Valikko
Ulkomaat

Clinton voitti Iowassa hiuksenhienosti,Trump hävisi Cruzille

Demokraattien Hillary Clinton sai presidentinvaalien esivaalissa 49,8 prosenttia, Bernie Sanders 49,6 prosenttia äänistä. Republikaanien Ted Cruz löi Donald Trumpin selvemmin luvuin.

Laura Saarikoski HS

Des Moines, Iowa. Hillary Clinton voi hiuksenhienosti Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalit Iowassa, uutistoimistot kertoivat tiistai-iltana.

Kun kaikki äänet oli laskettu, Clinton oli saanut 49,8 prosenttia demokraattien äänistä. Toiseksi tullut demokraatti Bernie Sanders hengitti niskaan 49,6 prosentilla

Oikeistolainen senaattori Ted Cruz voitti miljardööri Donald Trumpin selvemmin. Cruzia äänesti presidenttiehdokkaaksi 28 prosenttia ja Trumpia 24 prosenttia republikaaneista. Yllättävän vahva kolmossija oli maltillisten suosikilla, senaattorilla Marco Rubiolla, joka sai Iowassa 23 prosenttia äänistä.

Vaali-illan suurin uutinen oli Trumpin häviö. Se on hänelle valtava pettymys ja vaikeampi selitettävä kuin muille ehdokkaille, koska Trumpin kampanja on perustunut ajatukseen, että hän on voittaja.

”Viime kesäkuussa kaikki sanoivat, että et sinä voi kilpailla Iowassa, et pääse siellä edes kymmenen kärkeen. Tulimme toiseksi”, Trump sanoi hieman vaimeiden aplodien kaikuessa.

Hän vannoi jatkavansa kampanjaa kohti voittoa, kiitti kannattajiaan ja kaikkia iowalaisia. Trumpin puheille tyypillinen uho oli kuitenkin poissa.

”Saatan jopa ostaa maatilan täältä”, Trump sanoi.

Maltillisille republikaaneille ja puoluejohdolle Trumpin häviö on helpotus: he ovat pelänneet, että Trump karkottaa äärimielipiteillään monia äänestäjiä republikaaneista. Iowalaiset äänestäjät osoittivat muille ehdokkaille, että Trump on sittenkin voitettavissa.

Iowan äänestyksen ykkönen Ted Cruz on yksi oikeistolaisimmista senaattoreista, joka on saanut kongressissa paljon vihamiehiä taipumattomuutensa takia. Hänen syykseen lasketaan se, että liittovaltio joutui sulkemaan ovensa vuonna 2013, kun kongressi ei päässyt sopuun rahoituksesta. Yksikään senaattorikollega ei tue Cruzia presidentiksi.

”Tämä on voitto ruohonjuuritasolle. Uusi päivä koittaa”, Cruz sanoi voittopuheessaan, jossa hän siteerasi useita kertoja Raamattua.

Cruzin voitto ei kuitenkaan takaa hänelle ilmiselvän ennakkosuosikin asemaa. Cruz on vakaumuksellinen kristitty, mikä vetosi Iowan evankelisiin äänestäjiin. Kun kisa siirtyy muihin osavaltioihin, uskovaisten osuus äänestäjistä pienenee

Tämä merkitsee sitä, että republikaanien puolella kolmanneksi tullut Marco Rubio on yllättävän vahvoilla. Hänellä on mahdollisuus yhdistää maltillisten ja oikeistolaisten äänet, ja vahvan tuloksen jälkeen uusia tukijoita saattaa siirtyä hänen taakseen.

Rubio esiintyikin omassa voittopuheessaan yhtä riemukkaasti kuin Cruz ja suuntasi jo sanansa demokraatti Hillary Clintonia vastaan.

”Hillary Clintonista ei saa tulla presidenttiä”, Rubio sanoi ja sai aplodimyrskyn.

Rubion kampanja on koko ajan perustunut siihen, että hän olisi vahvemmilla demokraattien presidenttiehdokasta vastaan kuin oikean laidan ehdokaat Cruz tai Trump, sillä hän pystyy houkuttelemaan taakseen myös liikkuvia äänestäjiä.

Demokraattien puolella kisa entisen ulkoministerin Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin välillä oli äärimmäisen tasainen, kuten viikonlopun mielipidemittauksetkin.

Kun äänistä oli laskettu 96 prosenttia, ehdokkaat olivat tasoissa. Clintonia oli kannattanut 50 prosenttia ja Sandersia 49 prosenttia demokraateista.

”Helpotuksen huokaus. Kiitos Iowa”, Clinton sanoi voittopuheessaan, jonka hän ehti pitää ennen kuin kaikki äänet oli laskettu.

Sandersille tulos on odotettua parempi ja Clintonille huonompi. Clinton lähti kisaan selvästi tunnetumpana ja paremmin rahoitettuna ehdokkaana. Sandersin miljonääriluokan ja Wall Streetin vastainen viesti on kuitenkin vedonnut etenkin nuoriin.

Clinton jatkaa demokraattien ennakkosuosikkina, sillä muualla maassa hänen kannatuksensa on suurempaa kuin Sandersin. Sanders olisi tarvinnut voiton Iowassa saadakseen vaalikampanjalleen uskottavuutta.

Kolmas demokraattiehdokas, Martin O’Malley, ei ollut yltänyt 15 prosentin vaalikynnyksen yli. Uutiskanava CNN:n mukaan O’Malley on jo päättänyt vetäytyä kisasta.

Sekä republikaanien että demokraattien puolella vaalipiireistä kerrottiin, että äänestäjiä oli ilmestynyt kokouksiin enemmän kuin tavallisesti. Republikaanien äänestysprosentti saattaa jopa rikkoa ennätyksiä.

USA:n uusi presidentti valitaan marraskuussa

 Yhdysvalloissa valitaan tänä vuonna uusi presidentti.

 Nykyinen presidentti Barack Obama ei voi enää asettua ehdolle, koska hän on istunut kaksi peräkkäistä vaalikautta.

 Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa tänä keväänä.

 Jokainen osavaltio järjestää oman esivaalinsa.

 Ensimmäisenä äänestettiin owassa 1. helmikuuta.

 Varsinainen vaalipäivä on 8. marraskuuta.

 Uusi presidentti vannoo virkavalansa tammikuussa 2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  10. 10

   Italian lumivyöryn alta elossa löytyneet koiranpennut valavat uskoa pelastustoimiin – samaan aikaan syytökset viranomaisia kohtaan kiihtyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää