Valikko
Ulkomaat

Googlen ja Facebookin vähäiset verot kuohuttavat Britanniassa – EU aikoo tukkia kansain­välisten yhtiöiden veronkierron

Miltä tuntuisi maksaa veroja vain kolme prosenttia tuloista? Näin mukavan veroprosentin voi saada Britanniassa – mutta vain jos on iso kansainvälinen yhtiö.

Lontoo. Miltä tuntuisi maksaa veroja vain kolme prosenttia tuloista?

Näin mukavan veroprosentin voi saada Britanniassa – mutta vain jos on iso kansainvälinen yhtiö. Pienten yritysten ja tavallisten kansalaisten veroprosentti on paljon suurempi.

Britanniaa on kuohuttanut tammikuussa Google-yhtiön verotus, joka hakee keveydessään vertaistaan.

Viimeisen kymmenen vuoden ajalta Google maksaa veroa Britanniaan vain 130 miljoonaa puntaa eli noin 170 miljoonaa euroa. Oppositiossa eli työväenpuolueessa on laskettu, että summa vastaa noin kolmen prosentin veroprosenttia.

Kyse ei ole mistään laittomuuksista. Brittiverottaja itse sopi verosta

Googlen kanssa kuuden vuoden selvitysten jälkeen. Valtiovarainministeri George Osborne ehti jo kiittää sopimusta voitoksi.

Tyytyväisyyttä ei kuitenkaan kestänyt kauan, kun oppositio ja brittiviestimet heräsivät. Miten tuottoisa yhtiö voi maksaa niin vähän veroja?

Googlen mainostulot Britanniasta vuonna 2013 olivat BBC:n mukaan 3,8 miljardia puntaa. Yhtiön Euroopan-pääkonttori on kuitenkin Irlannissa, jonne tuotot kanavoidaan.

Irlannissa yrityksiä verotetaan hyvin kevyesti, sillä yritysveroprosentti on vain 12,5. Jo Britanniassa veroprosentti on kovempi: 20 prosenttia eli sama kuin Suomessa. Ranskassa, Italiassa ja Belgiassa yritysveroprosentti on yli 30.

Isolla kansainvälisellä yrityksellä on varaa harjoittaa aggressiivista verosuunnittelua, joka kääntyy käytännössä veronkierroksi.

Mutta Google ei ole suinkaan ainoa, joka osannut suunnitella verotuksensa itselleen edulliseksi.

Facebook maksoi toissa vuonna Britanniaan veroja vain hieman yli 4 000 puntaa. Vertailun vuoksi on hyvä tietää, että keskimääräinen britti maksaa tuloveroa noin 5 000 puntaa.

Facebookin verotuksen keveys ihmetytti Britanniassa lokakuussa. BBC:n mukaan Facebook on näyttänyt Britannian verottajalle tappiota, vaikka paikalliselle henkilökunnalle on maksettu kymmenien miljoonien bonukset.

Vastaavia tapauksia on useita jo monen vuodelta. Valtio menettää isot verotuotot yhtiöiltä, jotka osaavat hyödyntää porsaanreiät.

EU-komissio aikoo panna nyt pisteen kansainvälisten yhtiöiden veronkierrolle. Komissio esitteli viime torstaina paketin, jonka tarkoitus on tukkia yhtiöiden kaikkein yleisimmät keinot vältellä veroja.

”Yritysten on maksettava veronsa siellä, missä ne harjoittavat liiketoimintaa”, verotuksesta vastaava komissaari Pierre Moscovici sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Hänen mukaansa kyse on sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja läpinäkyvyydestä.

EU-komissio ei yritä harmonisoida eri jäsenmaiden yritysveroasteita. EU-maat voivat jatkossakin kilpailla sijoituksista edullisella verotuksella.

Tavoitteena on sen sijaan yhdenmukaistaa pelisääntöjä niin, että veronkierto käy vaikeaksi. Siellä missä tehdään voittoja, pitää jatkossa maksaa myös veroja. Voittoja ei saisi enää siirtää kevyemmän verotuksen maihin.

Vastaavasti erilaisia yhtiöiden välisiä lainajärjestelyjä ei voisi enää jatkossa tehdä verotuksen minimoimiseksi.

Avainasemassa on myös jäsenmaiden keskinäinen tiedonvaihto. Jatkossa yhtiön Euroopan-pääkonttorin sijaintimaan verottajan tulisi jakaa verotustiedot kaikille osallisille jäsenmaille.

Brysselin pää on saamassa myös Britannian Google-kiistan selvitettäväkseen. Brittiparlamentissa oppositiossa istuva Skotlannin kansallispuolue SNP on valittanut komissiolle Googlen saamasta helläkätisestä verokohtelusta.

Komissio lupasikin tällä viikolla selvittää asiaa. Sovellettavaksi eivät ehdi kuitenkaan vasta lainsäädäntöprossessiin lähtevät verodirektiivit.

Komissio aikoo sen sijaan selvittää, onko Google saanut Britannialta kiellettyjä valtiontukia.

Veronkierto syö valtioiden verotuloja

 EU-parlamentin tutkimusosasto on laskenut, että yhtiöiden veronkierto maksaa EU:lle 50–70 miljardia euroa vuodessa.

 OECD:n arvioin mukaan globaaleista yhtiöverotuloista jää saamatta 4–10 prosenttia veronkierron takia. Tämä on noin 90–220 miljardia euroa vuodessa.

 EU-komissio haluaa nyt tukkia yhtiöiden yleisimmät tavat kiertää verotusta.

 Ehdotukset menevät seuraavaksi EU-parlamentille käsiteltäviksi ja jäsenmaille hyväksyttäviksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verotus
 • Yritysverotus
 • Veronkierto
 • EU-komissio
 • Britannia
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää