Ulkomaat

YK: Eristetty Pohjois-Korea hankkii ”pakkotyöllä” valuuttaa ulkomailta

Monille sulkeutuneen maan kansalaisista harvinainen ulkomaankomennus voi tuoda myös merkittäviä lisäansioita.

Yhä kovempaan kansainväliseen puristukseen joutuva Pohjois-Korea yrittää aiempaa enemmän haalia ulkomailta valuuttatuloja lähettämällä kansalaisiaan ”pakkotöihin” ulkomaille. YK:n raportin mukaan jo yli 50 000 pohjoiskorealaista on hankkimassa valtiolle rahaa ulkomailla.

Raportissaan YK kuvaa ulkomaille lähetettyjen pohjoiskorealaisten kohtelua surkeaksi. Lähinnä pohjoiskorealaisia on lähetetty Kiinaan ja Venäjälle, mutta myös esimerkiksi Afrikkaan, Lähi-itään sekä Euroopassakin muun muassa Puolaan. Tavallisimmin pohjoiskorealaiset ovat töissä kaivoksilla, puuteollisuudessa, rakennustyömailla sekä tekstiiliteollisuudessa.

YK:n erikoislähettilään Marzuki Darusmanin mukaan ilmiö on kasvanut viime vuosina.

”Tämä heijastelee sitä todella tiukkaa taloudellista tilannetta, joka Pohjois-Koreassa on”, Darusman totesi lokakuussa julkaisemansa raportin jälkeen.

Ydinkokeiden vuoksi Pohjois-Korean kauppapakotteita ollaan kiristämässä entisestään. Viimeksi tammikuun alussa Pohjois-Korea ilmoitti tehneensä neljännen ydinkokeen, jolla tällä kertaa testattiin maan oman ilmoituksen mukaan vetypommia. Koe herätti välittömästi kansainvälisiä vaatimuksia Pohjois-Korean pakotteiden kiristämisestä.

Ulkomaille lähetetyillä työntekijöillä Pohjois-Korea saa valuuttatuloja, sillä työntekijöiden palkasta valtaosaa menee valtiolle. Työntekijöille palkasta maksetaan YK:n mukaan vain 120–150 dollaria kuukaudessa.

Raportin mukaan työntekijät voivat joutua tekemään jopa 20 tunnin mittaisia työpäiviä, ja lepopäiviä on vain yksi tai kaksi kuukaudessa. Elleivät työntekijät täytä kiintiöitä, voidaan palkka pidättää kokonaan.

Ulkomaille lähetettyjä ”pakkotyöntekijöitä” myös pidetään tiukasti vartioituna, eikä heidän työoloistaan huolehdita, raportissa kerrotaan. Pohjoiskorealaiset ovat useissa yhteyksissä kertoneet, että heidän loikkaamisen komennusmaassa estää kotimaahan ikään kuin pantiksi jääneet perheenjäsenet, joita voidaan loikkauksesta rangaista.

Aikaisempiin selvityksiin perustuen YK arvioi, että Pohjois-Korea ansaitsee vuosittain työntekijöiden avulla 1,2–2,3 miljardin dollarin edestä valuuttatuloja. Tuloja käytetään muun muassa asevarusteluun, maan massiivisen armeijan ylläpitoon sekä Pohjois-Korean eliitin etuihin.

Pohjois-Korea on ansainnut tuloja myös muun muassa mineraalien ja aseiden kaupalla sekä huumeilla. Verrattain uusi tulonlähde on ollut myös harmaan yksityistalouden kauppamiesten verottaminen. Uutistoimisto Reutersin mukaan bisnesmiehiltä on kerätty erityistä veroa ydinkokeita varten.

Tarkkoja tietoja ulkomaille lähetetyistä pohjoiskorealaisista on maan sulkeutuneisuuden vuoksi mahdotonta saada. Eteläkorealaiset ovat esimerkiksi arvioineet, että lähettyjä työntekijöitä olisi jopa yli 100 000. Pohjoiskorealaisista loikkareista tietoa keräävän NKDB-järjestön mukaan Pohjois-Korea ansaitsisi työntekijöillä muutamia satoja miljoonia dollareita vuosittain.

Pakkotyön vuoksi NKDB vaatiikin lehdistötiedotteessaan, että isäntämaiden olisi pidettävä huolta pohjoiskorealaisten työntekijöiden oikeuksista.

”Ulkomailla olevien pohjoiskorealaisten tulisi noudattaa sen maan työlakeja, missä he asuvat ja käyvät töissä”, järjestö vaatii. NKDB on hiljattain selvittänyt erityisesti Puolassa ja Mongoliassa työskentelevien pohjoiskorealaisten olosuhteita.

Pohjois-Koreaa pitkään seuranneen Andrei Lankovin mukaan väitteet ulkomaille lähetettyjen pohjoiskorealaisten ”orjuudesta” eivät pidä sikäli paikkaansa, että ulkomaankomennukset ovat hyvin tavoiteltuja. Jotta ulkomaille pääsee työskentelemään, pitää hakijan lahjoa oikeita viranomaisia tai hänellä pitää olla hyvät suhteet.

”Kahden vuoden jälkeen ulkomailla pohjoiskorealainen voi tuoda kotiinsa summan, jolla hän voi elättää perheensä kohtuullisen hyvin viidestä kymmeneen vuotta. Kun esimerkiksi amerikkalainen tienaa vuodessa 50 000 dollaria, niin moniko heistä lähtisi ulkomaille pariksi vuodeksi töihin, jos voisivat palata komennukselta 250 000-500 000 dollaria rikkaampana”, Lankov kirjoittaa.

Kaiken kaikkiaan Pohjois-Korean ihmisoikeusraportoija Darusman on huolissaan siitä, ettei maan ihmisoikeustilanne ole parantunut lainkaan. 2014 YK julkaisi laajan raportin, jonka johtaja Michael Kirby luonnehti Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkausten olevan ”hämmästyttävän samankaltaisia” natsien tekoihin verrattuna.

”Valitettavasti ihmisoikeustilanne ei ole Pohjois-Koreassa parantunut, ja rikokset ihmisyyttä vastaan näyttävät jatkuvan”, Darusman totesi marraskuussa.

Pohjois-Korea ei ydinaseista luovu

 Kansainvälinen yhteisö on asettanut Pohjois-Korealle lukuisia talouspakotteita vuosien ajan, koska maa ei ole luopunut ydinaseiden rakentamisesta. Talouspakotteet koskevat aseteollisuuden tuotteiden lisäksi esimerkiksi luksustuotteita, jotka päätyvät diktatuurin eliitin edustajille.

 Pohjois-Korean surkeaan taloudelliseen tilanteeseen ovat vaikuttaneet myös muun muassa Neuvostoliiton romahdus sekä diktatuurin surkeana pidetty, eristäytynyt taloudenpito.

 Erityisen paljon rahaa Pohjois-Korealla kuluu ydinasevarusteluun sekä maan armeijan ja diktatuurin ylläpitoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • ydinkoe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää