Valikko
Ulkomaat

Poliittisessa kriisissä rypenyt Moldova sai hallituksen – mielenosoittajat ryntäsivät parlamentti­rakennukseen

Vaikka tilanne rauhoittui keskiviikkoiltana, moni pelkäsi maan olevan ajautumassa kohti pahempaa kaaosta. Mielenosoitukset ovat jatkuneet torstaina.

Poliittisessa kriisissä jo pitkään rypenyt Moldova sai keskiviikkona vihdoin uuden hallituksen, kun parlamentti hyväksyi EU-myönteisen koalition ehdokkaan Pavel Filipin pääministeriksi.

Sovulla alkoi olla kiire, sillä hallituksen muodostamisen takaraja oli ensi viikolla. Muuten edessä olisivat olleet uusintavaalit.

Uuden pääministerin vahvistuksen jälkeen joukko uusintavaaleja vaatineita mielenosoittajia ryntäsi keskiviikkoiltana parlamenttirakennukseen. Kaaoksessa loukkaantui uutistoimisto AFP:n mukaan 15 ihmistä, myös EU-mielisiä kansanedustajia.

Vaikka tilanne rauhoittui myöhemmin keskiviikkoiltana, moni pelkäsi maan olevan ajautumassa kohti pahempaa kaaosta. Tätä pelkoa lisäsi epäselvyys siitä, kuinka spontaani tempaus parlamentin valtausyritys oli.

Torstaina noin kymmenentuhatta mielenosoittajaa kokoontui parlamenttirakennukselle, jota suojeli kuusirivinen poliisien ketju.

”Meitä huijattiin eilen. He polkivat demokratiaa, vapauksia, ihmisoikeuksia ja lakeja”, oppositiojohtaja Andrei Nastase sanoi AFP:n mukaan.

Euroopan köyhimmän maan politiikka ajautui tuoreimpaan kriisiinsä syksyllä, kun maan pankkisektorilta katosi yli 900 miljoonaa euroa. Tämä romahdutti valuutan ja ennestään heiveröisen talouden, mikä johti laajoihin mielenosoituksiin.

Niiden seurauksena Valeriu Streletin hallitus kaatui lokakuussa. Hän oli ehtinyt olla pääministerinä vain muutaman kuukauden, sillä edellinen pääministeri joutui eroamaan lukiotodistukseensa liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Maa on ollut siitä asti vailla hallitusta, sillä riitaisassa parlamentissa ei ole saatu enemmistöä kasaan. Joulukuussa EU-puoli sai enemmistön, kun 14 kommunistia yllättäen loikkasi sen puolelle.

Sen jälkeen EU-myönteinen Demokraattinen puolue pyysi presidentti Nicolae Timoftita nimittämään pääministeriksi Vladimir Plahotniucin, joka on yksi maan rikkaimmista oligarkeista.

Reutersin mukaan mielipidemittauksissa 92 prosenttia moldovalaisista ei luota Plahotniuciin. Viime viikolla presidentti kieltäytyikin nimeämästä Plahotniucinia. Samalla enemmistö näytti olevan taas sortumassa.

Keskiviikkona nimetty Filip oli presidentin ehdotus ja kompromissiehdokas. Vastustajat ovat korostaneet hänen läheisiä suhteitaan Plahotniuciin.

Taustalla on iso riita maan suunnasta. Pienen entisen neuvostotasavallan politiikka on ollut jo kauan jakaantunut EU-jäsenyyttä haluaviin ja niihin, jotka kannattavat lähempiä suhteita Venäjään. Epävakautta lisää Transnistrian jäätynyt konflikti, jonka vuoksi Moldovan hallitus ei hallitse koko maata. Venäjällä on joukkoja Transnistriassa.

Ryhmät ovat olleet niin erimielisiä ja tasavahvoja myös parlamentissa, että päätöksenteko on usein jumiutunut. Tähän ovat usein vaikuttaneet myös erilaiset määräenemmistövaatimukset. Parlamentti ei pitkään saanut valittua maalle presidenttiä.

Venäjän roolia vahvistaa myös se, että Moldovan talous on hyvin riippuvainen Venäjästä. Venäjän talouden viimeaikaiset ongelmat ovatkin näkyneet selvästi myös Moldovassa.

Vuonna 2014 silloinen hallitus kuitenkin solmi yhteistyösopimuksen EU:n kanssa, Venäjän vastustuksesta huolimatta.

Maan poliittinen kriisi on lisännyt Venäjän-mielisen opposition suosiota. Sen olikin arveltu voittavan, mikäli maa olisi ajautunut uusintavaaleihin, joita parlamenttiin keskiviikkona rynnänneet mielenosoittajat vaativat.

Opposition suosiota on lisännyt erityisesti pankkikriisi, joka monille symboloi eliitin korruptoituneisuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Moldova
 • EU
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  4. 4

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Isis heikkenee myös internetissä – propagandakone oli huipussaan pari vuotta sitten, nyt monet ryhmät käyvät informaatiosotaa terroristijärjestöä vastaan

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää