Valikko
Ulkomaat

Trumpin vaalitilaisuudessa kannattajia yhdistää vahvan johtajan kaipuu – ”Putin nauraa Obamalle päin naamaa”

Maanantaina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa annetaan ensimmäiset äänet, kun republikaanit ja demokraatit äänestävät Iowassa puolueensa presidenttiehdokkaasta.

Iowa City, Iowa. Donald Trump Meksikoon!” huutavat parikymppiset nuoret Iowan yliopiston urheiluhallin edessä. Kylteissä lukee ”Hylätkää Trump” ja ”Rakastan muslimeja”.

Parin metrin päässä seisoo pitkä jono urheiluhalliin, jossa on alkamassa Trumpin vaalitilaisuus. Jonottajat, joista suuri osa on nuoria valkoisia miehiä, naureskelevat mielenosoittajille, joista suuri osa on nuoria valkoisia naisia.

”Oletteko te muslimeja vai?” huudetaan jonosta. Kaksi miestä seisoo jo uhmakkaasti nenät vastakkain, kun heidät vedetään erilleen.

Vanha nainen myy jonottajille Trump-rintanappeja. Viidellä dollarilla saa napin iskulauseella: ”Pommitetaan Isis helvettiin” tai ”Pommitetaan Isis paskaksi”. Jos ottaa vielä ”Tehdään Amerikasta jälleen suuri” -napin, kolme lähtee kympillä.

Maanantaina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa annetaan ensimmäiset äänet, kun republikaanit ja demokraatit äänestävät Iowassa puolueensa presidenttiehdokkaasta. Ympäri osavaltiota järjestetään vaalikokouksia, joiden tuloksia seurataan koko maailmassa.

Demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton on saanut kovan haastajan senaattori Bernie Sandersista, jonka vasemmistolainen sanoma vetoaa nuoriin. Todellinen uutispommi on kuitenkin se, että räyhähenki Donald Trump johtaa selvästi republikaanien mielipidemittauksia. Jos Trump voittaa Iowassa, republikaanien on alettava totutella ajatukseen uudesta isännästä, joka vie puoluetta populistiselle, siirtolaisvastaiselle ja nationalistiselle tielle.

Viime viikolla sadat iowalaiset olivat valmiita jonottamaan pakkasessa nähdäkseen Trumpin. Yleisin syy tämän kannatukseen oli ulkomaalaisten, etenkin muslimien ja Isisin, pelko.

”Pidän Trumpista, koska en pidä muslimipakolaisista. En suoraan sanottuna pidä koko islamista. Koraani perustuu kansanmurhaan”, tietotekniikan opiskelija John Smith väitti.

Sairaanhoitaja Joan Rizer oli huolissaan turvallisuudesta. ”Terrorismi lisääntyy, ja meidän pitäisi olla paljon tarkempia rajojemme suhteen.”

”Presidentti Trump palauttaisi kurin Lähi-itään”, sanoi koululainen Nick Fairfield. ”Ennen Venäjäkin kunnioitti meitä. Nyt Putin nauraa Obamalle päin naamaa.”

Eikö kannattajia sitten vaivaa se, että Trump on mollannut vuorotellen niin muslimeja, meksikolaisia, naisia, sotaveteraaneja kuin vammaisiakin? Äskettäin Trump rehvasteli, että voisi ampua jonkun menettämättä kannatustaan.

”Ei hän kaikkia muslimeja tai meksikolaisia vastusta. Hän vastustaa vain pahoja”, sähköalalla työskentelevä Scott Kolby sanoi.

Trump puhuu mitä puhuu, jotta hän saa huomiota maksamatta mainoksista, sanoi yrittäjä Brian Aller. ”Se on fiksua.”

”Eivät ne [puheet] vaivaa minua, koska eivät ne koske minua”, pakkausalan työntekijä Jeff Connor sanoi.

Totta onkin, että Trumpin suosio on suurinta valkoisten, keski-ikäisten ja vähän koulutettujen miesten parissa. Politiikan tutkija Matthew MacWilliams kirjoitti Politico-lehdessä, että Trumpin kannattajien yhdistävä tekijä on auktoriteetin kaipuu. Vahva presidentti palauttaisi Yhdysvaltain itsetunnon, kuten Ronald Reagan 1980-luvulla.

”Ei linkkuveitsiä”, muistutti järjestyksenvalvoja jonottajia.

”Entä aseenkanto-oikeus?” miesjoukko huusi takaisin. ”Ei tämä ole Hillaryn vaalitilaisuus.”

Toinen iso huoli trumpilaisten mielessä oli talous. Heidän mielestään poliittinen eliitti ei välitä siitä, että luvattomat siirtolaiset polkevat palkkoja.

”Vapaakauppa ei ole amerikkalaisille reilua. Työpaikat karkaavat ulkomaille, eikä meillä ­pian ole enää hyväpalkkaisia töitä. Olen nähnyt sen läheltä”, Kolby sanoo.

Miksi newyorkilainen miljardööri sitten välittäisi tavallisista työntekijöistä? Koska Trumpin rahat tekevät hänestä riippumattoman, sanoo Kolbyn kollega Steve Binkerhoff.

”Trump ei tee niin kuin republikaanit tai demokraatit haluavat. Siksi hän voi kuunnella ihmisiä”, hän sanoo.

”Trump saisi talouden menestymään, koska hänen omakin bisneksensä on menestynyt. Hän on rakentanut isoja, hienoja taloja”, taloustieteen opettaja Yvonne Galusha sanoo.

Jonottajia kuunnellessa on helppo unohtaa, että Yhdysvalloilla menee talouslukujen valossa melko hyvin. Työttömyys on viisi prosenttia, luvattomien siirtolaisten määrä laskussa. Yhdysvallat on ottanut Syyriasta toistaiseksi vasta kolmetuhatta pakolaista.

Pilkkaamalla poliittista korrektiutta Trump on kuitenkin tehnyt siirtolaisten vastustamisesta ellei salonki-, niin ainakin urheiluhallikelpoista.

Jotkut ovat silti vähän noloina siitä, että haluavat nähdä Trumpin.

”Tulimme uteliaisuudesta. Emme edes pidä Trumpista. Hänellä on liian suuri suu”, sanoo eläkeläinen Audrey Knox, joka äänestää yleensä demokraatteja.

Älä nyt, sanoo puoliso Jeff Knox. ”Trumpin puheissa on jotain pahaa ja jotain hyvää.”

Knox tiivistää monien mieli­piteet sanoessaan, että Yhdysvaltojen pitäisi olla vahvempi maa. ”Nyt ulkopolitiikkamme on liian heikkoa, ja Kiinan vaikea taloustilanne vaikuttaa meidänkin talouteemme.”

Uskovatko Knoxit sitten, että Trump pystyisi peruuttamaan globalisaation ja palauttamaan työpaikat Yhdysvaltoihin?

En tiedä, Knox vastaa. ”Mutta Trump väittää, että hän osaa tehdä diilejä.”

HS:n Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken blogissa seurataan lähestyviä vaaleja.

USA:n uusi presidentti valitaan marraskuussa

 Yhdysvalloissa valitaan tänä vuonna uusi presidentti. Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa tänä keväänä.

 Ensimmäisenä ehdokkaista äänestetään Iowassa 1. helmikuuta. Republikaanit ja demokraatit kerääntyvät omiin vaalikokouksiinsa.

 Republikaaneilla on lippuäänestys. Demokraatit ryhmittyvät kokoushuoneen eri nurkkiin, ja kannattajat lasketaan.

 Varsinainen vaalipäivä on 8. marraskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Antti Häkkänen on kokoomuksen uusi oikeusministeri – näin 32-vuotias juristi on noussut pikavauhtia poliittiseen eliittiin

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  4. 4

   Sampo Terho nousee perussuomalaisten uudeksi kulttuuri­ministeriksi: ”Suuri kunnia”

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  7. 7

   Venäläinen sotalaiva törmäsi toiseen alukseen ja upposi Mustallamerellä

  8. 8

   Nokkeluus lisäsi viehätysvoimaa miehillä, naisille kävi jopa päin vastoin – tutkimuksessa selvitettiin hyvien juttujen vaikutusta viehättävyyteen

  9. 9

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  10. 10

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  5. 5

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  6. 6

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  7. 7

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  10. 10

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää