Valikko
Ulkomaat

Dubaissa rakennetaan miljardien satumaailma – keinotekoisilla saarilla kieritään pian lumessa

Dubain edustalle rakennetaan 300 saarta maailmankartan muotoon. Suomen saari on autio, mutta Ruotsin saarella rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa.

Dubai. Keinotekoisella hiekkasaarella Dubain edustalla siirtotyöntekijät lanaavat hiekkaa tasaiseksi ja kaivinkoneet kauhovat maaperää perustuksia varten. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, pian tässä seisoo ruotsalaisteemalla rakennettu luksushuvila, jonka saunasta voi hypätä lumihankeen kieriskelemään.

”Huvilassa on 400 neliömetriä, seitsemän makuuhuonetta, sauna, kotiteatteri ja viikinki­venekaton alla disko, jonne voit kutsua kaikki ystäväsi ja soittaa Abbaa. Huvilassa on tietenkin myös lumihuone. Tehän teette sitä samaa Suomessa, eikö niin, hyppelette siellä lumeen? Sitä voi tehdä Ruotsin saarellakin”, itävaltalainen toimitusjohtaja Josef Kleindienst esittelee tulevaa huvilaa.

”Jos haluat ruotsalaishuvilan Bentleyn sisustuksella, voin myydä sen sinulle 12 miljoonalla eurolla”, Kleindienst sanoo keskellä rakennustyömaata ilmeenkään värähtämättä.

Dubaissa on meneillään jättimäinen ”The World” -rakennushanke, jossa emiraatin edustalle rakennetaan 300 saarta maapallon kartan muotoon.

Miljardihankkeessa jokaiselle maailman valtiolle on luvassa oma saari. Pisimmälle rakennustöissä on edistynyt Kleindiestin johtaman yhtiön ”The Heart of Europe” -saarirykelmä.

Kleindienstin rakennuttamiin ”sydän-Euroopan” saariin kuuluvat Monaco, Ruotsi, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Pietari sekä ­Eurooppa. Suomen saari on rykelmästä kauempana, ja sen omistaa intialainen miljonääri. Rakennustöitä Suomen saarella ei ole vielä aloitettu.

”Monet haluaisivat käydä useissa maailman maissa, mutta siihen ei ole mahdollisuutta. Täällä se kuitenkin onnistuu yhdessä paikassa. Se on hieno visio. Kun turisti tulee Dubaihin, hän voi samalla kokea koko maailman”, Kleindienst selittää.

Luksushuviloiden lisäksi Kleindienstin saarille on tulossa muun muassa ravintolat kaikista Euroopan maista – myös Suomesta. Eurooppalaisista maista tulevissa ravintoloissa tarjotaan kyseisen maan autenttista ruokaa, ja niiden henkilökunnan on oltava tästä maasta.

Saarille tulevia ravintoloitsi­joita ei ole vielä valittu.

Siksi Kleindienst innostuukin kyselemään, mikä voisi olla Suomesta sellainen ravintola, jota ei löydä mistään muualta. Hätäpäissäni keksin ehdottaa Kleindienstille vain poropitseriaa, sillä ruotsalaisille on jo varattu rapujuhlat. Toimitusjohtaja innostuu ajatuksesta.

”Jos se on tyypillistä suomalaista ruokaa, meidän on saatava se tänne! Haluamme saarille suomalaisen ravintolan ja suomalaisen kokin, jotka tuovat tänne työntekijät, suomalaiset perinteet, reseptit ja kielen”, Kleindienst sanoo.

Ajatus poropitseriasta alkaa hävettää. Ehkä suomalaisella keittiöllä olisi parempaakin tarjottavana.

Saarille tulee myös hotelleja. Esimerkiksi Itävallan saarelle rakennettavassa Keisarinna Elisabetin hotellissa voi olla vain yksi asiakas kerrallaan, ja lapsiperheille on tulossa oma hotelli.

Lisäksi Kleindienst rakentaa saarille kelluvia huviloita, joissa alin kerros on veden alla. Seinän kokoisen ikkunan takaa voi katsella merenpohjaan varta vasten istutettujen korallien ja niiden ympärillä uivien kalojen elämää.

Saksalaiset insinöörit ovat kehittäneet saarille myös kadun, jolle sataa lunta. Tekniikan ansiosta saarilla voi olla ulkona myös kesäisin, kun lämpötila nousee 50 asteeseen. Lumen avulla lämpötila saadaan kadulla putoamaan 27 asteeseen, lupaa Kleindienst.

”Euroopassa tämä ei tietenkään olisi suosittu idea, mutta Dubaissa sataa harvoin. Ja kun täällä sataa, ihmiset tanssivat kaduilla ilosta. Tällaista ei ole missään muualla: toisella puolella katua sataa lunta ja toisella puolella on trooppinen hiekkaranta”, Kleindienst hekumoi.

”Willkommen in Deutschland, passkontrolle”, toivottaa kyltti Saksan saarella. Kun kaikki on valmista, näillä saarilla käytetään vain euroja.

Saarella ei ole vielä kovin saksalaista. Saarelle ollaan istuttamassa 50:tä vanhaa oliivipuuta, jotka on tuotu hiekkasaarelle Espanjasta. Vanhimmat puista ovat yli 1 400-vuotiaita. Puut näyttävät sopeutuneen saaren maaperään hyvin.

Varmaa ei kuitenkaan ole, tekevätkö ne hedelmää, koska kylmää kautta ei Dubaissa ole. Aivan halpa ei puidensiirto-operaatiokaan ole ollut.

”Itse asiassa tämä tuli hyvin kalliiksi”, Kleindienst toteaa yhden oliivipuun kupeessa.

Kleindienst toimi aiemmin Itävallassa poliisina. Tutustuttuaan unkarilaisiin kollegoihinsa kommunismin romahdettua hän innostui sijoittamaan Unkariin. Sijoitusten arvonnousu toi voittoa, ja Kleindienst siirtyi poliisista sijoittajaksi sekä rakennuttajaksi. Dubain lisäksi Kleindienst on sijoittanut muun muassa Etelä-Afrikkaan ja Seychelleille.

”Tämä on kaikkein kunnianhimoisin projektini.”

The Worldia on rakennettu jo vuosikausia, eikä useimmilla saarilla ole vielä mitään näkyviä rakennustöitä. Hankkeen suuruudenhulluudelle on myös naureskeltu. Kleindienstin usko hankkeeseen ei kuitenkaan horju. Tavoitteena on, että Kleindienstin saaret olisivat valmiita 2018 loppuun mennessä.

”Tässä kestää vielä aikaa. Mutta kun saaret valmistuvat, ei tälle naura enää kukaan.”

Superrikkaiden huvilat Dubaissa ovat pökerryttävää luksusta. HS.fi/hstv

Saaret erottuvat avaruudesta

 Dubain edustalle rakennetaan 300 hiekkasaarta maailmankartan muotoon. Saaret sijaitsevat neljän kilometrin päässä rannikosta.

 Hanke pantiin alulle jo 2003. Saaret on saatu aikaan siirtämällä valtavat määrät kiviä ja 320 miljoonaa kuutiometriä hiekkaa.

 Saarien etäisyys toisistaan on keskimäärin sata metriä ja vedensyvyys 15 metriä. Aallonmurtajat suojaavat saaria aalloilta. Rakennushanke näkyy avaruuteen asti.

 Pisimmälle rakennustöissä on edennyt Kleindienst-yhtiö, joka omistaa The Heart of Europe -nimisen saarirykelmän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dubai
 • Turismi
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  6. 6

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  7. 7

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  8. 8

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  9. 9

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  10. 10

   Yhdysvaltain kongressi valmistee uusia pakotelakeja – esitys rajoittaisi presidentti Trumpin mahdollisuuksia lieventää Venäjä-sanktioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää