Valikko
Ulkomaat

Tuhansien kadonneiden pakolaislasten kohtalo on epäselvä – osa välttelee viranomaisia, osa ajautuu tai pakotetaan myymään itseään

Esimerkkejä alaikäisten maahantulijoiden päätymisestä seksi- ja huumekauppaan tai toisenlaiseen pakkotyöhön on ympäri Eurooppaa.

Kukaan ei yksinkertaisesti tiedä, mitä suurimmalle osalle Euroopassa kadonneista tuhansista pakolaislapsista on tapahtunut.

Osa lienee päätynyt viranomaisten ulottumattomiin pakoilemalla heitä tarkoituksella, osa taas muutettuaan sukulaisten luo ymmärtämättä ilmoittaa asiasta. Varmaa on silti, että osa on joutunut rikollisjärjestöjen hyväksikäyttämäksi.

Esimerkkejä alaikäisten maahantulijoiden päätymisestä seksi- ja huumekauppaan tai toisenlaiseen pakkotyöhön on ympäri Eurooppaa.

Euroopan poliisiviraston Europolin mukaan ainakin 10 000 pakolaislasta on kadonnut saavuttuaan yksin Eurooppaan, kertoi brittilehti The Observer sunnuntaina.

”Kaikkia heitä ei ole käytetty rikollisesti hyväksi. – – Emme vain tiedä, missä ja keiden kanssa he ovat tai mitä he tekevät”, sanoi Europolin esikuntapäällikkö Brian Donald, jonka mukaan esimerkiksi Saksasta ja Unkarista on saatu näyttöä yksin saapuneiden pakolaislasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Donald kertoi, että rikolliset ovat rakentaneet verkostoaan tarkoituksella siirtolaisvirran ympärille.

Noin 5 000 pakolaislasta on kadonnut pelkästään Italiassa ilmoittauduttuaan viranomaisille.

Ruotsissa pakolaislasten katoamiseen kiinnitettiin huomiota jo viime vuonna. Yksin Trelleborgin satamakaupunkiin saapuneista pakolaislapsista lähes tuhannen havaittiin kadonneen alle kuukaudessa viime syksynä. Siirtolaisministeri Morgan Johanssonin mukaan Ruotsiin tuli viime vuoden neljän viimeisen kuukauden aikana 26 000 pakolaislasta ilman vanhempia.

”Eri puolilla Eurooppaa on huomattu, että lapset joutuvat sellaisten ihmisten käsiin, jotka hyödyntävät heitä rikollisesti”, sanoi Malmön poliisin viestinnästä vastaava Lars Förstell HS:lle syyskuussa.

Osa lapsista katoaa jo ennen ilmoittautumista viranomaisille, kun salakuljettajat toimittavat heidät suoraan rikollisjärjestöjen pyörittämään pakkotyöhön. Britanniassa on arveltu olevan peräti 3 000 vietnamilaista lasta pakkotyössä, muun muassa huume- ja vaatetehtaissa, kauneushoitoloissa, bordelleissa ja kotiorjina, kertoi The Guardian viime toukokuussa.

”On olennaista, että ymmärrämme rikollisjärjestöjen uusia toimintatapoja, koska meidän pitää joko lopettaa kysyntä tai estää ansaintamahdollisuudet”, sanoi Skotlannin poliisin ihmiskauppayksikön edustaja Steven Cartwright.

Libyalaiset salakuljettajat ovat pitäneet tyttöjä seksiorjinaan ennen näiden toimittamista veneellä Eurooppaan, ja perillä Italiassa jopa 13-vuotiaita tyttöjä, erityisesti nigerialaisia, on pakotettu prostituutioon matkasta kertyneen velan nojalla, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC syyskuussa.

Salakuljettajat saattavat pyytää matkasta tuhansia tai jopa kymmeniätuhansia euroja sen pituudesta ja hankaluudesta riippuen. Eräällä prostituutiosta tunnetulla alueella Abruzzossa Italiassa käypä hinta seksistä on BBC:n mukaan 15 euroa, joten itseään myymällä tytöt eivät saa velkaansa kuitattua käytännössä ikinä.

Italian viranomaiset pysyvät epätietoisina lasten kohtaloista muun muassa siksi, että saapujien suuren määrän takia on vaikea valvoa, mitä maan lukemattomissa yksityisissä vastaanottokeskuksissa tapahtuu. Käytettävissä ei myöskään ole riittävästi tulkkeja tai henkilökuntaa, jolla olisi kokemusta lasten seksuaalisen hyväksikäytön havaitsemisesta.

Roomassa alaikäisiä arabisiirtolaisia on keskittynyt Terminin rautatieasemalle.

Khaled, 14, kertoi BBC:lle viime vuonna alkaneensa myydä huumeita voidakseen ostaa ruokaa.

”Tein sen, jotta en joutuisi tekemään, mitä muut tuntemani pojat täällä tekevät – harrastavat seksiä italialaisten miesten kanssa. Olen nähnyt sitä omin silmin. Egyptiläiset, tunisialaiset ja marokkolaiset pojat pyytävät miehiltä 50 euroa, jopa vain 30 euroa”, Khaled sanoi.

Toinen nuori poika, Hamid, kertoi niin ikään myyneensä huumeita ja sanoi samaa muiden ryhtymisestä seksikauppaan.

”Kun he ovat tehneet sitä kahdesti tai kolmesti, he eivät enää välitä. Jos olisin tiennyt tämän, en ikinä olisi tullut tänne.”

Kukaan BBC:n Terminillä haastattelemista nuorista ei myöntänyt ryhtyneensä henkilökohtaisesti seksikauppaan, mutta myös tunisialais-italialainen vapaaehtoistyöntekijä Lassad arvioi, että suurin osa paikalla notkuvista pojista on näpistellyt ja myynyt huumeita sekä satunnaisesti itseään.

”Miten muuten he voisivat maksaa velkansa ihmissalakuljettajille? Miten he saavat syödäkseen? Osalla ei ole paikkaa, missä nukkua. Ihmiset näillä kulmin tietävät, että nämä pojat ovat epätoivoisia, ja saalistavat heitä täällä asemalla. Tämä on kauppapaikka”, Lassad sanoi BBC:lle.

Suomeen saapui viime vuonna yksin 3 024 alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta kadonneet yksin saapuneet pakolaislapset ovat Maahanmuuttoviraston mukaan ”yksittäistapauksia”.

Pelastakaa lapset ry:n pääsihteerin Hanna Markkula-Kivisillan tiedossa ei ole Suomeen yksin saapuneiden lasten katoamistapauksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Eurooppa
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää