Valikko
Ulkomaat

Vanhan kilpikonnan kuolema varjostaa Vietnamin puoluekokousta

Pyhän konnan poismenon pelätään olevan huono enne tänään alkavalle kommunistipuolueen kokoukselle.

Peking

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa yksipuoluemaassa Vietnamissa alkaa tänään torstaina kokous, jossa kommunistipuolue valitsee tärkeät johtajat ja määrittelee Vietnamin suuntaa lähivuosiksi.

Vain kerran viidessä vuodessa pidettävää puoluekokousta varjostaa suru-uutinen pyhän kilpikonnan Cu Ruan kuolemasta. Myyttinen ja harvoin nähty konna löydettiin tiistaina iltapäivällä kellumassa kuolleena asuinpaikassaan Hoan Kiem -järvessä Hanoissa, kertovat Vietnamin valtiolliset viestimet.

Vietnamilaisilla internetpalstoilla ja blogeissa monet pelkäsivät, että lähes pyhänä pidetyn kilpikonnan kuolema on paha enne puoluekokouksen kannalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Vietnamilaisen legendan mukaan kilpikonna vartioi 1400-luvulla eläneen, kiinalaiset valloittajat kukistaneen johtajan Le Loin taikamiekkaa. Kilpikonnan nimi Cu Rua tarkoittaa ”isoisoisäkilpikonnaa”. Nimestään huolimatta eläin oli naaras.

Vaikka Vienamissa virallisesti uskotaan lähinnä kommunismiin, vanhalla legendalla on merkitystä monille vietnamilaisille.

Tieto kilpikonnan kuolemasta oli niin pysäyttävä, että Hanoin puoluejohtaja Nguyen Duc Chung kiirehti henkilökohtaisesti paikalle kuultuaan asiasta. Hän haluaa konservoida kilpikonnavainajan.

”Ensin siirrämme kilpikkonnan Ngoc Sonin temppeliin säilytettäväksi. Lähipäiviänä paikalliset viranomaiset keskustelevat tiedemiesten kanssa tavoista, joilla sen ruumiin voisi täydellisesti taltioida”, Chung sanoi valtiollisen Tuoi Tre -sanomalehden mukaan.

Kilpikonnan arvellaan olleen yksi vain neljästä jäljellä olleesta lajinsa edustajasta, Jangtsejoen pehmeäkuorisesta jättiläiskilpikonnasta. Kaksi muuta on kiinalaisessa eläintarhassa, ja kolmas on nähty viimeksi vuonna 2007 Dong Mo -järvessä lähellä Hanoita, kertoi Asian Turtle Program -järjestö tiedotteessaan viime toukokuussa.

Kilpikonna painaa noin kaksisataa kiloa ja sen iäksi on arveltu vähintään 80 vuotta, mahdollisesti yli sata vuotta. Eläimen kuolinsyytä ei toistaiseksi tiedetä.

”Se oli selkeästi ikivanha eläin. Sanoisin, että helposti yli satavuotias”, kertoi Asia Turtle Programin edustaja Tim McCormack AFP:lle.

Torstaina alkavassa kahdeksanpäiväisessä puoluekokouksessa on määrä muun muassa valita kommunistipuolueen seuraava pääsihteeri sekä Vietnamin presidentti ja pääministeri.

Niistä tärkein on puolueen pääsihteerin virka. Se, kenet valitaan pääsihteeriksi, saattaa ratkaista, kulkeeko Vietnam lähivuosina avautumisen ja uudistusten suuntaan. Sulkeutuneen puolueen sisällä on tiettävästi meneillään valtatakamppailu konservatiivien ja uudistusmielisten välillä.

Pitkään veikkailtiin, että uudistusmielisenä pidetyllä pääministeri Nguyen Tan Dungilla olisi mahdollisuus nousta pääsihteeriksi, mutta Yhdysvaltojen rahoittaman Radio Free Asian nimeämättömien puoluelähteiden mukaan hänet on hiljattain sysätty syrjään ehdokaslistalta.

Valtakamppailua ei kuitenkaan välttämättä ole vielä ratkaistu. Hongkogin City-yliopiston professori, Vietnam-tutkija Jonathan London arvelee The Diplomat -verkkolehden julkaisemassa kirjoituksessaan, että puolueen vaikutusvaltainen keskuskomitea näyttäisi vastustavan ehdokaslistaa, josta Dung puuttuu.

On myös arveltu, että nykyinen, konservatiivinen pääsihteeri Nguyen Phu Trong saattaa vielä jatkaa virassaan osan seuraavaa viisivuotiskautta.

Puolueen suljetun sisäpiirin ulkopuolella Vietnamin kuumimpia poliittisia kysymyksiä on naapurimaa Kiina, jonka kanssa kiistat Etelä-Kiinan meren alueiden hallinnasta ovat viime aikoina kärjistyneet. Dungilla on maine tiukkana Vietamin puolustajana kiistassa Kiinan kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  10. 10

   Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää