Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Biden: USA valmistautunut voittamaan Isisin sotatoimilla – tutkija: maaoperaatio mahdollinen jo tänä vuonna

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen uskoo, että maaoperaation aloittaminen Isisiä vastaan Irakissa jo tämän vuoden puolella saattaisi olla mahdollista.

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden mainitsi lauantaisella Turkin-vierailullaan, että Yhdysvallat voisi nujertaa äärijärjestö Isisin sotilaallisella operaatiolla, jos Syyrian sotaan ei löydy poliittista ratkaisua.

”Emme ole (poliittisen ratkaisun suhteen) optimistisia emmekä pessimistisiä. Olemme määrätietoisia. Mutta jos se ei onnistu, olemme valmiita sotilaalliseen ratkaisuun ja Daeshin nujertamiseen”, Biden sanoi AFP:n mukaan vieraillessaan Istanbulissa Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun luona. Biden ylisti tapaamisessa Turkin ja Yhdysvaltain yhteistyötä Isisiä vastaan.

Bidenin puheen jälkeen Valkoinen talo kiirehti tarkentamaan hänen sanomisiaan ja painotti, että varapresidentti viittasi jo käynnissä oleviin Isisin-vastaisiin sotilasoperaatioihin. Tähän mennessä Yhdysvallat on hyökännyt Isisiä vastaan lähes pelkästään ilmaiskuin.

Bidenin kommentti herätti kuitenkin jälleen spekulaatiota maaoperaatioiden aloittamisesta Isisiä vastaan.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen uskoo, että maaoperaatiot voivat tulla kyseeseen vasta marraskuisten Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Hänen mukaansa maaoperaation aloittaminen jo tämän vuoden puolella saattaisi kuitenkin olla mahdollista.

”Kuka tahansa vaalien kärkiehdokkaista Bernie Sandersia lukuun ottamatta on sitä mieltä, että Yhdysvaltojen on otettava aktiivisempi ulkopoliittinen rooli. Jos esimerkiksi Clinton on tuleva presidentti – Trumpista puhumattakaan – on odotettavissa, että asevoimat alkavat aktiivisemmin tehdä jotakin”, Paronen arvioi.

Hän painottaa, että kyse on kuitenkin maaoperaatioiden aloittamisesta Irakissa, ei Syyriassa. ”Yhdysvaltalaisetkaan eivät halua suututtaa venäläisiä”, hän toteaa.

Isisin-vastaisten maaoperaatioiden aloittaminen on saanut viime aikoina kannatusta kansalta.

Uutiskanava CNN:n joulukuussa teettämän kyselyn mukaan ensimmäistä kertaa ikinä enemmistö eli 53 prosenttia amerikkalaisista haluaa, että USA lähettäisi maajoukkoja Irakiin tai Syyriaan taistelemaan Isisiä vastaan. Vain noin kuukautta aiemmin uutistoimisto Reutersin kyselyyn vastanneista amerikkalaisista 76 prosenttia vastusti maaoperaatioita.

68 prosenttia CNN:n kyselyyn vastanneista oli tyytymättömiä presidentti Barack Obaman hallinnon tapaan kitkeä terrorismia. Kyselyyn vastanneiden mielestä Yhdysvallat ei ole ollut riittävän aggressiivinen.

Obaman hallinnon toimettomuus Isisiä vastaan voi kapteeni Parosen mukaan johtua siitä, että Yhdysvallat on yrittänyt välttää epäonnistumisia parhaansa mukaan. Hallinto on kantanut harteillaan George W. Bushin aikaisen hallinnon raskasta perinnettä.

”Lisäksi ilmaoperaatiothan ovat purreet Irakissa, ja Irakin asevoimat ovat hiljalleen alkaneet saada omasta taistelukyvystään kiinni”, Paronen muistuttaa.

”Kolikon kääntöpuoli on sitten se, että Yhdysvallat ei ole vielä ollut niin halukas lähettämään omia joukkojaan Irakiin.”

Obama perusteli joulukuussa televisiopuheessaan haluttomuuttaan maaoperaatioihin sillä, että joukkojen lähettäminen Syyriaan ja Irakiin olisi juuri sitä, mitä Isis haluaa. Parosen mukaan väite pitää osin paikkaansa.

”Isishän rakentaa propagandistisen narratiivinsa siten, että he tekevät paljon väkivallantekoja ärsyttääkseen länsimaiset, heidän mielestään vääräuskoiset asevoimat tulemaan alueelle”, Paronen sanoo. Siten Isis voi lietsoa konfliktia yhä enemmän ja enemmän maailmojen väliseksi sodaksi.

”Vaikka se kuulostaa meille älyttömältä, se on Isisille ihan tosiasiallinen tavoite, että he pystyisivät saamaan tällaisen sekasorron aikaan.”

Yhdysvaltain joukkojen lähettäminen Isisin valtaamille alueille voisi myös tarjota terroristijärjestölle helppoja maalitauluja.

”Amerikkalaiset joukot olisivat täydellinen kohde Isisille”, Buffalon yliopiston valtiotieteen professori Jacob Kathman arvioi Vice News -uutissivustolle joulukuussa.

Isisin valtaamien alueiden uudelleen valtaaminen vaatisi Parosen mukaan nopeita liikesodankäynnillisiä operaatioita. Sen takia maasodasta puhutaan niin paljon Isisin yhteydessä.

”Mitä kauemmin Isis pystyy elämään jollain tietyllä alueella, sitä toimintakykyisempi siitä tulee myös ulkomaan operoinnissa eli terrori-iskujen suhteen Lähi-Idässä ja Euroopassa”, Paronen toteaa.

Mutta kuinka suuria joukkoja Yhdysvaltojen pitäisi Irakiin lähettää?

Republikaanipoliitikko John McCain ja eläköitynyt kenraali Anthony Zinni ovat puhuneet Parosen mukaan kymmenestä tuhannesta sotilaasta.

”Se on kuitenkin monen turvallisuus- ja sotilasasiantuntijan mielestä alimitoitettu joukko. Kun puhutaan siitä, että maakomponentti alkaa operoida jossain, puhutaan kymmenistä tuhansista, ei kymmenestä tuhannesta”, Paronen arvioi.

Parosen mukaan on selvää, että Yhdysvaltain armeija pystyy halutessaan nujertamaan Isisin.

”Nyt puhutaan kuitenkin maailman tehokkaimmasta asevoimasta. Jos katsotaan Irakia vuonna 2003 tai Afganistania vuosina 2009 ja 2010, kymmeniä tuhansia sotilaita keskitettiin toiselle puolelle maapalloa kuukausien aikajänteillä eikä se ollut mitenkään mahdotonta”, Paronen muistuttaa.

”Kun joukko-osastot keskitettiin alueille, ne olivat parissa päivässä taisteluvalmiita. Ja nyt puhutaan ihan järjettömän mittakaavan logistisesta operaatiosta. Täysin mahdollista se (Isisin voittaminen) siis on.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Isis-järjestö
 • Turkki
 • ilmaiskut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  4. 4

   Imatran ampujan motiivit vielä hämärän peitossa – kivääri löytyi autosta kiinnioton jälkeen

  5. 5

   Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

  6. 6

   Pääministeri Sipilä ja sisäministeri Risikko Imatran surmatyöstä: Hallitus valmis selvittämään, miten vastaavia tapauksia voidaan ehkäistä

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  9. 9

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  10. 10

   Suomen leijonasta on taisteltu aina – nyt sitä koetetaan palauttaa äärioikeistolaisilta kaikkien käyttöön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  2. 2

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  3. 3

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  4. 4

   23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

  5. 5

   Imatran keskustassa vakava ampumistapaus – kolme naista surmattiin ravintolan edustalla

  6. 6

   Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

  7. 7

   Viisikymppinen mies ryhtyi kasvissyöjäksi – hän huomasi olevansa hyvin trendikäs ja alkoi myös lihoa

  8. 8

   On aika uskoa siihen: Saara Aalto menee X Factorin finaaliin

  9. 9

   Tutkijat vertaavat Sipilän johtamistapaa Trumpiin ja Berlusconiin – johtajuutta on kunnioitettava kyseenalaistamatta

  10. 10

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  6. 6

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  7. 7

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  8. 8

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  9. 9

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  10. 10

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  11. Näytä lisää