Valikko
Ulkomaat

Vanhan kilpikonnan kuolema varjostaa Vietnamin puoluekokousta

Pyhän konnan poismenon pelätään olevan huono enne tänään alkavalle kommunistipuolueen kokoukselle.

Peking

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa yksipuoluemaassa Vietnamissa alkaa tänään torstaina kokous, jossa kommunistipuolue valitsee tärkeät johtajat ja määrittelee Vietnamin suuntaa lähivuosiksi.

Vain kerran viidessä vuodessa pidettävää puoluekokousta varjostaa suru-uutinen pyhän kilpikonnan Cu Ruan kuolemasta. Myyttinen ja harvoin nähty konna löydettiin tiistaina iltapäivällä kellumassa kuolleena asuinpaikassaan Hoan Kiem -järvessä Hanoissa, kertovat Vietnamin valtiolliset viestimet.

Vietnamilaisilla internetpalstoilla ja blogeissa monet pelkäsivät, että lähes pyhänä pidetyn kilpikonnan kuolema on paha enne puoluekokouksen kannalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Vietnamilaisen legendan mukaan kilpikonna vartioi 1400-luvulla eläneen, kiinalaiset valloittajat kukistaneen johtajan Le Loin taikamiekkaa. Kilpikonnan nimi Cu Rua tarkoittaa ”isoisoisäkilpikonnaa”. Nimestään huolimatta eläin oli naaras.

Vaikka Vienamissa virallisesti uskotaan lähinnä kommunismiin, vanhalla legendalla on merkitystä monille vietnamilaisille.

Tieto kilpikonnan kuolemasta oli niin pysäyttävä, että Hanoin puoluejohtaja Nguyen Duc Chung kiirehti henkilökohtaisesti paikalle kuultuaan asiasta. Hän haluaa konservoida kilpikonnavainajan.

”Ensin siirrämme kilpikkonnan Ngoc Sonin temppeliin säilytettäväksi. Lähipäiviänä paikalliset viranomaiset keskustelevat tiedemiesten kanssa tavoista, joilla sen ruumiin voisi täydellisesti taltioida”, Chung sanoi valtiollisen Tuoi Tre -sanomalehden mukaan.

Kilpikonnan arvellaan olleen yksi vain neljästä jäljellä olleesta lajinsa edustajasta, Jangtsejoen pehmeäkuorisesta jättiläiskilpikonnasta. Kaksi muuta on kiinalaisessa eläintarhassa, ja kolmas on nähty viimeksi vuonna 2007 Dong Mo -järvessä lähellä Hanoita, kertoi Asian Turtle Program -järjestö tiedotteessaan viime toukokuussa.

Kilpikonna painaa noin kaksisataa kiloa ja sen iäksi on arveltu vähintään 80 vuotta, mahdollisesti yli sata vuotta. Eläimen kuolinsyytä ei toistaiseksi tiedetä.

”Se oli selkeästi ikivanha eläin. Sanoisin, että helposti yli satavuotias”, kertoi Asia Turtle Programin edustaja Tim McCormack AFP:lle.

Torstaina alkavassa kahdeksanpäiväisessä puoluekokouksessa on määrä muun muassa valita kommunistipuolueen seuraava pääsihteeri sekä Vietnamin presidentti ja pääministeri.

Niistä tärkein on puolueen pääsihteerin virka. Se, kenet valitaan pääsihteeriksi, saattaa ratkaista, kulkeeko Vietnam lähivuosina avautumisen ja uudistusten suuntaan. Sulkeutuneen puolueen sisällä on tiettävästi meneillään valtatakamppailu konservatiivien ja uudistusmielisten välillä.

Pitkään veikkailtiin, että uudistusmielisenä pidetyllä pääministeri Nguyen Tan Dungilla olisi mahdollisuus nousta pääsihteeriksi, mutta Yhdysvaltojen rahoittaman Radio Free Asian nimeämättömien puoluelähteiden mukaan hänet on hiljattain sysätty syrjään ehdokaslistalta.

Valtakamppailua ei kuitenkaan välttämättä ole vielä ratkaistu. Hongkogin City-yliopiston professori, Vietnam-tutkija Jonathan London arvelee The Diplomat -verkkolehden julkaisemassa kirjoituksessaan, että puolueen vaikutusvaltainen keskuskomitea näyttäisi vastustavan ehdokaslistaa, josta Dung puuttuu.

On myös arveltu, että nykyinen, konservatiivinen pääsihteeri Nguyen Phu Trong saattaa vielä jatkaa virassaan osan seuraavaa viisivuotiskautta.

Puolueen suljetun sisäpiirin ulkopuolella Vietnamin kuumimpia poliittisia kysymyksiä on naapurimaa Kiina, jonka kanssa kiistat Etelä-Kiinan meren alueiden hallinnasta ovat viime aikoina kärjistyneet. Dungilla on maine tiukkana Vietamin puolustajana kiistassa Kiinan kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  2. 2

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  8. 8

   Trump aloitti heti Obaman saavutusten nitistämisen – käski virastoja aloittamaan kiistellyn terveyslain karsimisen

  9. 9

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  10. 10

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Opas miehen hankintaan

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää