Valikko
Ulkomaat

Dubaissa rakennetaan miljardien satumaailma – keinotekoisilla saarilla kieritään pian lumessa

Dubain edustalle rakennetaan 300 saarta maailmankartan muotoon. Suomen saari on autio, mutta Ruotsin saarella rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa.

Dubai. Keinotekoisella hiekkasaarella Dubain edustalla siirtotyöntekijät lanaavat hiekkaa tasaiseksi ja kaivinkoneet kauhovat maaperää perustuksia varten. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, pian tässä seisoo ruotsalaisteemalla rakennettu luksushuvila, jonka saunasta voi hypätä lumihankeen kieriskelemään.

”Huvilassa on 400 neliömetriä, seitsemän makuuhuonetta, sauna, kotiteatteri ja viikinki­venekaton alla disko, jonne voit kutsua kaikki ystäväsi ja soittaa Abbaa. Huvilassa on tietenkin myös lumihuone. Tehän teette sitä samaa Suomessa, eikö niin, hyppelette siellä lumeen? Sitä voi tehdä Ruotsin saarellakin”, itävaltalainen toimitusjohtaja Josef Kleindienst esittelee tulevaa huvilaa.

”Jos haluat ruotsalaishuvilan Bentleyn sisustuksella, voin myydä sen sinulle 12 miljoonalla eurolla”, Kleindienst sanoo keskellä rakennustyömaata ilmeenkään värähtämättä.

Dubaissa on meneillään jättimäinen ”The World” -rakennushanke, jossa emiraatin edustalle rakennetaan 300 saarta maapallon kartan muotoon.

Miljardihankkeessa jokaiselle maailman valtiolle on luvassa oma saari. Pisimmälle rakennustöissä on edistynyt Kleindiestin johtaman yhtiön ”The Heart of Europe” -saarirykelmä.

Kleindienstin rakennuttamiin ”sydän-Euroopan” saariin kuuluvat Monaco, Ruotsi, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Pietari sekä ­Eurooppa. Suomen saari on rykelmästä kauempana, ja sen omistaa intialainen miljonääri. Rakennustöitä Suomen saarella ei ole vielä aloitettu.

”Monet haluaisivat käydä useissa maailman maissa, mutta siihen ei ole mahdollisuutta. Täällä se kuitenkin onnistuu yhdessä paikassa. Se on hieno visio. Kun turisti tulee Dubaihin, hän voi samalla kokea koko maailman”, Kleindienst selittää.

Luksushuviloiden lisäksi Kleindienstin saarille on tulossa muun muassa ravintolat kaikista Euroopan maista – myös Suomesta. Eurooppalaisista maista tulevissa ravintoloissa tarjotaan kyseisen maan autenttista ruokaa, ja niiden henkilökunnan on oltava tästä maasta.

Saarille tulevia ravintoloitsi­joita ei ole vielä valittu.

Siksi Kleindienst innostuukin kyselemään, mikä voisi olla Suomesta sellainen ravintola, jota ei löydä mistään muualta. Hätäpäissäni keksin ehdottaa Kleindienstille vain poropitseriaa, sillä ruotsalaisille on jo varattu rapujuhlat. Toimitusjohtaja innostuu ajatuksesta.

”Jos se on tyypillistä suomalaista ruokaa, meidän on saatava se tänne! Haluamme saarille suomalaisen ravintolan ja suomalaisen kokin, jotka tuovat tänne työntekijät, suomalaiset perinteet, reseptit ja kielen”, Kleindienst sanoo.

Ajatus poropitseriasta alkaa hävettää. Ehkä suomalaisella keittiöllä olisi parempaakin tarjottavana.

Saarille tulee myös hotelleja. Esimerkiksi Itävallan saarelle rakennettavassa Keisarinna Elisabetin hotellissa voi olla vain yksi asiakas kerrallaan, ja lapsiperheille on tulossa oma hotelli.

Lisäksi Kleindienst rakentaa saarille kelluvia huviloita, joissa alin kerros on veden alla. Seinän kokoisen ikkunan takaa voi katsella merenpohjaan varta vasten istutettujen korallien ja niiden ympärillä uivien kalojen elämää.

Saksalaiset insinöörit ovat kehittäneet saarille myös kadun, jolle sataa lunta. Tekniikan ansiosta saarilla voi olla ulkona myös kesäisin, kun lämpötila nousee 50 asteeseen. Lumen avulla lämpötila saadaan kadulla putoamaan 27 asteeseen, lupaa Kleindienst.

”Euroopassa tämä ei tietenkään olisi suosittu idea, mutta Dubaissa sataa harvoin. Ja kun täällä sataa, ihmiset tanssivat kaduilla ilosta. Tällaista ei ole missään muualla: toisella puolella katua sataa lunta ja toisella puolella on trooppinen hiekkaranta”, Kleindienst hekumoi.

”Willkommen in Deutschland, passkontrolle”, toivottaa kyltti Saksan saarella. Kun kaikki on valmista, näillä saarilla käytetään vain euroja.

Saarella ei ole vielä kovin saksalaista. Saarelle ollaan istuttamassa 50:tä vanhaa oliivipuuta, jotka on tuotu hiekkasaarelle Espanjasta. Vanhimmat puista ovat yli 1 400-vuotiaita. Puut näyttävät sopeutuneen saaren maaperään hyvin.

Varmaa ei kuitenkaan ole, tekevätkö ne hedelmää, koska kylmää kautta ei Dubaissa ole. Aivan halpa ei puidensiirto-operaatiokaan ole ollut.

”Itse asiassa tämä tuli hyvin kalliiksi”, Kleindienst toteaa yhden oliivipuun kupeessa.

Kleindienst toimi aiemmin Itävallassa poliisina. Tutustuttuaan unkarilaisiin kollegoihinsa kommunismin romahdettua hän innostui sijoittamaan Unkariin. Sijoitusten arvonnousu toi voittoa, ja Kleindienst siirtyi poliisista sijoittajaksi sekä rakennuttajaksi. Dubain lisäksi Kleindienst on sijoittanut muun muassa Etelä-Afrikkaan ja Seychelleille.

”Tämä on kaikkein kunnianhimoisin projektini.”

The Worldia on rakennettu jo vuosikausia, eikä useimmilla saarilla ole vielä mitään näkyviä rakennustöitä. Hankkeen suuruudenhulluudelle on myös naureskeltu. Kleindienstin usko hankkeeseen ei kuitenkaan horju. Tavoitteena on, että Kleindienstin saaret olisivat valmiita 2018 loppuun mennessä.

”Tässä kestää vielä aikaa. Mutta kun saaret valmistuvat, ei tälle naura enää kukaan.”

Superrikkaiden huvilat Dubaissa ovat pökerryttävää luksusta. HS.fi/hstv

Saaret erottuvat avaruudesta

 Dubain edustalle rakennetaan 300 hiekkasaarta maailmankartan muotoon. Saaret sijaitsevat neljän kilometrin päässä rannikosta.

 Hanke pantiin alulle jo 2003. Saaret on saatu aikaan siirtämällä valtavat määrät kiviä ja 320 miljoonaa kuutiometriä hiekkaa.

 Saarien etäisyys toisistaan on keskimäärin sata metriä ja vedensyvyys 15 metriä. Aallonmurtajat suojaavat saaria aalloilta. Rakennushanke näkyy avaruuteen asti.

 Pisimmälle rakennustöissä on edennyt Kleindienst-yhtiö, joka omistaa The Heart of Europe -nimisen saarirykelmän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dubai
 • Turismi
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  4. 4

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  5. 5

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  6. 6

   Nykytilan perusteeton ihannointi ja neljä muuta ajatusharhaa hidastavat mullistavien hoitojen käyttöönottoa

  7. 7

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  8. 8

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  9. 9

   Soinin mukaan eurooppalaisten ei pidä huolehtia Trumpin ”reippaista puheista”

  10. 10

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  7. 7

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  8. 8

   Muutto Helsinkiin työpaikan perässä ei välttämättä lyö leiville – parempi palkka ei aina riitä korvaamaan asumiskustannuksia

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää