Valikko
Ulkomaat

Trumpin vaalitilaisuudessa kannattajia yhdistää vahvan johtajan kaipuu – ”Putin nauraa Obamalle päin naamaa”

Maanantaina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa annetaan ensimmäiset äänet, kun republikaanit ja demokraatit äänestävät Iowassa puolueensa presidenttiehdokkaasta.

Iowa City, Iowa. Donald Trump Meksikoon!” huutavat parikymppiset nuoret Iowan yliopiston urheiluhallin edessä. Kylteissä lukee ”Hylätkää Trump” ja ”Rakastan muslimeja”.

Parin metrin päässä seisoo pitkä jono urheiluhalliin, jossa on alkamassa Trumpin vaalitilaisuus. Jonottajat, joista suuri osa on nuoria valkoisia miehiä, naureskelevat mielenosoittajille, joista suuri osa on nuoria valkoisia naisia.

”Oletteko te muslimeja vai?” huudetaan jonosta. Kaksi miestä seisoo jo uhmakkaasti nenät vastakkain, kun heidät vedetään erilleen.

Vanha nainen myy jonottajille Trump-rintanappeja. Viidellä dollarilla saa napin iskulauseella: ”Pommitetaan Isis helvettiin” tai ”Pommitetaan Isis paskaksi”. Jos ottaa vielä ”Tehdään Amerikasta jälleen suuri” -napin, kolme lähtee kympillä.

Maanantaina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa annetaan ensimmäiset äänet, kun republikaanit ja demokraatit äänestävät Iowassa puolueensa presidenttiehdokkaasta. Ympäri osavaltiota järjestetään vaalikokouksia, joiden tuloksia seurataan koko maailmassa.

Demokraattien puolella entinen ulkoministeri Hillary Clinton on saanut kovan haastajan senaattori Bernie Sandersista, jonka vasemmistolainen sanoma vetoaa nuoriin. Todellinen uutispommi on kuitenkin se, että räyhähenki Donald Trump johtaa selvästi republikaanien mielipidemittauksia. Jos Trump voittaa Iowassa, republikaanien on alettava totutella ajatukseen uudesta isännästä, joka vie puoluetta populistiselle, siirtolaisvastaiselle ja nationalistiselle tielle.

Viime viikolla sadat iowalaiset olivat valmiita jonottamaan pakkasessa nähdäkseen Trumpin. Yleisin syy tämän kannatukseen oli ulkomaalaisten, etenkin muslimien ja Isisin, pelko.

”Pidän Trumpista, koska en pidä muslimipakolaisista. En suoraan sanottuna pidä koko islamista. Koraani perustuu kansanmurhaan”, tietotekniikan opiskelija John Smith väitti.

Sairaanhoitaja Joan Rizer oli huolissaan turvallisuudesta. ”Terrorismi lisääntyy, ja meidän pitäisi olla paljon tarkempia rajojemme suhteen.”

”Presidentti Trump palauttaisi kurin Lähi-itään”, sanoi koululainen Nick Fairfield. ”Ennen Venäjäkin kunnioitti meitä. Nyt Putin nauraa Obamalle päin naamaa.”

Eikö kannattajia sitten vaivaa se, että Trump on mollannut vuorotellen niin muslimeja, meksikolaisia, naisia, sotaveteraaneja kuin vammaisiakin? Äskettäin Trump rehvasteli, että voisi ampua jonkun menettämättä kannatustaan.

”Ei hän kaikkia muslimeja tai meksikolaisia vastusta. Hän vastustaa vain pahoja”, sähköalalla työskentelevä Scott Kolby sanoi.

Trump puhuu mitä puhuu, jotta hän saa huomiota maksamatta mainoksista, sanoi yrittäjä Brian Aller. ”Se on fiksua.”

”Eivät ne [puheet] vaivaa minua, koska eivät ne koske minua”, pakkausalan työntekijä Jeff Connor sanoi.

Totta onkin, että Trumpin suosio on suurinta valkoisten, keski-ikäisten ja vähän koulutettujen miesten parissa. Politiikan tutkija Matthew MacWilliams kirjoitti Politico-lehdessä, että Trumpin kannattajien yhdistävä tekijä on auktoriteetin kaipuu. Vahva presidentti palauttaisi Yhdysvaltain itsetunnon, kuten Ronald Reagan 1980-luvulla.

”Ei linkkuveitsiä”, muistutti järjestyksenvalvoja jonottajia.

”Entä aseenkanto-oikeus?” miesjoukko huusi takaisin. ”Ei tämä ole Hillaryn vaalitilaisuus.”

Toinen iso huoli trumpilaisten mielessä oli talous. Heidän mielestään poliittinen eliitti ei välitä siitä, että luvattomat siirtolaiset polkevat palkkoja.

”Vapaakauppa ei ole amerikkalaisille reilua. Työpaikat karkaavat ulkomaille, eikä meillä ­pian ole enää hyväpalkkaisia töitä. Olen nähnyt sen läheltä”, Kolby sanoo.

Miksi newyorkilainen miljardööri sitten välittäisi tavallisista työntekijöistä? Koska Trumpin rahat tekevät hänestä riippumattoman, sanoo Kolbyn kollega Steve Binkerhoff.

”Trump ei tee niin kuin republikaanit tai demokraatit haluavat. Siksi hän voi kuunnella ihmisiä”, hän sanoo.

”Trump saisi talouden menestymään, koska hänen omakin bisneksensä on menestynyt. Hän on rakentanut isoja, hienoja taloja”, taloustieteen opettaja Yvonne Galusha sanoo.

Jonottajia kuunnellessa on helppo unohtaa, että Yhdysvalloilla menee talouslukujen valossa melko hyvin. Työttömyys on viisi prosenttia, luvattomien siirtolaisten määrä laskussa. Yhdysvallat on ottanut Syyriasta toistaiseksi vasta kolmetuhatta pakolaista.

Pilkkaamalla poliittista korrektiutta Trump on kuitenkin tehnyt siirtolaisten vastustamisesta ellei salonki-, niin ainakin urheiluhallikelpoista.

Jotkut ovat silti vähän noloina siitä, että haluavat nähdä Trumpin.

”Tulimme uteliaisuudesta. Emme edes pidä Trumpista. Hänellä on liian suuri suu”, sanoo eläkeläinen Audrey Knox, joka äänestää yleensä demokraatteja.

Älä nyt, sanoo puoliso Jeff Knox. ”Trumpin puheissa on jotain pahaa ja jotain hyvää.”

Knox tiivistää monien mieli­piteet sanoessaan, että Yhdysvaltojen pitäisi olla vahvempi maa. ”Nyt ulkopolitiikkamme on liian heikkoa, ja Kiinan vaikea taloustilanne vaikuttaa meidänkin talouteemme.”

Uskovatko Knoxit sitten, että Trump pystyisi peruuttamaan globalisaation ja palauttamaan työpaikat Yhdysvaltoihin?

En tiedä, Knox vastaa. ”Mutta Trump väittää, että hän osaa tehdä diilejä.”

HS:n Washingtonin kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken blogissa seurataan lähestyviä vaaleja.

USA:n uusi presidentti valitaan marraskuussa

 Yhdysvalloissa valitaan tänä vuonna uusi presidentti. Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa tänä keväänä.

 Ensimmäisenä ehdokkaista äänestetään Iowassa 1. helmikuuta. Republikaanit ja demokraatit kerääntyvät omiin vaalikokouksiinsa.

 Republikaaneilla on lippuäänestys. Demokraatit ryhmittyvät kokoushuoneen eri nurkkiin, ja kannattajat lasketaan.

 Varsinainen vaalipäivä on 8. marraskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trump heräsi ja alkoi heti kirjoittaa isoilla kirjaimilla – HS seuraa virkaanastujaisia hetki hetkeltä

  4. 4

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  5. 5

   Poliisi: Sarjahukutusjutussa tuomittu Pekka Seppänen saattaa liikkua punaisella Volvolla

  6. 6

   Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

  7. 7

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

  10. 10

   Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  6. 6

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  10. 10

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää