Valikko
Ulkomaat

Yhdysvaltalais­kaupunki säästi niin, että hanavesi muuttui myrkylliseksi – Obama julisti kaupunkiin hätätilan

Juomaveteen liuennut lyijy on aiheuttanut lapsille ihottumia ja hiusten lähtöä Flintissä Yhdysvalloissa. Presidentti Barack Obama julisti kaupunkiin hätätilan.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on julistanut hätätilan Flintin kaupunkiin. Michiganin osavaltiossa sijaitsevan kaupungin vesijohtoveden on havaittu sisältäneen lyijyä.

Juomavesi on ollut saastunutta vuodesta 2014 lähtien, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tuolloin Flintissä ryhdyttiin kunnostamaan vesijohtoverkkoa, ja sen tähden aiemmin Huron-järvestä tullut juomavesi vaihdettiin lähempänä sijaitsevan Flint-joen veteen.

Taloudellisissa vaikeuksissa oleva pikkukaupunki vaihtoi vesilähdettä säästösyistä, vaikka asukkaiden mukaan pienen sivujoen vesi tiedettiin likaiseksi. Huron-järvestä johdetusta vedestä piti maksaa Detroitille.

”Luulimme sitä vitsiksi. Ikäiseni ja vanhemmat asukkaat uskoivat, että he eivät tule sitä tekemään”, Flintin pitkäaikainen asukas Rhonda Kelly sanoi CNN:lle.

Viranomaisten mukaan asukkaiden kritiikki oli kuitenkin aiheetonta, ja kaupungin pormestari Dayne Walling jopa vakuutteli veden puhtautta juomalla sitä lasillisen televisiolähetyksessä.

Asukkaiden mukaan vesi oli heti vaihdon jälkeen ruskeaa, ja maistui ja haisi oudolle.

Vireillä olevan joukkokanteen mukaan sittemmin on selvinnyt, että joen vettä ei käsitelty korroosionestoaineella, vaikka liittovaltion lait sitä vaativat. Käsittelemättömään veteen liukeni putkistosta rautaa, mikä värjäsi sen ruskeaksi.

Näkyvistä haitoista rauta oli kuitenkin asukkaiden huolista pienempi. Putket sisältävät myös lyijyä, jota alkoi raudan tavoin liueta vesijohtoveteen.

Elokuussa joukko Virginian teknillisen yliopiston tutkijoita alkoi epäillä viranomaisten selityksiä ja ryhtyi tutkimaan asiaa. He havaitsivat juomavedessä kohonneita lyijypitoisuuksia ja julkaisivat tietonsa. Viranomaiset vakuuttivat kuitenkin yhä, että heidän tutkimustuloksensa ovat tarkempia, eikä mitään huolta ole.

Lastenlääkäri Mona Hanna-Attisha oli kollegoiden ja lasten vanhempien kanssa jo pitkään ihmetellyt lapsilla havaittuja ihottumia ja hiusten irtoamista.

”Lyijy juomavedessä saa kenet tahansa lastenlääkärin hätääntymään”, Hanna-Attisha sanoi Wired-lehdessä.

Syy on se, että lyijymyrkytysten hoito on hidasta ja vaikeaa, ja hoito aloitetaan yleensä vain kaikkein vakavimmissa tapauksissa.

Niinpä kuultuaan tutkijoiden tuloksista, Hanna-Attisha ryhtyi kollegoidensa kanssa tutkimaan lasten verinäytearkistoa. He halusivat verrata lasten verinäytteiden lyijypitoisuuksia ennen ja jälkeen vesilähteen vaihtoa. Tulos oli pysäyttävä, sillä lyijypitoisuudet kaupungin lasten veressä olivat kaksinkertaistuneet. Joillain alueilla ne olivat jopa kolminkertaisia aiempaan verrattuna.

”Kun tajusimme lyijyn kertyvän lapsiin, ja tiesimme kaikki sen vaikutukset, menetimme yöunemme”, Hanna-Attisha sanoi CNN:lle.

Kaupunki kuitenkin vakuutti yhä omien tutkimustensa olevan luotettavia ja tuomitsi lääkäreiden tutkimuksen. Hanna-Attishaa kaupunki syytti jopa hysterian lietsomisesta viikon kestäneessä julkisessa hyökkäyksessä. Viikon jälkeen kaupunki muutti kantaansa ja myönsi lääkäreiden olevan oikeassa.

Jo joitain viikkoja myöhemmin juomavesi ryhdyttiin jälleen ottamaan Huron-järvestä. Putket ovat kuitenkin jo peruuttamattomasti vahingoittuneet. Vaikka korroosionsuoja-aineita käytetään nyt asianmukaisesti, ei lyijyn liukeneminen vesijohtoveteen ole loppunut. Hieman vähentynyt kyllä.

”Jos haluaisit sairastuttaa yhteisön sukupolviksi eteenpäin, se onnistuisi lyijyllä. Se on tehokkaaksi todettu hermomyrkky, ja sen vaikutuksista lapsiin on kasapäin todisteita”, Hanna-Attisha sanoo CNN:lle.

Hanna-Attishan mukaan lyijyn tiedetään muun muassa alentavan älykkyysosamäärää ja vaikuttavan käytökseen. Nuo vaikutukset kestävät jopa sukupolvia. Jos äiti altistuu raskaana ollessaan, lyijy vaikuttaa myös sikiön kehitykseen.

”Lapsille ei ole mitään turvallisia raja-arvoja, mitä lyijyyn tulee”, Hanna-Attisha sanoo.

Elimistöön kertyvä lyijy on salakavala aine, sillä se näkyy verikokeissa vain noin 30 päivää. Aiempaa altistumista ei voi sen jälkeen havaita verestä. Lyijy ei kuitenkaan poistu elimistöstä vaan kertyy luihin, hampaisiin ja pehmytkudokseen.

Tieto vesijohtoveteen päätyneestä lyijystä johti paikallisvaaleissa siihen, ettei vettä televisiossakin puolustanutta pormestari Wallingia enää valittu jatkokaudelle.

”Näin jälkikäteen voin sanoa, että kadun ihan kaikkea. Aina siitä saakka, kun vaihdoimme vesilähdettä. Rahalla ei voi mitata yhteisölle ja sen lapsille koitunutta vahinkoa, joka olisi ollut täysin vältettävissä ”, Walling sanoi CNN:lle.

Säästö, joka syntyi siitä, että jokivedessä päätettiin olla käyttämättä korroosionestoainetta vaikka sekä liittovaltion laki että ennalta tehty kartoitus sitä vaativat, oli sata dollaria päivässä.

Nyt kaikkia Flintissä asuvia alle kuusivuotiaita lapsia tullaan hoitamaan lyijylle altistuineina, Detroit Free Press -lehti kertoo. Heitä on kaupungissa tilastojen mukaan 8 657. Sen lisäksi ovat syntymättömät lapset. Päätös tehtiin tohtori Hanna-Attishan esityksestä.

Obaman hätätilajulistus tuo hieman helpotusta runsaan 100 000 asukkaan pikkukaupungille, sillä se tarkoittaa liittovaltiolta viiden miljoonan dollarin eli noin 4 600 000 euron avustusta kaupungille.

Flintin vesikriisi ja ihmisten hätä kiinnittää Yhdysvalloissa laajempaa huomiota. Muun muassa laulaja Cher on järjestänyt kaupungille avustuskampanjan, jonka myötä asukkaille on toimitettu jo 181 000 vesipulloa. Yhteisöpalvelu Twitterissä hän kannustaa myös muita tähtiä auttamaan.

Vesikriisiä seuraa huolestuneena myös Flintistä kotoisin oleva palkittu dokumentaristi Michael Moore. Lauantaina hän osallistui kaupungissa järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa vaadittiin Michiganin kuvernöörin Rick Snyderin eroa ja pidättämistä ongelmien vähättelyn vuoksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • puhdas vesi
 • Myrkytykset
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  2. 2

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   ”Hyvä, mutta riittämätön” – kaupan jättien mukaan apteekkiuudistus on maltillinen, mutta askel oikeaan suuntaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää