Valikko
Ulkomaat

Saksa toivoo pakolaisista eläkkeiden maksajia – iäkkäiden kaupunki sai nuoren apteekkarin Alepposta

Harmaantuva maailma 5/8: Saksa toivoo, että turvapaikanhakijat maksavat tulevaisuudessa suursiivun vanhentuvien ikäluokkien eläkkeistä. Suurena haasteena on tulijoiden koulutus.

Goslar

Kun Löwen-apteekin ovi käy, apteekkiharjoittelija Najeeb Sayd Ahmad keskittyy ja ottaa asiakkaaseen katsekontaktin. Sisään tulee vanhempi rouva, joka haluaa kysyä tietoja lääkkeestään.

”Saksassa on ihan eri juttu olla apteekin tiskin takana kuin Syyriassa. Täällä ihmiset haluavat perusteellisia tietoja. Aleppossa pystyin sanomaan, että tässä pillerit, ota kolme kertaa päivässä ja asiakas lähti tyytyväisenä kotiin”, Ahmad sanoo.

31-vuotias Ahmad on juuri sellainen turvapaikanhakija, joka sopii harmaantuvan ja harvenevan Goslarin kaupungin nuorekkaan ylipormestarin pirtaan.

Kristillisdemokraatteja (CDU) edustava Oliver Junk, 40, on toivottanut turvapaikanhakijat lämpimästi tervetulleiksi Goslariin. Toivottaa yhä, vaikka Saksaa ravistelee Kölnin uudenvuoden ahdistelujen kiihdyttämä maahanmuuttokeskustelu.

Pormestari Junk laskee, että väestön vanhenemisen kanssa kamppaileva kaupunki tarvitsee yksinkertaisesti lisää asukkaita. Hän ei odota, että jokaisesta syyrialaisesta leivotaan veronmaksaja, mutta: ”Jos joka kolmas tai edes joka neljäskin jää tänne töihin, se kaikki on kotiinpäin.”

Saksa kuten Suomikin tarvitsee kipeästi työikäisiä maksamaan tulevia eläkkeitä.

Millainen on Junkin johtama Goslar? Se sijaitsee Saksan keskiosassa, Harz-vuoristossa. Kun elettiin vielä jaetun Saksan aikaa, Goslar oli viimeinen kaupunki ennen DDR:n rajaa. Rajakaupunki sai Länsi-Saksalta merkittävää aluekehittämistukea.

Vuotta ennen Berliinin muurin murtumista kaupungin napa, tuhat vuotta toiminut malmikaivos lakkautettiin, minkä jälkeen kaivoksen työntekijöistä osa muutti kaupungista pois. Tyhjiä asuntoja on paljon. Goslarilla on kaunis Unescon maailmanperintöluettelossa oleva vanha kaupunki ja vuoristo vetää turisteja. Kaupungissa on 51 000 ihmistä, joista neljäsosa on yli 65-vuotiaita. Se ei ole Saksassa erityisen suuri osuus. Saksassa sataa työssäkäyvää kohden oli 2014 keskimäärin 31,5 yli 65-vuotiasta. Suomessa luku oli 30,2.

Siksi ylipormestari Junk on erittäin huolissaan siitä, että nuoret lähtevät jo opiskeluvaiheessa pois eivätkä palaa takaisin. Sen sijaan Saksan ennätyksellisenä pakolaisvuonna 2015 Goslariin saapui 1 537 turvapaikanhakijaa.

”Näen tilaisuuden jota ei voi olla käyttämättä. Tietenkään kaikki ei suju helposti, mutta kaiken ytimessä on, miten tulijoiden integraatio hoidetaan.”

Ylipormestarin pääresepti on ollut turvapaikanhakijoiden asuttaminen vapaisiin vuokra-asuntoihin. Urheiluhallit tai koulut eivät ole majoituskäytössä.

Aleppolaisen apteekkarin Najeeb Sayd Ahmadin harjoittelu saksalaisen pikkukaupungin apteekissa on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Ensinnäkään, ei riitä, että hän osaa saksaa jo hyvin vaan apteekkariksi haluavan pitäisi osata myös lääkealan termit saksaksi. Ahmad tuli Saksaan vajaat kaksi vuotta sitten.

”Hän ei ole juuri joutunut Aleppossa kakkostyypin diabeteksen, verenpainetaudin tai kolesterolin kanssa tekemisiin. Syyrialaiset ovat myös nuorempi kansa ja apteekeissa lääkitään muuta kuin vanhenevalle Saksalle kuuluvia elintasosairauksia”, sanoo harjoittelun ohjaaja, apteekkari Philipp Steinecke.

Juuri turvapaikanhakijoiden osaamisen tasosta Saksan johtavat taloustieteilijätkin kiistelevät. Väittelyssä vastakkain ovat DIW-taloustutkimuslaitoksen johtaja Marcel Fratzscher ja juuri eläkkeelle jäänyt Ifo-tutkimuslaitoksen johtaja Hans-Werner Sinn.

DIW:n jo aiemmin tekemien tutkimusten mukaan Saksaan jääneistä turvapaikanhakijoista noin puolet on töissä viiden vuoden kuluttua maahantulostaan. Fratzscher sanoi tammikuun alussa Focus-lehden haastattelussa, että ratkaisevaa on, kuinka Saksan talouselämä ja politiikka luovat koulutuspaikkoja, etenkin oppisopimuksella.

”Yritysten pitää tarjota enemmän työpaikkoja, poliitikkojen täytyy tukea taas yrityksiä taloudellisella tuella ja integraatiokursseilla”, Fratzscher sanoo.

Sinn sanoo, että vain noin joka kymmenennellä syyria­laisella turvapaikanhakijalla on akateeminen koulutus. Yli puolet nuorista syyrialaisista tarvitsee saksalaisesta näkökulmasta lisää koulutusta perustaidoissa.

Goslarissa Löwen-apteekissa on huomattu, että vieraasta kulttuurista tuleva tarvitsee joka tapauksessa paljon työkavereiden apua. Najeeb Sayd Ahmadin koulutukseen saadaan valtiolta tukea, mutta opastus vie aikaa.

”Apteekkimme on suuri. Sanoisinkin muille työnantajille, että tällainen koulutus sopii työyhteisölle, jossa on vähintään parikymmentä työntekijää”, pääapteekkari Jens Kloppenburg kertoo.

Kloppenburgin muistuttaa, että apteekin tiivis työyhteisö on myös saanut arvokkaita asioita. On saatu maistaa syyrialaista ruokaa ja oppia Najeeb Sayd Ahmadin kotimaasta.

”Kun vietimme työntekijöiden joulujuhlaa, hän piti meille kaikille kiitospuheen ja kertoi millaista Aleppossa on. Kenenkään silmät eivät jääneet kuiviksi”, Kloppenburg sanoo.

Hän itse pitää apteekkiharjoittelua ehdottomana päätavoitteenaan. Sen jälkeen odottaa koe, joka määrittelee riittävätkö hänen taitonsa. ”Goslar on pieni, mutta ihmiset ovat korvaamattoman ystävällisiä. Tulevaisuus näyttää, työskentelenkö täällä vai jossakin suuremmassa kaupungissa.”

HS:n Harmaantuva maailma -sarja kertoo, miten maailma muuttuu, kun väestö vanhenee lähes kaikkialla. Voit lukea muut sarjan osat tästä.

Turvapaikanhakijoista ei tule hetkessä eläkkeenmaksajia

 Saksan kauppakamarin mukaan nyt tulleista turvapaikanhakijoista neljännes on 16–25-vuotiaita eli ammattiin johtavan koulutuksen iässä.

 Münchenissä toimiva koulutusekonomian laitos on verrannut Syyrian koululaisten taitoja vuoden 2011 Pisa-tuloksiin kehittyneissä teollisuusmaissa. Vertailussa olleet syyrialaisnuoret ovat nyt 18-vuotiaita.

 Kahdella kolmesta syyrialaisnuoresta oli vaikeuksia luku- ja laskutaidossa. Saksassa Pisan perustaitorajan alle jäi tuolloin 16 prosenttia koululaisista.

 Saksan kauppakamari kehittää parhaillaan siltakoulutusta, jonka moni turvapaikanhakija tarvitsee ennen varsinaista koulutusohjelmaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ikääntyminen
 • Vanhuus
 • Saksa
 • harmaantuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  2. 2

   Tietoturvaskandaali paisuu Ruotsissa – valtion turvallisuus saattoi vaarantua, useamman ministerin asema uhattuna

  3. 3

   Rocktähti Alice Cooper löysi varastostaan Andy Warholin teoksen, joka oli lojunut siellä 40 vuotta – teoksen eri versioita myyty miljoonilla

  4. 4

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  5. 5

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  6. 6

   Valtavat venäläiset sota-alukset saapuivat Suomenlahdelle – ”Tämä on pullistelua ja voimannäyttö”, arvioi HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja

  7. 7

   Uuvutko töissä? Laaja suomalaistutkimus selvitti, miten palautumisen voi aloittaa jo työpäivän aikana

  8. 8

   Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner vastaa syytöksiin Venäjä-yhteyksistä: tapasi venäläis­viranomaisten kanssa neljästi, kieltää tehneensä yhteistyötä

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Isis-taistelijaksi epäilty 16-vuotias saksalaistyttö haluaa palata kotiin – kertoo saaneensa tarpeekseen sodasta ja kärsimyksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  7. 7

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  8. 8

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ennen Putinin tuloa Savonlinnassa etsittiin ”sisäistä ja ulkoista rauhaa” Beethovenista – Missa solemnis on kuorolle kova pala
  3. Käpylän varkailla on valikoiva maku: lonkerot oli pakko siirtää kaupan kassan taakse, mutta olut pysyy hyllyssä
  4. Toimittajat taistelevat sananvapaudesta Turkissa – Viimevuotisen vallankaappausyrityksen jälkeen toimittajien määrä vankiloissa on nelinkertaistunut
  5. Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner vastaa syytöksiin Venäjä-yhteyksistä: tapasi venäläis­viranomaisten kanssa neljästi, kieltää tehneensä yhteistyötä
  6. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  7. Rocktähti Alice Cooper löysi varastostaan Andy Warholin teoksen, joka oli lojunut siellä 40 vuotta – teoksen eri versioita myyty miljoonilla
  8. Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa
  9. Tietoturvaskandaali paisuu Ruotsissa – valtion turvallisuus saattoi vaarantua, useamman ministerin asema uhattuna
  10. Suomalaisuimarien vauhti ei riittänyt jatkopaikkaan – Laukkanen, Koski ja Jallow tippuivat maanantaina Budapestin MM-kisoissa
  11. Nico Rosberg odottaa pääsevänsä huippuyliopisto Stanfordiin opiskelemaan – formulaeläkeläinen tutustui Kalifornian mahdollisuuksiin
  12. Näytä lisää