Valikko
Ulkomaat

Tutkija pitää Iran-liennytystä toivonpilkahduksena – suomalaisille yrityksille talouspakotteiden päättyminen tarjoaa mahdollisuuksia

EU:n ja Yhdysvaltojen Iranin-suhteiden lämpeneminen ei yksin tee Lähi-idästä vakaampaa

Pitkään odotettu Iranin talouspakotteiden purkaminen on suuri diplomaattinen voitto, sanoo tutkija Mika Aaltola, joka johtaa globaalin turvallisuuden tutkimusohjelmaa Ulkopoliittisessa instituutissa.

”Tämä on iso askel ydinaseiden leviämisen vastaisessa työssä. Hyvin kärjekkääksi päässeitä jännitteitä onnistuttiin purkamaan diplomatian avulla”, Aaltola sanoo.

”Tämä on toivonpilkahdus muuten hyvin synkässä Lähi-idässä.”

EU:n ja Yhdysvaltojen Iranin-suhteiden lämpeneminen ei yksin tee Lähi-idästä vakaampaa.

”Lähi-idän tilanne on kovin tulehtunut monessakin polttopisteessä. Tässä saatiin purettua yksi jännite, mutta kokonaisuudessaan alue ei ole kehittynyt millään lailla toiveikkaaseen suuntaan”, Aaltola sanoo.

Ydinsopimuksen äänekkäin vastustaja Israel uskoo, että sopimus ei riittävästi rajoita Iranin mahdollisuuksia valmistaa ydinasetta vaan lähinnä lykkää asiaa.

Shiialaisen Iranin alueellinen pääkilpailija, sunnalainen Saudi-Arabia seuraa huolestuneena Iranin välien lämpenemistä länsimaiden kanssa ja siten sen maailmanlaajuisen vaikutusvallan lisääntymistä – etenkin kun Saudi-Arabia ja Iran ovat ajautuneet viime aikoina täydelliseen välirikkoon.

Pakotteiden purkaminen on merkkipaalu, jonka myötä Israelin ja Saudi-Arabian on vain hyväksyttävä, että Iran on nousemassa eristyksistä aiempaa merkittävämmäksi peluriksi.

”Esimerkiksi Saudi-Arabia ei kuitenkaan jää seisomaan tumput suorana. Se jatkaa Iranin vaikutusvallan aktiivista patoamista Jemenissä, Bahrainissa ja Irakissa”, Aaltola sanoo.

”Yhdysvaltojen pitää olla tarkkana, ettei se menetä perinteisiä liittolaisiaan. Sen suhteet Israeliin ovat huonontuneet ja suhteet Saudi-Arabiaan monimutkaistuneet. Edessä on entistä enemmän tasapainottelua.”

Aaltola muistuttaa, että pakotteiden purkamisen jälkeenkin kansainvälinen yhteisö joutuu valvomaan tarkasti, jatkaako Iran sopimuksen noudattamista.

”Vaikka nyt on saavutettu menestystä, edessä voi olla suuriakin kitkoja ja vaikeuksia.”

Pakotteiden purkamisesta olisi ollut öljyjätti Iranille huomattavasti enemmän hyötyä pari vuotta sitten ennen raakaöljyn maailmanmarkkinahintojen laskemista. Sen sijaan Euroopan näkökulmasta tapahtunut tarkoittaa kuin tyhjästä putkahtavaa yli 80 miljoonan ihmisen markkina-aluetta.

Iran kiinnostaa myös suomalaisyrityksiä, joista yli 70:n edustajat vierailivat Teheranissa joulukuussa osana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) johtamaa valtuuskuntaa.

Suomalaisyritysten ulkomaankauppaa edistävän Finpron ohjelmapäällikkö Jyrki Mantere iloitsee pakotteiden purkamisesta mutta muistuttaa, että kauppasuhteiden solmimisessa on muitakin esteitä.

”Logistiikkapuoli on iso ongelma. Iraniin ei ole liikennöinyt yksikään suurista länsimaisista kuljetusfirmoista tai varustamoista. Joudumme odottamaan, että kuljetuspuolen järjestelyissä alkaa tapahtua”, Mantere kertoo.

”Esimerkiksi sahatavara vie niin paljon tilaa, etteivät yksittäiset rekkakyydit riitä, vaan pitäisi löytää kunnollisia konttikuljetusmahdollisuuksia.”

Mantere huomauttaa myös, että Iran tuskin nousee pakotteiden aiheuttamasta kurjuudestaan aivan hetkessä.

”Ei siellä odoteta meitä paksun lompakon kanssa. Homma lähtee käyntiin pikku hiljaa.”

Eurooppalaisilla on etulyöntiasema amerikkalaisiin nähden, sillä Yhdysvallat purki vain osan omista pakotteistaan, eivätkä yhdysvaltalaisyritykset voi pääosin vieläkään käydä kauppaa Iranissa.

Mantere sanoo kuulleensa useammasta lähteestä, että yhdysvaltalaiset kiertävät kieltoa Iranin lähimaissa sijaitsevien välikäsien avulla. Mutta suomalaisilla voi olla puolellaan imagoetu.

”On ihan selvää, että iranilaisten asenteet amerikkalaisia kohtaan eivät ole lämpimiä. Meidät otettiin joulukuussa vastaan erittäin lämpimästi. Suomalaisilla on hyvin pullat uunissa.”

Yli 30 vuoden talouspakotteet päättyivät lauantaina

 Iranin välit Yhdysvaltoihin ja EU-maihin ovat olleet heikot vuoden 1979 vallankaappauksen jälkeen. Maahan on kohdistunut eriasteisia talouspakotteita yli 30 vuotta.

 Välit kiristyivät 2000-luvulla, kun Iranin ydinaseohjelmasta levisi tietoja maailmalle.

 Yhdysvallat ja EU sopivat talouspakotteiden lopettamisesta sitä vastaan, että Iran luopuu ydinohjelmastaan. Sopimus astui voimaan lauantaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  2. 2

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää