kauan rikastaa riittävästi uraania ydinpommin valmistamiseen.

Ydinaseita voi valmistaa myös plutoniumista raskasvesireaktorin avulla. Iran oli aloittanut sellaisen rakentamisen Arakissa, mutta se purki reaktorin sydämen ja täytti reaktorin betonilla. Se ei saa rakentaa uusia raskasvesireaktoreita 15 vuoteen.

Iranin täytyy päästää IAEA:n tarkastajat laitoksilleen korkeintaan 24 päivän kuluessa pyynnöstä 15 vuoden ajan, jotta se ei voisi valmistella ydinasetta salassa.

EU:n asettamien pakotteiden purkaminen tarkoittaa Iranille muun muassa rahaliikenteen ja pankkitoiminnan vapauttamista, pääsyä öljy-, kaasu-, teknologia- ja arvometallimarkkinoille sekä iranilaisten lentokoneiden päästämistä EU:n lentoasemille. Iran ilmoitti heti lauantaina aikovansa ostaa 114 lentokonetta eurooppalaiselta Airbus-yhtiöltä kalustonsa uudistamiseksi.

Yhdysvallat purkaa vain osan Iraniin kohdistamistaan pakotteista. Sen myötä muiden kuin yhdysvaltalaisten yritysten ja pankkien ei enää tarvitse pelätä Yhdysvaltojen rangaistuksia Iranin-liiketoimista. Sen sijaan yhdysvaltalaisten yritysten on edelleen pääosin kiellettyä toimia Iranin-markkinoilla, joskin esimerkiksi lentokoneiden vienti ja mattojen tuonti sallitaan.

Yhteensä Iran saa käyttöönsä yli sata miljardia dollaria varojaan, jotka ovat olleet jäädytettynä ulkomaisilla pankkitileillä.

YK:n asettama kielto pitää Iranin pois kansainvälisiltä asemarkkinoilta jopa viiden vuoden ajan, mutta kiellon purkamisesta voidaan sopia aiemminkin. Ballististen ohjusten hankkimiskielto on voimassa jopa kahdeksan vuotta.

Lähteet: Reuters, BBC

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää