Valikko
Ulkomaat

Suunnitelma: Kreikkaan laittomasti saapuvat siirtolaiset halutaan palauttaa heti Turkkiin

Komission mukaan Kreikkaa ei olla irrottamassa Schengenistä.

Lontoo

EU-puheenjohtajamaa Hollanti hahmottelee suunnitelmaa, jonka mukaan kaikki Kreikkaan laittomasti saapuvat siirtolaiset voitaisiin palauttaa heti Turkkiin. Vastalahjaksi EU-maat ottaisivat Turkin leireiltä noin 200 000 pakolaista vuosittain.

Hollannin suunnitelmasta raportoi torstaina EUobserver-verkkouutislehti. Tiedot perustuvat Hollannin tyväenpuolueen (PvdA) johtajan Diederik Samsomin haastatteluun hollantilaisessa De Volkskrant -lehdessä.

Samsomin mukaan on olemassa realistinen mahdollisuus, että osa jäsenmaista tekee Turkin kanssa sopimuksen Kreikkaan tulevien nopeasta palauttamisesta ja Turkista ottavien pakolaisten jakamisesta.

Suunnitelmaa ovat pohtineet Hollannin lisäksi kuulemma Saksa, Itävalta ja Ruotsi. Maat, jotka eivät haluaisi osallistua pakolaisten jakamiseen, joutuisivat osallistumaan rahallisesti. Suunnitelma edellyttäisi, että Turkki luokiteltaisiin turvalliseksi maaksi palauttaa pakolaisia.

EU:n komissio ei halunnut torstaina kommentoida Hollannin mahdollisia suunnitelmia keskipäivän tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

EU suunnittelee jo nyt humanitääristä ohjelmaa, jossa jäsenmaat ottaisivat pakolaisia suoraan ja mahdollisimman nopealla aikataululla suoraan Turkista. Ohjelma on kuitenkin vapaaehtoinen, eikä se sido EU-maita.

Alkuperäinen suunnitelma jakaa unioniin jo saapuneita turvapakanhakijoita EU-maiden kesken on sen sijaan epäonnistunut. 160 000 pakolaisesta on saatu sijoitettua uudelleen vasta alle 400. Uudelleensijoittamisella on haluttu helpottaa Kreikan ja Italian painetta.

Etenkin Kreikka on voimaton pakolaisvirran alla. Kreikan rajat eli EU:n ulkorajat vuotavat kuin seula.

Komission tiedottaja painotti torstaina Brysselissä, että EU ei ole kuitenkaan sulkemassa ketään jäsenmaata Schengenin ulkopuolelle – eikä se nykyisillä säännöillä olisi edes mahdollista. Komission tiedotustilaisuuksia voi seurata verkossa.

EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi Brysselissä keskiviikkona, että Kreikka laiminlyö vakavasti velvollisuuksiaan valvoa Schengenin ulkorajoja ja rekisteröidä turvapaikanhakijoita.

Komission tiedot perustuvat marraskuun tilanteeseen, ja sen jälkeen Kreikan toimet ovat kuulemma tehostuneet. Paljon on silti yhä tekemättä.

Komissio miettii nyt, voisivatko jäsenmaat jatkaa sisärajatarkastuksia halutessaan kahden vuoden ajan. Nykyisten tarkastuksen puolen vuoden määräaika menee keväällä umpeen.

Sisärajatarkastukset ovat omiaan vaikeuttamaan liikkumista ja kauppaa. Useat maat ovat kuitenkin katsoneet ne välttämättömiksi, koska muuten muuttovirta käy täysin hallitsemattomaksi.

Tavoitteena on ollut jo syksystä asti perustaa Kreikkaan ja Italiaan tarvittava määrä pakolaisten käsittelykeskuksia, jotta maahan saapuvien henkilöiden turvapaikan tarve tulisi selvitettyä mahdollisimman nopeasti. Näin laittomasti maahan saapuneet voitaisiin palauttaa pikaisesti.

Pakolaisten ja siirtolaisten suuri määrä on saanut monet maat pohtimaan uudestaan maahanmuuttopolitiikkaansa.

Esimerkiksi Ruotsi aikoo palauttaa jopa 45 prosenttia maahan viime vuonna saapuneista pakolaisista. Palautettavilla ei ole oikeutta turvapaikkaan lähtömaansa perusteella. Sisäministeri Anders Ygeman ilmoitti asiasta torstaina.

Hollannin halu etsiä uutta ja entistä joustavampaa sopimusta Turkin kanssa on myös osoitus siitä, että EU-maiden tähän astiset suunnitelmat eivät toimi.

EU päätti jo viime vuonna maksaa Turkille kolme miljardia euroa, jos Turkki tukkii Kreikkaan tulevan pakolaisvirran. Suunnitelman konkreettinen eteneminen on kuitenkin ollut hyvin hidasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää