Valikko
Ulkomaat

Sanders syytti Hillary Clintonia Wall Streetin lakeijaksi – kieltäytyi ottamasta kantaa Bill Clintonin uskottomuuteen

Bernie Sanders vaati politiikan vallankumousta, Hillary Clinton lupasi jatkaa Obaman politiikkaa.

Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkivä Bernie Sanders vaatii vallankumousta. Hän haluaa lopettaa Wall Streetin raharikkaiden vallan amerikkalaisessa politiikassa.

Kilpakumppani Hillary Clinton katsoo Sandersia kuin vanhempi räyhäävää teiniä ja muistuttaa politiikan realiteeteista.

Demokraattien kolmas vaaliväittely varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa osoitti, miten erilaisia Sanders ja Clinton ovat tyyliltään ja temperamentiltaan. Sandersin puhe yltyi välillä äreäksi haukahteluksi, kun taas Clinton luennoi ja nyökytteli opettajamaisesti. Sen sijaan monissa asiakysymyksissä he ovat liikuttavan yksimielisiä.

”Olen täsmälleen samaa mieltä ministeri Clintonin kanssa. Antakaa minun kuitenkin täydentää”, aloitti Sanders vastauksensa siitä, mitä tehdä Yhdysvaltain heroiiniepidemialle.

”Arvostan senaattori Sandersin ajatuksia”, aloitti Hillary Clinton terveydenhoidosta.

Clinton, Sanders ja kolmas ehdokas, Marylandin entinen kuvernööri Martin O’Malley, olivat yksimielisiä siitä, että keskiluokan ahdinkoa pitää helpottaa, työpaikkoja luoda lisää, palkkatasa-arvoa parantaa, oikeusjärjestelmä uudistaa, ilmastonmuutosta torjua, terveydenhoitoa laajentaa, kampanjarahoitusjärjestelmä remontoida ja kaikenlainen rasismi tuomita.

Ero on painotuksissa. Sanders laajentaisi terveydenhoidon koskemaan kaikkia amerikkalaisia, Clinton parantaisi ja uudistaisi nykyistä Obamacare-järjestelmää. Clinton menisi pidemmälle aserajoituksissa kuin Sanders, joka on äänestänyt kongressissa aserajoituksia vastaan. Clinton lupaa olla nostamatta keskiluokan veroja, Sanders lupaa panna Wall Streetin kärsimään.

Ainoa sanaharkka saatiin aikaiseksi siitä, kuinka paljon vaikutusvaltaa Wall Streetin raharikkailla on politiikassa. Itseään demokraattiseksi sosialistiksi kutsuva Sanders piikitteli Clintonia siitä, että tämä saa kampanja-avustusta finanssimaailmasta.

”Minä en saa henkilökohtaisia puhujapalkkioita Goldman Sachsilta”, Sanders huomautti.

Clinton puolustautui sillä, että vipurahastomiljonäärit ovat ostaneet vaalimainoksia häntä vastaan.

”Se on minä, jota he eivät halua nähdä vastassaan”, Clinton sanoi.

Hän käytti myös nykyistä presidentti Barack Obamaa Sandersia vastaan muistuttamalla, että Obamakin sai finanssieliitiltä kampanjarahoitusta, ja johti silti Yhdysvallat ylös taantumasta.

Kaksi viikkoa ennen ensimmäisiä esivaaleja Clinton johtaa valtakunnallisia mielipidemittauksia selvästi. Sunnuntaina julkaistussa uutiskanava NBC:n ja Wall Street Journalin mielipidemittauksessa Clintonia tuki puolueen presidenttiehdokkaaksi 59 prosenttia demokraateista. Sandersin takana oli 34 prosenttia, O’Malleyn 2 prosenttia.

Sanders johtaa tai on tasoissa Clintonin kanssa ensimmäisissä esivaaliosavaltioissa Iowassa ja New Hampshiressa. Sandersin voitto molemmissa voisi keikuttaa Clintonin venettä.

Clinton on kuitenkin vahvoilla etelässä, jonne esivaalit siirtyvät Iowan ja New Hampshiren jälkeen. Mustat ja etelän konservatiivisemmat demokraatit pitävät Clintonista, kun taas Sandersin tuki on suurinta nuorten keskuudessa ja pohjoisen yliopistokaupungeissa.

Vaaliväittelyitä seuratessa tuntuu ajoittain siltä, että demokraatit ja republikaanit väittelisivät eri maissa. Siinä missä republikaanit keskittyvät vaatimaan toinen toistaan kovempia toimia maahanmuuttajia ja äärijärjestö Isisiä vastaan, demokraatit puhuvat pienituloisista ja vähemmistöjen oikeuksista. Talous on demokraattiäänestäjille ulkopolitiikkaa tärkeämpi asia.

Clintonilta kysyttiin, millainen suhde hänellä on Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

”No, se on mielenkiintoinen suhde”, Clinton sanoi ja naurahti. ”Meillä on ollut joitakin kovia kohtaamisia. Hänen kanssaan on pidettävä puolensa, koska hän vie juuri niin paljon kuin hänelle antaa.”

Jos Clinton valittaisiin presidentiksi, Valkoisessa talossa olisi ensimmäistä kertaa presidentin puolisona mies – ja vielä entinen presidentti, Bill Clinton.

Sanders kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, mitä mieltä hän on Bill Clintonin syrjähypyistä. ”Yritän pitää kampanjan asiakysymyksissä”, Sanders sanoi ja sai kovat aplodit.

Tämä on iso ero verrattuna republikaaneihin, jotka raatelevat vaaliväittelyissä toisensa kappaleiksi.

Vaikka yksimielisyys on demokraattipuolueelle etu, väittelyissä se toimii ehdokkaita vastaan. Demokraattien väittelyt ovat keränneet toistuvasti selvästi vähemmän huomiota ja katsojia kuin republikaanien.

Debatissa riitti puhetta vaalirahoitusjärjestelmän uudistuksesta. Se on tärkeä aihe, mutta siitä ei saa yhä kiihottavaa keskustelua kuin terrorismista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää