Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Natsit tappoivat isän ja äidin, islamistit ystävän – ranskalaispsykiatri tuntee traumat ja sanoo maanmiestensä voittaneen terroristit

Boris Cyrulnik on ehkä Ranskan tunnetuin psykiatri. Pariisin marraskuun terrori-iskujen jälkeiset mielenosoitukset saivat hänet toiveikkaaksi. ”Muslimitkin lähtivät osoittamaan mieltään, he olivat rohkeita. Se lähensi Ranskan muslimeja ja ei-muslimeja. Minulle se oli voitto, voitto terrorismista”, hän sanoo.

On olemassa meitä tavallisia ihmisiä, joille tietty määrä menetyksiä ja kärsimystä on yksinkertaisesti liikaa.

Sitten on ihmisiä kuten Boris Cyrulnik. Ranskan ehkä tunnetuin psykiatri istuu Ranskan suurlähetystön sohvalla Helsingin Kaivopuiston laidalla ja puhuu hitaaseen, lämpimään tyyliinsä siitä, kuinka hyvin Ranskalla menee henkisesti. Aina välillä hän naurahtaa karheasti ja silmät tuikkivat.

”Osoitin mieltäni näin, kynä kädessä”, hän sanoo ja nostaa kätensä nyrkkiin. ”Halusimme osoittaa, että lyijykynät ovat vahvempia kuin konekiväärit.”

Oli tammikuu 2015, ja terroristit olivat juuri ampuneet hänen hyvän ystävänsä, pilapiirtäjä Wolinskin satiirilehti Charlie Hebdon toimituksessa. Niissä mielenosoituksissa Cyrulnik vielä hieman pettyi. Hän oli toivonut, että rinnalla olisi marssinut Ranskan muslimeja. ”Muslimit pelkäsivät osallistua, ja sitä juuri terroristit toivoivat.”

Terrorismin tarkoitus on aiheuttaa kaaosta ja syventää jakolinjoja, psykiatri selittää. Silloin syntyy tilaa uudelle vallankäyttäjälle. Saapuu ”pelastaja”, joka usein osoittautuu hirviöksi. ”Lenin oli pelastaja, Hitler oli pelastaja, Hamas oli pelastaja”, Cyrulnik luettelee.

Isis lupaa ”pelastaa” Ranskan lähiöiden musliminuoret vain uhratakseen heidät sodalleen.

Cyrulnik, 78, on pohtinut terroria koko ikänsä. Toisin kuin monet muut Ranskan uutisten vakiokasvot, Cyrulnik on myös kokenut sitä.

Hän oli alle kouluikäinen, kun hänen juutalaisvanhempansa antoivat hänet toisten aikuisten huostaan. Isä ja äiti toivoivat, että edes poika välttäisi Ranskan vallanneiden natsien leirit. Pian natsit kuitenkin löysivät pienen Boriksen öisessä ratsiassa, jossa juutalaisia koottiin Bordeaux’n synagogaan junamatkaa varten.

Cyrulnik onnistui välttämään kuolemanraiteet piiloutumalla patjan alle. Molemmat vanhemmat kuolivat natsien käsissä.

Ilta hämärtyy Kaivopuistossa, mutta kaiken nähnyt psykiatri pysyy valoisana. Syy on se, mitä tapahtui Pariisissa marraskuun iskujen jälkeen. Tällä kertaa Cyrulnik ei joutunut pettymään.

”Muslimitkin lähtivät osoittamaan mieltään, he olivat rohkeita. Se lähensi Ranskan muslimeja ja ei-muslimeja. Minulle se oli voitto, voitto terrorismista.”

Tämän vuoksi Cyrulnik kieltäytyy kutsumasta Pariisin iskuja kollektiiviseksi traumaksi. Sellaiseksi hän laskee esimerkiksi sen, kun Saksa murskasi Ranskan armeijan vuonna 1940.

Toki nytkin on paljon yksittäisiä traumatisoituneita ihmisiä. He, jotka ovat menettäneet läheisiään. Tai he, jotka asuvat iskukortteleissa. ”On ihmisiä, jotka eivät suostu astumaan niille jalkakäytäville, koska he näkevät silloin vain kauhua ja verilöylyn. He eivät pysty työskentelemään tai nauramaan. Se on trauman määritelmä.”

Suurin osa ranskalaisista on säilyttänyt toimintakykynsä.

Cyrulnik pitää varmana, että uusia iskuja tullaan vielä näkemään. Silloin hän toivoo, että myös media on oppinut jotakin.

Marraskuussa Ranskan televisio näytti päivätolkulla samoja verisiä kuvia. Se ylläpitää järkytystä. ”Toimittajat olivat hyödyllisiä silloin, kun he yrittivät selittää tapahtunutta ja kertoivat, miten terrorismia vastaan voi puolustautua. Mutta ei ole hyvä ajatus tuijottaa niitä kuvia. Hyvä ajatus on kokoontua yhteen ja puhua, yrittää ymmärtää.”

Ja sitten se tapahtuu. Psykiatri pääsee lempialueelleen.

Cyrulnikin mukaan ihmisen traumansietokykyyn vaikuttaa ratkaisevasti se, millainen on hänen varhainen lapsuutensa. Nujertaminen ja vaientaminen johtavat aikuisena eristäytymiseen, jossa traumat syvenevät. Jos puhetta edeltävä vaihe taas on turvallinen ja sen jälkeen itseilmaisuun kannustetaan, ennuste on hyvä. ”Kun kauhea asia sitten tapahtuu, he kärsivät, mutta säilyttävät luottamuksena. He tietävät, että he voivat pyytää apua, ja joku tulee auttamaan.”

Pariisiin iskettiin viime vuonna kahdesti

 Tammikuussa 2015 Ranskassa kasvaneet ääri-islamistiset veljekset hyökkäsivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa ja ampuivat 12 ihmistä.

 Kolmas terroristi ampui vielä yhden poliisin kadulla ja neljä panttivankia juutalaisten kosher-marketissa.

 Marraskuussa äärijärjestö Isisiin kytköksissä olleet terroristit tekivät Pariisissa iskujen sarjan, joka on Ranskan toisen maailmansodan jälkeisen ajan pahin veriteko.

 Ammuskeluissa ja itsemurhapommituksissa kuoli 130 uhria ja 7 terroristia. Suurin tuho syntyi Bataclan-klubilla, johon terroristit hyökkäsivät kesken rock-konsertin.

 Marraskuun iskujen tekijöistä valtaosa asui Ranskassa tai Belgiassa. Osa oli käynyt kouluttautumassa Isisin alueilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Ranska
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vastarintaliikkeen kulkueessa tappelu – HSTV:n videolla näkyvät kulkueessa olleiden kiinniotot

  2. 2

   Mielenosoituksessa kiinniottoja Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys Kaisaniemen puistosta

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Ravintola Zetorista tuli äärioikeiston kokoontumispaikka – HOK-Elanto lisää järjestyksenvalvojien määrää itsenäisyyspäivänä

  5. 5

   Linnan kiinnostavimmat vieraat haastattelussa jo ovella – HSTV:n suora lähetys alkaa kello 18

  6. 6

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  7. 7

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  8. 8

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   ”Sairauslomaan liittyvä lentokielto” esti Timo Soinin Nato-matkan – ministeriö ei kerro sairausloman mahdollisesta jatkumisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  4. 4

   Mielenosoituksessa kiinniottoja Helsingin keskustassa – HSTV:n suora lähetys Kaisaniemen puistosta

  5. 5

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  6. 6

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  7. 7

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  8. 8

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  9. 9

   Valeuutiset Hillary Clintonin lapsi­seksi­ringistä saivat kiväärimiehen tunkeutumaan pitseriaan Washingtonissa

  10. 10

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää