Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Brasilian uusi keskiluokka kärsii kriisistä

Rio de Janeiron kesäolympialaisiin valmistautuva Brasilia on talous­vaikeuksissa. Taantuma ahdistaa uutta alempaa keskiluokkaa.

Rocinha on Rio de Janeiron suurin favela. Sen toinen toisensa kylkeen rakennetut talot kohoavat jyrkällä rinteellä kaupungin etelälaidalla.

Favelat, köyhät asuinalueet, ovat symboloineet ulkomaailman silmissä usein vaaraa ja kurjuutta. Mutta Rocinhassa vierailija kohtaa nykyään kodinelektroniikkakauppoja, sushiravintoloita, vaateliikkeitä, pankkeja ja hammaslääkäriasemia.

Brasilian talouskasvu, hyvä työllisyystilanne ja sosiaaliohjelmat nostivat viime vuosikymmenellä kymmeniä miljoonia ihmisiä köyhyydestä. Kohonnut ostovoima näkyi myös faveloissa, joihin perustettiin lisää liikeyrityksiä.

Antônio Costa perusti Rocinhaan matkatoimisto Vai Voandon vuonna 2010. Tuolloin Brasilian talous kasvoi 7,5 prosenttin vuosivauhtia. Vaurastuneet kuluttajat tahtoivat myös päästä lentämään.

”Monet asiakkaistamme ovat lentäneet ensi kertaa. Jotkut kysyvät tarkkaan kaikesta: mitä pitää tehdä lähtöselvityksessä, mihin matkalaukku laitetaan, entä jos on turbulenssia, entä jos toimimme väärin”, Costa kertoo.

Nyt talousnäkymät ovat muuttuneet huonommiksi, ei vain matkatoimistoyrittäjälle vaan koko Brasilialle.

Vuoden 2016 piti olla Brasilian hieno vuosi.

Elokuussa järjestetään Rio de Janeiron kesäolympialaiset, joiden oli määrä kruunata Brasilian arvonnousu kansainvälisellä näyttämöllä. Kun kisat myönnettiin, entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva itki ilosta. Hän sanoi Brasilian vihdoin nousseen ensimmäisen luokan maiden joukkoon.

Nykyään Brasilia on kuitenkin kriisissä.

Brasilian talous on vaikeassa taantumassa toista vuotta. Inflaatio on yli kymmenen prosenttia ja poliittinen kriisi syvä.

Brasilian hallitus vierittää syytä ongelmista kansainväliselle tilanteelle. Raaka-aineiden halpeneminen ei kuitenkaan selitä kunnolla Brasilian vaikeuksia. Monissa vahvemmin vientiriippuvaisissa Latinalaisen Amerikan maissa talous kasvaa yhä.

Vuosituhannen alussa Brasilia hyötyi paljon Kiinan vahvasta kasvusta. Soijan ja rautamalmin kysyntä vauhditti vientiä.

”Brasilia ei osannut hyödyntää suotuisaa tilannetta ja sille annettua lottovoittoa”, taloustieteilijä Estêvão Kopschitz Xavier Bastos Ipea-tutkimuslaitoksesta sanoo puhelimitse.

Työväenpuolueen johtama hallitus helpotti luotonantoa, nosti minimipalkkoja ja lisäsi sosiaaliohjelmia. Kulutus kasvoi, mutta monet rakenteelliset ongelmat pysyivät.

Vuoden 2008 kansainvälinen talouskriisi antoi hallitukselle tekosyyn luopua aiemmasta budjettikurista, Bastos sanoo.

Valtion menot ja velka kasvoivat. Vasemmistolainen presidentti Dilma Rousseff tuntui uskovan vahvasti valtiovetoiseen talouskehitykseen ja sääntelyyn.

”Hallituksen rahankäyttö ei auttanut talouskasvua. Nyt se tekee isoja leikkauksia, ja talous supistuu. Hallitus maksaa aiemmista virheistään”, sanoo taloustieteilijä Mauro Rochlin FGV-tutkimusinstituutista.

Varsinkin vasemmistosta osa tahtoisi leikkausten sijaan elvytystä. Suuret korruptioskandaalit lisäävät ihmisten ärtymystä ja syventävät taantumaa.

Kriisi osuu voimakkaasti Brasilian niin sanottuun uuteen keskiluokkaan. Viime vuosikymmenellä se kasvoi kymmenillä miljoonilla ihmisillä.

Jopa faveloiden asukkaista kaksi kolmasosaa kuuluu Data popular -tutkimuskeskuksen mukaan uuteen keskiluokkaan. Käytännössä heidän tulonsa ovat yhä hyvin pienet.

Viime vuonna lähes neljä miljoonaa brasilialaista putosi uudesta keskiluokasta takaisin köyhyyteen.

Matkatoimistoyrittäjä Antônio Costa huomasi jo jonkin aikaa sitten, että ihmiset alkoivat miettiä kulutustaan tarkkaan. Favelan asukkaista monet työskentelevät muualla esimerkiksi kauppojen kassoilla, kotiapulaisina, ovimiehinä ja rakennuksilla. Työttömyys kasvaa nopeasti, mikä näkyy Rocinhassakin.

Costa ei silti ole loputtoman huolissaan. Monet hänen asiakkaistaan ovat kotoisin Koillis-Brasiliasta, mikä on faveloissa tyypillistä. He ostavat lentolipun osamaksuilla vuoden aikana päästäkseen lentämään juhlapyhinä kylään suvun luo.

“Bussilla perille menee monta päivää. Eivät he tahdo enää vaihtaa takaisin siihen”, hän arvioi.

Talousvaikeudet voivat kuitenkin pakottaa hallituksen muuttamaan aiempaa linjaansa.

“Brasilia on yhä hyvin suljettu talous. Teollisuus on tehotonta. Siihen auttaisi kaupan avaaminen ja integraatio muun maailman kanssa”, Bastos sanoo.

Ajattelutavan muutoksesta on hänen mukaansa jo pieniä merkkejä. Hallitus on ilmaissut haluavansa solmia uusia kauppasopimuksia ja lisännyt yksityisiä investointeja lentokentillä sekä tiehankkeissa.

Poliittinen kriisi vaikeuttaa kaikenlaisten päätösten tekemistä. Parlamentissa on yhä vireillä prosessi presidentti Rousseffin viraltapanemiseksi.

Taantumasta näyttää tulevan pidempi kuin kertaakaan 1930-luvun jälkeen. Kriisejä brasilialaiset ovat kokeneet useasti.

”Eräs entinen ministeri sanoi, että Brasilia on hyvä ylittämään kriisejä, mutta huono hyödyntämään mahdollisuuksia”, Bastos sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brasilia
 • Brasilian politiikka
 • Brasilian talous
 • Latinalainen Amerikka
 • Rion olympialaiset
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

  8. 8

   Jättiannos vitamiineja ei ehkäise flunssaa – Kymmenen faktaa vastustuskyvystä ja vitamiineista

  9. 9

   Saara Aalto laulaa X Factor -finaalissa Adam Lambertin kanssa

  10. 10

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  6. 6

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  7. 7

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  8. 8

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  9. 9

   Timo Soinin sairausloman syiden salaamisessa on vaaransa

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää