Valikko
Ulkomaat

Clinton voitti Iowassa hiuksenhienosti,Trump hävisi Cruzille

Demokraattien Hillary Clinton sai presidentinvaalien esivaalissa 49,8 prosenttia, Bernie Sanders 49,6 prosenttia äänistä. Republikaanien Ted Cruz löi Donald Trumpin selvemmin luvuin.

Laura Saarikoski HS

Des Moines, Iowa. Hillary Clinton voi hiuksenhienosti Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalit Iowassa, uutistoimistot kertoivat tiistai-iltana.

Kun kaikki äänet oli laskettu, Clinton oli saanut 49,8 prosenttia demokraattien äänistä. Toiseksi tullut demokraatti Bernie Sanders hengitti niskaan 49,6 prosentilla

Oikeistolainen senaattori Ted Cruz voitti miljardööri Donald Trumpin selvemmin. Cruzia äänesti presidenttiehdokkaaksi 28 prosenttia ja Trumpia 24 prosenttia republikaaneista. Yllättävän vahva kolmossija oli maltillisten suosikilla, senaattorilla Marco Rubiolla, joka sai Iowassa 23 prosenttia äänistä.

Vaali-illan suurin uutinen oli Trumpin häviö. Se on hänelle valtava pettymys ja vaikeampi selitettävä kuin muille ehdokkaille, koska Trumpin kampanja on perustunut ajatukseen, että hän on voittaja.

”Viime kesäkuussa kaikki sanoivat, että et sinä voi kilpailla Iowassa, et pääse siellä edes kymmenen kärkeen. Tulimme toiseksi”, Trump sanoi hieman vaimeiden aplodien kaikuessa.

Hän vannoi jatkavansa kampanjaa kohti voittoa, kiitti kannattajiaan ja kaikkia iowalaisia. Trumpin puheille tyypillinen uho oli kuitenkin poissa.

”Saatan jopa ostaa maatilan täältä”, Trump sanoi.

Maltillisille republikaaneille ja puoluejohdolle Trumpin häviö on helpotus: he ovat pelänneet, että Trump karkottaa äärimielipiteillään monia äänestäjiä republikaaneista. Iowalaiset äänestäjät osoittivat muille ehdokkaille, että Trump on sittenkin voitettavissa.

Iowan äänestyksen ykkönen Ted Cruz on yksi oikeistolaisimmista senaattoreista, joka on saanut kongressissa paljon vihamiehiä taipumattomuutensa takia. Hänen syykseen lasketaan se, että liittovaltio joutui sulkemaan ovensa vuonna 2013, kun kongressi ei päässyt sopuun rahoituksesta. Yksikään senaattorikollega ei tue Cruzia presidentiksi.

”Tämä on voitto ruohonjuuritasolle. Uusi päivä koittaa”, Cruz sanoi voittopuheessaan, jossa hän siteerasi useita kertoja Raamattua.

Cruzin voitto ei kuitenkaan takaa hänelle ilmiselvän ennakkosuosikin asemaa. Cruz on vakaumuksellinen kristitty, mikä vetosi Iowan evankelisiin äänestäjiin. Kun kisa siirtyy muihin osavaltioihin, uskovaisten osuus äänestäjistä pienenee

Tämä merkitsee sitä, että republikaanien puolella kolmanneksi tullut Marco Rubio on yllättävän vahvoilla. Hänellä on mahdollisuus yhdistää maltillisten ja oikeistolaisten äänet, ja vahvan tuloksen jälkeen uusia tukijoita saattaa siirtyä hänen taakseen.

Rubio esiintyikin omassa voittopuheessaan yhtä riemukkaasti kuin Cruz ja suuntasi jo sanansa demokraatti Hillary Clintonia vastaan.

”Hillary Clintonista ei saa tulla presidenttiä”, Rubio sanoi ja sai aplodimyrskyn.

Rubion kampanja on koko ajan perustunut siihen, että hän olisi vahvemmilla demokraattien presidenttiehdokasta vastaan kuin oikean laidan ehdokaat Cruz tai Trump, sillä hän pystyy houkuttelemaan taakseen myös liikkuvia äänestäjiä.

Demokraattien puolella kisa entisen ulkoministerin Hillary Clintonin ja Bernie Sandersin välillä oli äärimmäisen tasainen, kuten viikonlopun mielipidemittauksetkin.

Kun äänistä oli laskettu 96 prosenttia, ehdokkaat olivat tasoissa. Clintonia oli kannattanut 50 prosenttia ja Sandersia 49 prosenttia demokraateista.

”Helpotuksen huokaus. Kiitos Iowa”, Clinton sanoi voittopuheessaan, jonka hän ehti pitää ennen kuin kaikki äänet oli laskettu.

Sandersille tulos on odotettua parempi ja Clintonille huonompi. Clinton lähti kisaan selvästi tunnetumpana ja paremmin rahoitettuna ehdokkaana. Sandersin miljonääriluokan ja Wall Streetin vastainen viesti on kuitenkin vedonnut etenkin nuoriin.

Clinton jatkaa demokraattien ennakkosuosikkina, sillä muualla maassa hänen kannatuksensa on suurempaa kuin Sandersin. Sanders olisi tarvinnut voiton Iowassa saadakseen vaalikampanjalleen uskottavuutta.

Kolmas demokraattiehdokas, Martin O’Malley, ei ollut yltänyt 15 prosentin vaalikynnyksen yli. Uutiskanava CNN:n mukaan O’Malley on jo päättänyt vetäytyä kisasta.

Sekä republikaanien että demokraattien puolella vaalipiireistä kerrottiin, että äänestäjiä oli ilmestynyt kokouksiin enemmän kuin tavallisesti. Republikaanien äänestysprosentti saattaa jopa rikkoa ennätyksiä.

USA:n uusi presidentti valitaan marraskuussa

 Yhdysvalloissa valitaan tänä vuonna uusi presidentti.

 Nykyinen presidentti Barack Obama ei voi enää asettua ehdolle, koska hän on istunut kaksi peräkkäistä vaalikautta.

 Kumpikin pääpuolue, republikaanit ja demokraatit, valitsevat oman ehdokkaansa esivaaleissa tänä keväänä.

 Jokainen osavaltio järjestää oman esivaalinsa.

 Ensimmäisenä äänestettiin owassa 1. helmikuuta.

 Varsinainen vaalipäivä on 8. marraskuuta.

 Uusi presidentti vannoo virkavalansa tammikuussa 2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää