Valikko
Ulkomaat

Tanskalaisministerit maanantaina europarlamentin grillattaviksi suurta huomiota herättäneistä pakolaislaeista

Tanska äänestää tiistaina laista, joka mahdollistaisi turvapaikanhakijoiden omaisuuden takavarikoimisen. Integraatioministeri Inger Støjberg ja ulkoministeri Kristian Jensen matkustavat maanantaina Euroopan parlamentin kuultavaksi.

Tukholma. Euroopan parlamentti kuulee maanantaina Tanskaa sen suurta huomiota herättäneistä pakolaislakien tiukennuksista. Kansalaisvapauksia ja sisä- ja oikeusasioita käsittelevän valiokunnan grillattavaksi lähtevät Tanskasta integraatioministeri Inger Støjberg ja ulkoministeri Kristian Jensen. Parlamentti päätti Tanskan kuulemisesta viime viikolla.

Ministerit saavat selittää muun muassa lakialoitetta, joka antaisi viranomaisille mahdollisuuden takavarikoida turvapaikanhakijoiden omaisuutta näiden toimeentulon rahoittamiseksi Tanskassa. Lakialoite on herättänyt laajaa arvostelua niin Tanskassa kuin ulkomailla, ja sitä on verrattu muun muassa natsi-Saksan toimintaan.

Hallituksen esityksen mukaan viranomaiset voisivat takavarikoida turvapaikanhakijoilta yli 10 000 kruunun eli 1 340 euron käteisvarat ja esineet, joiden arvo on yli 10 000 kruunua. Laki ei kuitenkaan lopullisessa muodossaan koskisi vihkisormuksia tai muita esineitä, joilla on vahva tunnearvo.

Liberaalipuolueen vähemmistöhallitus on saanut koottua parlamentin enemmistön lakiehdotuksensa taakse, ja siitä on määrä äänestää tiistaina. EU-kuuleminen ei sinällään voi pysäyttää lakia.

”Hallitus panee painoa sille, että Euroopan parlamentti saa oikean käsityksen uusista tanskalaisista laeista. Kenenkään intresseissä ei ole, että myytit laista saavat kukkia”, kirjoitti ulkoministeri Kristian Jensen tiedotteessa.

Huomiota herättäneen omaisuuslain lisäksi Tanska haluaa muun muassa vaikeuttaa perheenyhdistämisiä. Tilapäisen suojan tarpeen perusteella oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat saavat vastedes odottaa mahdollisuutta perheenyhdistämiseen kolme vuotta nykyisen vuoden sijaan. Pysyvän oleskeluluvan saamista vaikeutetaan, ja turvapaikanhakijoille myönnettäviä tukia leikataan edelleen kymmenen prosenttia.

Muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Amnesty International ovat arvostelleet kovasanaisesti Tanskan uusia lakeja. Amnesty kiinnittää huomiota myös perheenyhdistämistä koskeviin tiukennuksiin.

”On yksinkertaisesti julmaa pakottaa konflikteja pakenevat ihmiset tekemään mahdoton valinta: joko he ottavat lapset ja muut rakkaimpansa mukaan vaaralliselle, jopa kuolemaksi olevalle matkalle tai sitten he jättävät heidät kotiin ja kohtaavat pitkittyneen eron samaan aikaan kun perheenjäsenet kärsivät yhä sodan kauhuista”, sanoo Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja Gauri van Gulik tiedotteessa.

Tanskassa Euroopan parlamentin kuuleminen on aiheuttanut nyt myös sisäpoliittista nokittelua. Ulkoministeri Kristian Jensen syyttää TV2:n haastattelussa tanskalaisia europarlamentaarikkoja siitä, että he ovat avoimen vastustuksensa vuoksi vastuussa Tanskan kansainvälisesti saamasta huonosta julkisuudesta.

Jensenin lausunto herätti Tankassa huomiota.

”Pötyä. Eivät europarlamentaarikot kirjoita kansainvälisen median otsikoita. Hallitus on tehnyt työnsä aivan itse”, sanoo oppositiossa istuvaa Radikale Venstre -puoluetta edustava europarlamentaarikko Morten Helveg Petersen DR:lle.

Tanskan omaisuuslaki ei ole ainoa laatuaan. Myös Sveitsissä on käytössä samantyyppinen käytäntö. Mediatietojen mukaan myös osassa Saksan osavaltioita tulijoiden omaisuutta on alettu takavarikoida.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanska
 • Eurooppa
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

  3. 3

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  4. 4

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  5. 5

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  9. 9

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  10. 10

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää