Valikko
Ulkomaat

Syyrian rauhanneuvottelut alkoivat virallisesti – hallinto ja Venäjä iskivät rajusti Aleppossa

Neuvotteluja vetävä Staffan de Mistura vetosi alueellisiin- ja suurvaltoihin, jotta nämä työskentelisivät tulitauon eteen

Syyrian rauhanneuvottelut pääsivät viimein alkamaan virallisesti Genevessä maanantaina. YK:n Syyrian-erityislähettiläs Staffan de Mistura julisti neuvottelut alkaneeksi tavattuaan suurimman oppositioryhmän edustajat.

”Tapaamme hallituksen huomenna [tiistaina] ja kutsumme HNC:n [opposition] huomenna iltapäivällä syventymään niihin asioihin, joita jo nostimme esiin”, ruotsalais-italialainen diplomaatti de Mistura sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

HNC (High Negotiations Committee) on suurin oppositioliikkeitä edustava ryhmä. Se koottiin useista Syyrian oppositioryhmittymistä joulukuussa Saudi-Arabiassa. Esimerkiksi Syyrian kurdialueiden edustajat eivät ole mukana HNC:ssä.

De Mistura povasi neuvotteluista ”mutkikkaita ja vaikeita”, mutta sanoi syyrialaisten ansaitsevan konkreettisia tuloksia.

Samaan aikaan Syyrian armeija ja Venäjä käynnistivät suuren hyökkäyksen kapinallisten asemia vastaan lähellä Aleppon kaupunkia.

Hallituksen joukot ja niiden kanssa liittoutuneet aseelliset järjestöt valtasivat kukkuloita Aleppon läheisyydessä ja pääsivät ampumaetäisyydelle valtatiestä, joka on Aleppon kapinallisille tärkeä elämänlanka, kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights.

Kapinallisten mukaan Venäjä auttoi ilmaiskuilla Syyrian hallitusta.

Oppositio on sanonut, että jos pommitukset eivät lopu eikä kaupunkien saartoja lopeteta ja vankeja vapauteta, oppositio lähtee neuvotteluista.

Tästä huolimatta opposition edustajat neuvottelivat de Misturan kanssa kahden tunnin ajan Genevessä.

De Mistura korosti, ettei tulitauoista neuvotteleminen kuulu hänelle. Hän patisti suuria kansainvälisiä tahoja aloittamaan välittömästi neuvottelut siitä, miten tulitauot pannaan täytäntöön eri puolilla Syyriaa.

Syyrian hallitus on Venäjän ilmaiskujen tuella saavuttanut viime viikkoina merkittäviä voittoja kapinallisia vastaan Latakian maakunnassa ja Aleppon lähellä. Taistelujen vuoksi ainakin 3 600 ihmistä on paennut Syyriasta Turkin puolelle, Turkin viranomaiset sanovat.

Syyrian hallintoa neuvotteluissa edustava Bashar al-Jaafari sanoi sunnuntaina, että Damaskos harkitsee tulitaukoja, humanitaarisia käytäviä ja vankien vapauttamista. Nämä eivät voi kuitenkaan olla neuvottelujen ennakkoehto vaan niistä sovitaan neuvottelupöydässä, al-Jaafari sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Syyrian sota on kestänyt lähes viisi vuotta. Sodassa on kuollut ainakin 260 000 ihmistä. Viime viikkoina kansainvälinen yhteisö on ollut erityisen huolissaan saarretuista kaupungeista, joihin on jäänyt siviilejä ansaan.

YK sanoi maanantaina, että Syyrian hallitus on hyväksynyt ”periaatteessa” YK:n pyynnön toimittaa apua hallituksen saartamaan Madayan kaupunkiin sekä al-Fouaan ja Kefrayaan, joita kapinalliset piirittävät.

Neuvottelujen piti alkaa alunperin jo viikko sitten.

Rauhanvälittäjä de Mistura kertoi toimittajille, että aluksi neuvottelujen päämääränä on varmistaa, että keskustelut ylipäätään jatkuvat ja että kaikki olennaiset osapuolet pysyvät pöydän ääressä.

Hän sanoi odottavansa, että neuvotteluissa ”saavutetaan jotakin” helmikuun 11. päivään mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  7. 7

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Pussausta, kuorsausta, lattian tärinää ja pellavalakanoita – testasimme keskelle Pariisia avatun suomalaisen mökkikylän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää