Valikko
Ulkomaat

Biden: USA valmistautunut voittamaan Isisin sotatoimilla – tutkija: maaoperaatio mahdollinen jo tänä vuonna

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen uskoo, että maaoperaation aloittaminen Isisiä vastaan Irakissa jo tämän vuoden puolella saattaisi olla mahdollista.

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden mainitsi lauantaisella Turkin-vierailullaan, että Yhdysvallat voisi nujertaa äärijärjestö Isisin sotilaallisella operaatiolla, jos Syyrian sotaan ei löydy poliittista ratkaisua.

”Emme ole (poliittisen ratkaisun suhteen) optimistisia emmekä pessimistisiä. Olemme määrätietoisia. Mutta jos se ei onnistu, olemme valmiita sotilaalliseen ratkaisuun ja Daeshin nujertamiseen”, Biden sanoi AFP:n mukaan vieraillessaan Istanbulissa Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun luona. Biden ylisti tapaamisessa Turkin ja Yhdysvaltain yhteistyötä Isisiä vastaan.

Bidenin puheen jälkeen Valkoinen talo kiirehti tarkentamaan hänen sanomisiaan ja painotti, että varapresidentti viittasi jo käynnissä oleviin Isisin-vastaisiin sotilasoperaatioihin. Tähän mennessä Yhdysvallat on hyökännyt Isisiä vastaan lähes pelkästään ilmaiskuin.

Bidenin kommentti herätti kuitenkin jälleen spekulaatiota maaoperaatioiden aloittamisesta Isisiä vastaan.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen uskoo, että maaoperaatiot voivat tulla kyseeseen vasta marraskuisten Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Hänen mukaansa maaoperaation aloittaminen jo tämän vuoden puolella saattaisi kuitenkin olla mahdollista.

”Kuka tahansa vaalien kärkiehdokkaista Bernie Sandersia lukuun ottamatta on sitä mieltä, että Yhdysvaltojen on otettava aktiivisempi ulkopoliittinen rooli. Jos esimerkiksi Clinton on tuleva presidentti – Trumpista puhumattakaan – on odotettavissa, että asevoimat alkavat aktiivisemmin tehdä jotakin”, Paronen arvioi.

Hän painottaa, että kyse on kuitenkin maaoperaatioiden aloittamisesta Irakissa, ei Syyriassa. ”Yhdysvaltalaisetkaan eivät halua suututtaa venäläisiä”, hän toteaa.

Isisin-vastaisten maaoperaatioiden aloittaminen on saanut viime aikoina kannatusta kansalta.

Uutiskanava CNN:n joulukuussa teettämän kyselyn mukaan ensimmäistä kertaa ikinä enemmistö eli 53 prosenttia amerikkalaisista haluaa, että USA lähettäisi maajoukkoja Irakiin tai Syyriaan taistelemaan Isisiä vastaan. Vain noin kuukautta aiemmin uutistoimisto Reutersin kyselyyn vastanneista amerikkalaisista 76 prosenttia vastusti maaoperaatioita.

68 prosenttia CNN:n kyselyyn vastanneista oli tyytymättömiä presidentti Barack Obaman hallinnon tapaan kitkeä terrorismia. Kyselyyn vastanneiden mielestä Yhdysvallat ei ole ollut riittävän aggressiivinen.

Obaman hallinnon toimettomuus Isisiä vastaan voi kapteeni Parosen mukaan johtua siitä, että Yhdysvallat on yrittänyt välttää epäonnistumisia parhaansa mukaan. Hallinto on kantanut harteillaan George W. Bushin aikaisen hallinnon raskasta perinnettä.

”Lisäksi ilmaoperaatiothan ovat purreet Irakissa, ja Irakin asevoimat ovat hiljalleen alkaneet saada omasta taistelukyvystään kiinni”, Paronen muistuttaa.

”Kolikon kääntöpuoli on sitten se, että Yhdysvallat ei ole vielä ollut niin halukas lähettämään omia joukkojaan Irakiin.”

Obama perusteli joulukuussa televisiopuheessaan haluttomuuttaan maaoperaatioihin sillä, että joukkojen lähettäminen Syyriaan ja Irakiin olisi juuri sitä, mitä Isis haluaa. Parosen mukaan väite pitää osin paikkaansa.

”Isishän rakentaa propagandistisen narratiivinsa siten, että he tekevät paljon väkivallantekoja ärsyttääkseen länsimaiset, heidän mielestään vääräuskoiset asevoimat tulemaan alueelle”, Paronen sanoo. Siten Isis voi lietsoa konfliktia yhä enemmän ja enemmän maailmojen väliseksi sodaksi.

”Vaikka se kuulostaa meille älyttömältä, se on Isisille ihan tosiasiallinen tavoite, että he pystyisivät saamaan tällaisen sekasorron aikaan.”

Yhdysvaltain joukkojen lähettäminen Isisin valtaamille alueille voisi myös tarjota terroristijärjestölle helppoja maalitauluja.

”Amerikkalaiset joukot olisivat täydellinen kohde Isisille”, Buffalon yliopiston valtiotieteen professori Jacob Kathman arvioi Vice News -uutissivustolle joulukuussa.

Isisin valtaamien alueiden uudelleen valtaaminen vaatisi Parosen mukaan nopeita liikesodankäynnillisiä operaatioita. Sen takia maasodasta puhutaan niin paljon Isisin yhteydessä.

”Mitä kauemmin Isis pystyy elämään jollain tietyllä alueella, sitä toimintakykyisempi siitä tulee myös ulkomaan operoinnissa eli terrori-iskujen suhteen Lähi-Idässä ja Euroopassa”, Paronen toteaa.

Mutta kuinka suuria joukkoja Yhdysvaltojen pitäisi Irakiin lähettää?

Republikaanipoliitikko John McCain ja eläköitynyt kenraali Anthony Zinni ovat puhuneet Parosen mukaan kymmenestä tuhannesta sotilaasta.

”Se on kuitenkin monen turvallisuus- ja sotilasasiantuntijan mielestä alimitoitettu joukko. Kun puhutaan siitä, että maakomponentti alkaa operoida jossain, puhutaan kymmenistä tuhansista, ei kymmenestä tuhannesta”, Paronen arvioi.

Parosen mukaan on selvää, että Yhdysvaltain armeija pystyy halutessaan nujertamaan Isisin.

”Nyt puhutaan kuitenkin maailman tehokkaimmasta asevoimasta. Jos katsotaan Irakia vuonna 2003 tai Afganistania vuosina 2009 ja 2010, kymmeniä tuhansia sotilaita keskitettiin toiselle puolelle maapalloa kuukausien aikajänteillä eikä se ollut mitenkään mahdotonta”, Paronen muistuttaa.

”Kun joukko-osastot keskitettiin alueille, ne olivat parissa päivässä taisteluvalmiita. Ja nyt puhutaan ihan järjettömän mittakaavan logistisesta operaatiosta. Täysin mahdollista se (Isisin voittaminen) siis on.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Isis-järjestö
 • Turkki
 • ilmaiskut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

  8. 8

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  9. 9

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  10. 10

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää