Ulkomaat

Googlen ja Facebookin vähäiset verot kuohuttavat Britanniassa – EU aikoo tukkia kansain­välisten yhtiöiden veronkierron

Miltä tuntuisi maksaa veroja vain kolme prosenttia tuloista? Näin mukavan veroprosentin voi saada Britanniassa – mutta vain jos on iso kansainvälinen yhtiö.

Lontoo. Miltä tuntuisi maksaa veroja vain kolme prosenttia tuloista?

Näin mukavan veroprosentin voi saada Britanniassa – mutta vain jos on iso kansainvälinen yhtiö. Pienten yritysten ja tavallisten kansalaisten veroprosentti on paljon suurempi.

Britanniaa on kuohuttanut tammikuussa Google-yhtiön verotus, joka hakee keveydessään vertaistaan.

Viimeisen kymmenen vuoden ajalta Google maksaa veroa Britanniaan vain 130 miljoonaa puntaa eli noin 170 miljoonaa euroa. Oppositiossa eli työväenpuolueessa on laskettu, että summa vastaa noin kolmen prosentin veroprosenttia.

Kyse ei ole mistään laittomuuksista. Brittiverottaja itse sopi verosta

Googlen kanssa kuuden vuoden selvitysten jälkeen. Valtiovarainministeri George Osborne ehti jo kiittää sopimusta voitoksi.

Tyytyväisyyttä ei kuitenkaan kestänyt kauan, kun oppositio ja brittiviestimet heräsivät. Miten tuottoisa yhtiö voi maksaa niin vähän veroja?

Googlen mainostulot Britanniasta vuonna 2013 olivat BBC:n mukaan 3,8 miljardia puntaa. Yhtiön Euroopan-pääkonttori on kuitenkin Irlannissa, jonne tuotot kanavoidaan.

Irlannissa yrityksiä verotetaan hyvin kevyesti, sillä yritysveroprosentti on vain 12,5. Jo Britanniassa veroprosentti on kovempi: 20 prosenttia eli sama kuin Suomessa. Ranskassa, Italiassa ja Belgiassa yritysveroprosentti on yli 30.

Isolla kansainvälisellä yrityksellä on varaa harjoittaa aggressiivista verosuunnittelua, joka kääntyy käytännössä veronkierroksi.

Mutta Google ei ole suinkaan ainoa, joka osannut suunnitella verotuksensa itselleen edulliseksi.

Facebook maksoi toissa vuonna Britanniaan veroja vain hieman yli 4 000 puntaa. Vertailun vuoksi on hyvä tietää, että keskimääräinen britti maksaa tuloveroa noin 5 000 puntaa.

Facebookin verotuksen keveys ihmetytti Britanniassa lokakuussa. BBC:n mukaan Facebook on näyttänyt Britannian verottajalle tappiota, vaikka paikalliselle henkilökunnalle on maksettu kymmenien miljoonien bonukset.

Vastaavia tapauksia on useita jo monen vuodelta. Valtio menettää isot verotuotot yhtiöiltä, jotka osaavat hyödyntää porsaanreiät.

EU-komissio aikoo panna nyt pisteen kansainvälisten yhtiöiden veronkierrolle. Komissio esitteli viime torstaina paketin, jonka tarkoitus on tukkia yhtiöiden kaikkein yleisimmät keinot vältellä veroja.

”Yritysten on maksettava veronsa siellä, missä ne harjoittavat liiketoimintaa”, verotuksesta vastaava komissaari Pierre Moscovici sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Hänen mukaansa kyse on sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja läpinäkyvyydestä.

EU-komissio ei yritä harmonisoida eri jäsenmaiden yritysveroasteita. EU-maat voivat jatkossakin kilpailla sijoituksista edullisella verotuksella.

Tavoitteena on sen sijaan yhdenmukaistaa pelisääntöjä niin, että veronkierto käy vaikeaksi. Siellä missä tehdään voittoja, pitää jatkossa maksaa myös veroja. Voittoja ei saisi enää siirtää kevyemmän verotuksen maihin.

Vastaavasti erilaisia yhtiöiden välisiä lainajärjestelyjä ei voisi enää jatkossa tehdä verotuksen minimoimiseksi.

Avainasemassa on myös jäsenmaiden keskinäinen tiedonvaihto. Jatkossa yhtiön Euroopan-pääkonttorin sijaintimaan verottajan tulisi jakaa verotustiedot kaikille osallisille jäsenmaille.

Brysselin pää on saamassa myös Britannian Google-kiistan selvitettäväkseen. Brittiparlamentissa oppositiossa istuva Skotlannin kansallispuolue SNP on valittanut komissiolle Googlen saamasta helläkätisestä verokohtelusta.

Komissio lupasikin tällä viikolla selvittää asiaa. Sovellettavaksi eivät ehdi kuitenkaan vasta lainsäädäntöprossessiin lähtevät verodirektiivit.

Komissio aikoo sen sijaan selvittää, onko Google saanut Britannialta kiellettyjä valtiontukia.

Veronkierto syö valtioiden verotuloja

 EU-parlamentin tutkimusosasto on laskenut, että yhtiöiden veronkierto maksaa EU:lle 50–70 miljardia euroa vuodessa.

 OECD:n arvioin mukaan globaaleista yhtiöverotuloista jää saamatta 4–10 prosenttia veronkierron takia. Tämä on noin 90–220 miljardia euroa vuodessa.

 EU-komissio haluaa nyt tukkia yhtiöiden yleisimmät tavat kiertää verotusta.

 Ehdotukset menevät seuraavaksi EU-parlamentille käsiteltäviksi ja jäsenmaille hyväksyttäviksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verotus
 • Yritysverotus
 • Veronkierto
 • EU-komissio
 • Britannia
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää