Valikko
Ulkomaat

Dubaissa rakennetaan miljardien satumaailma – keinotekoisilla saarilla kieritään pian lumessa

Dubain edustalle rakennetaan 300 saarta maailmankartan muotoon. Suomen saari on autio, mutta Ruotsin saarella rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa.

Dubai. Keinotekoisella hiekkasaarella Dubain edustalla siirtotyöntekijät lanaavat hiekkaa tasaiseksi ja kaivinkoneet kauhovat maaperää perustuksia varten. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, pian tässä seisoo ruotsalaisteemalla rakennettu luksushuvila, jonka saunasta voi hypätä lumihankeen kieriskelemään.

”Huvilassa on 400 neliömetriä, seitsemän makuuhuonetta, sauna, kotiteatteri ja viikinki­venekaton alla disko, jonne voit kutsua kaikki ystäväsi ja soittaa Abbaa. Huvilassa on tietenkin myös lumihuone. Tehän teette sitä samaa Suomessa, eikö niin, hyppelette siellä lumeen? Sitä voi tehdä Ruotsin saarellakin”, itävaltalainen toimitusjohtaja Josef Kleindienst esittelee tulevaa huvilaa.

”Jos haluat ruotsalaishuvilan Bentleyn sisustuksella, voin myydä sen sinulle 12 miljoonalla eurolla”, Kleindienst sanoo keskellä rakennustyömaata ilmeenkään värähtämättä.

Dubaissa on meneillään jättimäinen ”The World” -rakennushanke, jossa emiraatin edustalle rakennetaan 300 saarta maapallon kartan muotoon.

Miljardihankkeessa jokaiselle maailman valtiolle on luvassa oma saari. Pisimmälle rakennustöissä on edistynyt Kleindiestin johtaman yhtiön ”The Heart of Europe” -saarirykelmä.

Kleindienstin rakennuttamiin ”sydän-Euroopan” saariin kuuluvat Monaco, Ruotsi, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Pietari sekä ­Eurooppa. Suomen saari on rykelmästä kauempana, ja sen omistaa intialainen miljonääri. Rakennustöitä Suomen saarella ei ole vielä aloitettu.

”Monet haluaisivat käydä useissa maailman maissa, mutta siihen ei ole mahdollisuutta. Täällä se kuitenkin onnistuu yhdessä paikassa. Se on hieno visio. Kun turisti tulee Dubaihin, hän voi samalla kokea koko maailman”, Kleindienst selittää.

Luksushuviloiden lisäksi Kleindienstin saarille on tulossa muun muassa ravintolat kaikista Euroopan maista – myös Suomesta. Eurooppalaisista maista tulevissa ravintoloissa tarjotaan kyseisen maan autenttista ruokaa, ja niiden henkilökunnan on oltava tästä maasta.

Saarille tulevia ravintoloitsi­joita ei ole vielä valittu.

Siksi Kleindienst innostuukin kyselemään, mikä voisi olla Suomesta sellainen ravintola, jota ei löydä mistään muualta. Hätäpäissäni keksin ehdottaa Kleindienstille vain poropitseriaa, sillä ruotsalaisille on jo varattu rapujuhlat. Toimitusjohtaja innostuu ajatuksesta.

”Jos se on tyypillistä suomalaista ruokaa, meidän on saatava se tänne! Haluamme saarille suomalaisen ravintolan ja suomalaisen kokin, jotka tuovat tänne työntekijät, suomalaiset perinteet, reseptit ja kielen”, Kleindienst sanoo.

Ajatus poropitseriasta alkaa hävettää. Ehkä suomalaisella keittiöllä olisi parempaakin tarjottavana.

Saarille tulee myös hotelleja. Esimerkiksi Itävallan saarelle rakennettavassa Keisarinna Elisabetin hotellissa voi olla vain yksi asiakas kerrallaan, ja lapsiperheille on tulossa oma hotelli.

Lisäksi Kleindienst rakentaa saarille kelluvia huviloita, joissa alin kerros on veden alla. Seinän kokoisen ikkunan takaa voi katsella merenpohjaan varta vasten istutettujen korallien ja niiden ympärillä uivien kalojen elämää.

Saksalaiset insinöörit ovat kehittäneet saarille myös kadun, jolle sataa lunta. Tekniikan ansiosta saarilla voi olla ulkona myös kesäisin, kun lämpötila nousee 50 asteeseen. Lumen avulla lämpötila saadaan kadulla putoamaan 27 asteeseen, lupaa Kleindienst.

”Euroopassa tämä ei tietenkään olisi suosittu idea, mutta Dubaissa sataa harvoin. Ja kun täällä sataa, ihmiset tanssivat kaduilla ilosta. Tällaista ei ole missään muualla: toisella puolella katua sataa lunta ja toisella puolella on trooppinen hiekkaranta”, Kleindienst hekumoi.

”Willkommen in Deutschland, passkontrolle”, toivottaa kyltti Saksan saarella. Kun kaikki on valmista, näillä saarilla käytetään vain euroja.

Saarella ei ole vielä kovin saksalaista. Saarelle ollaan istuttamassa 50:tä vanhaa oliivipuuta, jotka on tuotu hiekkasaarelle Espanjasta. Vanhimmat puista ovat yli 1 400-vuotiaita. Puut näyttävät sopeutuneen saaren maaperään hyvin.

Varmaa ei kuitenkaan ole, tekevätkö ne hedelmää, koska kylmää kautta ei Dubaissa ole. Aivan halpa ei puidensiirto-operaatiokaan ole ollut.

”Itse asiassa tämä tuli hyvin kalliiksi”, Kleindienst toteaa yhden oliivipuun kupeessa.

Kleindienst toimi aiemmin Itävallassa poliisina. Tutustuttuaan unkarilaisiin kollegoihinsa kommunismin romahdettua hän innostui sijoittamaan Unkariin. Sijoitusten arvonnousu toi voittoa, ja Kleindienst siirtyi poliisista sijoittajaksi sekä rakennuttajaksi. Dubain lisäksi Kleindienst on sijoittanut muun muassa Etelä-Afrikkaan ja Seychelleille.

”Tämä on kaikkein kunnianhimoisin projektini.”

The Worldia on rakennettu jo vuosikausia, eikä useimmilla saarilla ole vielä mitään näkyviä rakennustöitä. Hankkeen suuruudenhulluudelle on myös naureskeltu. Kleindienstin usko hankkeeseen ei kuitenkaan horju. Tavoitteena on, että Kleindienstin saaret olisivat valmiita 2018 loppuun mennessä.

”Tässä kestää vielä aikaa. Mutta kun saaret valmistuvat, ei tälle naura enää kukaan.”

Superrikkaiden huvilat Dubaissa ovat pökerryttävää luksusta. HS.fi/hstv

Saaret erottuvat avaruudesta

 Dubain edustalle rakennetaan 300 hiekkasaarta maailmankartan muotoon. Saaret sijaitsevat neljän kilometrin päässä rannikosta.

 Hanke pantiin alulle jo 2003. Saaret on saatu aikaan siirtämällä valtavat määrät kiviä ja 320 miljoonaa kuutiometriä hiekkaa.

 Saarien etäisyys toisistaan on keskimäärin sata metriä ja vedensyvyys 15 metriä. Aallonmurtajat suojaavat saaria aalloilta. Rakennushanke näkyy avaruuteen asti.

 Pisimmälle rakennustöissä on edennyt Kleindienst-yhtiö, joka omistaa The Heart of Europe -nimisen saarirykelmän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dubai
 • Turismi
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää