Valikko
Ulkomaat

Natsit tappoivat isän ja äidin, islamistit ystävän – ranskalaispsykiatri tuntee traumat ja sanoo maanmiestensä voittaneen terroristit

Boris Cyrulnik on ehkä Ranskan tunnetuin psykiatri. Pariisin marraskuun terrori-iskujen jälkeiset mielenosoitukset saivat hänet toiveikkaaksi. ”Muslimitkin lähtivät osoittamaan mieltään, he olivat rohkeita. Se lähensi Ranskan muslimeja ja ei-muslimeja. Minulle se oli voitto, voitto terrorismista”, hän sanoo.

On olemassa meitä tavallisia ihmisiä, joille tietty määrä menetyksiä ja kärsimystä on yksinkertaisesti liikaa.

Sitten on ihmisiä kuten Boris Cyrulnik. Ranskan ehkä tunnetuin psykiatri istuu Ranskan suurlähetystön sohvalla Helsingin Kaivopuiston laidalla ja puhuu hitaaseen, lämpimään tyyliinsä siitä, kuinka hyvin Ranskalla menee henkisesti. Aina välillä hän naurahtaa karheasti ja silmät tuikkivat.

”Osoitin mieltäni näin, kynä kädessä”, hän sanoo ja nostaa kätensä nyrkkiin. ”Halusimme osoittaa, että lyijykynät ovat vahvempia kuin konekiväärit.”

Oli tammikuu 2015, ja terroristit olivat juuri ampuneet hänen hyvän ystävänsä, pilapiirtäjä Wolinskin satiirilehti Charlie Hebdon toimituksessa. Niissä mielenosoituksissa Cyrulnik vielä hieman pettyi. Hän oli toivonut, että rinnalla olisi marssinut Ranskan muslimeja. ”Muslimit pelkäsivät osallistua, ja sitä juuri terroristit toivoivat.”

Terrorismin tarkoitus on aiheuttaa kaaosta ja syventää jakolinjoja, psykiatri selittää. Silloin syntyy tilaa uudelle vallankäyttäjälle. Saapuu ”pelastaja”, joka usein osoittautuu hirviöksi. ”Lenin oli pelastaja, Hitler oli pelastaja, Hamas oli pelastaja”, Cyrulnik luettelee.

Isis lupaa ”pelastaa” Ranskan lähiöiden musliminuoret vain uhratakseen heidät sodalleen.

Cyrulnik, 78, on pohtinut terroria koko ikänsä. Toisin kuin monet muut Ranskan uutisten vakiokasvot, Cyrulnik on myös kokenut sitä.

Hän oli alle kouluikäinen, kun hänen juutalaisvanhempansa antoivat hänet toisten aikuisten huostaan. Isä ja äiti toivoivat, että edes poika välttäisi Ranskan vallanneiden natsien leirit. Pian natsit kuitenkin löysivät pienen Boriksen öisessä ratsiassa, jossa juutalaisia koottiin Bordeaux’n synagogaan junamatkaa varten.

Cyrulnik onnistui välttämään kuolemanraiteet piiloutumalla patjan alle. Molemmat vanhemmat kuolivat natsien käsissä.

Ilta hämärtyy Kaivopuistossa, mutta kaiken nähnyt psykiatri pysyy valoisana. Syy on se, mitä tapahtui Pariisissa marraskuun iskujen jälkeen. Tällä kertaa Cyrulnik ei joutunut pettymään.

”Muslimitkin lähtivät osoittamaan mieltään, he olivat rohkeita. Se lähensi Ranskan muslimeja ja ei-muslimeja. Minulle se oli voitto, voitto terrorismista.”

Tämän vuoksi Cyrulnik kieltäytyy kutsumasta Pariisin iskuja kollektiiviseksi traumaksi. Sellaiseksi hän laskee esimerkiksi sen, kun Saksa murskasi Ranskan armeijan vuonna 1940.

Toki nytkin on paljon yksittäisiä traumatisoituneita ihmisiä. He, jotka ovat menettäneet läheisiään. Tai he, jotka asuvat iskukortteleissa. ”On ihmisiä, jotka eivät suostu astumaan niille jalkakäytäville, koska he näkevät silloin vain kauhua ja verilöylyn. He eivät pysty työskentelemään tai nauramaan. Se on trauman määritelmä.”

Suurin osa ranskalaisista on säilyttänyt toimintakykynsä.

Cyrulnik pitää varmana, että uusia iskuja tullaan vielä näkemään. Silloin hän toivoo, että myös media on oppinut jotakin.

Marraskuussa Ranskan televisio näytti päivätolkulla samoja verisiä kuvia. Se ylläpitää järkytystä. ”Toimittajat olivat hyödyllisiä silloin, kun he yrittivät selittää tapahtunutta ja kertoivat, miten terrorismia vastaan voi puolustautua. Mutta ei ole hyvä ajatus tuijottaa niitä kuvia. Hyvä ajatus on kokoontua yhteen ja puhua, yrittää ymmärtää.”

Ja sitten se tapahtuu. Psykiatri pääsee lempialueelleen.

Cyrulnikin mukaan ihmisen traumansietokykyyn vaikuttaa ratkaisevasti se, millainen on hänen varhainen lapsuutensa. Nujertaminen ja vaientaminen johtavat aikuisena eristäytymiseen, jossa traumat syvenevät. Jos puhetta edeltävä vaihe taas on turvallinen ja sen jälkeen itseilmaisuun kannustetaan, ennuste on hyvä. ”Kun kauhea asia sitten tapahtuu, he kärsivät, mutta säilyttävät luottamuksena. He tietävät, että he voivat pyytää apua, ja joku tulee auttamaan.”

Pariisiin iskettiin viime vuonna kahdesti

 Tammikuussa 2015 Ranskassa kasvaneet ääri-islamistiset veljekset hyökkäsivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa ja ampuivat 12 ihmistä.

 Kolmas terroristi ampui vielä yhden poliisin kadulla ja neljä panttivankia juutalaisten kosher-marketissa.

 Marraskuussa äärijärjestö Isisiin kytköksissä olleet terroristit tekivät Pariisissa iskujen sarjan, joka on Ranskan toisen maailmansodan jälkeisen ajan pahin veriteko.

 Ammuskeluissa ja itsemurhapommituksissa kuoli 130 uhria ja 7 terroristia. Suurin tuho syntyi Bataclan-klubilla, johon terroristit hyökkäsivät kesken rock-konsertin.

 Marraskuun iskujen tekijöistä valtaosa asui Ranskassa tai Belgiassa. Osa oli käynyt kouluttautumassa Isisin alueilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Ranska
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  6. 6

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  7. 7

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  8. 8

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää