Valikko
Ulkomaat

Miten zikavirus leviää? Voiko riskialueelle matkustaa, jos on raskaana? HS haki vastauksia maailmanlaajuiseen terveysuhkaan

HS vastaa peruskysymyksiin zikaviruksesta, jonka Maailman terveysjärjestö WHO julisti maanantaina maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti helmikuun alussa pitävänsä hyttysen levittämää zikavirusta maailmanlaajuisena terveysuhkana.

Se päätyi siihen sen jälkeen, kun joukko riippumattomia asiantuntijoita oli suositellut asiaa. Julistuksen jälkeen WHO on tiivistänyt kansainvälistä tutkimustoimintaa zikaviruksen ympärillä.

Virus on jo herättänyt huolta erityisesti Latinalaisessa Amerikassa, jossa virus leviää nopeasti. Brasiliassa virus on yhdistetty vauvojen pienipäisyyden eli mikrokefalian yleistymiseen.

El Salvador, Kolumbia ja Brasilia ovat jo kehottaneet naisia olemaan tulematta raskaaksi, kunnes asiasta saadaan lisätietoa. El Salvadorissa viranomaiset suosittelevat naisia välttämään raskautta vuoteen 2018.

HS etsi vastauksia zikavirukseen liittyviin kysymyksiin.

Mistä zikavirus tulee?

Se määriteltiin ensimmäisen kerran apinoissa Ugandassa vuonna 1947. Ihmisellä se havaittiin ensimmäisen kerran Nigeriassa 1954.

Epidemioita on sen jälkeen havaittu Pakistanissa, Malesiassa ja Indonesiassa 1977–78, Mikronesiassa 2007 ja Ranskan Polynesiassa 2013.

Brasiliassa zikavirus havaittiin toukokuussa 2015. Sen jälkeen on se levinnyt nopeasti. Tällä haavaa tautia on todettu 26:ssa Latinalaisen Amerikan maassa. Tartuntoja on ollut myös Yhdysvaltojen eteläosissa. Myös Kaakkois-Aasia varautuu viruksen leviämiseen.

Thaimaassa ei ole ainakaan vielä todettu epidemiaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan riski saada zikavirusinfektio Thaimaassa on nykytilanteessa äärimmäisen pieni.

Miten se leviää?

Zikavirusta levittää keltakuumehyttynen eli Aedes aegypti. Amerikoissa sitä esiintyy kaikissa Amerikan maissa paitsi Kanadassa ja manner-Chilessä.

Virus leviää, kun sairastuneen verta juonut hyttynen siirtyy terveeseen ihmiseen. Viruksen uskottaan tarttuneen seksin välityksellä parissa tapauksessa, mutta se on harvinaista. Pääasiallinen leviämistapa ovat hyttyset.

Toisin kuin malariaa levittävät hyttyset keltakuumehyttynen liikkuu päiväsaikaan. Siksi esimerkiksi sängyn ylle viritetyistä verkoista ei ole juurikaan apua.

Sama hyttynen levittää denguekuumevirusta.

Aedes aegypti lisääntyy seisovissa vesiastioissa tai lammikoissa.

Miksi zikavirus leviää Etelä- ja Väli-Amerikassa räjähdysmäisesti?

Väestöllä ei ole immuniteettia sitä vastaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yhteensä 3–4 miljoonaa ihmistä voi sairastua tänä vuonna zikavirukseen Etelä- ja Väli-Amerikassa.

Sitä on havaittu myös muun muassa Dominikaanisessa tasavallassa ja Meksikossa, joihin Suomestakin tehdään pakettimatkoja.

Miten virusta vastaan taistellaan?

Virukseen ei ole rokotetta eikä lääkitystä. Rokote on kehitteillä.

Toimet ovatkin kohdistuneet keltakuumehyttyseen. Esimerkiksi Brasilia on ilmoittanut komentaneensa 220 000 sotilasta estämään hyttysen lisääntymistä. Eri puolilla Latinalaista Amerikkaa hyttysiä on myrkytetty ja niiden suosimia ruohikoita on niitetty.

Keltakuumehyttynen on kuitenkin väkevä vihollinen. Terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski Suomen Punaisesta Rististä sanoo, että ihmiskunta on jo kerran hävinnyt Aedes aegyptille eli keltakuumehyttyselle, nimittäin taistelussa denguekuumeesta.

Vuonna 1960 maailmassa oli noin 15 000 denguekuumetapausta vuodessa, nekin muutamassa maassa Kaakkois-Aasiassa. Nyt sitä on kaikkialla keltakuumehyttysen esiintymisalueilla, tartuntoja on noin 400 miljoonaa vuodessa.

Denguekuumetta on neljää eri tyyppiä, jotka aiheuttavat vakavuudeltaan erilaisia oireita. Pahimmassa tapauksessa tauti voi johtaa kuolemaan. Maailmalla joku kuolee denguekuumeeseen joka 25. minuutti.

Kuinka vaarallinen zikavirusinfektio on?

Itse tauti ei nykyisten tietojen mukaan ole useimmille ihmisille vaarallinen. Kolme neljäsosaa sen saaneista ei koe mitään oireita. Muille se voi aiheuttaa kuumetta, lihaskipua, silmätulehduksen ja ihottumaa.

Vaarallisuus liittyy sikiövaurioiden mahdollisuuteen. Yhteyttä raskauden aikaisen zikavirustartunnan ja vastasyntyneiden pienipäisyyden välillä ei ole toistaiseksi todistettu pitävästi, mutta sitä pidetään niin todennäköisenä, että varotoimiin on ryhdytty. Tutkimustyö yhteyden vahvistamiseksi tai kumoamiseksi on käynnissä.

Brasiliassa viranomaiset ovat vahvistaneet epidemian puhkeamisen jälkeen 464 uutta mikrokefaliatapausta. Noin 3 800 tapausta on yhä tutkittavana. 41:ssa tapauksessa on voitu vahvistaa zikavirustartunta. Infektio on osalla äideistä täysin oireeton, ja se voi olla vaikea havaita testeissä jälkikäteen.

Merkittävä osa pienipäisinä syntyneistä lapsista on saanut mikrokefalian vakavamman muodon, jossa merkittävä osa aivokudosta on tuhoutunut. Osa vauvoista on kuollut pian syntymän jälkeen.

Pienipäisyyteen ei ole mitään hoitoa. Niin sanotuissa normaalioloissa noin 15 prosenttia pienipäisinä syntyneistä ei kärsi aivojen toiminnan häiriöistä.

Myös Ranskan Polynesiassa on raportoitu zikavirukseen liitetyistä sikiöiden epämuodostumista. Kolumbiassa, johon zikavirus saapui Brasiliaa myöhemmin, viranomaiset eivät ole toistaiseksi vahvistaneet yhtään zikavirustapausta. Kolumbiassa on raportoitu 32. raskausviikolla tehdystä abortista, joka johtui sikiön vakavasta mikrokefaliasta ja epämuodostumasta.

Zikaviruksen epäillään aiheuttavan myös Guillain-Barré-oireyhtymää, joka johtaa väliaikaiseen halvaantumiseen.

Voiko riskialueelle matkustaa, jos on raskaana?

Suomessa raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään ei-pakollisia matkoja viruksen levinnäisyysalueelle.

WHO ei asettanut matkustusrajoituksia, kun se ilmoitti maanantaina pitävänsä zikavirusta maailmanlaajuisena terveysuhkana.

”Jos on pakko matkustaa, kysy neuvoja lääkäriltä. Olennaista on suojautua hyttysen pistoilta käyttämällä pitkiä paitoja ja housuja sekä hyttyskarkottimia”, WHO:n pääsihteeri Margaret Chan sanoi maanantaina.

Suomen Punaisen Ristin Saarikoski kehottaa raskaaksi tulemista yrittäviä ja raskaana olevia naisia pohtimaan hyvin tarkkaan matkustamista riskialueille. Hän muistuttaa, ettei edes kaikkien henkilökohtaisten varotoimien noudattaminen tarjoa täyttä varmuutta tartuntaa vastaan. Tartunnan seuraukset voivat olla äärimmäisen vakavia sikiölle.

Myös Brasilia ilmoitti, ettei suosittele raskaana olevia naisia matkustamaan elokuussa järjestettäviin kesäolympialaisiin Rio de Janeirossa.

Entä jos on on mies ja suunnittelee lapsenhankintaa tai puoliso on raskaana?

Nykyhetken tiedon mukaan näyttää siltä, että virus on joissain tapauksissa tarttunut myös sukupuoliyhteydessä, joskin se on harvinaista. Periaatteessa on siis mahdollista, että zikaviruksen saanut mies voi tartuttaa naisen, joka on ollut koko ajan Suomessa. Tämä voi asettaa sikiön vaaraan.

Kuinka kauan zikavirusta on veressä?

THL:n mukaan tartunnan jälkeen zikavirusta on verenkierrossa noin viikon ajan. Sen jälkeen elimistön tuottamat vasta-aineet hävittävät viruksen. Virus ei sen jälkeen aiheuta oireita tai vaurioita.

Nykytiedon mukaan virus ei siis aiheuta riskiä sikiölle sen jälkeen, kun virusta ei ole enää äidin veressä.

Tulee zikavirukselle immuuniksi, jos sen on sairastanut kerran?

Nykytiedon mukaan kyllä. Tutkimus asian suhteen kuitenkin jatkuu.

Onko zikavirusinfektiota todettu Suomessa?

Yhdelle suomalaismiehellä on todettu lieväoireinen zikavirusinfektio viime kesäkuussa. Hän oli palannut Malediiveilta.

Suomessa voi vastaisuudessakin esiintyä yksittäisiä infektioita. Zikavirus ei kuitenkaan voi aiheuttaa Suomessa epidemiaa, sillä virus ei tartu ihmisestä toiseen, eivätkä sitä levittävät hyttyset selviä Suomen olosuhteissa.

Lähteet: WHO, BBC, Terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski Suomen Punaisesta Rististä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Zikavirus
 • WHO
 • Koululaisten uutiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  2. 2

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  3. 3

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  4. 4

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  5. 5

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  6. 6

   Puolalaiset lämmittävät kotejaan hiilimudalla ja roskalla – kaupungeissa on mitattu enemmän ilmansaasteita kuin Pekingissä ja Delhissä

  7. 7

   Näin kahden lapsen äiti löysi aikaa kuntoilulle – koko perheen arki parani aamutreenien ansiosta

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Monet vanhemmat haluavat lapsensa nyt yksityiseen päiväkotiin – ”Suomessa on hirveän hyvä markkinarako tehdä varhaiskasvatuksella bisnestä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  4. 4

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  5. 5

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  6. 6

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  7. 7

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  8. 8

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  9. 9

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  10. 10

   Sata vuotta kouluruokaa – Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka opetussuunnitelmaan ruoka kuuluu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  6. 6

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  11. Näytä lisää