Ulkomaat

Syyrian sodan osapuolet käyttivät kovaa kieltä – pommi-isku shiialaistemppeliin varjosti neuvottelujen alkua

Aiemmat neuvotteluyritykset ovat kariutuneet pahasti. Nytkään osapuolet eivät tahdo olla edes samassa tilassa. Jihadistien sunnuntaisessa iskussa shiialaistemppeliin kuoli noin 60.

Syyrian opposition ja hallinnon edustajat käyttivät toisistaan odotetusti kovia sanoja sunnuntaina Genevessä, jossa neuvotellaan rauhasta Syyriaan.

Osapuolet ovat näkemyksiensä kanssa niin kaukana toisistaan, että kokousedustajat ovat eri tiloissa. Niiden välillä YK:n Syyrian-edustaja Staffan de Mistura sukkuloi.

Keskeisen oppositioryhmän HNC:n edustajat saapuivat Geneveen vasta myöhään lauantaiaamuna päätettyään keskustella sittenkin de Misturan kanssa. Sen edustajat eivät suostu samoihin tiloihin hallinnon edustajien kanssa.

HNC ei kuitenkaan edusta koko oppositiota, joka on jakaantunut useisiin erimielisiin ryhmiin.

Syyrian hallitusta edustava Syyrian YK-lähettiläs Bashar al-Jaafari sanoi sunnuntaina Damaskoksen lähellä sijainneessa moskeijassa räjähtäneen pommin ”vahvistavan opposition ja terrorismin välisen yhteyden”, uutistoimisto Reuters kertoi.

Syyrian tärkeimpään shiialaispyhäkköön tehdyssä iskussa kuoli noin 60 ihmistä. Terroristijärjestö Isisiä lähellä oleva jihadistiryhmä ilmoitti olevansa iskun takana.

”Me emme toimi terroristien kanssa”, hän sanoi.

”Omaa agendaansa ajavat ulkovallat yrittävät lisätä poliittista painetta Syyrian hallitusta vastaan käyttämällä terrorismia poliittisena aseena.”

Hänen mukaansa ensimmäinen askel syyrialaisten auttamisessa on, että ”Turkki, Jordania ja Saudi-Arabia lopettavat terroristien lähettämisen Syyriaan”.

Hän myös sanoi, etteivät ihmiset pakene Syyriasta hallituksen toimia, vaan lähtevät ”etsiäkseen parempaa elämää ja taloudellisista syistä”.

Opposition edustaja puolestaan sanoi ”hallinnon tulleen tänne vain ostaakseen aikaa tappaa lisää ihmisiä”, Reuters kertoi.

HNC on asettanut ehdokseen neuvotteluihin osallistumiselle sen, että Syyrian armeija liittolaisineen lopettaa iskut siviilialueille, vapauttaa vangit ja lopettaa kapinallisten käsissä olevien kaupunkien saarron.

”Haluamme, että näistä neuvotteluista tulee menestys. Mutta meidän on kysyttävä asiaa myös neuvotteluiden toiselta osapuolelta, joka esittää edustavansa syyrialaisia. Todellisuudessa hän tappaa syyrialaisia”, Syyrian opposition edustaja Salem al-Meslet sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Hän syytti lausunnossaan maan johtajaa Bashar al-Assadia.

Meneillään olevien neuvotteluiden piti alkaa jo viime maanantaina, mutta asiaan päästiin vasta sunnuntaina. Aiemmat neuvotteluyritykset ovat kariutuneet pahasti.

De Mistura sanoi olevansa ”optimistinen ja päättäväinen” sen jälkeen, kun hän oli tavannut HNC:n edustajia sunnuntaina.

”Olen optimistinen ja päättäväinen, sillä tämä on historiallinen tilanne, jota ei saa hukata”, hän sanoi.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vetosi sunnuntai-iltana osapuoliin.

Syyrian hallitusta edustava al-Jaafari sanoi sen jälkeen, että hallitus on valmis pohtimaan muun muassa ”humanitäärisiä käytäviä”, paikallisia tulitaukoja ja vankien vapauttamisia.

Niiden käytännön toteutuksesta hän ei sanonut mitään. Opposition edustajat varoittivat voivansa lähteä pois, mikäli sen perusehtoihin esimerkiksi saartojen lopettamisesta ei suostuta.

Sodassa ovat vahvasti osallisena myös ulkomaat Yhdysvaltoja ja Venäjää myöten. Siksi Syyrian tulevaisuudesta on sovittava syyrialaisten lisäksi myös kansainvälisesti. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier patistikin syyrialaisia rauhantahtoon.

”Vain neuvottelupöydässä tulemme näkemään, ovatko molemmat osapuolet sitoutuneita tekemään kipeitä kompromisseja, jotta syyrialaisten tappaminen saadaan loppumaan ja jotta kansalaisilla on mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen omassa maassaan”, Steinmeier totesi Reutersin mukaan.

Viisi vuotta jatkuneessa Syyrian sodassa on kuollut jo yli neljännesmiljoona ihmistä, ja miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Piiritetyillä alueilla asuu satojatuhansia ihmisiä epäinhimillisissä oloissa. Esimerkiksi Madayan kylässä asukkaita on kuollut nälkään, kun paikalle ei ole päästetty riittävästi avustuskuljetuksia.

Pitkään piiritykset olivat Syyrian armeijan ja hallituksen käyttämä keino. Viime aikoina myös jotkut kapinallisryhmät ovat aloittaneet siviilikaupunkien saartoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Diplomatia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  6. 6

   Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  10. 10

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Terroriuhka keskeytti rock-konsertin Rotterdamissa – viranomaiset saivat varoituksen Espanjasta
  3. 2 tuntia sitten
  4. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  5. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  6. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  7. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  8. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  9. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  10. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. 4 tuntia sitten
  13. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  14. Näytä lisää