Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Isisin kauhujen kalifaatille valettiin perusta jo Saddamin kaudella

Jihadistijärjestö Isisin luomassa totalitaarisessa valtiossa näkyy Saddam Husseinin diktatuurin kädenjälki, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Jukka Huusko.

Isis ei elä pelkästään pyhästä hengestä. Jihadistijärjestön uskonnollisen ulkokuoren alta löytyy kylmä, kyyninen koneisto.

Kun Isis levittäytyi salamasodalla Syyriasta Irakiin alkuvuodesta 2014, moni ihmetteli, mihin terroristijärjestön hämmästyttävä tehokkuus perustuu.

Isis on monitahoinen, monista palasista kokoon kursittu verkosto, joka sodan sekasortoisissa oloissa muuttaa jatkuvasti muotoaan.

Yhdestä asiasta kansainväliset Isis-tutkijat alkavat kuitenkin olla yhtä mieltä:

Isis on poikkeuksellinen järjestö, sillä se on enemmän kuin järjestö. Sillä on oma alue ja pitkälle hiottu hallintorakenne byrokratioineen ja hierarkioineen.

Oikeastaan Isis muistuttaa enemmän perinteistä diktatuuria kuin terroristi­järjestöä.

Fanaattisen uskonnollisen naamion takaa paljastuu tuttuja piirteitä. Sieltä löytyy Irakin edesmenneen diktaattorin Saddam Husseinin (1937–2006) hahmo.

Tai ainakin hänen varjokuvansa.

Kuluneen vuoden aikana kansainvälisessä lehdistössä on esitetty useita selvityksiä, joissa osoitetaan Saddamin entisen tiedustelupalvelun ja upseeriston kädenjäljet Isisin organisaatiossa.

Irakissa oli vuodet 1968–2003 arabi­sosialistisen Baath-puolueen diktatuuri.

Vuodesta 1979 alkaen maata johti rautaisella otteella diktaattori Saddam Hussein.

Baath-puoluetta on kuvailtu maallistuneeksi, ideologialtaan arabinationalistiseksi puolueeksi. Sen valtakausi päättyi vuonna 2003, kun Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Irakiin ja tuhosi Baathin rakentaman valtiomallin. Saddam hirtettiin vuonna 2006.

Moni on katsonut, että juuri tästä alkoi Isis-järjestön nousu.

Saksalainen laatulehti Der Spiegel sai vuosi sitten haltuunsa Isisin hallintorakennetta esittäviä salaisia asiakirjoja. Paperit olivat peräisin Syyriassa tapetuilta Isis-johtajilta.

Spiegel paljasti laajassa artikkelissa viime huhtikuussa, että Isisin leviämistä Syyriaan vuosina 2012–2014 johti Saddamin armeijan ilmavoimien entinen tiedustelueversti Samir Abd Muhammad al-Khilafi, salanimeltään Haji Bakr.

Bakr kuoli Syyrian kapinallisten käsissä Syyriassa vuoden 2014 tammikuussa.

Bakr oli loikannut maallistuneesta Baath-puolueesta Isisin edeltäjään, Irakin al-Qaidaan, Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen. Koko Baath-puolue oli murskattu hyökkäyksen jälkeen ja sen virkamiehet ja upseeristo syrjäytetty tehtävistään.

Kymmenen vuotta myöhemmin Bakr suunnitteli Isisin levittäytymisen Irakista sisällissodan repimään Syyriaan – ja sieltä voimalla takaisin Irakiin.

Levittäytymistä varten luotiin tiukasti johdettu ”islamilainen vakoiluvaltio”, Spiegel kirjoittaa.

Aluksi Isis perusti Syyrian sekasorron keskelle islamilaisia lähetysasemia. Lähetysaseman luennoilta ja kursseilta värvättiin paikallisia vakoojia, joiden tehtävänä oli kerätä yksityiskohtaisia tietoja kylistä ja niiden asukkaista. Tietoja käytettiin kiristämiseen ja Isisin lonkeroiden levittämiseen.

Spiegelin mukaan Bakrin luoma järjestelmä muistutti Itä-Saksan pahamaineista Stasi-organisaatiota.

Bakr järjesti jokaiseen Syyrian maakuntaan komentajan, joka hallinnoi ammattimaisesti murhakoneistoa, sieppauksia, viestintää sekä vakoiluverkoston toimintaa. Lisäksi nimitettiin komentajia, joiden tehtävä oli valvoa muita komentajia.

Isis loi Syyriaan järjestelmän, jossa kaikki valvovat ja pelkäävät toisiaan.

Isisin organisaatiorakenteen esikuvaa ei tarvitse etsiä kylmän sodan aikaisesta Itä-Saksasta asti.

Entinen tiedustelujohtaja Bakr oli oppinut jo Saddamin Irakissa, miten kaikkialla läsnä oleva vakoiluvaltio rakennetaan.

Neuvostoliiton johtajaa Josif Stalinia ihailleella Saddamilla oli ainakin viisi toisistaan riippumatonta salaisen poliisin järjestöä, jotka vastasivat toimistaan presidentille.

Poliisijärjestöt vakoilivat ja ilmiantoivat myös ja ennen kaikkea toisiaan. Saddam kilpailutti heitä toisiaan vastaan.

Kidutus ja julkiset teloitukset olivat Saddamin Irakissa yleisiä. Niitä myös videoitiin.

Verkosta löytyvissä 1980-luvun kömpelöissä videoissa voi nähdä esimakua Isisin huippuunsa tuotetuista propaganda­videoista.

Saddamin Irakissa ”turvallisuuskoneisto” oli läsnä kaikkialla. Kaikki pelkäsivät kaikkia, mutta varsinkin yhtä miestä hierarkian huipulla – tuuheaviiksistä Saddamia.

Seinillä on korvat, Saddamin aikaisessa Irakissa tavattiin sanoa. Samaa sanontaa on alettu käyttää Isisin hallitsemassa kalifaatissa.

Uutistoimisto Reutersin joulukuussa julkaisemassa laajassa artikkelissa haastatellaan miehiä, jotka onnistuivat pakenemaan Isisin kalifaatista Kurdistanin puolelle.

He kertoivat päivä päivältä vainoharhaisemmaksi muuttuvasta ilmapiiristä. Isisin kaikkialle tunkeutuvan valvonta- ja vakoilukoneiston vuoksi kukaan ei luota keneenkään, ei edes sukulaisiinsa.

Yksi miehistä kertoi veljestään, joka teloitettiin lokakuussa. Mies oli väitellyt kotonaan poikansa kanssa, joka halusi liittyä Isisiin. Väittelyn tiimellyksessä isä oli korottanut ääntään ja kironnut Isisin.

”Joukko lapsia oli tuolloin leikkimässä talomme edustalla”, Reutersin haastattelema mies kertoi.

Alle viikon kuluttua Isisiä sadatellut mies pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan. Ilmeisesti pihalla leikkineet lapset olivat ilmiantaneet hänet Isisin turvallisuuspalvelulle, Amnialle.

Amnialla kerrotaan olevan kuusi alajärjestöä, joista jokaiselle on määritelty omat tehtävänsä. Valvonta ulottuu yhteiskunnan jokaisella osa-alueelle, jopa seinien sisälle.

Mutta hetkinen.

Baath-puolue oli maallistunut, nationalistinen, sosialistinen, siis kaikkea muuta kuin islamistinen. Yksi puolueen perustajista oli kristitty Michel Aflaq.

Miten on mahdollista, että Baathin entiset jäsenet lyöttäytyvät yhteen Isisin radikaalien islamistien kanssa?

Spiegelin mukaan jopa Isisin ”kalifi” Abu Bakr al-Baghdadi on Irakin entisen tiedustelupalvelun luomus.

Baghdadi lienee toki aito ja radikaali sunnalainen uskonoppinut, joka uskoo asiaansa.

Spiegelin mukaan al-Baghdadin tehtävä on olla Isisin uskonnolliset kasvot. Häntä tarvitaan, jotta hyödyllisiä idiootteja – radikaaliin poliittiseen islamiin hurahtaneita eri puolilla maailmaa – voitaisiin vetää nenästä.

Isis-loikkari ”Abu Hamza” kertoi viime keväänä The Washington Post -lehdelle, että Isisin johdossa toimivat Saddamin entiset tiedustelumiehet käyttävät fanaatikkoja tietoisesti astinlautanaan paikallisessa valtataistelussa.

”He ovat tottuneet valtaan, ja haluavat sen takaisin.”

Isisin riveihin saapuvat vierastaistelijat ovat Saddamin tiedustelumiehille biomassaa, jota tarvitaan voittamaan taisteluja paikallisessa valtakamppailussa.

Toisenlaisen tulkinnan Baath-puolueen ja jihadistien epäpyhästä avioliitosta antaa brittitutkija Kyle Orton. Hänen mukaansa entisten baathilaisten oli itse asiassa helppo astua samaan kelkkaan sunni­jihadistien kanssa, sillä Saddamin hallinto oli islamisoitunut loppua kohden.

The New York Timesin joulukuussa julkaisemassa artikkelissa Orton kirjoittaa, kuinka Saddam alkoi muuttaa maallistunutta Baath-puoluetta entistä uskonnollisemmaksi 1980-luvulla Irakin ja Iranin sodan myötä. Taustalla saattoi olla kyynistä uskonnollisten tunteiden hyväksikäyttöä, mutta joidenkin tietojen mukaan Saddam oli itsekin kokenut uskonnollisen heräämisen.

Puolueen ideologinen johtoryhmä alkoi liittoutua ulkomaalaisten islamistijärjestöjen kanssa 1980-luvun lopulla. Pian käynnistyi myös Irakin sisäinen islamisointi.

Saddamille sepitettiin sukuhistoria, joka linkitti hänet profeetta Muhammediin.

1990-luvulla Baath-puolue käynnisti Usko-kampanjan. Irakin lippuun lisättiin lause ”Jumala on suurin” ja maassa otettiin käyttöön sharialain julmimpia piirteitä.

Ja mikä olennaista, Saddamin hallintoon ja armeijaan alettiin värvätä myös ääriuskonnollisia sunnalaisia salafisteja, joilta oli aiemmin evätty pääsy maallistuneeseen hallintoon.

”Tosiasia on se, että ne, jotka myöhemmin ottivat johdon Islamilaisen valtion [Isisin] sotilasneuvostossa, olivat radikalisoituneet jo aiemmin Husseinin hallinnon kaudella”, Orton kirjoittaa.

Ortonin näkökulma on siinä mielessä mielenkiintoinen, että sen voi katsoa kyseenalaistavan vallitsevaa käsitystä, että Isisin nousu alkoi Yhdysvaltain hyökkäyksestä.

Alku ääri-islamin nousulle olisi valettu jo Saddamin kaudella.

Professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta pitää väitteitä Saddamin aikaisen Irakin vähittäisestä islamisoitumisesta totena. Käsitys Irakin islamisoitumisesta – perustuipa se sitten hallinnon kyyniseen politiikkaan tai johonkin muuhun – täydentää selitystä, miten ja miksi Isis pääsi syntymään.

Islamisoinnin roolia ei kannata kuitenkaan ylitulkita, hän huomauttaa.

”Suuri kuva on se, että vuoden 2003 hyökkäyksessä Irakin valtio rampautettiin. Tämän jälkeen luotiin olosuhteet sektarianismin nousulle.”

Ja kun Saddamin rautainen valtio­koneisto oli murskattu, Iranille ja Saudi-Arabialle avautui mahdollisuuksia tunkeutua Irakin sisälle käymään keskinäistä valtataisteluaan, hän muistuttaa.

”Isisillä on monta isää.”

Onko Isis Saddam-vainaan kosto?

Tuskin ainakaan mikään tietoinen sellainen. Ehkä lähinnä kuvaannollisessa mielessä.

Isisillä on monta isää ja isäpuolta. Yhdysvaltain hyökkäys loi sekasorron, joka mahdollisti Isisin nousun. Mutta perustat kauhujen kalifaatin organisaatiolle valettiin jo Saddamin hallintokaudella.

Ehkä Saddam on Isisin kummisetä. Jos Saddam yhä eläisi, epäilemättä hän ottaisi kaiken kunnian itselleen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saddam Hussein
 • Isis-järjestö
 • Irak
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

  5. 5

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  8. 8

   Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

  9. 9

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  10. 10

   Kosteusvaurioiden yhteys terveyshaittoihin on yhä epäselvä – lääkäritkin pelkäävät leimautuvansa puhuessaan homeoireistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  5. 5

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  6. 6

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  9. 9

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  10. 10

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää