Valikko
Ulkomaat    |   Näkökulma

Jäätävä suhde heijastuu koko EU:hun

Britannian ja Venäjän suhteet jäätyivät entisestään.

Sir Robert Owenin torstaina julkistama Litvinenko-tutkimus ei pitänyt ensisilmäyksellä sisällään suuria yllätyksiä. Aleksandr Litvinenkon murhanneiden Andrei Lugavoin ja Dmitri Kovtunin nimet ovat olleet yleisessä tiedossa jo kauan. Samoin murhan taustatekijöistä ja mahdollisista yhteyksistä Kremliin on puhuttu jo pitkään, lähes kymmenen vuotta. Litvinenko itsekin ehti syyttää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ennen kuolemaansa.

Spekulointi entisen KGB-agentin kuolemasta ja sen syistä on kuitenkin aivan eri asia kuin saman asian toteaminen arvovaltaisessa riippumattomassa raportissa. Nyt Putin on nimetty ”todennäköisesti” henkilöksi Litvinenkon murhan takana.

Valtiopäämiehen nimeäminen osalliseksi murhaan ei ole jokapäiväinen asia. Ei siis ihme, että Britannian ja Venäjän kahdenväliset suhteet jäätyivät torstaiaamupäivän aikana aivan uusille pakkaslukemille. Britannian pääministeri David Cameron ja sisäministeri Theresa May ilmaisivat ymmärrettävästi järkytyksensä siitä, että Venäjän valtio lähettää agenttejaan Britanniaan tappamaan vihollisiaan ja vaarantamaan radioaktiivisella poloniumilla koko Lontoon turvallisuuden.

Täysin poikki Britannian ja Venäjän suhteet eivät ole.

May muistutti torstaina Britannian parlamentin alahuonetta, että Venäjää tarvitaan Syyrian tilanteen ratkaisemisessa ja jihadistijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Britannia aikookin jatkaa rajoitettua yhteistyötä Venäjän kanssa silloin kun se on Britannian kansallisten etujen vuoksi välttämätöntä. Isisin lyöminen ei saa vaarantua edes Litvinenkon takia.

Jäätävä suhde Briannian ja Venäjän välillä ei voi olla kuitenkaan vaikuttamatta myös muuhun Eurooppaan. EU-mailla on jo nyt kädet täynnä pakolaiskriisin takia. Tilanne pahenee entisestään, jos Syyriaa ei saada vakautettua. Litvinenko-tutkinnan tulos vaikeuttaa kuitenkin edelleen yhteistyötä Venäjän kanssa. Samalla tutkinta antaa muillekin jäsenmaille – jälleen kerran – kylmäävän muistutuksen Venäjän poliittisesta tilasta.

Britannian ja Venäjän välinen retoriikka tulee kovenemaan, mutta samalla täytyy pitää silmällä sitä, millaisiin käytännön toimiin kovat puheet johtavat. Britannia jäädytti jo Lugavoin ja Kovtunin varat. Brittihallitus harkitsee parhaillaan lisätoimia.

Demokratian perinteitä vaalivassa Britanniassa Putinin Venäjä on kauhistus. Uhkaavassa maailmantilanteessa Britannian ja EU tarvitsevat kuitenkin Venäjää kumppanikseen. Se on yhtälö, jossa Eurooppa tuntuu häviävän koko ajan.

Oikaisu 22.1. kello 20:00: Litvinenkoa ei murhattu plutoniumilla vaan poloniumilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää