Ulkomaat

Trumpin vaalitilaisuudessa kannattajia yhdistää vahvan johtajan kaipuu – ”Putin nauraa Obamalle päin naamaa”

Maanantaina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa annetaan ensimmäiset äänet, kun republikaanit ja demokraatit äänestävät Iowassa puolueensa presidenttiehdokkaasta.

Iowa City, Iowa. Donald Trump Meksikoon!” huutavat parikymppiset nuoret Iowan yliopiston urheiluhallin edessä. Kylteissä lukee ”Hylätkää Trump” ja ”Rakastan muslimeja”.

Parin metrin päässä seisoo pitkä jono urheiluhalliin, jossa on alkamassa Trumpin vaalitilaisuus. Jonottajat, joista suuri osa on nuoria valkoisia miehiä, naureskelevat mielenosoittajille, joista suuri osa on nuoria valkoisia naisia.

”Oletteko te muslimeja vai?” huudetaan jonosta. Kaksi miestä seisoo jo uhmakkaasti nenät vastakkain, kun heidät vedetään erilleen.

Vanha nainen myy jonottajille Trump-rintanappeja. Viidellä dollarilla saa napin iskulauseella: ”Pommitetaan Isis helvettiin” tai ”Pommitetaan Isis paskaksi”. Jos ottaa vielä ”Tehdään Amerikasta jälleen suuri” -napin, kolme lähtee kympillä.

Maanantaina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa annetaan ensimmäiset äänet, kun republikaanit ja demokraatit äänestävät Iowassa puolueensa presidenttiehdokkaasta. Ympäri osavaltiota järjestetään vaalikokouksia, joiden tuloksia seurataan koko maailmassa.

Demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton on saanut kovan haastajan senaattori Bernie Sandersista, jonka vasemmistolainen sanoma vetoaa nuoriin. Todellinen uutispommi on kuitenkin se, että räyhähenki Donald Trump johtaa selvästi republikaanien mielipidemittauksia. Jos Trump voittaa Iowassa, republikaanien on alettava totutella ajatukseen uudesta isännästä, joka vie puoluetta populistiselle, siirtolaisvastaiselle ja nationalistiselle tielle.

Viime viikolla sadat iowalaiset olivat valmiita jonottamaan pakkasessa nähdäkseen Trumpin. Yleisin syy tämän kannatukseen oli ulkomaalaisten, etenkin muslimien ja Isisin, pelko.

”Pidän Trumpista, koska en pidä muslimipakolaisista. En suoraan sanottuna pidä koko islamista. Koraani perustuu kansanmurhaan”, tietotekniikan opiskelija John Smith väitti.

Sairaanhoitaja Joan Rizer oli huolissaan turvallisuudesta. ”Terrorismi lisääntyy, ja meidän pitäisi olla paljon tarkempia rajojemme suhteen.”

”Presidentti Trump palauttaisi kurin Lähi-itään”, sanoi koululainen Nick Fairfield. ”Ennen Venäjäkin kunnioitti meitä. Nyt Putin nauraa Obamalle päin naamaa.”

Eikö kannattajia sitten vaivaa se, että Trump on mollannut vuorotellen niin muslimeja, meksikolaisia, naisia, sotaveteraaneja kuin vammaisiakin? Äskettäin Trump rehvasteli, että voisi ampua jonkun menettämättä kannatustaan.

”Ei hän kaikkia muslimeja tai meksikolaisia vastusta. Hän vastustaa vain pahoja”, sähköalalla työskentelevä Scott Kolby sanoi.

Trump puhuu mitä puhuu, jotta hän saa huomiota maksamatta mainoksista, sanoi yrittäjä Brian Aller. ”Se on fiksua.”

”Eivät ne [puheet] vaivaa minua, koska eivät ne koske minua”, pakkausalan työntekijä Jeff Connor sanoi.

Totta onkin, että Trumpin suosio on suurinta valkoisten, keski-ikäisten ja vähän koulutettujen miesten parissa. Politiikan tutkija Matthew MacWilliams kirjoitti Politico-lehdessä, että Trumpin kannattajien yhdistävä tekijä on auktoriteetin kaipuu. Vahva presidentti palauttaisi Yhdysvaltain itsetunnon, kuten Ronald Reagan 1980-luvulla.

”Ei linkkuveitsiä”, muistutti järjestyksenvalvoja jonottajia.

”Entä aseenkanto-oikeus?” miesjoukko huusi takaisin. ”Ei tämä ole Hillaryn vaalitilaisuus.”

Toinen iso huoli trumpilaisten mielessä oli talous. Heidän mielestään poliittinen eliitti ei välitä siitä, että luvattomat siirtolaiset polkevat palkkoja.

”Vapaakauppa ei ole amerikkalaisille reilua. Työpaikat karkaavat ulkomaille, eikä meillä ­pian ole enää hyväpalkkaisia töitä. Olen nähnyt sen läheltä”, Kolby sanoo.

Miksi newyorkilainen miljardööri sitten välittäisi tavallisista työntekijöistä? Koska Trumpin rahat tekevät hänestä riippumattoman, sanoo Kolbyn kollega Steve Binkerhoff.

”Trump ei tee niin kuin republikaanit tai demokraatit haluavat. Siksi hän voi kuunnella ihmisiä”, hän sanoo.

”Trump saisi talouden menestymään, koska hänen omakin bisneksensä on menestynyt. Hän on rakentanut isoja, hienoja taloja”, taloustieteen opettaja Yvonne Galusha sanoo.

Jonottajia kuunnellessa on helppo unohtaa, että Yhdysvalloilla menee talouslukujen valossa melko hyvin. Työttömyys on viisi prosenttia, luvattomien siirtolaisten määrä laskussa. Yhdysvallat on ottanut Syyriasta toistaiseksi vasta kolmetuhatta pakolaista.

Pilkkaamalla poliittista korrektiutta Trump on kuitenkin tehnyt siirtolaisten vastustamisesta ellei salonki-, niin ainakin urheiluhallikelpoista.

Jotkut ovat silti vähän noloina siitä, että haluavat nähdä Trumpin.

”Tulimme uteliaisuudesta. Emme edes pidä Trumpista. Hänellä on liian suuri suu”, sanoo eläkeläinen Audrey Knox, joka äänestää yleensä demokraatteja.

Älä nyt, sanoo puoliso Jeff Knox. ”Trumpin puheissa on jotain pahaa ja jotain hyvää.”

Knox tiivistää monien mieli­piteet sanoessaan, että Yhdysvaltojen pitäisi olla vahvempi maa. ”Nyt ulkopolitiikkamme on liian heikkoa, ja Kiinan vaikea taloustilanne vaikuttaa meidänkin talouteemme.”

Uskovatko Knoxit sitten, että Trump pystyisi peruuttamaan globalisaation ja palauttamaan työpaikat Yhdysvaltoihin?

En tiedä, Knox vastaa. ”Mutta Trump väittää, että hän osaa tehdä diilejä.”

HS:n Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken blogissa seurataan lähestyviä vaaleja.

USA:n uusi presidentti valitaan marraskuussa

 Yhdysvalloissa valitaan tänä vuonna uusi presidentti. Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa tänä keväänä.

 Ensimmäisenä ehdokkaista äänestetään Iowassa 1. helmikuuta. Republikaanit ja demokraatit kerääntyvät omiin vaalikokouksiinsa.

 Republikaaneilla on lippuäänestys. Demokraatit ryhmittyvät kokoushuoneen eri nurkkiin, ja kannattajat lasketaan.

 Varsinainen vaalipäivä on 8. marraskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  5. 5

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  6. 6

   HS seuraa: Niinistö ja Putin menevät seuraavaksi oopperaan – Putin sanoi antavansa arvoa sille, että Suomi pyrkii kehittämään ”itsenäistä ja tasapainoista” ulkopolitiikkaa

  7. 7

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää