Valikko
Ulkomaat

Biden: USA valmistautunut voittamaan Isisin sotatoimilla – tutkija: maaoperaatio mahdollinen jo tänä vuonna

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen uskoo, että maaoperaation aloittaminen Isisiä vastaan Irakissa jo tämän vuoden puolella saattaisi olla mahdollista.

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden mainitsi lauantaisella Turkin-vierailullaan, että Yhdysvallat voisi nujertaa äärijärjestö Isisin sotilaallisella operaatiolla, jos Syyrian sotaan ei löydy poliittista ratkaisua.

”Emme ole (poliittisen ratkaisun suhteen) optimistisia emmekä pessimistisiä. Olemme määrätietoisia. Mutta jos se ei onnistu, olemme valmiita sotilaalliseen ratkaisuun ja Daeshin nujertamiseen”, Biden sanoi AFP:n mukaan vieraillessaan Istanbulissa Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun luona. Biden ylisti tapaamisessa Turkin ja Yhdysvaltain yhteistyötä Isisiä vastaan.

Bidenin puheen jälkeen Valkoinen talo kiirehti tarkentamaan hänen sanomisiaan ja painotti, että varapresidentti viittasi jo käynnissä oleviin Isisin-vastaisiin sotilasoperaatioihin. Tähän mennessä Yhdysvallat on hyökännyt Isisiä vastaan lähes pelkästään ilmaiskuin.

Bidenin kommentti herätti kuitenkin jälleen spekulaatiota maaoperaatioiden aloittamisesta Isisiä vastaan.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen uskoo, että maaoperaatiot voivat tulla kyseeseen vasta marraskuisten Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Hänen mukaansa maaoperaation aloittaminen jo tämän vuoden puolella saattaisi kuitenkin olla mahdollista.

”Kuka tahansa vaalien kärkiehdokkaista Bernie Sandersia lukuun ottamatta on sitä mieltä, että Yhdysvaltojen on otettava aktiivisempi ulkopoliittinen rooli. Jos esimerkiksi Clinton on tuleva presidentti – Trumpista puhumattakaan – on odotettavissa, että asevoimat alkavat aktiivisemmin tehdä jotakin”, Paronen arvioi.

Hän painottaa, että kyse on kuitenkin maaoperaatioiden aloittamisesta Irakissa, ei Syyriassa. ”Yhdysvaltalaisetkaan eivät halua suututtaa venäläisiä”, hän toteaa.

Isisin-vastaisten maaoperaatioiden aloittaminen on saanut viime aikoina kannatusta kansalta.

Uutiskanava CNN:n joulukuussa teettämän kyselyn mukaan ensimmäistä kertaa ikinä enemmistö eli 53 prosenttia amerikkalaisista haluaa, että USA lähettäisi maajoukkoja Irakiin tai Syyriaan taistelemaan Isisiä vastaan. Vain noin kuukautta aiemmin uutistoimisto Reutersin kyselyyn vastanneista amerikkalaisista 76 prosenttia vastusti maaoperaatioita.

68 prosenttia CNN:n kyselyyn vastanneista oli tyytymättömiä presidentti Barack Obaman hallinnon tapaan kitkeä terrorismia. Kyselyyn vastanneiden mielestä Yhdysvallat ei ole ollut riittävän aggressiivinen.

Obaman hallinnon toimettomuus Isisiä vastaan voi kapteeni Parosen mukaan johtua siitä, että Yhdysvallat on yrittänyt välttää epäonnistumisia parhaansa mukaan. Hallinto on kantanut harteillaan George W. Bushin aikaisen hallinnon raskasta perinnettä.

”Lisäksi ilmaoperaatiothan ovat purreet Irakissa, ja Irakin asevoimat ovat hiljalleen alkaneet saada omasta taistelukyvystään kiinni”, Paronen muistuttaa.

”Kolikon kääntöpuoli on sitten se, että Yhdysvallat ei ole vielä ollut niin halukas lähettämään omia joukkojaan Irakiin.”

Obama perusteli joulukuussa televisiopuheessaan haluttomuuttaan maaoperaatioihin sillä, että joukkojen lähettäminen Syyriaan ja Irakiin olisi juuri sitä, mitä Isis haluaa. Parosen mukaan väite pitää osin paikkaansa.

”Isishän rakentaa propagandistisen narratiivinsa siten, että he tekevät paljon väkivallantekoja ärsyttääkseen länsimaiset, heidän mielestään vääräuskoiset asevoimat tulemaan alueelle”, Paronen sanoo. Siten Isis voi lietsoa konfliktia yhä enemmän ja enemmän maailmojen väliseksi sodaksi.

”Vaikka se kuulostaa meille älyttömältä, se on Isisille ihan tosiasiallinen tavoite, että he pystyisivät saamaan tällaisen sekasorron aikaan.”

Yhdysvaltain joukkojen lähettäminen Isisin valtaamille alueille voisi myös tarjota terroristijärjestölle helppoja maalitauluja.

”Amerikkalaiset joukot olisivat täydellinen kohde Isisille”, Buffalon yliopiston valtiotieteen professori Jacob Kathman arvioi Vice News -uutissivustolle joulukuussa.

Isisin valtaamien alueiden uudelleen valtaaminen vaatisi Parosen mukaan nopeita liikesodankäynnillisiä operaatioita. Sen takia maasodasta puhutaan niin paljon Isisin yhteydessä.

”Mitä kauemmin Isis pystyy elämään jollain tietyllä alueella, sitä toimintakykyisempi siitä tulee myös ulkomaan operoinnissa eli terrori-iskujen suhteen Lähi-Idässä ja Euroopassa”, Paronen toteaa.

Mutta kuinka suuria joukkoja Yhdysvaltojen pitäisi Irakiin lähettää?

Republikaanipoliitikko John McCain ja eläköitynyt kenraali Anthony Zinni ovat puhuneet Parosen mukaan kymmenestä tuhannesta sotilaasta.

”Se on kuitenkin monen turvallisuus- ja sotilasasiantuntijan mielestä alimitoitettu joukko. Kun puhutaan siitä, että maakomponentti alkaa operoida jossain, puhutaan kymmenistä tuhansista, ei kymmenestä tuhannesta”, Paronen arvioi.

Parosen mukaan on selvää, että Yhdysvaltain armeija pystyy halutessaan nujertamaan Isisin.

”Nyt puhutaan kuitenkin maailman tehokkaimmasta asevoimasta. Jos katsotaan Irakia vuonna 2003 tai Afganistania vuosina 2009 ja 2010, kymmeniä tuhansia sotilaita keskitettiin toiselle puolelle maapalloa kuukausien aikajänteillä eikä se ollut mitenkään mahdotonta”, Paronen muistuttaa.

”Kun joukko-osastot keskitettiin alueille, ne olivat parissa päivässä taisteluvalmiita. Ja nyt puhutaan ihan järjettömän mittakaavan logistisesta operaatiosta. Täysin mahdollista se (Isisin voittaminen) siis on.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Isis-järjestö
 • Turkki
 • ilmaiskut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  3. 3

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  4. 4

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  10. 10

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää