Valikko
Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Uutta pakolaiskriisiä odotellessa – turvapaikanhakijoiden jakaminen horjuttaa EU:n peruspilareita

Mahdollisesti maaliskuussa EU-komissio esittää Dublinin sopimuksen hautaamista. Turvapaikanhakijoiden jakaminen on kuitenkin niin arkaluontoinen aihe, että asiasta sopiminen jäsenmaiden kesken olisi jonkinasteinen ihme.

”Eurooppa varautuu kansainvaellukseen, kun miljoonat ihmiset pakenevat köyhyyttä ja sotia. Pakolaisia tulvii rajoilla. Maailman pakolaisongelma on pahentunut vuosi vuodelta 1970-luvun lopulta lähtien, ja tästä vuodesta on tulossa synkin toisen maailmansodan jälkeen.”

Lauseet voisi olla kirjoitettu tänään, vaikka ne ovat HS:n jutusta vuodelta 1991. Vähintään näin kauan on siis Euroopan unionissa yritetty varautua pakolaiskriisiin. Ja kuten viime vuonna nähtiin, niin aivan oppikirjan mukaisesti ei tilannetta ole saatu hallittua.

”Läntinen Eurooppa suojautuu muukalaisilta. Kansainvaellukset idästä ja etelästä pakottavat maltillisetkin maat sanomaan: jo riittää”, HS kirjoitti kahta vuotta myöhemmin.

90-luvun alussa tilanne oli tietenkin toisenlainen, vaikka pelko pakolaistulvasta eli tuolloinkin vahvana.

Neuvostoliitto oli juuri hajonnut, ja miljoonien uskottiin ryntäävän rautaesiripun takaa vapaaseen ja vauraaseen Eurooppaan. Jugoslavian hajoamissota ajoi ihmisiä turvaan muualle Eurooppaan ja Liberiassa, Somaliassa sekä Etiopiassa riehuivat sisällissodat.

Tilanteen vuoksi Länsi-Euroopassa syntyi paine sopia siitä, kuinka pakolaisten kanssa toimittaisiin. Vuonna 1990 allekirjoitettiinkin niin sanottu Dublinin sopimus, joka astui voimaan vuonna 1997. Sopimuksen tarkoituksena on määritellä se, mikä EU-maa ottaa vastuun kustakin turvapaikkahakemuksesta.

Sopimusta on sittemmin päivitetty, ja virallisen tekstin voi lukea suomeksi täältä. Nyt puhutaan niin sanotusta Dublin III -sopimuksesta, joka on jäsenmaissa sitova asetus.

Sitten tuli vuosi 2015 ja Eurooppaan saapui ennennäkemättömän paljon pakolaisia.

Ihmiset pakenivat muun muassa sotaa Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa, mutta myös Afrikasta riitti tulijoita. Vuosi tullaan muistamaan muun muassa kuvista, joissa hylättyjä kumiveneitä ja pelastusliivejä lojuu röykkiöittäin Kreikan saarilla tai ikonisesta kuvasta, jossa Syyriasta paenneen Aylanin, 3, ruumis on huuhtoutunut turkkilaiselle hiekkarannalle.

Oli ilmeistä, ettei Dublinin sopimusta voitaisi noudattaa. Kaikkia turvapaikanhakijoita ei voitu rekisteröidä millään esimerkiksi Kreikassa, mihin suurin osa pakolaisista ensimmäisenä saapui. Eikä heitä olisi voitu Kreikkaan myös palauttaakaan.

Turvapaikanhakijoita ei rekisteröity niissäkään EU-maissa, joiden kautta he kulkivat kohti pohjoista lähinnä Saksaan mutta myös esimerkiksi Pohjoismaihin.

Euroopassa ylivoimaisesti suurimman vastuun turvapaikanhakijoista otti Saksa, jonne jätettiin viime vuonna yli miljoona turvapaikkahakemusta.

Vaikka maan liittokansleria Angela Merkeliä on syytetty ”avoimien ovien” politiikasta, oli hänkin saanut lokakuussa tarpeekseen Dublinin sopimuksen toimimattomuudesta.

”Meidän täytyy olla rehellisiä. Dublinin säännöt ovat nykymuodossaan vanhentuneita”, Merkel totesi.

Dublinin sopimuksen tilanne tarvittiin liittokanslerin mukaan enemmän solidaarisuutta ja pakolaisten tasapuolista jakamista jäsenmaiden kesken.

Keskiviikkona arvostettu brittilehti Financial Times kertoikin, että ongelmaa ollaan korjaamassa. Mahdollisesti maaliskuussa EU-komissio esittää Dublinin sopimuksen hautaamista ja sen korvaamista jollain toisella mekanismilla.

Aikaa tilanteen korjaamiseen ei ole kuitenkaan paljoa. Kevät tulee nopeasti ja lämpimämmät kelit tuovat mukanaan todennäköisesti jälleen enemmän turvapaikanhakijoita Euroopan rannoille.

Aihe on kuitenkin niin arkaluontoinen, että asiasta sopiminen jäsenmaiden kesken olisi jonkinasteinen ihme.

Erityisesti Itä-Euroopan maat ovat olleet haluttomia kantamaan osansa ”taakasta”, eikä niihin moni turvapaikanhakijoista ole juuri halunnutkaan. Populistinen muukalaisviha kasvaa, ja ”taakkansa” kantaneet vauraammat EU-maat ovat kyllästyneet olemaan kriisin maksumiehiä. Kuten HS:n jutussa 1993 todettiin, kansainvaellukset ovat pakottaneet maltillisetkin maat sanomaan: jo riittää.

Tulee komission ehdotus Dublinin sopimuksen uudistamisesta olemaan mikä hyvänsä, se ei poista ongelmaa sen alkulähteillä. Syyrian sodalle ei ole odotettavissa lähiaikoina loppua, joten pakolaisvirrat tulevat jatkumaan.

Siksi EU on yrittänyt neuvotella Turkin kanssa sotaa paenneiden pysäyttämiseksi Syyrian naapurimaahan Turkkiin, jonka kautta turvapaikanhakijat Eurooppaan tulevat. EU on muun muassa luvannut hankkeeseen kolme miljardia euroa, mutta paljoa ei näytä tapahtuneen. Turkkia syytetään saamattomuudesta ja Turkki syyttää EU:ta siitä, ettei se ole nähnyt luvatuista varoista vielä senttiäkään.

Vaikka Turkille on luvattu kriisiin taloudellista tukea, on senkin kantokyky koetuksella. Jo nyt maassa on runsaat kaksi miljoonaa pakolaista.

Turvapaikanhakijoiden jakamisesta ei siis voida nopeasti sopia eikä pakolaisvirtaa saada aivan heti pysäytettyä. Luvassa on siten mahdollisesti jälleen uusi ”Euroopan pakolaiskriisi”.

Dublinin sopimuksen lisäksi kulunut vuosi horjutti myös uskoa vapaan liikkuvuuden takaavaan Schengenin sopimukseen, yhteen unionin peruspilareista. Kun massiiviset pakolaisvirrat saivat kulkea vapaasti maasta toiseen, alettiin monin paikoin pystyttää piikkilanka-aitoja uudelleen.

Vapaan liikkuvuuden takaavasta Schengenin sopimuksesta kyettiin aikoinaan sopimaan sillä ehdolla, että jäsenmaiden ulkorajat pitävät. Niiden sisällä saisivat kaikki sitten vapaasti kulkea ja matkustaa.

Nyt kun ulkorajat vuotavat kuin seula, on myös Schengenin sopimus asetettu kyseenalaiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  10. 10

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää