Valikko

Kirjankustantajien oudot katoamiset pitävät kauppiaat varpaillaan Hongkongissa

Kirjankustantajien oudot katoamiset merkitsevät, että Kiina vainoaa vastustajiaan myös Manner-Kiinan ulkopuolella.

Hongkong. Pienen hongkongilaisen kirjakaupan nurkassa istuu verryttelyhousuihin ja tuulitakkiin pukeutunut mies, jonka vihreän lippalakin otsassa komeilee punatähti. Hän lukee kirjaa.

Tai ainakin on lukevinaan. Jakkaraltaan mies vilkuilee valppaasti liikkeeseen tulijoita.

Eletään herkkiä aikoja, eikä tämä ole tavallinen kirjakauppa, vaan paikallisen Mirror-kustantamon myymälä nimeltä Insiders’ Books. Mirror on erikoistunut kirjallisuuteen, joka käsittelee Manner-Kiinan poliittista elämää kriittisellä otteella.

Tällaisten kirjojen myyjät ovat Hongkongissa nyt varpaillaan, koska yhdestä alan kustantamosta Mighty Currentista on viisi työntekijää kadonnut. Heistä ainakin osan tiedetään olevan Manner-Kiinan viranomaisten huostassa.

Kaupassa työskentelevä vakava nuori nainen ei ota kantaa siihen, onko Mao-lakkinen mies aito asiakas vai Manner-Kiinan lähettämä urkkija.

”Emme anna lausuntoja me­dialle”, myyjätär ilmoittaa.

Mies joka tapauksessa näyttää sen verran oudolta, että hänet nähdessään kaupan yleisin asiakaskunta todennäköisesti kääntyy ovelta takaisin ulos.

Hongkongissa on useita kiinankieliseen Kiina-kritiikkiin erikoistuneita kustantamoja, ja alan kirjakauppojakin on ainakin kolme Causeway Bayn kaupunginosassa. Niiden asiakkaat ovat lähinnä mannerkiinalaisia turisteja, jotka haluavat sensuroimatonta tietoa kotimaastaan.

Outoja asiakkaita ilmestyi istuskelemaan myös kiellettyjen kirjojen kirjakahvilaan People’s Book Caféhen sen jälkeen, kun kilpaileva kirjakauppias Lee Bo katosi, kertoo paikan johtaja Paul Tang.

”He istuvat ja ovat lukevinaan lehteä, mutta oikeasti he eivät lue vaan kuuntelevat, mitä ympärillä puhutaan”, Tang sanoo. ”Saatamme olla turhan epäluuloisia, mutta kyllä heidät on aika helppo tunnistaa.”

Vuodenvaihteessa kadonnut Lee on pääomistaja kirjakaupassa nimeltä Causeway Bay Books, joka myy Mighty Current -kustantamon kirjoja. Kauppa on ollut kiinni Leen kadottua.

Mighty Current on erikoistunut mehukkaisiin sensaatio­kirjoihin Kiinan johtajista. Sen suljetun kirjakaupan oven luona kapeassa porraskäytävässä mainostetaan esimerkiksi teosta nimeltä Kiinan kommunistipuo­lueen korkeiden virkailijoiden eroottinen elämä.

Kustantamon on huhuttu valmistelleen myös kirjaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin väitetyistä entisistä naissuhteista. Tämän on arveltu olevan mahdollinen syy siihen, että viisi kustantamon työntekijää viruu lukkojen takana Manner-Kiinassa.

Etenkin Britannian kansalaisen Leen katoaminen herätti huolta, koska hän katosi Hongkongissa, missä Manner-Kiinan viranomaisilla ei lain mukaan ole toimivaltaa. Jo lokakuussa katosi Mighty Currentin pää­omistaja, Ruotsin kansalainen Gui Minhai loma-asunnoltaan Thaimaasta.

Muutama päivä hänen jälkeensä katosi kolme kustantamon työntekijää.

He olivat käymässä Manner-Kiinan puolella Shenzhenissä.

Leen ja Guin päätyminen telkien taakse Kiinaan merkitsee, että Kiinan agentit vainoavat kommunistipuolueen vastustajia myös Manner-Kiinan ulkopuolella, missä heillä ei ole toimivaltaa. Kiinaa ei näytä haittaavan edes se, että siepatut ovat ulkomaiden kansalaisia.

Länsimaita on arvosteltu siitä, etteivät ne puutu Kiinan toimintaan, vaikka pidätetyillä on riski joutua esimerkiksi kidutetuiksi.

Tangin pitämä People’s Book Café eroaa alueen kahdesta muusta kiellettyjen kirjojen kaupasta sikäli, että se ei ole kytköksissä mihinkään tiettyyn kustantamoon, vaan myy useiden kustantamojen kirjoja. Siksi Tang ei ole erityisen huolissaan siitä, että joutuisi itse pidätetyksi.

”Mehän olemme vain pieni kauppa. Jos Kiina haluaa padota kirjojen virtaa, se puuttuu ­virran alkupäähän, kustanta­moihin.”

Alan kustantajat pitävät Tangin mukaan nykyisin niin matalaa profiilia, etteivät esimerkiksi vastaa puhelimeen. Leen kadottua myös Tang oli aluksi hieman huolissaan.

”Kun kävin Leen kadottua ensimmäistä kertaa Shenzenissä ystävieni kanssa, halusin mennä rajatarkastukseen ensimmäisenä, jotta ystäväni näkevät, jos minut otetaan kiinni”, Tang sanoo.

Hänen liikkeessään kuitenkin kauppa käy normaalisti, vaikka pitkällä aikavälillä asiakkaiden määrä on ollut laskussa, koska mannerkiinalaisten turistien virta Hongkongiin on hidastunut. Myös liikkeen vuokra on noussut.

”Meille ei varsinainen paine tule Kiinalta vaan vuokraisännältä ja asiakkailta”, Tang sanoo.

Kiellettyjen kirjojen myynti jatkuu Hongkongissa. Niitä ovat myös ostoskatujen lehtikojujen tiskit täynnä. Kojuista löytyy esimerkiksi tuore kohukirja, jonka mukaan Kommunisti-Kiinan ensimmäinen pääministeri Zhou Enlai oli homo.

Myös kojujen myyjät välttelevät tätä nykyä julkisuutta. Yksi livahtaa pakoon porttikäytävään, kun hänelle kertoo olevansa toimittaja.

Erityishallintoalueella omat lait

 Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jossa on omat lait, omat viranomaiset ja enemmän sananvapautta kuin Manner-Kiinassa.

 Viime vuoden lopulla katosi viisi työntekijää hongkongilaisesta kirjankustantamosta, jonka julkaisemia kirjoja Kiinaa hallitseva kommunistipuolue ei hyväksy. He ovat ilmeisesti Kiinan viranomaisten kiinniottamia.

 Kaksi heistä katosi muualla kuin Manner-Kiinassa. Tämä viittaa siihen, että Kiinan agentit sieppaavat poliittisia vastustajia myös paikoista, joissa Kiinan viranomaisilla ei lain mukaan ole toimivaltaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Autoilija kaivoi kännykkää jaloistaan moottoritiellä Helsingissä – liikennettä ohjannut poliisi pelastautui hyppäämällä reunakaiteen yli

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  4. 4

   Yksivuotiaiden yöheräilystä kärsitään melkein joka perheessä, selviää tutkimuksesta – syöttämisen sijaan kannattaisi suosia ”tassuttelua”

  5. 5

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija: Kaupan alan työnseisaus vapun jälkeen todennäköinen

  7. 7

   Aleppon outo tohtori kerää vanhoja amerikanrautoja ja ihailee Hitleriä – ”Pidän kaikesta antiikkisesta paitsi naisista”

  8. 8

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  9. 9

   Ensin tulivat kivut ja syvä väsymys – Jussi Kaijalalla ei ole muistikuvaa punkin puremasta, joka muutti hänen koko elämänsä

  10. 10

   Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  5. 5

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  8. 8

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  9. 9

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää