Valikko
Ulkomaat

Yhdysvaltalais­kaupunki säästi niin, että hanavesi muuttui myrkylliseksi – Obama julisti kaupunkiin hätätilan

Juomaveteen liuennut lyijy on aiheuttanut lapsille ihottumia ja hiusten lähtöä Flintissä Yhdysvalloissa. Presidentti Barack Obama julisti kaupunkiin hätätilan.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on julistanut hätätilan Flintin kaupunkiin. Michiganin osavaltiossa sijaitsevan kaupungin vesijohtoveden on havaittu sisältäneen lyijyä.

Juomavesi on ollut saastunutta vuodesta 2014 lähtien, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tuolloin Flintissä ryhdyttiin kunnostamaan vesijohtoverkkoa, ja sen tähden aiemmin Huron-järvestä tullut juomavesi vaihdettiin lähempänä sijaitsevan Flint-joen veteen.

Taloudellisissa vaikeuksissa oleva pikkukaupunki vaihtoi vesilähdettä säästösyistä, vaikka asukkaiden mukaan pienen sivujoen vesi tiedettiin likaiseksi. Huron-järvestä johdetusta vedestä piti maksaa Detroitille.

”Luulimme sitä vitsiksi. Ikäiseni ja vanhemmat asukkaat uskoivat, että he eivät tule sitä tekemään”, Flintin pitkäaikainen asukas Rhonda Kelly sanoi CNN:lle.

Viranomaisten mukaan asukkaiden kritiikki oli kuitenkin aiheetonta, ja kaupungin pormestari Dayne Walling jopa vakuutteli veden puhtautta juomalla sitä lasillisen televisiolähetyksessä.

Asukkaiden mukaan vesi oli heti vaihdon jälkeen ruskeaa, ja maistui ja haisi oudolle.

Vireillä olevan joukkokanteen mukaan sittemmin on selvinnyt, että joen vettä ei käsitelty korroosionestoaineella, vaikka liittovaltion lait sitä vaativat. Käsittelemättömään veteen liukeni putkistosta rautaa, mikä värjäsi sen ruskeaksi.

Näkyvistä haitoista rauta oli kuitenkin asukkaiden huolista pienempi. Putket sisältävät myös lyijyä, jota alkoi raudan tavoin liueta vesijohtoveteen.

Elokuussa joukko Virginian teknillisen yliopiston tutkijoita alkoi epäillä viranomaisten selityksiä ja ryhtyi tutkimaan asiaa. He havaitsivat juomavedessä kohonneita lyijypitoisuuksia ja julkaisivat tietonsa. Viranomaiset vakuuttivat kuitenkin yhä, että heidän tutkimustuloksensa ovat tarkempia, eikä mitään huolta ole.

Lastenlääkäri Mona Hanna-Attisha oli kollegoiden ja lasten vanhempien kanssa jo pitkään ihmetellyt lapsilla havaittuja ihottumia ja hiusten irtoamista.

”Lyijy juomavedessä saa kenet tahansa lastenlääkärin hätääntymään”, Hanna-Attisha sanoi Wired-lehdessä.

Syy on se, että lyijymyrkytysten hoito on hidasta ja vaikeaa, ja hoito aloitetaan yleensä vain kaikkein vakavimmissa tapauksissa.

Niinpä kuultuaan tutkijoiden tuloksista, Hanna-Attisha ryhtyi kollegoidensa kanssa tutkimaan lasten verinäytearkistoa. He halusivat verrata lasten verinäytteiden lyijypitoisuuksia ennen ja jälkeen vesilähteen vaihtoa. Tulos oli pysäyttävä, sillä lyijypitoisuudet kaupungin lasten veressä olivat kaksinkertaistuneet. Joillain alueilla ne olivat jopa kolminkertaisia aiempaan verrattuna.

”Kun tajusimme lyijyn kertyvän lapsiin, ja tiesimme kaikki sen vaikutukset, menetimme yöunemme”, Hanna-Attisha sanoi CNN:lle.

Kaupunki kuitenkin vakuutti yhä omien tutkimustensa olevan luotettavia ja tuomitsi lääkäreiden tutkimuksen. Hanna-Attishaa kaupunki syytti jopa hysterian lietsomisesta viikon kestäneessä julkisessa hyökkäyksessä. Viikon jälkeen kaupunki muutti kantaansa ja myönsi lääkäreiden olevan oikeassa.

Jo joitain viikkoja myöhemmin juomavesi ryhdyttiin jälleen ottamaan Huron-järvestä. Putket ovat kuitenkin jo peruuttamattomasti vahingoittuneet. Vaikka korroosionsuoja-aineita käytetään nyt asianmukaisesti, ei lyijyn liukeneminen vesijohtoveteen ole loppunut. Hieman vähentynyt kyllä.

”Jos haluaisit sairastuttaa yhteisön sukupolviksi eteenpäin, se onnistuisi lyijyllä. Se on tehokkaaksi todettu hermomyrkky, ja sen vaikutuksista lapsiin on kasapäin todisteita”, Hanna-Attisha sanoo CNN:lle.

Hanna-Attishan mukaan lyijyn tiedetään muun muassa alentavan älykkyysosamäärää ja vaikuttavan käytökseen. Nuo vaikutukset kestävät jopa sukupolvia. Jos äiti altistuu raskaana ollessaan, lyijy vaikuttaa myös sikiön kehitykseen.

”Lapsille ei ole mitään turvallisia raja-arvoja, mitä lyijyyn tulee”, Hanna-Attisha sanoo.

Elimistöön kertyvä lyijy on salakavala aine, sillä se näkyy verikokeissa vain noin 30 päivää. Aiempaa altistumista ei voi sen jälkeen havaita verestä. Lyijy ei kuitenkaan poistu elimistöstä vaan kertyy luihin, hampaisiin ja pehmytkudokseen.

Tieto vesijohtoveteen päätyneestä lyijystä johti paikallisvaaleissa siihen, ettei vettä televisiossakin puolustanutta pormestari Wallingia enää valittu jatkokaudelle.

”Näin jälkikäteen voin sanoa, että kadun ihan kaikkea. Aina siitä saakka, kun vaihdoimme vesilähdettä. Rahalla ei voi mitata yhteisölle ja sen lapsille koitunutta vahinkoa, joka olisi ollut täysin vältettävissä ”, Walling sanoi CNN:lle.

Säästö, joka syntyi siitä, että jokivedessä päätettiin olla käyttämättä korroosionestoainetta vaikka sekä liittovaltion laki että ennalta tehty kartoitus sitä vaativat, oli sata dollaria päivässä.

Nyt kaikkia Flintissä asuvia alle kuusivuotiaita lapsia tullaan hoitamaan lyijylle altistuineina, Detroit Free Press -lehti kertoo. Heitä on kaupungissa tilastojen mukaan 8 657. Sen lisäksi ovat syntymättömät lapset. Päätös tehtiin tohtori Hanna-Attishan esityksestä.

Obaman hätätilajulistus tuo hieman helpotusta runsaan 100 000 asukkaan pikkukaupungille, sillä se tarkoittaa liittovaltiolta viiden miljoonan dollarin eli noin 4 600 000 euron avustusta kaupungille.

Flintin vesikriisi ja ihmisten hätä kiinnittää Yhdysvalloissa laajempaa huomiota. Muun muassa laulaja Cher on järjestänyt kaupungille avustuskampanjan, jonka myötä asukkaille on toimitettu jo 181 000 vesipulloa. Yhteisöpalvelu Twitterissä hän kannustaa myös muita tähtiä auttamaan.

Vesikriisiä seuraa huolestuneena myös Flintistä kotoisin oleva palkittu dokumentaristi Michael Moore. Lauantaina hän osallistui kaupungissa järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa vaadittiin Michiganin kuvernöörin Rick Snyderin eroa ja pidättämistä ongelmien vähättelyn vuoksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • puhdas vesi
 • Myrkytykset
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  8. 8

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  9. 9

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  10. 10

   Jussi Niinistö ei innostu Bernerin liikenne-esityksestä: ”Hallitus ei ole päättänyt mitään, emme kannata kyttäystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää